Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki, głośniki i wzmacniacz czy karta dźwiękowa?

rock9333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chyba odpowiedni wybrałem dział.

Zamierzam zmienić słuchawki, aktualnie mam Sennheiser hd201 podłączone do wzmacniacza Unitra WS-503. Upatrzone do zakupu mam Creative aurvana live ale potrzebują dobrego źródła bądź dobrej karty dźwiękowej. Chciałbym również wymienić wzmacniacz albo go zastąpić samą kartą dźwiękową?(zintegrowaną kartę dźwiękową mam). WS-503 trochę mi przeszkadza swoją wielkością i chciałbym czegoś mniejszego. W dodatku potrzebuje małych głośniczków wyłącznie do filmów bo muzyki słucham na słuchawkach więc jakość nie musi być jakaś bardzo wymagająca, bardziej zależy mi na jakości dźwięku w słuchawkach.

Tak więc praktycznie potrzebuje wszystkiego od zera :) Co polecacie tak do 500-600zł? słuchawki też możecie polecić o ile jest coś lepszego żeby się zmieścić w kwocie. Kwota może nie jest jakaś duża żeby dostać porządną jakość ale nie jestem jakimś wymagającym słuchaczem.

Z góry dzięki za propozycje i porady.

Pozdrawiam.

Creative Aurvana Live wcale nie sa wymagajacymi sluchawkami.

Wedlug wielu opinii, sa to jedne z najlepszych sluchawek w tej cenie.

Swego czasu osluchalem sie wielu budzetowek.

Ogolnie nie zamulaja za bardzo, a wiekszych brakow w bassie tez nie powinienes odczuc.

Jesli HD 201 Ci w miare pasuja, to HD 202 graja podobnym stylem brzmienia, ale lepiej i glosniej.

Nie mniej jednak rozne moze byc z wygoda podczas dluzszych odsluchow oraz kabel zaczyna sie za bardzo zawijac przy szyji po roku czy dwoch czasu (podobno 201 maja ten sam mankament).

Co do wzmacniacza to Ci nic nie poradze, bo generalnie lubie duze klocki, ale mam pomysl.

Skoro wzmacniacza potrzebujesz do niewielkich glosnikow, moze kup po prostu kolumny aktywne?

Kolega ostatnio kupil M-Audio na allegro, jakies nowki w okolicach 300-400.

Bez porownania do komputerowych plastikow od Creative czy Logitecha.

Karte to moge polecic EMU 0404 USB z budowanym wzmacniaczem na sluchawki.

Jesli budzet ograniczony, to moze po prostu kup creative na USB (powinien miec wzmaczniacz sluchawkowy - ale musisz sie upewnic).

• 2 tygodnie później...

Creative X-FI HD na USB ma wzmacniacz słuchawkowy, myślę że lepszej jakości niż ten zastosowany w Unitrze jako, że tam tor na słuchawki(jak w większości starego stereo z tego co się naczytałem) jest potraktowany jako dodatek nie zbyt dobrej jakości. Nie jest to może jakiś super sprzęt, ale sprawdza się, a muzyka płynie z niej świetna jak na moje wymagania. Do słuchawek to ja polecam Philips SHL 5905 BK (downtown) z uwagi na obłędną wygodę, i ciepły dźwięk(może ze zbyt rozbrzmiałym basem ale przecież Aurvany też tu przykładem nie świecą), w dodatku cenowo też jest nieźle. Dodatkowo X-FI ma jako taki DAC do połączenia karty ze wzmacniaczem, co na pewno poprawi znacznie jakość muzyki z komputera.

EDIT: Jest też EMU 0202 - używki pójdą nawet taniej niż X-FI HD, a też ma i wzmacniacz słuchawkowy i DAC, jednak można wiele się naczytać o problemach ze sterownikami do niej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.