Skocz do zawartości
IGNORED

Szkodliwosc sluchawek (wplyw elektromagnetyczny)

speedy

Rekomendowane odpowiedzi

Za kilka miesiecy czekaja mnie zmiany w zyciu prywatnym, ktore spowoduja ze za wiele nie poslucham sobie juz na kolumnach.

Jako ze naleze do grona namietnych sluchaczy, jedynym rozwiazaniem okazuje sie przejsce na sluchawki.

Moje pytanie brzmi, co sadzicie o promieniowaniu elektromagnetycznym sluchawek, szczegolnie w przypadku codzinniego i dlugiego odsluchu?

Sluchawki ktore rozwazam to HD 600, zatem konstrukcja otwarta, z wiekszymi przetwornikami.

Słuchawki nie są źródłem promieniowania elektromagnetycznego. To znaczy są, ale ono jest znikome i nikt nawet nie chce się nad tym zastanawiać. Więc słuchawki nie promieniują. Mając na głowie słuchawki masz na uszach dwa magnesy. Ale nie musisz się tym przejmować. Nikt nie stwierdził, że noszenie słuchawek szkodzi. Niektórzy nawet są zdania, że słabe pole magnetyczne może być korzystne dla zdrowia i dlatego kiedyś były modne sandałki z magnesikami. Taki magnesik w sandałku ma stymulować receptory na stopie. Co ciekawe, to receptory są również na małżowinach usznych. Więc kto wie, może słuchaweczki będą działały korzystnie?

Moje pytanie brzmi, co sadzicie o promieniowaniu elektromagnetycznym sluchawek, szczegolnie w przypadku codzinniego i dlugiego odsluchu?

Sluchawki ktore rozwazam to HD 600, zatem konstrukcja otwarta, z wiekszymi przetwornikami.

A czy tak samo wahałeś się przed zakupem telefonu komórkowego?

Przesiedziałem już niezliczone godziny w słuchawkach i jeszcze żyję ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Moze to nie to nie ten sam stopien, ale telefonu uzywam poza domem do 20 min przy glowie na dzien.

Tak to zawsze glosnomowiacy na biurku.

Sluchawki mialy by lezec na glowie do 8 albo i wiecej godzin na dzien.

Nie znam sie za bardzo na tych tematach, stad pytam co wy o tym sadzicie.

Często miewam słuchawki po kilka godzin na głowie. Dawno, dawno temu, gdy były to słuchawki zamknięte, to faktycznie po kilku godzinach byłem zmęczony (mimo dużych muszli), uszy się grzały itd. Od czasu gdy mam słuchawki otwarte, nawet po kilku godzinach bez najmniejszej przerwy, uszy się nie grzeją, nie pocą i nie czuję żadnego zmęczenia. Warunkiem są duże muszle, ale HD600 ten warunek spełniają. To wskazówka dla założyciela, tak odnośnie postu kolegi porlick-a.

Druga sprawa jest taka, że będą one idealne w warunkach ciszy... Ponieważ w ciągu dnia, słychać wszystko z otoczenia (dodatkowo, wszyscy wokół słyszą dokładnie czego słuchasz)... Te moje wielogodzinne odsłuchy mają miejsce nocą, gdy domownicy śpią i jest idealna cisza. W ciągu dnia (wg mnie) zupełnie się nie nadają. Wtedy używam dokanałowych.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Wiem ze bede slyszal otoczenie i ono mnie, nie mniej jednak przy sluchaniu na kolumnach jest podobnie.

Glowna roznica taka ze sluchawki nie powinny miec az takiego natezenia dzwieku dla otoczenia jak kolumny.

Bardziej niz halasu z otoczenia obawiam sie czy HD 600 pokaza wystarczajacy poziom zeby zrekompensowac mi brak mozliwosci korzystania z kolumn.

Jak do tej pory zadne sluchawki do 600 pln ktore slyszalem, nie zdolaly mnie wystarczajaco przekonac, ale to juz off topic.

A jesteś zadowolony z sygnatury brzmienia hd555?

HD600 grają na pierwszy "rzut ucha" bardzo podobnie bym powiedział. Oczywiście to wyższa liga niż 555, ale ogólnie charakter brzmienia jest podobny. 600 są bardziej muzykalne, naturalne i piekielnie rozdzielcze, tak je zapamiętałem. Po dłuższym odsłuchu pokazują te całe "audiofilskie smaczki", ale jeśli hd555 Ci się nie podobają (brzmieniowo) to i 600 nie kupuj w ciemno jeśli nie chcesz się bawić w odsprzedaż itd...

Sluchawki mialy by lezec na glowie do 8 albo i wiecej godzin na dzien.

To ty tylko śpisz, pracujesz i słuchasz :))) Fajne życie.

Wiem ze bede slyszal otoczenie i ono mnie

I to całkiem dobrze Cię będą słyszeli (wiem bo mam), jeśli się troszczysz o otoczenie, to raczej kup konstrukcje zamkniętą.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Bardziej należałoby się bać nadmiernego ciśnienia akustycznego i bakterii (przy wielogodzinnym użytkowaniu- brak odpowiedniej wentylacji ucha).

Słuszna uwaga. Poza tym, źródłem promieniowania (jeśli jest ono w ogóle mierzalne) jest magnes, który także znajduje się w rozmiarze nieraz większym w klasycznych dynamikach np w rzeczonym HD600.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W słuchawkach Ultrasone jest zaimplementowana technologia ULE, która ma redukować promieniowanie elektromagnetyczne:

Na ich stronie można znaleźć opis tej technologii.

Jest to chyba ta blacha z otworami. Jak dla mnie redukuje ona nie tylko promienowanie, ale tłumi także dźwięk, jesli się źle założy słuchawki.

HD600 grają na pierwszy "rzut ucha" bardzo podobnie bym powiedział. Oczywiście to wyższa liga niż 555, ale ogólnie charakter brzmienia jest podobny. 600 są bardziej muzykalne, naturalne i piekielnie rozdzielcze, tak je zapamiętałem. Po dłuższym odsłuchu pokazują te całe "audiofilskie smaczki", ale jeśli hd555 Ci się nie podobają (brzmieniowo) to i 600 nie kupuj w ciemno jeśli nie chcesz się bawić w odsprzedaż itd...

Generalnie preferuje jasne brzmienie (lubie wysokie tony - szczegolnie talerze od perkusji i zenski wokal), jednak nie na tyle przesadnie aby kluc w uszy czy tez meczyc je zadziornymi gitarami na wyzszych tonach (slucham bardzo roznej muzyki, w tym rock i metal tez).

Nie mniej jednak, przy dluzszym sluchaniu zbyt jasne brzmienie moze byc meczace dla uszu (z moich doswiadczen).

Nie wiem jak to jest ze kolumny potrafia grac jasno i nie meczyc wcale (przy rozsadnym poziomie glosnosci), zas wszystkie sluchawki jakie probuje (z roznymi zrodlami), to w moim odbiorze zamulaja (wyzszosc niskich nad wysokimi, i czesto dziura na srednich co slysze na wokalach ktore zamiast gardla to sycza).

Z HD 555 nie jestem zadowolony, bo jak dla mnie (wiele osob sie nie zgodzi) zamulaja, zas stopa od perkusji potrafi za mocno uderzac (moze tak powinno byc ale jest meczace) co mnie drazni.

Szukalem cos na ten temat w necie, i jest grono osob ktore ma podobne odczucia w HD 555.

Podobno jest patent gdzie zdejmuje sie jakis element ze zrodka sluchawek (jakis material zakrywajacy z tego co pamietam) i przestaja zamulac (przypominajac podobno brzmienie HD 595, ktorych nie slyszalem aby miec porownanie).

Czytalem opinie z wielu zrodel ze wlasnie HD 595 mniej zamulaja niz HD 555.

Nie mniej jednak, HD 555 sa dla mnie bez dyskusji lepsze niz CAL-e czy wiele sluchawek z rodziny AKG (gdzie kazdy model ktory slyszalem juz zupelnie mi nie odpowiada, szczegolnie nie rozumiem zachwytow nad K530 - byc moze do klasyki, ale do pozostalych gatunkow no comment)

Zauwazylem ze rodzina sennheiser, przy porownaniu z konkurencja, najblizej odpowiada temu czego szukam, stad obralem kierunek zachwalanych HD 600, majac nadzieje ze juz przy takiej cenie bedzie lepiej i mniej zamulania (w tym masywnych uderzen wgniatajacej sie w glowe stopy) niz w HD 555, bo podobno graja lekko.

Niestety, zaden sklep w Krakowie nie zgodzil sie na odsluch sluchawek w tej cenie.

Sluch mialem badany jakis czas temu i wynik byl w normie.

Po prostu nie lubie zamulajacego brzmienia (ktore jest preferowane przez wiekszosc sluchaczy, przynajmniej tych ktorzy nie sa audiofilami), zbyt masywnej stopy ktora wginiata sie w glowe, braku srednicy (gardla przy wokalach) i grajacych jako dodatek wysokich tonow (talerze od perkusji maja brzmiec jak talerze od perkusji, oby tylko nie kluc w uszy, zas zenski wokal powinien byc naturalny, a nie jak z za sciany).

To ty tylko śpisz, pracujesz i słuchasz :))) Fajne życie.

Jestem niezaleznym programista, wiec uszy moge miec zajete czym innym.

Na szczescie nie jestem skazany na RMF z radyjka (jak to bywalo w przeszlosci).

I to całkiem dobrze Cię będą słyszeli (wiem bo mam), jeśli się troszczysz o otoczenie, to raczej kup konstrukcje zamkniętą.

Mimo wszystko jak juz mam wydac wiecej to jakosc na pierwszym miejscu.

Szkoda mi tyle kasy na sluchawki w ktorych dzwiek sie gniecie i slychac przydzwiek plastiku (juz wole dzwieki z otoczenia, co ma tez miejsce przy odsluchu z kolumn - dom to nie ulica).

Skoro lubisz jasne brzmienie to powinieneś zapoznać się z HiFiMAN HE-400

http://sklep.rms.pl/hifiman-he-400-he400-sluchawki-przewodowe-audiofilskie-planarne-ortodynamiczne

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

A to Cię zaskoczę, Cal-e potrafią zagrać podobnie do hd600 ;) Tzn podobnym brzmieniem. Basu oczywiście będzie więcej, ale przy spełnieniu pewnych warunków (reszta toru) ten bas nie będzie wielką kluchą.

Podstawowe pytanie, czym napędzasz hd555. Jeśli z kompa czy dziurki wzmaka/cd to może tu leży problem zamulania. Mówisz, że dużo ludzi tak twierdzi, ale i dużo ludzi podłącza je bezpośrednio do kompa (m.in. ja).

Chwilowo (ze 2 dni) miałem podłączone CAL-e do kompa przez dacmagic-a i black perl-a. I wtedy przestały być taką jedną wielką kluchą. Ciężko to sobie wyobrazić jak się tego konkretnego zestawienia nie usłyszało. Z innym daciem, jakimś beresfordem tak nie było. Kambodża audio gra dość jasno i trzyma bas za mordę. Ale po co o tym mówię? Ano po to, żebyś miał świadomość, że tor jest równie ważny co słuchawki i może wpływać na brzmienie bardziej lub mniej.

Trzeba tylko dodać, że używany black perl i np. wspomniany dac magic są warte pewnie okolo 2kzł, a słuchawki o których mówimy kilka stów ;)

Więc kończąc, czym chcesz napędzać hd 600?

Gość

(Konto usunięte)

Domyślam się, że słuchałeś tych wszystkich słuchawek nowych...? Moje hd380pro jak było nowe głowę basem rozrywały i były właśnie takie zamulone...teraz grają pięknie i liniowo ... Wszystkiego jest tyle ile potrzeba...A lubie dźwięk dokładnie taki jak ty...dół pasma ma uzupełniać całość a nie dominować...muzyki słucham różnej...od pitu pitu do ekstremalnego metalu...

I oczywiście zgadzam się z przedmówcą, że bardzo ale to bardzo zależy od źródła...

Pozdrawiam

A to Cię zaskoczę, Cal-e potrafią zagrać podobnie do hd600 ;) Tzn podobnym brzmieniem. Basu oczywiście będzie więcej, ale przy spełnieniu pewnych warunków (reszta toru) ten bas nie będzie wielką kluchą.

W co jak w co, ale w CAL-e grajace jak HD 555 lub wyzej nie uwierze.

Mam tu glownie na mysli przestrzen i separacje instrumentow - bez jaj.

CAL-e uwazam za udane sluchawki w swojej cenie.

Zamulaja, ale u konkurencji z tego przedzialu potrafi to wygladac duzo gorzej (albo jest przegiecie w druga strone).

Poniewaz nadal posiadam CAL-e, to mialem okazje podlaczac je do wielu zrodel.

Przynajmniej jak dla mnie, na wszystkim czego probowalem graly swoja specyficzna barwa, z wyjatkiem zwyklych kartach zintegrowanych bezposrednio bez wzmacniacza czy tel wygladalo to gorzej (jadowity jeczacy dzwiek).

Podstawowe pytanie, czym napędzasz hd555. Jeśli z kompa czy dziurki wzmaka/cd to może tu leży problem zamulania. Mówisz, że dużo ludzi tak twierdzi, ale i dużo ludzi podłącza je bezpośrednio do kompa (m.in. ja).

Standarodowo sluchawki napedzam przez EMU 0202 USB lub przerobiony przez kolege elektronika i audiofila (SNK, Nichikon) wzmacniacz Onkyo A8067.

Wiem co niektorzy moga powiedziec o EMU 0202, ale pod wzgledem wystarczajacego poziomu glosnosci daje rade z HD 555.

Wzmacniacz Onkyo ma natomiast wbudowany wzmacniacz sluchawkowy, zatem nie jest to sama dziurka.

Roznica miedzy EMU 0202 a wzmiacniaczem Onkyo jest taka ze ten drugi potrafi zapewnic podobny poziom glosnosci do maksimum z EMU juz w okolicach 30%.

Roznica w brzmieniu jest taka ze EMU w okolicach maksimum traci na bassie, a podnosi na srednich i wysokich.

Pomijajac roznice przy masymalnym poziomie glosnosci EMU, ogolny charakter brzmienia wszystkich sluchawek ktore aktualnie mam i mialem nadal pozostaje taki sam (w moim odbiorze sa na granicy sugestii).

Ktos moze powiedziec ze moje zrodla budza watpliwosci, ktore sam jako tako mialem.

Rozwiazaniem bylo udac sie z materialem dzwiekowym i posiadanymi sluchawkami do salonow audio.

Tak tez zrobilem, bylem w kilku sklepach audio dla audiofili w Krakowie (nie mowie o mediamarkcie i tym podobnych).

Podpinalem CAL-e i HD 555 do roznych wzmacniaczy i innych urzadzen bezposrednio, gdzie ceny bywaly zbyt wysokie abym mogl sobie na nie sam pozwolic.

Nie odnotowalem znaczacych korzystnych roznic (takich zebym byl pewien ze faktycznie wystepuja, i nie jest to sugestia).

Podpinalem rowniez do urzadzen znajomych ktorzy tez maja wieksze wymagania co do audio.

Po powyzszych praktycznych eksperymentach, stwierdzam ze te sluchawki po prostu tak maja, taki specyficzny charakter brzmienia i tyle.

Z dotychczasowych doswiadczen odnotowalem zarowno przy sluchawkach jak i kolumnach, ze maja one kilkakrotnie wiekszy wplyw niz wzmacniacz jesli tylko gra liniowo i ma wystarczajaca ilosc mocy.

Po tych wszystkich testach poza domem, stwierdzam ze zrodlo spelnia podstawowe minimum, i duzo wiecej zyskam na przetwornikach cyfrowoanalogowych.

Kolega robil tez pomiary wzmacniacza - nie zanotowano nieprawidlowosci w pasmie.

Moc tez w pelni wystarczajaca - powyzej 30% mam juz bole uszu.

Reasumujac, po odsluchach urzadzen za tysiace, podchodze do takich zrodel z duzym dystansem (i to niestety nie na moja kieszen - obecnie kto nie jest audiofilem patrzy na mnie jak na wariata ktory wydal do tej pory wiecej niz kilka stow na audio w ktorym podobno roznic nie slychac).

Domyślam się, że słuchałeś tych wszystkich słuchawek nowych...? Moje hd380pro jak było nowe głowę basem rozrywały i były właśnie takie zamulone...teraz grają pięknie i liniowo ... Wszystkiego jest tyle ile potrzeba...A lubie dźwięk dokładnie taki jak ty...dół pasma ma uzupełniać całość a nie dominować...muzyki słucham różnej...od pitu pitu do ekstremalnego metalu...

Wszystkie sluchawki mam juz dluzej niz rok.

Czesto ktorys model jest wpiety do wyjscia sluchawkowego (gra sobie swoje) kiedy uzywam kolumn, wiec maja juz pewien czas uzytkowania.

Kiedys mialem nadzieje w wygrzewaniu, ale osobiscie nie odnotowalem takiego zjawiska.

Moja teoria jest taka ze ucho z czasem sie przyzwyczaja do danego brzmienia.

Wiem, że ciężko uwierzyć ;)

ogolny charakter brzmienia wszystkich sluchawek ktore aktualnie mam i mialem nadal pozostaje taki sam (w moim odbiorze sa na granicy sugestii).

Podpinalem CAL-e i HD 555 do roznych wzmacniaczy i innych urzadzen bezposrednio, gdzie ceny bywaly zbyt wysokie abym mogl sobie na nie sam pozwolic.

Nie odnotowalem znaczacych korzystnych roznic (takich zebym byl pewien ze faktycznie wystepuja, i nie jest to sugestia).

Biorąc powyższe pod uwagę, to na prawdę najpierw posłuchaj hd600 przed zakupem.

Użytkownik speedy dnia 25.08.2014 - 14:03 napisał

Wiem, że ciężko uwierzyć ;)

Ok, postanowilem przyjrzec sie grafom z pomiarow sluchawek, aby zobaczyc jak od tej strony beda wygladaly roznice charakterystyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HD 555 VS HD 600

Wyglada na to ze bass, a szczegolnie srednica sa calkiem podobne.

Na wysokich juz zaczyna sie spadek w HD 555 siegajacy do 4 dB.

HD 600 VS CAL

Niestety nie znalazlem ani CAL ani Denon D1000, ktore podobno maja te same przetworniki (Fortexa?).

Nie wiem jak maja sie do nich D1001 i D1100, ale wrzucilem na porownanie, i w rezultacie otrzymalem ponownie wiecej wysokich tonow w HD 600.

HD 555 VS HD 202

Chcialem sprawdzic jak w praktyce maja sie wykresy ze sluchawkami ktore posiadam.

Rezultat bardzo mnie zdziwil.

HD 202 to najmniej bassowe i zdecydowanie najjasniejsze sluchawki jakie mialem, a tu na wykresie ogromny spadek na wysokich tonach.

Zgodnie z wykresem, pomyslalbym ze naleza do najwiekszych zamulaczy, co jest calkowicie sprzeczne z ich odsluchem na roznych zrodlach (znajomi mieli podobne odczucia - dla wielu byly za jasne, i za malo bassowe).

Niby takie fajne jasne, ale korzystam z nich najrzadziej (pomijajac AKG z ktorych juz w ogole), poniewaz mimo wrazenia wiekszej ilosci wysokich w stosunku do bassu, sa bardzo dziwne (tak jak by czesc wysokich byla mocno podbita, a inna ich czesc porzadnie wycieta).

Nie mniej jednak, po takim rezultacie wykresu stwierdzilem ze bede podchodzil z wieksza rezerwa do grafow.

HD 555 VS HD 595

Niestety HD 595 nie ma liscie, ale znalazlem inna strone, moze mniej wygodna do porownywania bezposredniego, ale korzystajac z przelaczania zakladek w przegladarce mozna sobie jakos z tym poradzic.

HD 555:

Ukryta Zawartość

HD 595:

Ukryta Zawartość

Wyglada na to ze ludzie ktorzy twierdzili ze graja praktycznie tak samo, mieli racje (a drugie kosztowaly drugie tyle).

HD 600 VS HD 650

Z wykresu wynika jak by HD 600 mialy byc jasniejsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest drobiazg. Problemem i to dużym są słuchawki w ogóle. Mało kto słucha muzyki na słuchawkach cicho. Jak Cię muzyka jara to często gęsto automatycznie podkręcasz wzmocnienie. Następstwem po latach jest utrata słuchu. Kolumny używane z umiarem w porównaniu ze słuchawkami to pod tym względem mały pikuś. Obecne pokolenie smartfonowe w wieku 40 lat będzie głuche jak pień i będzie porozumiewać się na migi.

HD 555 VS HD 600

Wyglada na to ze bass, a szczegolnie srednica sa calkiem podobne.

Na wysokich juz zaczyna sie spadek w HD 555 siegajacy do 4 dB.

HD600 grają na pierwszy "rzut ucha" bardzo podobnie bym powiedział.

Nigdy nie porównywałem wykresów 555 i 600 ;) ale patrząc teraz na nie, to by się zgadzało ;)

HD 555 VS HD 595

Z wykresów wyglądają bardzo podobnie, ale wykresy nie grają :)

HD 600 VS HD 650

Z wykresu wynika jak by HD 600 mialy byc jasniejsze.

Znajomy mi kiedyś mówił, że mają dużo więcej basu. Patrząc na wykres przychodzi mi myśl, że zestawiając je z jasnym i szybkim wzmakiem oraz źródłem może byłyby z tego ludzie :]

Ostatecznie zamowilem HD 598.

Naczytalem sie bardzo duzo, i praktycznie wszystkie recenzje bardzo podobnie opisuja ich brzmienie (czy to profesjonalne czy uzytkonikow, czy to polskie czy zagraniczne).

W HD 555 zawsze wnerwialo mnie to wrazenie grania z za sciany i potrzeba wiekszej ilosci tonow w zakresie srednim i wysokim.

Wiekszosc recenzentow ma podobna opinie o zamulajacych 555, nazywajac to "dark sound" lub "sennheiser vein".

Okazuje sie ze HD 598 zmienia kierunek i staje sie zauwazalnie jasniejszymi sluchawkami ktore przekonaly wczesniejszych przeciwnikow tej serii.

Chwalone za wieksza ilosc srednich i wysokich tonow, brak wrazenia grania z za sciany oraz znacznie lepsza przestrzen (scene).

Przyjda prawdopodobnie w Piatek.

Jak nie zapomne, to dam znac czy okazaly sie wystarczajace, jednak wydaje mi sie ze powinny byc lepsze od wszystkich aktualnie obecnych u mnie w domu.

Jak nie zapomne, to dam znac czy okazaly sie wystarczajace

Koniecznie nie zapomnij bo jestem bardzo, ale to bardzo ciekaw.

Czytam co piszesz o hd 555 i wydaje mi się jakbym czytał o zupełnie innych słuchawkach ;)

Standardowo pędzę swoje 555 z bezpośrednio z kompa, ale chwilowo podłączałem je również przez wzmacniacz słuchawkowy oraz dac, no i jednak nigdy bym o nich nie powiedział, że grają ciemno. A co do potrzeby większej ilości tonów średnich i wysokich - ja mam odczucia zupełnie odwrotne, dodałbym basu, tego od 45hz w dół.

Myślę, że to pokazuje albo jak różne mamy gusta, albo jak różnie słyszymy. Z naciskiem raczej na to pierwsze "albo" ;)

Czytam co piszesz o hd 555 i wydaje mi się jakbym czytał o zupełnie innych słuchawkach ;)

Duzo zagranicznych artykulow pisze o HD 555 jako "dark sound" lub "sennheiser veil".

Jak poprzegladasz zagraniczne fora o audio, to jest duzo osob ktore z tego wlasnie wzgledu nie polubilo tych sluchawek.

Zaczalem o tym czytac niedawno, wiec te opinie nie mialy wplywu na moje postrzeganie tych sluchawek przez ostatnie ok 5 lat ich posiadania.

Zeby nie byc goloslownym (pare ostatnich zrodel z wielu ktore czytalem):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozna zrzucic na zrodlo, ale ja podpinalem do roznych, od wlasnego EMU i mocnego wzmacniacza, przez DACki znajomych, po mega drogie zabawki w sklepach audio.

555 zawsze graly dla mnie jak z za sciany, co wiele osob okresla mianem "sennheiser veil" w zagranicznych zrodlach.

Jak sie jeszcze wiecej poczyta, to te sluchawki sennhaisera sa przedstawiane jako szkole typu "dark sound", co jednoczesnie powoduje ze staja sie cieplejszymi sluchawkami, a to jest preferowane przez pewna czesc sluchaczy.

Nie naleza tez do bardzo trudnych sluchawek do napedzenia (niska opornosc i calkiem niezly SPL).

Mozliwe ze budowa ucha ma z tym cos wspolnego (w kazdym razie ja swoje badalem niedawno).

Bardziej bym obstawal przy preferencjach.

Podejrzewam ze jeszcze wieksze znaczenie ma to jakiego typu muzyki ktos slucha, bo przykladowo glowne czestotliwosci wystepujace w rocku i metalu maja sie nijak z klasyka, ani tez nijak z muzyka pop i techno.

Wszyscy tacy zadowoleni z tych 558, nawet przeciwnicy 555.

Nie trafilem na razie na zadna opinie negatywna lub nawet przecietna u tych ktorzy faktycznie nabyli te sluchawki.

Sam jestem strasznie ciekaw co z tego wyjdzie, i czy w koncu jakies sluchawki spowoduja zadowolenie ze sluchania, ktore potrafi zaistniec przy dluzszym odsluchu nie jednych kolumn (zeby nie bylo ze mi sie wiecznie cos nie podoba).

Mimo ze z opisow wynika iz nie maja rozdzielczosci HD 600, to w wielu zrodlach sa porownywane ze stwierdzeniem iz sa od nich jasniejsze w odbiorze (co jest sprzeczne z grafami z headroom - ciekawe).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wiec sluchawki HD 598 dostarczono mi wczoraj.

Posluchalem roznych gatunkow muzyki popoludniu, wieczorem i dzis rano (z dluzszymi przerwami i zmianami na kolumny).

HD 598 to nie HD 555.

Jedyna rzecz ktora je laczy w pierwszych odsluchach to podobny styl kreowania sceny.

Sluchawki nie zamulaja, a bass stopy od perkusji nie wbija sie w glowe.

W wokalach slychac gardlo, a gitary elektryczne, nawet bardziej zadziorne, nie mecza uszu.

Wysokie tony sa odnotowalne, nie kluja w uszy, zaleznie od realizacji nagrania potrafia byc perliste na talerzach od perkusji lub slodkie na zenskim wokalu.

Osobiscie jako fan jasnego brzmienia, uwazam ze wysokich i czesciowo srednich tonow mogloby byc ciut wiecej, ale obecny poziom jest calkiem akceptowalny w stosunku do wielu innych sluchawek.

Scena jak na sluchawki jest po prostu dobra, i kazdy instrument jest wyraznie odseparowany.

Daja rade tak trudnym gatunkom jak rock i metal (slychac ladnie talerze od perkusji, gitary wyrazne jednoczesnie nie meczac, zas skomplikowane linie bassowe sa punktowe, nie powodujac wiekszych opoznien i poglosu).

Muzyka RNB i dance bez wiekszych zastrzezen (jesli ktos lubi bass w rozsadnych proporcjach).

Ciezsza muzyka elektroniczna rowniez bez zastrzezen (ponownie, jesli ktos lubi bass w rozsadnych proporcjach).

Muzyka instrumentalna, symfoniczna, akustyczna i inne spokojniejsze gatunki - miod (szczegolnie scena).

Podsumowujac, sluchawki nie wywarly na mnie tak zwanego "WOW, ale super dzwiek", nie mniej jednak zjadaja wszystkie moje poprzednie na sniadanie, nie draznia mnie, nie odczuwam bardzo doraznych brakow w pasmie i scenie jak na sluchawki, zatem zakup HD 598 (700 pln z autoryzowanego sklepu - 100-200 taniej) uznaje za udany.

speedy, dam sobie rękę obciąć że za max 2 miesiące będziesz chciał zmienić Senki HD598 ;)

Te słuchawki są zdecydowanie po ciemnej stronie, pamiętam je jako lekko ocieplone, muzykalne i przestrzenne granie - kompletne przeciwieństwo np. Grado

A z tego co piszesz, to wyłapujesz (i skupiasz się) w muzyce przede wszystkim na średnich i wysokich tonach.

Dla ludzi z takimi preferencjami jak ty, są w zasadzie dwie rozsądne propozycje (oczywiście w przedziale cenowym do 1200 pln, czyli tyle co HD600):

AKG Q701:

Ukryta Zawartość

Grado SR325:

Ukryta Zawartość

Przy czym, mniej agresywne i angażujące są Q701

Są też wygodniejsze od Grado i o wiele bardziej przestrzenne.

SR325 to słuchawki przy których ciężko się zrelaksować, dosłownie inwazja dźwięku bezpośrednio do głowy.

Ale za to wokale, instrumenty akustyczne /np. gitary/ - w wydaniu SR325 - no po prostu magia.

Średnie tony w wydaniu Grado.. tego nie da się zapomnieć.

Jeżeli wybaczyć niewygodę, ergonomię i ten agresywny oraz szybki przekaz z Grado, to słuchanie wokali i akustyczne gitar na tych słuchawkach daje niesamowite wrażenie.

Niestety nie są uniwersalne, bo np. elektronika czy rock brzmią na nich imho słabo, przez brak dociążenia.

Bass w Grado jest podawany bardzo oszczędnie.

Jest dobrze kontrolowany, szybki i ma impakt, ale nie schodzi zbyt nisko i jest go po prostu za mało jak na moje gusta.

Ale zdecydowanie warto posłuchać Grado, bo to tak specyficzne brzmienie, że przy odpowiednich preferencjach dźwiękowych podczas słuchania konkretnej muzyki - dla b. wielu osób okazują się wyborem na lata.

Natomiast co do Q701, to często słyszałem że fantastycznie sprawdzają się w jazz'e.

Oba modele możesz wypożyczyć na 2 tyg. za kaucją na odsłuchy ze sklepu np. q21.pl (nie wiem czy też nie z rms.pl ) po czym oddać bez żadnego tłumaczenia.

Ja tak właśnie robiłem, jak szukałem słuchawek dla siebie :)

Przerobiłem w ten sposób chyba ze 20 modeli słuchawek z różnych sklepów internetowych aż trafiłem na swojego św. graala: HiFiMAN HE-500 :D

No ale mniejsza o to.

Polecam zrobić większy zwiad na rynku i odsłuchać więcej modeli słuchawek.

HD598 są ok, jako słuchawki do relaksu dla lubiących ciemniejsze brzmienie - przy swojej cenie są dobrym wyborem.

Ale jest masa słuchawek zdecydowanie lepszych niż HD598, zapewniam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.