Skocz do zawartości
IGNORED

Kef R300/Pioneer LX72/DAC

F1.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Proszę o poradę w kwestii rozbudowy/zmian mojego audio ponieważ po zakupie KEF R300 zacząłem słyszeć pewne niedociągnięcia w swoim systemie. Podczas odsłuchów w sklepie R300 grały pod wzmacniaczem i CD Cambridge Audio oraz kablami Chord silver, Głośniki zrobiły na mnie tak duże wrażenie że kupiłem je tego samego dnia mimo że nie miałem tego w planach. Niestety nie korzystam z CD i nie mam zamiaru. Korzystam za to z macbooka spiętego z Apple TV3 po wifi. Jest to dla mnie bardzo wygodne bo w macbooku wybieram czego chce słuchać a to leci po wifi do aplletv i dalej do aplitunera. Nie ma kabli, jest fajnie. Mam sporo ripów w formatach FLAC czy apple lossless. Do tej pory ten zestaw grał ok dopóki nie podpiąłem R300:) Wtedy zaczęły się schody... Wyszło, że słuchanie muzyki przez AppleTv Airplay poprzez wifi niesie ze sobą spore ograniczenia a jakość dźwięku jest gorsza niż to miało miejsce podczas odsłuchu w sklepie. Przy tej konfiguracji R300 nie mogą rozwinąć skrzydeł. Wobec tego chcę wprowadzić jakieś zmiany aby podnieść jakość. Metodą prób i błędów doszedłem do tego że nie korzystam już z iTunes a z Audirvana. W pogoni za lepszą jakością mogę całkowicie zrezygnować z przesyłania muzyki poprzez Airplay. Teraz zastanawiam się co będzie najlepszym rozwiązaniem w relacji cena/jakość. Opcji zapewne jest wiele ale ja skupiłem się na dwóch: zostać przy tym amplitunerze i dołożyć jakiś DAC lub zmienić aplituner na taki który ma już wbudowany DAC jak np Pioneer LX86. Co możecie mi poradzić na w/w problem? Zakup wzmacniacza odpada, muszę mieć amplituner bo oglądam dużo filmów i gram w konsole. Przy okazji może ktoś mi powie jak lepiej jest wypuścić dźwięk z DAC - analogami czy cyfrowym wyjściem? Na DAC chciałbym przeznaczyć powiedzmy 1500zł +/-. Amplituner kosztuje znacznie więcej ale po sprzedaży obecnego amplitunera udźwignę ten ciężar finansowy. Po odsłuchu R300 na sprzęcie Cambridge Audio myślę też czy ewentualnie nie rozejrzeć się za ampli tej firmy.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/114281-kef-r300pioneer-lx72dac/

Pioneer LX86 nie zagra dużo lepiej od LX72. Nie ma sensu iść w tym kierunku. Lepiej kupić jakiś wzmak stereo z przelotką na HT (kino domowe). Wzmak będzie robił jako końcówka mocy dla kina i jako normalny wzmak do stereo. Za 1500 nie kupisz dobrego DAC. Za 2000 już prędzej. Oczywiście używka. Z Apple TV wyjdziesz wyjściem optycznym na DAC ten do wzmacniacza stereo. Czyli będziesz odtwarzał tak jak dotychczas. Jakość dźwięku będzie jak w salonie. O ile zakupisz dobry wzmak stereo i DAC.

A najlepszym rozwiązaniem byłby zakup Hegel H80 - od razu masz wzmak i DAC w jednym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 5500 już ściągniesz.

W kinie Pioneer serii LX jest naprawdę dobry i szkoda byłoby się go pozbywać. Lepiej dodać wzmak i DAC.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witaj,

zostaw amplituner, który w kinie domowym sprawdzi się idealnie. Moim zdaniem masz dwa kierunki rozbudowy systemu. Pierwszy to zakup dobrego przetwornika, który podłączysz do AppleTV cyfrowo. W Twoim przypadku proponuję zwrócić uwagę na Cambridge Audio DacMagic Plus, Myryad Z20 lub Audiolab Q-DAC. Każdy z nich dużo dobrego wniesie do brzmienia systemu.

Druga droga to zakup końcówki mocy, która także szczególnie przy odsłuchu muzyki powinna pozytywnie wpłynąć na brzmienie. W rozsądnych do R300 zwróć uwagę na Quad Elite Stereo Amp, BC Acoustique EX-502.

Przyjrzyj się moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Oczywiście dajemy możliwość odsłuchu urządzeń w Twoim systemie, możesz je u nas wypożyczyć.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hegel H80 jest nieco poza budżetem. W końcówki mocy też na razie nie chciałbym się pakować. Za to opcja samego DAC brzmi zachęcająco. Cambridge audio oczarował mnie w parze z R300 więc mocno pod uwagę wezmę DAC tej marki. Lubię kupować nowy sprzęt dlatego wolałbym kupić np DacMagic Plus choć jeżeli używany SM6 będzie lepszy w jakości dźwięku to rozważę tę opcję. Co sądzicie ?

q21: jeżeli podłączę DAC cyfrowo do AppleTv to wtedy zapominam o ograniczeniach AppleTV bo DAC przerobi sygnał na wyżej jakości np 24bit/192 ?

Pioneer ma w swojej ofercie DAC NS30 oraz NS50. Orientujecie się jak te wypadają na tle Cambridge Audio? Nie ukrywam że lubię sprzęt Pioneera, dlatego zawsze rozważam zakup ich sprzętu.

Apple TV nie puszcze sygnału wyżej niż 16 bit/48KHz.

Kombinowanie z tanimi DAC nie da efektu.

Proponuję używany Hegel HD11.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czyli AppleTv najlepiej wywalić z obiegu i spiąć DAC kablem bezpośrednio do macbooka?

Hegel HD11 jest lekko poza budżetem, dopiero co wywaliłem kilka kafli na nowe kolumny na które miałem przeznaczone znacznie mniej niż wydałem:) Powiedzmy że te 2000zł za DAC jeszcze bym jakoś przeżył.

Tu masz nówkę w budżecie:

Ukryta Zawartość

Każdy wspomniany DAC przez Ciebie gra gorzej.

Ukryta Zawartość

Jeśli nie masz plików wyższej rozdzielczości niż 48kHz/16-bitów, to Apple TV nie ma żadnego negatywnego wpływu na jakość brzmienia, stosując lepszy zewnętrzny przetwornik. Dopiero przy plikach o wyższych parametrach Apple TV po prostu nie wypuści sygnału.

Tak więc po prostu zacząłbym od spróbowania podpięcia dobrego przetwornika. Klasa brzmienia oferowana przez chociażby CA będzie wyraźnie wyższa niż z przetworników zastosowanych w Twoim amplitunerze.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dopiero co wywaliłem kilka kafli na nowe kolumny na które miałem przeznaczone znacznie mniej niż wydałem:)

I na tym to polega - jeden wydatek pociąga za sobą następny. Aż nie skompletujesz systemu złożonego z klocków pasujących do siebie.

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.