Skocz do zawartości
IGNORED

Jak działają dampery na lampach ?

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas słuchania płyty Keitha Jarretta - "The Melody at Night, with You" pod koniec utworu "I Loves You, Porgy" gdy Keith mocno uderza w klawisze, na średnicy przy specyficznych dźwiękach dało się słyszeć drżenie - trochę podobne do przesteru. Myślałem, że może coś się stało z głośnikiem. Miałem zapas diabełków i po wymianie wszystko gra super. Zastanawiam się czy zakładane na lampy dampery mogą w tym przypadku coś pomóc ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Spróbuj ;)

Damper teoretycznie ma za zadanie zmniejszyć, zlikwidować mikrofonowanie, czy też inaczej ujmując zagadnienie zapobiec drganiom wewnętrznych części lampy.

Sprawa co najmniej dyskusyjna.

Tym bardziej że co bardziej pomysłowi chłopcy pchają na alledorgo oringi ze sklepu z częściami samochodowymi przebijając je za jakieś kilkaset a nawet więcej procent.

Dla mnie osobiście to ściema :) Choć nie każdy musi się ze mną zgodzić. Jak lampa mikrofonuje to jest do wymiany i żadne dampery jej nie pomogą.

Koniec.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Założyłem dampery na lamp jakiś czas temu. Moje subiektywne odczucie jest takie, że dźwięk jest teraz nieco bardziej precyzyjny (szczegółowy). Lecz z drugiej strony trochę delikatniejszy, mniej w nim mocy. Oczywiście o żadnej rewolucji nie ma mowy, różnice są subtelne, lecz słyszalne.

Tylko jakie dampery spróbować na diabełki, bo się pieruńsko grzeją ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Podczas słuchania płyty Keitha Jarretta - "The Melody at Night, with You" pod koniec utworu "I Loves You, Porgy" gdy Keith mocno uderza w klawisze, na średnicy przy specyficznych dźwiękach dało się słyszeć drżenie - trochę podobne do przesteru. Myślałem, że może coś się stało z głośnikiem. Miałem zapas diabełków i po wymianie wszystko gra super. Zastanawiam się czy zakładane na lampy dampery mogą w tym przypadku coś pomóc ?

Skoro wymieniłeś lampę i efekt ustał to w czym problem

Słuchałem kilka Amplifonów WT 40 i kilka Phastów i żadna lampa mocy nie mikrofonowała

Zato raz słyszałem jak w pre mikrofonowała i to okrutnie z blokami na diable ale nigdy sam diabeł

Lucky, na lampy mocy nie zakłada się damperów, ze względu na powód o którym wcześniej wspomniałeś. Myślę że paweljazz w dużym stopniu wyczerpał temat. Dodam tylko że często, efektem ubocznym używania damperów jest ścieranie napisów ze starych nos-ów, pozatym same plusy.

Pozdrawiam

Ok, temat zamykamy.

Założyłem dampery na lamp jakiś czas temu. Moje subiektywne odczucie jest takie, że dźwięk jest teraz nieco bardziej precyzyjny (szczegółowy). Lecz z drugiej strony trochę delikatniejszy, mniej w nim mocy. Oczywiście o żadnej rewolucji nie ma mowy, różnice są subtelne, lecz słyszalne.

Też miałem takie odczucie i jednak wolę lampki bez damperów .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.