Skocz do zawartości
IGNORED

Brak dźwięku z telewizora na kino domowe.

Taktowny

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli telewizor na jednym z wejść ma funkcję ARC (Audio Return Channel) i kino domowe na wyjściu ma również tę funkcję - to podłącz kabelkiem HDMI o specyfikacji co 1.4 i po sprawie. Funkcja ARC w amplitunerze musi być włączona (w menu). W moim telewizorze (plazma Panasonic G30) musi również być włączona funkcja Viera Link. W Philipsie powinno być coś podobnego.

W przypadku, gdyby którejś z urządzeń nie miało ARC - telewizory mają zazwyczaj optyczne (Toslink) Audio Out i włącz to na optyczne wejście amplitunera. Pamiętaj o właściwym przyporządkowaniu wejść amplitunera.

JA w ogóle tunera telewizyjnego nie używam.

Dekoder satelitarny lub DVB-T po HDMi do kina domowego a to do TV i masz pełne 5.1 jak nadają oczywiście do tego nagrywanie na dysk po USB.

W zasadzie nie wiem dlaczego nie sprzedają telwizorów bez tunerów po prostu ekran z wejściem HDMI i to wszystko.

Głośniki też zbędne tych brzęczadeł i tak nie można słuchać.

Telewizor ma wejście ARC zaś kino domowe HDMI i nie ma tam napisu ARC. W opcjach tv jest taka możliwość do wyboru albo głośniki telewizora albo wzmacniacz gdy przełączyłem na tą drugą opcję to dźwięku wcale nie było a na kinie domowym widniał napis OFF. Nie wiem czy coś źle robię czy wystarczy teraz coś zmienić w opcjach kina domowego...

Telewizor ma wejście ARC zaś kino domowe HDMI i nie ma tam napisu ARC. W opcjach tv jest taka możliwość do wyboru albo głośniki telewizora albo wzmacniacz gdy przełączyłem na tą drugą opcję to dźwięku wcale nie było a na kinie domowym widniał napis OFF. Nie wiem czy coś źle robię czy wystarczy teraz coś zmienić w opcjach kina domowego...

Kwestię przesłania dźwięku na kino domowe znajdziesz zapewne w instrukcji swojego odbiornika tv.

Mój telewizor ma taką możliwość ale tylko w stereo więc to bezsens w czasach kiedy filmy przyjemniej oglądać w 5.1.

Radzę kupić jakiś dekoder HD combo który odbiera zarówno z satelity jak i z nadajników naziemnych do tego kilkaset stacji radiowych i podpiąć do kina po HDMi.

Jeśli jest to kino domowe z odtwarzaczem blu-ray i możliwością odtwarzania 3D to i kino ma ARC a jest to właśnie to wyjście , którym łączysz kino z tv gdyż jest to standard hdmi ver.1.4 a takowe obsługuje ARC,

sprawdź w menu kina domowego czy tam jest jakaś możliwość aktywacji, włączenia ARC ale myślę, że wybierając w tv wzmacniacz dźwięk powinien "iść" z głośników kina d.

U mnie w amplitunerze w MENU-> HDMI -> HDMI CONTROL musi ono być włączone , znaczy ON wtedy aktywuje się podmenu i wtedy wchdzę w nie i tam włączam ARC na ON , zobacz , może u Ciebie w kinie jest coś podobnego. Myślę , że w miarę zrozumiale wytłumaczyłem .

Właśnie nie idzie dźwięk z kina domowego jak wybieram opcję wzmacniacz. Zobaczę jeszcze czy w opcjach k.d. nie powinno być coś zmienione.

Po toslinku nie da sie połączyć. Bo takie wejście ma telewizor ale kino domowe już nie. Zostaje opcja ze zwykłym czinczem. Mam jeszcze kostkę do wejścia scart więc wtedy dałoby się to połączyć przez tv z kinem domowym ale czy w taki spodób uzyskam dzwięk w tych głośnikach?

Ty wogóle czytasz co się pisze w postach , przeczytaj mój i odpowiedz wkońcu jakie to kino czy z odtwarzaczem blu-ray i możliwością odtw. 3D czy nie , jeśli tak to popatrz w końcu do tego menu jak napisałem post wcześniej może, jeśli jest 3D w ustawieniach można włączyć to ARC jak u mnie w amplu.

Wiesz ile jest modeli kina domowego Sony i telewizorów Philipsa , może choć podałbyś model kina i tv łatwiej byłoby bo można by zobaczyć w necie jakie mają możliwości połączeniowe.

Blu-ray brak, 3D brak.

Telewizor Philips 40PFL3088H/12

Kino Sony DAV-TZ135

Bo to co ty masz to nie jest kino domowe. Tylko jakaś zabawka z 5 kolumnami :) Nie masz prostej możliwości podłączenia tego żeby działał ci tam dźwięk z TV. Jedyne wyjście w twoim przypadku to zakup przetwornika DAC zeby z wyjścia SPDIF z telewizora takie urządzonko zmieniło ci sygnał na analogowy, gdzie podłączysz kablami RCA do wzmacniacza.

Kolego , dźwięk po analogu wyślesz na kino z wyjścia słuchawkowego czyli kabelek z jednej strony ze złączem jack a z drugiej chinch (RCA)stereo (biały, czerwony) i tą końcówkę z chinchem wpinasz w wejście stereo w kinie ale wtedy będzie tylko Dolby Pro Logic a nie DD czy DTS , oprócz rozwiązania Kolegi peritus nie widzę innego , żeby przesłać dźwięk na kino (pisałem raz ale chyba coś nie poszło więc napisałem to drugi raz).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.