Skocz do zawartości
IGNORED

Kompletacja sprzętu-brak wiedzy

Pwl-303

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Tak jak w temacie brak jakiejkolwiek wiedzy na temat sprzętu hi-fi.Kupić nie jest sztuką ,sztuką jest kupić dobrze i dlatego zdecydowałem się na założenie tego tematu i waszą pomoc.Sprzęt będzie służył tylko do słuchania muzyki z płyt CD.Chodzi o wzmacniacz,odtwarzacz CD i dwie kolumny.Myślałem aby zestaw złożyć z nowych elementów nie używanych.W tej opcji chciałbym przeznaczyć koło 3k. Nie wykluczam zakupu sprzętu używanego a mianowicie tylko wzmacniacza , kolumny jak i odtwarzacz kupił bym nowy.Jeśli chodzi o używkę to w grę wchodzi odbiór osobisty zarówno Poznań jak i okolice.Na allegro trochę tego jest ale wiadomo jest to używka nie wiem czy to jest awaryjne jak to sprawdzić itd.

W domu mam odtwarzać Cd kupiony jako zestaw kina domowego i czy taki odtwarzać mógłbym podłączyć do wzmacniacza??

Nie mam zielonego pojęcia na ten temat i nie ukrywam że liczę na Waszą pomoc zarówno co do sprzętu jak i podłączenia tego wszystkiego.

Z góry dziękuje za odzew w temacie.

Witaj,

podaj proszę wielkość pomieszczenia odsłuchowego, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie lubisz brzmienie (dynamiczne, łagodne, ciepłe, jasne, ...).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W tej cenie kupisz wyłącznie nowy zestaw najniższej klasy budżetowej. Żeby utrafić w swój gust - MUSISZ udać się do salonów z własną płytą na odsłuchy ! Powiesz że masz do wydania 3000 zł i co Ci mogą w tej cenie zaproponować. Kup to co Ci się najbardziej spodoba.

Witaj

Ja również niedawno zacząłem tą "zabawę". Z mojej perspektywy (początkującego) uważam, że musisz odpowiedzieć sobie na jedno zajebiscie ważne pytanie:

Czy chcesz wydać raz ,poważną dla siebie kwotę, i mieć coś na długi czas.

Czy

Chcesz szukać, poświęcać czas i kasę, zmieniać, i...bawić się przy tym.

W przypadku pierwszym,pomoc panów z q21 jest nieocenioną.Nie korzystałem jeszcze z ich pomocy,ale przeglądając to forum,od dłuższego czasu mam o nich wyrobione bardzo pozytywne zdanie.Któryś z Panów, kiedyś udzielił mi odpowiedzi,na temat moich starych kolumn(lata 90),czyli była to pomoc bez nadziei na zysk.

W przypadku drugim(który ja wybralem)można wygrać, można stracić. Na pewno kosztuje to dużo czasu,jak masz pecha,to i pieniędzy. Sam proces szukania jest jednak przednią zabawą, kwoty, które poswiecasz jednorazowo są mniejsze,można nietrafione decyzje uplynnic z małą stratą (albo i bez),no i możesz naprawdę dobrze poznać swoje preferencje.

Poszukaj tematu" nasze aukcje na all. I eBay" z kolegami z forum można łatwiej się porozumieć. Jednocześnie polecam zapoznać się z wpisami kolegi parantulla.

Życzę powodzenia w "łapaniu króliczka"

Marcin

Mam kilka propozycji wzmacniaczy,amplitunerów.Co możecie o nich napisać, są coś wart czy dać sobie spokój z nimi:

-YAMAHA RX-V440

-YAMAHA RX-300

- YAMAHA RX-570

-YAMAHA RX-550RS

-Amplituner RX- 550 RS + CDX 750e RS(tu zestaw)

-YAMAHA RX-450 RS

-wzmacniacz PIONEER SA-520 + tuner PIONEER TX-520L

-http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=28049556 (Tu jest asortyment różnych modeli)

I tak by można było wymieniać dalej.

Napiszę o co mi chodzi.Sprawę przemyślałem i tak .Głośniki nowe , sprzęt używka złapie bakcyla mam komu dać albo jeszcze lepiej na działkę sobie wywiozę.Znając mój zapał kupię 2 -3 razy odsłucham i będzie się kurzył a tak strata będzie chyba nie wielka.

Kup sobie Pianocrafta i przynajmniej nie musisz nigdzie jeździć niczego słuchać.

Za 3.000zł nic lepszego i tak nie kupisz, a tylko zmarnujesz czas i pieniądze na dojazdy.

Poza tym nie licz na to, że po zdjęciu górnej pokrywy w nowym wzmacniaczu za 1.000zł lub odtwarzaczu CD za drugie 1.000zł

znajdziesz coś więcej niż we wnętrzu Pianocrafta. Zostaje trzecie 1.000zł na jakieś kolumny, które z litości lepiej pominąć milczeniem.

Można też uderzyć w używki i za 3.000zł zestawić system, za który w sklepie 10 lat temu trzeba było zapłacić 6-8 tysięcy

i będzie to już całkiem inna liga urządzeń z których można poskładać całkiem przyzwoite stereo na lata.

Oczywiście lwią część budżetu pochłonie zakup kolumn, powiedzmy ok. 1.800-2.000zł

za tą kwotę można dzisiaj kupić dobrej klasy kolumny podłogowe, które w sklepie kosztowały ok. 5.000zł (np. jakieś Dali czy Jamo itp.)

Zostaje 1.000-1.200zł do wydania na wzmacniacz i odtwarzacz, co wbrew pozorom też da się zrobić.

Za 700zł można już kupić bardzo dobre źródło z regulacją poziomu wysterowania (jakiś starszy Denon chociażby)

a za 500zł można już kupić bardzo dobrą końcówkę mocy (na integry szkoda czasu, bo kupi się tylko kupę złomu z przewagą kupy)

i spokojnie zamykamy się w 3.000zł za które mamy sprzęt sprawiający mnóstwo radochy, szczególnie że kosztował grosze.

Z nowych za te same 3.000zł kupisz tylko ładne pudełka w których siedzi najtańszy chiński chłam,

a jak za pół roku zechcesz cokolwiek sprzedać, to na dzień dobry jesteś w plecy co najmniej 50% tego co dziś zapłacisz.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Daj sobie spokój z Pianocraftem, można lepiej

Podpowiem Ci...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(to nie moja aukcja)

Ukryta Zawartość

AJ,AJ,AJ.

Cóż za wąskie horyzonty.Yamaha, Yamaha,Yamaha :-)

W temacie który Ci podrzucilem,jeden kolega sprzedaje np. Yaquina,a inny cały komplet atolla z kolumnami.

Zerknij do klubów.

W międzyczasie zerknalem na wpis parantulli.Mądrze, ale np.ja kupiłem za 1200 PLN integre sansui aux711 i jest ok.

To jest właśnie radocha z uzywkami.

Pozdrawiam

Marcin

jeżeli ktoś Ci proponuje podlogowki do pokoju 12 m2 to daruj sobie jego rady bo nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.

Poszukaj Ushery s520 do tego koniecznie mocny wzmacniacz ok 100 w ( rotel, nad ) i to naprawdę zacznie zagra.

Kupowanie nowych klocków w tym przedziale cenowym to tylko marnotrawstwo pieniędzy.

Z nowych kolum Ew. Pylon Pearl jest dobrze wyceniony w porównaniu do tego co ma do zaoferowania w porównania do używek.

.

No to sprawę kolumn mamy wyjaśnioną sam planowałem wydać właśnie tyle ile wołają za Ushery oraz Pylon Pearl.

A teraz może ktoś rozsądny odniósł by się do samych wzmacniaczy oraz odtwarzacza CD (Czy chwilowo można podłączyć sam odtwarzać kompaktowy z kina domowego-nie mam zielonego pojęcia w tym temacie)

jeżeli ktoś Ci proponuje podlogowki do pokoju 12 m2 to daruj sobie jego rady bo nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.

Poszukaj Ushery s520 do tego koniecznie mocny wzmacniacz ok 100 w ( rotel, nad ) i to naprawdę zacznie zagra.

Kupowanie nowych klocków w tym przedziale cenowym to tylko marnotrawstwo pieniędzy.

Z nowych kolum Ew. Pylon Pearl jest dobrze wyceniony w porównaniu do tego co ma do zaoferowania w porównania do używek.

Heh... przegapiłem informacje o powierzchni pokoju. Do 10m2 rzeczywiście Dali450 to będzie nieco za dużo :)

PS.Moim zdaniem Ushery S-520 nie będą się nadawać do muzyki której tam słucha...i jeszcze Rotel do tego LOL, czy aby na pewno wiesz o czym piszesz? ;)

Przy 3 tysiacach na sprzet nowy nie kupisz nic dobrego, zainteresuj sie sprzetem uzywanym i podziel budzet mniej wiecej 1500 kolumny, 1000 wzmacniacz, 500 cd

Właśnie tak chce zrobić.Chodzi mi o pomoc w doborze konkretnych modeli którymi warto się zainteresować bo wtedy napewno coś sobie wybiorę,chociarz bardziej na początek chciałbym ciut więcej na kolumny ale za to przyzwoity wzmacniacz.Narazie szukam i mam obawy co do stanu technicznego czy to są rzeczy psujące się naprawdę nie mam pojęcia.

Coś takiego... to może kolega który ma zielone pojęcie przybliży w skrócie powody, dla których to nie można wstawić podłogówek do 12mkw.

Nieprawda. Małe podłogówki spokojnie grają w pokoju 3 x 4 !!! Lepiej niż bardzo małe monitory.

A co Ty tam wiesz, pojęcia zielonego nie masz o czym mówisz.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dobra Panowie temat do usunięcia.Nie otrzymam tu porad na temat wzmacniaczy(mam nadzieje że dobrze napisałem) a także jaki "odtwarzać" kupić.Tak mój błąd.

Także jeśli jest tu moderator proszę o zamknięcie i usunięcie tematu.

Kolegom którzy chociaż trochę doradzili przede wszystkim w temacie kolumn serdecznie dziękuję

Jeszcze i tak nie wpadli fachowcy od tekstów "ponizej 6 tysiecy to złom:"

najlepiej jakby każdy kto pyta o sprzęt zaciągnął kredy na 10tysięcy,tak trudno zrozumieć że nie każdy może pozwolić sobie na taki wydatek?

a dlaczego po drogach nie śmigają nówki A6? czasami trzeba zadowolić się skromnymi funduszami.

W Polsce niestety dystrybutorzy cyckają Was nieźle,potem nie dziwota że takie teksty i przepychanki są jak powyżej,nie tylko w tym topiku.

wyjściem chyba jest ucieczka na inne forum,związane z tematyką audio

Łokmen Saba

Gość rydz

(Konto usunięte)

wyjściem chyba jest ucieczka na inne forum,związane z tematyką audio

Jeżeli zainteresowany obraża się za " odtwarzać " a nie doszukuje się o co mi chodzi

W domu mam odtwarzać Cd kupiony jako zestaw kina domowego

Kolega posiada odtwarzacz CD ? bo jak kupiony w zestawie kina to myślę że DVD , a to robi różnicę , no ale ja nie jestem jasnowidz.

rydzu

Dali dobrze napisał o tym "fachofcach" dobry mąż szuka zestawu dla żony za 5000pln w innym poście,wiadomo o kogo chodzi,czytam i co ja pacze?

porady typu że w tej cenie to "chińskie ciulstwo" kupi,tylko używki i jeszcze raz używki.

No sorry ale jak ktoś chce sobie kupić nową Kia z salonu zamiast 7 letnie "zachodnie" auto to jego wybór przecież,nie ma co kewstionować tych wyborów,owszem można nakierować ale skoro prezent to raczej nowy tym bardziej,że to niespodziewanka dla tej lepszej połówki.

Ja zaczynając przygode z audio,zakupiłem to na co mnie było stać w sklepie,w Polsce byłaby kupa w tych pieniądzach coś wybrać,i za 5000pln tego nie dostaniesz nigdzie w PL

Moim marzeniem jest PM KI Lite lub PM 8005 + UD7007 no chyba że Kandy K2 BT mnie oczaruje,

pozdro

Łokmen Saba

Gość rydz

(Konto usunięte)

Doskonale wiem o co Ci chodziło i odsyłam do mojego pierwszego wpisu.

No przecież fragment który przytoczyłem , pochodzi właśnie z pierwszego twojego postu.

W domu mam odtwarzać Cd kupiony jako zestaw kina domowego

najlepiej jakby każdy kto pyta o sprzęt zaciągnął kredy na 10tysięcy,tak trudno zrozumieć że nie każdy może pozwolić sobie na taki wydatek?

a dlaczego po drogach nie śmigają nówki A6? czasami trzeba zadowolić się skromnymi funduszami.

Na tym forum są co lubią dowalić drugiemu i o to im chodzi :) poniżej 6 tysięcy po prostu nie masz prawa by cieszyć się muzyką. Brednie troli. Ja umiem cieszyc sie moją budzetówką poniżej 6 tysięcy za element. Ba poniżej 3 tysięcy za element :) pozdrawiam życzliwych audiofilów

A ja dalej nie wiem dlaczego do 12mkw nie można wstawiać podłogówek.

Co to za forum, chyba zaraz się obrażę...

No przecież fragment który przytoczyłem , pochodzi właśnie z pierwszego twojego postu.

A dajże sobie spokój. Będziesz się przejmował fochami i dąsami.

Takie małe Knight 4 spokojnie zagrają porawnie w małych pomieszczeniach ze względu na wylot u podstawy kolumny,a i większe też spokojnie bez pierdnięcia nagłośni.

Nie wiem o co tyle szumu?jak ktoś twierdzi inaczej to zostawiam go sam na sam z tym problemem.

Pozdro

Łokmen Saba

Daj sobie spokój z Pianocraftem, można lepiej

Podpowiem Ci...

Ukryta Zawartość

(to nie moja aukcja)

Te kolumny bierz w ciemno.

Nie miałem ale słuchałem i wiem, że grają znakomicie.

Za 1200 zł to okazja.

I do tego jak napisał Parantula uzywany wzmak stereo z lat 90-ych i jakiś napęd CD na TDA, np. Marantz.

Zmiescisz się w 3 tysiach i będziesz wniebowzięty. Za 3 tysie nowego nie kupisz nic co gra.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.