Jump to content
IGNORED

Kolumny podłogowe do 6000-7000zł!

f16

Recommended Posts

Szukam kolumn podłogowych do 6000-7000zł. Jestem po odsłuchach m.in.: Tannoy Revolution DC6 T i jestem zachwycony tymi kolumnami! Jeśli chodzi o muzykę klasyczną to są idealne! Jeden minus, który powoduje, że chciałbym znaleźć kolumny, które brzmią podobne, ale scena muzyczna "nie wżyna" się w głowę słuchacza :( Nie ukrywam, że przy odsłuchach to przeszkadzało mi to, że orkiestra "siedziała" prawie na kolanach mojej osoby (w przenośni). Reszta fantastyczna: scena, głębia, barwa, dynamika, muzykalność, separacja instrumentów... czyli to czeka szukam. Stąd pytanie do forumowiczów o propozycje kolumn do odsłuchów? Chodzi o kolumny nowe! :) Do tej pory brzmienie kolumn angielskich chyba jest tą właściwą drogą, ale nie powoduje, że się zamykam na inne propozycje.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może pomyślisz o trochę wyższym budżecie i zwrócisz uwagę na ofertę kolumn Harbeth ?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hmm, chyba czegoś nie rozumiem...

z jednej strony

Nie ukrywam, że przy odsłuchach to przeszkadzało mi to, że orkiestra "siedziała" prawie na kolanach mojej osoby

a z drugiej strony

Reszta fantastyczna: scena, głębia, barwa, dynamika, muzykalność, separacja instrumentów... czyli to czeka szukam.

Jak dla mnie, to jedno i drugie wzajemnie się wyklucza :)

Pomijam fakt, że słuchanie czegokolwiek w sklepie nie ma żadnej wartości poznawczej,

bo u Ciebie w domu i tak zagra inaczej, ale ta orkiestra na kolanach oraz fantastyczna scena i głębia...

Hidden Content

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Hmm, chyba czegoś nie rozumiem...

z jednej strony

a z drugiej strony

Jak dla mnie, to jedno i drugie wzajemnie się wyklucza :)

Pomijam fakt, że słuchanie czegokolwiek w sklepie nie ma żadnej wartości poznawczej,

bo u Ciebie w domu i tak zagra inaczej, ale ta orkiestra na kolanach oraz fantastyczna scena i głębia...

Jak na tą cenę, to dla mnie ta scena i głębia jest fantastyczna :)

A co do wątpliwości ;) to wszystko w dźwięku mi pasuje, tylko słuchając tych Tannoyi to miałem wrażenie jak gdyby orkiestra siedziała mi na kolanach, albo inaczej - stała tuż przede mną. Może to moje subiektywne odczucie i słuchając tych kolumn w domu, gdzie odległość miejsca, w którym będę siedział a kolumnami będzie 2-krotnie oddalona niż ta w sklepie?

Hidden Content

same kolumny nie grały :) jaka była elektronika ?:)

Ale i tak brzmienie determinują głośniki. Pamietam zacny eksperymencik. Kolumny fajne dorosłe już za chyba 16 tys zł raz podłączony mój wmacniacz za 800zł :D NAD C350 drugim razem dla porównania wzmak klasy 8000 zł. I grało tak samo :) oczywiście nie tak samo ale mało osłuchany słuchacz w pierwszych sekundach czy nawet minutach by się nie jorgnął co napędza głośniki. Zwłaszcza jak by nie widział co gra a tylko słyszał.

w którym będę siedział a kolumnami będzie 2-krotnie oddalona niż ta w sklepie?

Czyli diametralnie zmienisz warunki odsłuchu i w domu może być zupełnie co innego. Poczytaj trochę o optymalnym ustawianiu głośników i co z tego można wycisnąć szczególnie w aspekcie stereofonii i tej sceny na kolanach :)

. Czasem producent daje instrukcje z rysunkami jak ustawić kolumny w trójkącie .

Hidden Content

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Jak na tą cenę, to dla mnie ta scena i głębia jest fantastyczna :)

miałem wrażenie jak gdyby orkiestra siedziała mi na kolanach, albo inaczej - stała tuż przede mną.

Nie ułatwiasz sprawy.

Hidden Content

"Ale i tak brzmienie determinują głośniki" - bzdura bo im lepsze głosniki tym więcej pokażą nie dociągnięć reszty toru.

brzmienie determinuje dobrze dobrany zestaw.

albo kup korektor i przesuń suwak od 50hz w dół to orkiestra zejdzie z kolan i pójdzie w stronę tv

polecam diorę ... w koncu i tak wszystko zalezy od kolumn

Hidden Content

Szukam kolumn podłogowych do 6000-7000zł. Jestem po odsłuchach m.in.: Tannoy Revolution DC6 T i jestem zachwycony tymi kolumnami! Jeśli chodzi o muzykę klasyczną to są idealne! Jeden minus, który powoduje, że chciałbym znaleźć kolumny, które brzmią podobne, ale scena muzyczna "nie wżyna" się w głowę słuchacza :( Nie ukrywam, że przy odsłuchach to przeszkadzało mi to, że orkiestra "siedziała" prawie na kolanach mojej osoby (w przenośni). Reszta fantastyczna: scena, głębia, barwa, dynamika, muzykalność, separacja instrumentów... czyli to czeka szukam. Stąd pytanie do forumowiczów o propozycje kolumn do odsłuchów? Chodzi o kolumny nowe! :) Do tej pory brzmienie kolumn angielskich chyba jest tą właściwą drogą, ale nie powoduje, że się zamykam na inne propozycje.

Niema kolumn idealnych zawsze coś będzie na minus wiec jeśli bardzo ci podobają to kup je i masz spokój

Może i znajdziesz takie co orkiestra będzie grała dalej od ciebie ale za to znowu coś innego będzie ci przeszkadzało

Co do harbertow to wogole grają inaczej Tam cieżko o dobra scenę ale za to masz piękne odwzorowanie instrumentów ,głosu ,ale tez nie zagrają wszystkiego bo przy ciężkim rocku albo metalu już siadają ,zreszta to nie są kolumny przejrzyste

Hidden Content

:)

Guest

(Konto usunięte)

Może to moje subiektywne odczucie i słuchając tych kolumn w domu, gdzie odległość miejsca, w którym będę siedział a kolumnami będzie 2-krotnie oddalona niż ta w sklepie?

Jeśli będzie tak jak powyżej napisałeś scena oddali się od Ciebie i będzie oki...

Ale i tak brzmienie determinują głośniki

U mnie wręcz odwrotnie...wzmacniacz kreuje całe brzmienie systemu...

Jeśli będzie tak jak powyżej napisałeś scena oddali się od Ciebie i będzie oki...

sam wzmacniacz nie może kreować brzmienia systemu bo....nie ma w sobie głośników:)

Hidden Content

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

"Ale i tak brzmienie determinują głośniki" - bzdura bo im lepsze głośniki tym więcej pokażą nie dociągnięć reszty toru.

Bzdurą jest jak ktoś mówi że to bzdura ;) ;) ;)

Bo może słuchasz na słuchawkach tylko tego nie zauważyłeś :D ;) ;)

sam wzmacniacz nie może kreować brzmienia systemu bo....nie ma w sobie głośników:)

Jak się kocha swój wzmacniacz to można tego nie zauważyć :) przecież nie słucha się oczami :)

Hidden Content

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Guest

(Konto usunięte)

Bo może słuchasz na słuchawkach tylko tego nie zauważyłeś :D ;) ;)

Cholercia tak się zapatrzyłem w swoją Jolę, że nie zauważyłem kiedy mi żona głośniki wyniosła... ;-)

Pozdrawiam serdecznie

No w Jolkę można się zapatrzeć. Podesłał mi sprzedający z giełdy kilka fajnych zdjęć. Piękne konstrukcja.

-------------

Co do kolumn do Autora wątku to w tej kasie jest już spory wybór budżetowych głośników rokujących na fajne granie. Sporo rodzimych ciekawie recenzowanych kolumn made in Poland od Studia 16 Hz od ESA od Audio Academy czy od Harpia czy nawet Sonus Faber TT piękne budżetowe granie. Wybór się zaczyna. Sam się rozglądam i chyba będę celował w polski produkt a nie w import z Chin gdzie kilku pośredników zarabia duży kesz a nabywca dostaje całkiem liche kolumny ważące np 15 kg :) ;) ;) no kilogramy oczywiście nie grają Ale ...:)

Tak czy siak podłącze się do wątku jeśli pozwolisz F16 i poczytam co tam można kupić za 6 tysi albo trochę więcej.

ps.

W dużym pomieszczeniu będziesz używał nowych głośników ?

Hidden Content

piękne budżetowe granie

A co to jest budżetowe granie i czym się różni takie budżetowe granie za 7tys. od hi-endowego grania za 50tys. I nie chodzi mi tu o zastosowane w hi-end wymyślne i drogie materiały i cały ten śmieszny marketing.

Hidden Content

Guest

(Konto usunięte)

Różni się oprawą, całym tym "bełkotem" o lepszym dźwięku, itd. ...

Od czasu do czasu idę sobie do salonu audio posłuchać hi - endu...i co słyszę? piękny dźwięk, ale nie lepszy czy gorszy od mojego w domu, po prostu inny...różnica wynika bardziej z dopracowanej akustyki pomieszczenia, eliminacji zakłóceń z otoczenia niż samego sprzętu...

Z doborem audio jest jak z wyborem żony. Jednemu spodoba się taka a drugiemu taka. Na początku nikt nie zwraca uwagi na to co w duszy gra. Dopiero po jakimś czasie zaczynamy poznawać to co jest w środku. Z moich obserwacji wynika, że kupujemy oczami i jak sobie upatrzymy coś, to tylko chcemy usłyszeć potwierdzenie od innych, że tak to dobry wybór. Mimo, że reszta poleca coś innego to i tak kończy się na tym, że kupujemy to co sobie wcześniej upatrzyliśmy, albo coś co też zaakceptujemy wizualnie.

Tylko w audio chyba powinno chodzić o to żeby grało, a na drugim miejscu wyglądało, często jest odwrotnie.

To jak z kobietami, może być piękna na zewnątrz a w środku już niekoniecznie i na odwrót. Tak samo jest ze sprzętem audio.

Dlatego F16 słuchaj też tego co ci się nie podoba i nie zawężaj horyzontów bo możesz dużo stracić :) Kolumny to nie tylko kolejne meble do domu :)

Hidden Content

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

A co do wątpliwości ;)

Wątpliwości niestety pozostały :)

Orkiestra na kolanach oraz fantastyczna głębia i scena, to się wzajemnie wyklucza, ale już mniejsza z tym.

Tak czy siak, jak już wcześniej wspominałem, odsłuch w sklepie powinien się ograniczać do sprawdzenia czy wszystko działa.

Przywieziesz kolumny do domu i zagrają kompletnie inaczej, a po tygodniu walki z ich ustawieniem będzie jeszcze inaczej,

dlatego jak najszybciej zapomnij o tym co słyszałeś w sklepie i jeśli te Tannoye Ci się spodobały i masz na nie kasę, to je bierz.

Im dłużej będziesz tu siedział (zamiast przed kolumnami) tym większy będziesz miał mętlik w głowie, a internetowe porady

w kwestii wyboru dla siebie sprzętu do słuchania muzyki, to nie obrażając nikogo, można sobie w kiblu na gwoździu powiesić :)

Podoba się to kupuj, nie ma co szukać dziury w całym i przejmować się jakimiś duperelami, które najprawdopodobniej wynikają

z beznadziejnej akustyki oraz/lub niezbyt szczęśliwego ustawienia kolumn w pomieszczeniu sklepowym, gdzie ich słuchałeś.

Jedna mała rada, może skorzystasz, może nie, ale na Twoim miejscu ja bym się nie napalał i poczekał spokojnie

aż pojawią się używane w ofertach sprzedaży (giełda hi-fi czy Allegro) Przyoszczędzisz co najmniej 50% ceny nowych,

a będziesz miał to samo, bo co w głośniku można zużyć albo zepsuć przez rok czasu? Szkoda tyle siana przez okno wywalać :)

Hidden Content

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dobrze powiedziane napisz to na FB to zalajkuje :)

Tylko dwa małe ALE ALE. No kurde nie każdy ma możliwość jeździć słuchać i słuchać i słuchać różnych kolumn bo czasu i życia szkoda i pieniędzy a i tak wszystkiego się nie przesłucha :) Kiedyś prasa pomagała oddzielić ziarno od plew. Dziś niestety już nie. Podobnie opinie internautów ochoczo piszących o tym co posiadają też bywają funta kłaków warte.

Drugie ALE :) kolumny najczęściej w naszych realiach są składnikiem pokoi salonów normalnego życia. Mało kto ma oddzielny pokój do postawienia jakiś szkaradzieństw które grają dla niego najlepiej na świecie. Często mamy żony matki czy kochanki które mają wpływ na nasze życie i miejsce gdzie mieszkamy i słuchamy. ile słuchamy ? tak pewnie w skali doby to wyjdzie 2-4 godziny słuchania. Oby :) a resztę czasu kolumny stoją i jednak powinny jakoś sensownie wyglądać w naszej przestrzeni.

A co to jest budżetowe granie i czym się różni takie budżetowe granie za 7tys. od hi-endowego grania za 50tys

Dla mnie osobiście to takie gdzie już gra a jeszcze nie kosztuje majątku. Choć to względne i dla każdego co innego jet mała a dużo. Dla mnie teraz budżetowe kolumny to od 5 tys się zaczynają po cenach nowych no tak do 8 tys powiedzmy. Czy za 9 znajdziemy lepsze ? zapewne tak bo co lepsze zazwyczaj droższe. Smutne jest też to że te budżetowe urządzenia kiedyś za 1000$ umownie mówiąc już grały i miały to co trzeba w swej budowie. Dziś za 1000$ kupuje się raczej byle co z Chin. Rządzi marketing i parcie na maksymalizację zysków bo i klient niestety też na to pozwala bo mniej wymagający niż dawniej jest.

Z powyższych powodów coraz bardziej skłaniam się do produktów polskich. Kolumna głośnikowa to nie prom kosmiczny. U nas ludzie też potrafią robić fajne rzeczy. No i zamiaruje przesłuchać w stolicy dwie polskie kolumny - ładne :). Co też doradzam autorowi wątku.

Hidden Content

No :) Robin dobrze pisze . Nie tylko tannoy, kef czy dynaudio z potężnym zapleczem finansowym muszą byc cudem techniki, na nich swiat sie nie konczy.

Hidden Content

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Tylko dwa małe ALE ALE. No kurde nie każdy ma możliwość jeździć słuchać i słuchać i słuchać różnych kolumn bo czasu i życia szkoda i pieniędzy.

Dlatego do zawsze każdemu powtarzam - nie jeździć, nie słuchać, bo to i tak nie ma żadnego sensu.

Drugie ALE :) kolumny najczęściej w naszych realiach są składnikiem pokoi salonów normalnego życia. Mało kto ma oddzielny pokój do postawienia jakiś szkaradzieństw które grają dla niego najlepiej na świecie. Często mamy żony matki czy kochanki które mają wpływ na nasze życie i miejsce gdzie mieszkamy i słuchamy.

Z kolei jak czytam takie historie, to normalnie wierzyć mi się nie chce.

Sam mam żonę, drugą zresztą i jakoś sobie nie wyobrażam, żeby akurat jej opinią się kierować przy wyborze kolumn.

Kupujesz takie czy śmakie kolumny, no i pech, że się żonie nie podobają. OK mogło się tak zdarzyć. No i co z tego?

No co Ci zrobi? Siekierą je porąbie? Wystawi Ci walizki za drzwi? Tym bardziej, że najczęściej to żona mieszka u męża, a nie na odwrót?

Pytam, co Ci może żona zrobić, gdy z jakiegoś powodu to czy tamto jej się nie spodoba :)

Jak dla mnie to jest jeszcze trzecie ALE, a mianowicie takie, że będziesz teraz szukał na siłę pretekstu,

żeby odwlec w czasie moment zakupu, bo nie tyle o kupowanie tu chodzi, ile o samo szukanie i zawracanie gitary.

Mam rację? No oczywiście że mam. Gdyby mnie miał, to już dawno byś coś kupił :)

Hidden Content

Ależ oczywiście samo kupowanie szukanie to frajda po pachy. Przynajmniej dla mnie :)

Co do żon to też oczywiście można zmieniać jak kolumny. Może nawet łatwiej bo żona jedna a kolumny dwie :D

Czwarte ALE ciśnie się na klawiaturę. Co począć jak się lubi słuchać i patrzeć a żona na przykład brzydka a bogata. Wtedy na kolumnach idzie oko zawiesić :)

Czyli dochodzimy do tego że kolumna nie musi być brzydka aby nam ładnie grała :)

Hidden Content

Tam cieżko o dobra scenę ale za to masz piękne odwzorowanie instrumentów ,głosu ,ale tez nie zagrają wszystkiego bo przy ciężkim rocku albo metalu już siadają ,zreszta to nie są kolumny przejrzyste

W imię ojca... Nie są przejrzyste? To ostatnie co mógłbym powiedzieć o Harbeth... Rozumiem z ograniczonym konturem niższego basu i trochę w tym zakresie spowolnione....

Hidden Content

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

W imię ojca... Nie są przejrzyste? To ostatnie co mógłbym powiedzieć o Harbeth... Rozumiem z ograniczonym konturem niższego basu i trochę w tym zakresie spowolnione....

Tak nie są to kolumny przejrzyste i przezroczyste i są średnio rozdzielcze :).

Posłuchaj harpi to są prezroczyste i przejrzyste kolumny

Hidden Content

:)

Tak nie są to kolumny przejrzyste i przezroczyste i są średnio rozdzielcze :).

Posłuchaj harpi to są prezroczyste i przejrzyste kolumny

Nie gniewaj się, ale mam wrażenie, że jeszcze nie słyszałeś jak dobrze potrafią zagrać shl5, one są znacznie trudniejsze do napędzenia i w aplikacji (wbrew temu co Alan Show twierdzi), prawda znana nie od dziś. Zwykle to wokół Harbeth buduje się system a nie odwrotnie.

Zgoda, są średnio rozdzielcze (wystarczająco rozdzielcze) ale to tylko im i słuchaczowi na dobre wychodzi.

Hidden Content

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.