Skocz do zawartości
IGNORED

es9018 drop outs

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem z DACkiem na es9018. Zdarzają mi się od czasu do czasu przerwy w odtwarzaniu dźwięku trwające ułamek sekundy. Na początku myślałem że jest to wina komputera do którego DAC jest podłączony ale ostatnio podłączyłem go do telewizora przez wejście optyczne i sytuacja jest jeszcze gorsza. Ma ktoś może jakieś pomysły jak podejść do problemu.

Może są związane z "DPLL Unlock" w ES9018.

Polecam przestudiowanie wpisów: z tego bloga:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

A więc podłączyłem do telewizora przez wejście optyczne DACa na es 9023 i nie ma najmniejszych problemów. Obawiam się że problemy sprawia DAC i usunięcie tego nie będzie takie proste. Trzeba poprzestawiać rejestry w DACu przec I2C a ja nie mam pojęcia o I2C. Nie mówiąc o tym że trzeba skorygować program w sterowniku czyli trzeba ten program zgrać, skorygować, i znowu wgrać do sterownika. Zastanawiam się czy problemu nie da się rozwiązać przy pomocy jakiejś kości usuwającej jitter n.p. przy pomocy odbiornika WM8804. Może przy lepszym sygnale SPDIF nie będzie rwało.

Coś takiego tylko w innej obudowie.

ES9018-Hi-End-DAC-Decoder-Coaxial-Optical-USB-XMOS-Input-XRL-RCA-Output-110-220V-Finished.jpg

Zastanawiam się na czym polega problem. Niestety angielskiego nie znam najlepiej co utrudnia mi przeszukiwanie googla.

Niektóre DACi z tą kością mają oddzielne odbiorniki spdif. Być może właśnie z tego powodu. Muszę spróbować podłączyć przez odbiornik na dir9001 przez I2S. Rozwiązanie mi się nie specjalnie podoba ale przynajmniej uzyskam jasność co do przyczyny tego stanu rzeczy. Musiałbym przeorać całego DACa żeby dorobić oddzielne wejścia na zewnętrznym odbiorniku spdif. No albo na wejście wstawić kondycjoner spdif n.p. na wm8804.

Nie mówiąc o tym że trzeba skorygować program w sterowniku czyli trzeba ten program zgrać, skorygować, i znowu wgrać do sterownika.

Tak to se ne da, bo zgrany z procka (o ile nie jest zabezpieczony) wsad jest skompilowany i nie da sie go przerabiać. Musiałbys miec po prostu nowy wsad, albo nieskompilowany program do przeróbki. A na jakiej kosci jest ten sterownik?

Tak to se ne da, bo zgrany z procka (o ile nie jest zabezpieczony) wsad jest skompilowany i nie da sie go przerabiać. Musiałbys miec po prostu nowy wsad, albo nieskompilowany program do przeróbki. A na jakiej kosci jest ten sterownik?

No to jeszcze gorzej niż myślałem. Musiałbym przestudiować notę aplikacyjną i nauczyć się programować. Powiem szczerze nie mam najmniejszej ochoty. Kość to Atmega8.

Na coaxialu z BR działa bez problemów. Wygląda na to że ma problemy z sygnałem z telewizora. Muszcze jeszcze sprawdzić na jakimś CD czy będzie nadal miał problemy na wejściu optycznym z innego źródła. Z komputera faktycznie może być przyczyną sam komputer bo drop outs występowały n.p. po ruszeniu myszą albo przełączeniu strony w internecie.

To wygląda na to, że ta kostka jest faktycznie kapryśna, i podatna na wszelkie zakłócenia. Może faktycznie najlepszym rozwiązaniem byłby jakiś kondycjoner, albo jeszcze lepiej osobny DIR i olać wejście spdif ES'a. Tylko czy da się tam jakoś bez większych ingerencji wpiąć po i2s to jest kolejne pytanie?

To wygląda na to, że ta kostka jest faktycznie kapryśna, i podatna na wszelkie zakłócenia. Może faktycznie najlepszym rozwiązaniem byłby jakiś kondycjoner, albo jeszcze lepiej osobny DIR i olać wejście spdif ES'a. Tylko czy da się tam jakoś bez większych ingerencji wpiąć po i2s to jest kolejne pytanie?

Wpiąć się da tylko wtedy nie da się przełączać wejść. Musiałbym dorobić oddzielny przełącznik wejść. Teraz używane są oryginalne wejścia kości i wszystko przełączane jest poprzez zapis w rejestrach DACa.

Myślę że kondycjoner będzie najprostszym rozwiązaniem. Pytanie jedynie czy skutecznym?

Skoro z BR po coaxialu dziala dobrze, tzn że kostka radzi sobie dobrze z prawidłowym sygnałem spdif, bo to praktycznie to samo wejście w ES'ie, tyle że multipleksowane. Tyle, że znowu BR może być lepszym transportem od TV, więc nawet z kondycjonerem może dziać się to samo, więc na dwoje babka wróżyła :)

Po pierwsze muszę sprawdzić czy z innego źródła przez wejście optyczne są problemy. A po drugie czy z telewizora po przepuszczeniu przez dir9001 i wpuszczeniu przez I2S będzie działało prawidłowo. Jak tak to moim zdaniem kondycjoner może pomóc. Ale nie myślę że to mi się w tym tygodniu uda.

Muszę tylko rozgryźć które piny to który sygnał na I2S.

Wywal stabilizator, lub odepnij mu 5V z szyny usb a na jego wejście podaj mu napięcie 5V którym zasilasz choćby logikę,

Albo zmajstruj cos na boku jakieś zasilanie 5 lub 3.3 i zasil tym moduł is2, uważaj żeby nie zasilić kości zasilanych 3.3 nap 5V bo będziesz musiał się z nimi pożegnać.

Przerywanie jest najsilniejsze zaraz po załączeniu i z czasem staje się coraz rzadsze? Ja miałem taką przypadłość i zmiana parametrów pasma pętli DPLL rozwiązała problem.

Czyli przeprogramowanie Atmegi. W jakie rejestry i jaką wartość wpisałeś.

Wywal stabilizator, lub odepnij mu 5V z szyny usb a na jego wejście podaj mu napięcie 5V którym zasilasz choćby logikę,

Albo zmajstruj cos na boku jakieś zasilanie 5 lub 3.3 i zasil tym moduł is2, uważaj żeby nie zasilić kości zasilanych 3.3 nap 5V bo będziesz musiał się z nimi pożegnać.

Tylko że mi to dzieje się na wejściu optycznym. Z USB jak nie dotykam komputera wszystko jest w porządku.

Januss73 Wiem że bawiłeś się w programowanie Atmegi. Możesz mi wkleić jakieś linki na ten temat. Interesuje mnie jak się wgrywa i czym program do kości i coś na temat programowanie.

Niestety nie wiem czy uda mi się dorwać nieskompilowany program i chyba będę musiał napisać go od nowa łącznie z obsługą wyświetlacza.

Linkiów to ja nie mam. Bascoma uczyłem się z helpa do bascoma.

Ukryta Zawartość

A jak czegoś nie mogłem rozgryźć, to pytałem na forum na elektrodzie.

Programator starczy ci najtańszy. Wpisz na ebayu "AVR ISP USB" i wyskoczy ci tego cała masa.

Na dobrą sprawę możesz zostawić stary strerownik, zmajstrować sobie prosty drugi sterownik, podpiąć go pod szyne i2c i za jego pomocą ustawiać te pojedyńcze rejesytry które potrzeba,. mało eleganckie, ale działać powinno :)

Ukryta Zawartość

Na dobrą sprawę możesz zostawić stary strerownik, zmajstrować sobie prosty drugi sterownik, podpiąć go pod szyne i2c i za jego pomocą ustawiać te pojedyńcze rejesytry które potrzeba,. mało eleganckie, ale działać powinno :)

A nie trzeba przypadkiem przy starcie zawsze od nowa ustawiać rejestry DACa? Myślałem że po wyłączeniu zasilania DAC resetuje sie do default.

Zamiast Bascoma to proponowałbym C, jeśli masz się uczyć od początku. Nie jest to trudny język.

Szczerze to nie mam ochoty się uczyć ani jednego ani drugiego. Myślałem że Atmega działa tylko z Bascomem.

Przy oglądania fimów z BR podłączam po prostu do BR przez coax. W całymi filmie nie mam nawet jednego przycięcia. Problem mam jedynie przy oglądaniu telewizji. Chyba to po prostu oleje i do telewizora podłączę pod DAC an es 9023 z wejściem na dir9001 i pod inne wejście wzmacniacza.

A nie trzeba przypadkiem przy starcie zawsze od nowa ustawiać rejestry DACa? Myślałem że po wyłączeniu zasilania DAC resetuje sie do default.

Zgadza się. Dlatego pisałem, że zostawiasz stary sterownik, on startuje ES'a a ty po powiedzmy 500ms ustawiasz dodatkowe rejestry.

Przy oglądania fimów z BR podłączam po prostu do BR przez coax. W całymi filmie nie mam nawet jednego przycięcia. Problem mam jedynie przy oglądaniu telewizji. Chyba to po prostu oleje i do telewizora podłączę pod DAC an es 9023 z wejściem na dir9001 i pod inne wejście wzmacniacza.

Tak też da się żyć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.