Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do ok. 2000zł

Observe

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam DAC'a do zestawu Dali Zensor 7 + Wzmacniacz Xindak A-06. Kwota jaką mogę przeznaczyć oscyluje koło 2000zł.

Pytanie jeszcze jedno czy lepiej podłączyć po USB czy po optycznym z karty dźwiękowej (zintegrowana)?

Moje propozycje to :

- Asus Essence One MK2

- Cambridge Audio DacMagic Plus

- Cambridge Audio DacMagic 100 - (tańszy o prawie 1tys. , pytanie czy jest aż taka różnica w dżwieku?)

- Asus Xonar Essence STU

- Asus Xonar Essence One

- Valab ES9018 - praktycznie nie do dostania w Polsce. Pytanie czy warto zamawiać z ebay czy szukać innych? Jak wypada na tle wymienionej konkurencji?

Może macie jakieś inne propozycje ? Na co dzień słucham raczej utworów muzykalnych, z dobrym wokalem oraz z ciepłym dołem. Lubie też szczegółową średnicę oraz jak są dobrze odseparowane instrumenty. Słucham rzadziej muzyki pop, dance. Komputer służy mi także do filmów oraz gier.

Hegel HD11

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Observe,

Teraz jest promocja wyprzedażowa duetu Hegel H100 + HD11.

Zagadaj z którymś z dystrybutorów, którzy jeszcze mają u siebie ten duet, to kupisz HD11 za około 2 tysie. Im się wtedy też lepiej sprzeda sam H100 w dobrej cenie.

I miałbyś HD11 nówkę z polska gwarancją w norweskiej cenie ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Zdecydowanie lepiej USB i na pewno Hegel HD11 to dużo lepsza propozycja od tych daców z Twojej listy.

Kyle jest znanym maniakiem (bez obrazy Kyle:) ) połączenia optycznego, nikt tu raczej nie podziela jego poglądów tym temacie. USB będzie lepsze, a można je dalej ulepszać poprzez dodatkową kartę USB, kabel, równiez oprogramowanie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Do tego co tam masz wystarczy choćby Arcam Rdac i w sumie nie ma co na siłę pchać czego lepszego... no chyba, że z myślą dalszych zmian wzmacniacza/kolumn w przyszłości.

Jak chcesz strumieniowca to używanego CASM6 idzie kupić poniżej 2tyś, a sam DAC jest tam lepszy od Rdaca, tylko nie wiem czy odczujesz tą różnicę przy tym co tam masz.

Przy Twoich preferencjach grzechem byłoby nie przetestować Myryada Z20

http://sklep.rms.pl/myryad-z20-z-20-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

wybierz sobie coś z oferty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

Jeżeli chodzi o brzmienie i budowę to ten Valab albo audio-gd. Kambodży ani r-daca nie polecam już lepiej coś starszego np. Stello da100 signature albo north stara m192 tylko niestety wtedy trzeba bawić się w interfejsy usb a to dodatkowy koszt. Ja gram na North Starze m192 z interfejsem m2techa evo i konkurencji do 3 tysięcy za używany nie widzę a już dosyć długo szukam żeby coś zmienić i słuchałem trochę daców i jakoś nie zmieniłem. Jeżeli chodzi Hegla to myślę że jest przereklamowany a to nic specjalnego tak samo cambodża sm6 oprócz faktycznej wygody to jest to samo co dac magic 100 z funkcjami sieciowymi czyli mizernie.

Daca tylko i wyłącznie po usb, przerabiałem to na tysiąc sposobów nawet najtańszy interfejs usb jest sporo lepszy od połączenia optykiem a tym bardziej coaxialem z kartą czy płytą główną w komputerze.

Gość numik

(Konto usunięte)

Szukam DAC'a do zestawu Dali Zensor 7 + Wzmacniacz Xindak A-06. Kwota jaką mogę przeznaczyć oscyluje koło 2000zł.

Pytanie jeszcze jedno czy lepiej podłączyć po USB czy po optycznym z karty dźwiękowej (zintegrowana)?

Moje propozycje to :

- Asus Essence One MK2

- Cambridge Audio DacMagic Plus

- Cambridge Audio DacMagic 100 - (tańszy o prawie 1tys. , pytanie czy jest aż taka różnica w dżwieku?)

- Asus Xonar Essence STU

- Asus Xonar Essence One

- Valab ES9018 - praktycznie nie do dostania w Polsce. Pytanie czy warto zamawiać z ebay czy szukać innych? Jak wypada na tle wymienionej konkurencji?

Może macie jakieś inne propozycje ? Na co dzień słucham raczej utworów muzykalnych, z dobrym wokalem oraz z ciepłym dołem. Lubie też szczegółową średnicę oraz jak są dobrze odseparowane instrumenty. Słucham rzadziej muzyki pop, dance. Komputer służy mi także do filmów oraz gier.

Hegel albo Arcam, miałem Arcama, niszczył resztę tego co porównywałem w tej kwocie (wtedy Hegel był droższy) o 2 ligi, CA wysiadało, NuForce itp też

Słuchałem u siebie taniutkiego Valab 8xTDA1543 Nos Daca był świetny, miałem go w tym samym czasie co r-daca z zasilaczem tomanka i był sporo lepszy od niego szczególnie pod względem płynności barwy i wypełnienia byłem naprawdę zdziwiony jak tak tani dac tak fajnie może grać.

Myślę że naprawdę nie ma co się zastanawiać

Ukryta Zawartość

Pod względem budowy i za awansowania technologicznego żaden hegel nie ma startu nawet

Sam mam na niego chrapkę

1. Updated Version, ESS Technology Sabre Reference 32-bit ES9018 DAC chip.
  2. Two sealed, high-grade transformer deployed, one for digital, another for

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .
  3. XMOS 32-bit USB receiver chip, which is the best performing asynchronous USB audio solution.
  4. Discrete transistor-based balanced analog output stage for extended, dynamic, and analog sound.
  5. Precision, 100 step digital volume control; from 0 to 99 dB attenuation, 1db per step
  6. Vishay round SMD precision

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) and carefully chosen parts for best sound performance.
  7. Professional circuit layout to get best circuit stability and great performance.
  8. Aluminum housing, hair skin surface processing.
  9. Digital Input: Balanced S/PDIF AES/EBU port, RCA, Toslink Optical input, and USB
  10. Analog Output: balanced analog output via XLR port, single-ended output via RCA port

Sam miód i orzeszki

Ładnie zbudowany , dyskretny stopień analogowy, oddzielne trafa dla sekcji cyfrowej i analogowej.

No i dobrze za implementowane asynchroniczne wejście usb na xmosie co pozwoli podłączyć bezproblemowo pc-ta

Ukryta Zawartość

Nowa wersja 2014 opsługuje dsdx64 i dsdx128 i decoduje iso sacd przez port usb

post-19676-0-08357200-1409673482_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Thetą to raczej ostrożnie bez odsłuchu nie polecam ze względu na dość ostry charakter brzmienia, to trzeba lubić albo mieć odpowiednio łagodny system. Osobiście się trochę zraziłem to nie było moje granie, słuchałem Thete DS Pro Basic IIIa, oczywiście na moim systemie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.