Skocz do zawartości
IGNORED

CD Sony X505ES

abcpali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem, że na forum znajduje się spora grupa ludzi o bardzo dużej wiedzy na temat odtwarzaczy CD Sony to pozwolę sobie opisać swój problem. Część z was przeszczepiała laser z innych modeli z sukcesami - liczę więc, że znajdę odpowiedź na swoje pytanie :)

Posiadam odtwarzacz CD Sony X505ES. Po uruchomieniu odtwarzacza rozkręca się silniczek napędzający kółko trzymające płytę CD. Rozkręca się do maksymalnych obrotów - wyraźnie słyszalny jest hałas wytwarzany przez pędzący silnik. Po otwarciu tacki ponownie się rozkręca. Po włożeniu płyty CD do środka odtwarzacz ma problemy z odczytaniem płyty - płyta w środku kręci się bardzo szybko. Po wciśnięciu przycisku "open" często nie reaguje - ciągle próbuje odczytać ścieżkę. Jak odtworzy kawałek z płyty i wciśnie się "open" to tacka otwiera się z ciągle kręcącą się płytą w środku - płyta opada na plastikową tackę i hamuje na niej po otwarciu. Jeśli uda mu się odczytać ścieżkę to słyszalne są trzaski i po kilku sekundach odtwarzacz wariuje nie mogąc odczytać dalej ścieżki - długo myśli i wywala komunikat o braku płyty CD w środku.

Odtwarzacz miał również problem z otwarciem i zamknięciem tacki. Po rozkręceniu okazało się, że układ elektroniczny, na którym zamocowane są krańcówki dające sygnał 'otwarte', 'zamknięte' jest oberwany na plastikowych zawiasach. Po naprawie zawiasików problem z reakcją na przycisk 'open' został rozwiązany. Ciągle jednak nie wiem jak poradzić sobie z ciągle rozkręcającym się kółkiem napędzającym płytę.

Mógłby mi ktoś doradzić co odpowiada za kontrolę obrotów silnika? Jest możliwość, żeby przy oberwaniu się mocowania krańcówek również odlutowało się coś sterującego prędkością obrotową? Patrząc po ścieżkach nic raczej nie zostało naruszone, ale nie wiem na co patrzeć.

Ciągle jednak nie wiem jak poradzić sobie z ciągle rozkręcającym się kółkiem napędzającym płytę.

Mógłby mi ktoś doradzić co odpowiada za kontrolę obrotów silnika?

Servo przelutuj - płytka pod laserem.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.