Skocz do zawartości
IGNORED

jamo s426 - jaki używany ampli, pytania o szczegóły

YuhriZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po remoncie mieszkania przyszedł czas na zmianę sprzętu. Niestety, nim zdarzyłem sie rozejrzeć na spokojnie, moja żona sprawiła do domu komplet 5.0 jamo s426 (kolor jej się podobał:?)

Wcześniej był zestaw stereo DENON PMA560 + Sony MF400H i to jak grały, bardzo mi sie podobało. Dźwięk przy filmach również mi sie bardzo podobał. Przedewszystkim bas, którego mi nie brakowało :)

Niestety, z logicznych przyczyn, zacząłem się rozglądać za nowym amplitunerem.

Szukam czegoś używanego w granicach 1 tyś zł.

Źródłem filmów jest u mnie HTPC. Drugie źródło to dekoder Polsatu cyfrowego. Oba przez HDMI

Kryteria jakie musi spełniać to:

-minimum 5.1

-HDMI standby pass throughu (chyba tak się to nazywa, tzn przekaz sygnału bez włączania ampli)

-dźwięk po HDMI

-ładny bas bez zakupu subwoofera (brak miejsca:-|) Sporo się naczytałem że w niektórych ampli nie da się tego osiągnąć.

plan pokoju wygląda mniej więcej jak na rysunku

pokoj.jpg

Czerwone prostokaty to oczywiście głośniki

TV to

LG Telewizor LG 47LN575S

Docelowo chce kupić jakiś używany ampli i mam kilka wątpliwości:

-czy hdmi 1.4 to jakiś absolutny wymóg. Czy ARC faktycznie się przydaje?

-czy skaller po HDMI jest potrzebny skoro sygnał idziez z PC ?

-czy preout/zone2 na drugi wzmacniacz to ważna rzecz? Chodzi mi o to czy z tego korzystacie? Czy to tylko taki bajer?

-autokalibracja z użycie mikrofonu - czy to działa? Bardzo dużo słów krytyki przeczytałem na forum

-czy przy sygnale z HTPC, obecność dekoderów w ampli jest ważna? Czy służą one poprawieniu dźwięku/obrazu ?

-widzę ze w starych amplitunerach, tył był cały "zapchany" gniazdami. W nowych jest tego połowę mniej - czy to ma znaczenie w późniejszym użytkowaniu. Nie chce skreślać jakichś modeli bo nie mają wejścia X, jeśli z niego korzystać nie będę.

Użycie sprzętu to 80% filmy, 20% muzyka.

Chciałbym aby dźwięk był zbliżony do obecnego sprzętu.

Miałem okazję słuchać tych jamo z onkyo nr525 i dźwięk mi odpowiadał, tylko miałem wrażenie że mój denon jakoś niżej z basem w filmie schodził.

Z góry dziękuję za wszystkie porady i propozycje.

Nie ma sensu raczej kupować używki skoro w tym momencie za mniej niż 1200zł kupisz np. Onkyo TX NR525 albo Denona avr X1000.

Licz się z tym że teraz masz sprzęt stereo i przesiadka na takie budżetowe kino na pewno zapewni fajne wrażenia w filmach ale muzycznie bedzie znacznie znacznie gorzej...

Dzwięk będzie płaski i bez basu, subwoofer MUSI BYĆ w każdym kinie, a już przytakich delikatnych głośniczkach to BEZDYSKUSYJNIE ;>

Co do funkcji o których wspominasz pewniejszy bedzie Denon bo przy Onkyo często są problem z działaniem HDMI.

Łatwość obsługi i możliwośći konfiguracyjne też w Denonie lepiej ...

Dziękuję za odpowiedź. Słuchałem tych głośników na onkyo nr525. Grały ładnie, bas był nawet, nawet. Naprawdę będzie taka strata po przejściu na 5.0 ?

CO do wymienionych ampli, to po szybkiej kalkulacji wychodzi że musze wyłożyć dodatkowo prawie 2tyś bo ampli + dobry sub wymagane. Zamierzałem kupić uzywany bo widze np w przypadku DENONa tendencję do ograniczania złącz w nowszych modelach. Zastanawiam się nad modelem avr 1612, bo niedaleko mnie jest sklep gdzie go oferują za ok 750zł - to chyba dobra cena.. Tylko że znalazłem kilka opinii że brak mu basu:/

I jeszcze raz zapytam, czy HDMI musi być 1.4 ? Pytam głównie ze względu na ARC? Czy jest to praktyczne, korzysta ktoś z tego ? Bo próbuję wirtualnie ułożyć sprzęt i wychodzi mi że mogę bez tego żyć ale opinia bardziej doświadczonych jest dla mnie ważna.

Nie słuchaj takich opinii, amplitunery w tej klasie wszystkie są na podobnym poziomie, lepiej zwrócić uwage na niezawodność, wygode obsługi, pilota ;) A amplitunery KD nie mają dobrego basu bo od tego jest aktywny sub :)

ARC jest zupełnie niepotrzebne, lepiej jest opticalem :) HDMI nie musi być 1.4, 3D już umarło w sumie.

Bedziesz miał dobry amplituner za 750 ...

Myślę ze nawet optical nie bedzie potrzebny bo kazde źródło pójdzie u mnie przez HDMI w ampli.

Rozumiem że ta cena jest "adekwatna" do jakości tego denona ?

Prosiłbym posiadaczy o jakąś opinie

Co do basu w podobnym zestawie to tutaj jest opisany problem i rzekome rozwiązanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Patrząc na ten zestaw to centralny i satelity od 90hz główne od 48hz ale nie widziałem wykresu więc nie wiem przy jakim spadku mają te 48, zestaw mocno średni bo wymusza na subwooferze wysokie cięcie, ewidentnie ten zestaw potrzebuje suba a inne rozwiązania to mocne pół środki, możesz spróbować podbić niskie częstotliwości akustyka jeszcze ale rorzejrzyj się za jakimś subem

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. niestety, dentysta skutecznie ograniczył moje finanse więc rozejrzałem się za czymś tańszym i trafiło sie onkyo ht-r538 za 380zł.

W sumie spełnia prawie wszystkie kryteria więc jestem "na dziś" zadowolony.

Niestety, standby passtrough to przereklamowana opcja - wzmacniacz pobiera wtedy ponad 15w a nie działa automatyczne wyciszanie tv po uruchomieniu amplitunera. Już lepiej użyć ARC.

Sporo się o tym ampli naczytałem i opinie są naprawdę skrajne, wiem ze to najtańszy model ale na jakiś rok, dwa powinien starczyć.

Mały update:

po obejrzeniu 2 filmów:

- x-men: days of future past i the amazing spiderman (oba w DD 5.1), muszę przyznać że jestem z zakupu zadowolony. Przy ustawieniu dźwięku 35% sprzęt nagłośni 17m2. Wprawdzie, czeka mnie jeszcze parę ustawień ale na dzień dzisiejszy nic mi więcej nie trzeba :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.