Skocz do zawartości
IGNORED

Kenwood DP-6020 może zagrać lepiej?

Mizyn

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio trochę bliżej się przyjrzałem jednemu z playerów mojej kolekcji Kenwoodowi DP-6020. Odtwarzacz ten w 1990 roku był reklamowany jako jeden z pierwszych posiadających 20 bitowe przetworniki i kosztował niemal 800 DM. Porównywałem jego brzmienie do niższego modelu 5010, w którym m.in.wymieniłem wszystkie kondensatory, OPA i poprawiłem zasilanie. Ogólnie w moim odczuciu grają podobnie. Zastanawiam się czy ewentualna wymiana wzmacniaczy operacyjnych wniosłaby coś nowego (na pewno zmieni się barwa, ale czy warto się za to brać?). Oryginalne OPA są w tym modelu na złączu SIP8 i potrzebne 4 adaptery. Nawet już wykonałem taki do przetestowania na DIP8 (foto). Czy ktoś z Kolegów zna tego Kenwooda i modyfikował go w jakiś sposób? Pomijając budowę stopnia audio na lampach i wstawienie precyzyjnego zegara, jakaś sensowna modyfikacja toru audio? Ten model jest wykonany dosyć solidnie: 2 x PCM1701P, filtr SM5818AP, w zasilaniu kondensatory Nippon SMI, Elna Cerafine w części audio. W załączeniu kilka fotek płyty i sekcji zasilania, toru audio i zasilania DAC

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-40515-0-01104100-1409080429_thumb.jpgpost-40515-0-56799500-1409080441_thumb.jpgpost-40515-0-54088800-1409080452_thumb.jpgpost-40515-0-05247900-1409080468_thumb.jpgpost-40515-0-09327100-1409080478_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz pobawić się z podmianą opampów, nie wiem, jakie tam siedzą. I na tym polecam zakończyć modyfikację, a zająć się np. interkonektem, sieciówkami, akustyką pomieszczenia. Po prostu doszlifować brzmienie.

Czy ktoś z Kolegów zna tego Kenwooda i modyfikował go w jakiś sposób?

Nie znam go ale należy zacząć od schematu .

Modyfikacja to kwestia kasy bo można różnie do tego podejść.

1. dobry zegar z osobnym zasilaczem . Ja kupuję Mrelektronik

2. w tor sygnałowy zamiast elektrolitów polipropyleny

3. osobne zasilanie części analogowej

4. osobne zasilanie DACa

5. osobno zrobiony tor analogowy

6. poprawa zasilania reszty układów

7. ominięcie MUTE

Kwestia opampów . Tu musisz sam kombinować bo ze względu na aplikację obecnych nie każdy się sprawdzi .

Nie ma lekko ;)

I na tym polecam zakończyć modyfikację

Tak w ogóle to zgadzam się z Twoją opinią. Można się napracować i wydać trochę grosza a wynik będzie rozczarowujący. Po prostu trochę irytuje mnie, że ten odtwarzacz nie brzmi wyraźnie lepiej niż 5010 z PCM56. Na forach jest dużo pochlebnych opinii o PCM1701P.

Nie znam go ale należy zacząć od schematu .

Niestety, serwisówki tego modelu nie mam i nie mogę nigdzie znaleźć (poza płatnymi stronami). Ewentualną modyfikację chciałbym wykonać raczej na podstawie sprawdzonej metody w tym lub podobnym modelu z PCM1701P. Kiedyś z kolegą chcieliśmy "poprawić" Technicsa SLP-720, zaczęlo się od testowania różnych kostek (tak do końca nie wiadomo czy oryginalnych) ingerencji w tor audio, skończyło się na przywróceniu oryginalnego stanu.

Musisz mieć świadomość tego że sam DAC nie gra . Owszem DAC może mieć swoją sygnaturę brzmieniową ale dużo więcej zależy od aplikacji takiej kostki .

U mnie taki Denon DCD 720AE zagrał lepiej niż najwyższy z podstawowej serii Pioneer PD 9700.

Od kilku godzin gram na Pioneerze PD 50 . Na plikach DSD jest odjazd !

A można go kupić na 40 rat 0% za niecałe 2000zł .

Jest sens się bawić ?

Duzo przerabiałem Marantzów CD40 , 50 i CD NADa ale dojście do pewnych wniosków zajęło masę czasu i niemało kasy .

Jak się nie ma podparcia z danym modelem a tym bardziej schematu to takie błądzenie które bardziej można traktować jako zabawę i naukę

Mute nie ma co omijać bo tam jest porządny układ na przekaźniku. Zasilanie przetworników, filtra, zegara też jest przyzwoite, na stabilizatorach z elementów dyskretnych. Nie pamiętam jak tam wygląda zasilanie demodulatora, ale chyba też ma własne zasilanie.

Warto zmienić filtr cyfrowy i ewentualnie usunąć moduł DPAC, ale nie każdemu ta ostatnia przeróbka przypadnie do gustu.

Przypomniałem sobie, że pisałeś o tym w temacie o filtrach cyfrowych. Czyli usuwając tą hybrydę mamy DACe 18bitowe identyczne z PCM1702? Modyfikacja polega wyłącznie na zmostkowaniu par pinów? Jak wspomniałem nie mam schematu ( mam od 7020, tam podobne rozwiązanie) więc dla pewności zaznaczyłem na fotce rejon tego układu. Co do filtra, czy np SM5813 ma wyprowadzenia nóżek zgodne z obecnym tam 5818? Ewentualnie jaki filtr bez adaptera można tam zastosować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od siebie mogę dodać,że miałem doczynienia z modelem 5020,konstrukcja zbliżona do 6020,ostatecznie go poddałem lampizacji,niestety grało to tak sobie,nie miał szans w porównaniu z denonem na pcm56 i stopniem lampowym na wyjśćiu .Poszedł na alle...

Czy identyczne z PCM1702 to raczej nie, ale to są przyzwoite 18 bitowce, dobrze zaimplementowane w tym odtwarzaczu. Modyfikacja tak jak piszesz, wylutowanie modułu i zmostkowanie pinów. SM5813 nie przychodzi pin w pin za SM5818, inny rozkłąd wyprowadzeń i obudowa, trzeba zbudować stoliczek lub lutować na pająka, ale moim zdaniem warto.

Niestety, po wylutowaniu DPAC i wstawieniu zworek w miejsce nóżek nr 2-3, 5-6 i 7-8 wg modu majki88 na wyjściu cyfrowy szum. Wygląda na to, ze filtr sm5818 nie pracuje poprawnie

.

Ukryta Zawartość

Tak wyglądają wyprowadzenia z DPAC na filtr sm5813 w modelu DP-7020 z zaznaczoną modyfikacją.

post-40515-0-40601100-1409598808_thumb.jpg

Tak wygląda to w modelu DP-6020 (zaznaczony filtr sm5818 i DPAC)

post-40515-0-80591200-1409598922_thumb.jpg

Hybryda Kenwooda zamieniająca PCM1701 w DAC 20-bitowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.