Skocz do zawartości
IGNORED

Uziemienie Tannoy Stirling SE

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od wczoraj grają u mnie ww kolumny i mam pytanie. Producent podaje ze dobrze jest je uziemić podpinając przewód do wzmacniacza. Tak patrze i jedyne miejsce w jakie mogę na stałe przyczepić przewód to nieużywane terminale głośnikowe 4ohm. Czy to dobre miejsce? A może lepiej połączyć z terminalami w których są przewody głośnikowe? I czy może to być zwykły koncentryk ? pozdrawiam

Miał ktoś może również możliwość słuchania tych kolumn z lampami i może coś polecić?

https://www.audiostereo.pl/topic/114319-uziemienie-tannoy-stirling-se/

Przeciez te kolumny mają specjalny wtyk przeznaczony do tego celu - poza tym wzmacniacz również uziemia sie w specjalnie to tego celu przeznaczonym miejscu - Hmm.. czy może to byc koncentryk ? a co ? innego nie ma pod reką przewodu ? :x Ps. coś poza tym śmierdzi mi ten temat jakąś prowokacją :P

To że te kolumny mają wtyk to widze chodzi mi gdzie to wpiąć po stronie wzmacniacza MIngda 368BSE, bo on wtyku juz nie ma. CO do smrodu to nie wiem, może zgaś ziemniaki :-) Jeślii chodzi o kabel to nie problem, zwyczajnie nie wiem jakiego użyć.

Aby było skutecznie musi być miedź w odpowiednim (min 1,5 mm2)przekroju.Choć to nie energetyka ,ale o rezystancji uziemienia zdecyduje wlaśnie materiał przewodnika i przekrój.

Obawiam się że nie jest problem w UZIEMIENIU a wspólnej masie sprzętu.

Terminal to wyprowadzenie z wewnątrz czegoś w środku.. Mase z reguły podłącza sią pod chassis (bazę obudowy) Miernikiem trzeba posprawdzać potencjały. Bywa ze 115V odkłada się na obudowie. Punktem odniesienia można obrać pin uziemienia w kablu zasilającym .O ile w gniazdku jest dla niego uziemienie

Ma być czyste "0"

Gość vasa

(Konto usunięte)

terorię walnęli że hohoho

Nie do końca. Tannoy to akurat dość wiarygodna firma. Przypuszczam że w środowisku mocno zanieczyszczonym zakłóceniami elektromagnetycznymi może to mieć pozytywny wpływ na precyzję (czytaj poziom zewnętrznych śmieci zbieranych z otoczenia) Ale u mnie to akurat nie występuje.

Swoją drogą to gratuluję zakupu. Stirlingi to świetne kolumny. Są mało wymagające w stosunku do wzmacniacza ale bardzo lubią dobre źródła. Na dobrą sprawę najlepiej byłoby je karmić SACD lub plikami wysokiej rozdzielczości. Każda zmiana na wejściu odwdzięcza się w brzmieniu.

A tak swoją drogą, dlaczego zadałeś to pytanie w zakładce Analog?

• Redaktorzy

Wilgotność powietrza w porównaniu z jakością dźwięku itp itd.

Akurat to idzie w parze. Może nie tyle z jakością dźwięku, ale z odczuwaniem brzmienia przez człowieka. Temperatura, wilgotność względna i przede wszystkim ciśnienie barometryczne. Gdyby problemowi przyjrzeć się w skali mikro - ma to znaczenie. Przecież nosnikiem dźwięku, którego słuchamy jest powietrze. Wg mnie rzecz jasna.

Swoją drogą to gratuluję zakupu. Stirlingi to świetne kolumny. Są mało wymagające w stosunku do wzmacniacza ale bardzo lubią dobre źródła.

Potwierdzam, kolumny ładnie grające i wyglądające.

Na dobrą sprawę najlepiej byłoby je karmić SACD lub plikami wysokiej rozdzielczości. Każda zmiana na wejściu odwdzięcza się w brzmieniu.

Dlaczego tylko cyfrą? Dobry analog i też będzie pozamiatane :)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Mam Stirlingi i podłączałem uziemienie do obudowy wzmacniacza.

Różnic nie zauważyłem więc kabelek zdemontowałem.

Możesz powiedzieć z jakim wzmacniaczem grają Twoje? Pozdrawiam
Gość vasa

(Konto usunięte)

z jakim wzmacniaczem grają Twoje?

Z Amplifonem WT30. Cały zestaw jest w "o mnie"

Ale podłączałem do nich całą masę innych wzmacniaczy i generalnie albo było gorzej albo bardzo podobnie albo krok w bok.

Jedynie LAR-y na lampach 845 grały znacznie lepiej. Stirlingi mają dość wysoką impedancję o płaskim przebiegu więc można je napędzić byle czym.

(moje dziecko twierdzi że iPhonem też :)

• 5 miesięcy później...

No to odświeżę wątek. Grały wcześniej z Mingdą 368BSE, od października grają z 3,5W feliksem audio Arioso na 2A3. A od przyszłego tygodnia zagrają ze wspomnianym feliksem ale przerobionym przez Sonus Oliva więc chyba mogę powiedzieć ze zagrają z Feliksem Oliva :-) Bardzo lubię te kolumny ale wydaję mi się ze mają jedną wadę. Według mnie są za niskie. Powinny być z 10-15 cm wyższe. pozdrawiam

• 8 miesięcy później...

No to odświeżę trochę wątek. Po udanej przeróbce wzmacniacza, oddałem również kolumny. O ile we wzmacniaczu dużo chyba nie trzeba było robić i efekt był ale powiedzmy że nie kolosalny to w przypadku kolumn usiadłem z wrażenia. Pan Andrzej Witak jak je odebrał i posłuchał skwitował że grają średnio i powiem szczerze jak je przywiozłem ze sklepu to trochę się zdziwiłem bo za taką cenę spodziewałem sie efektu wow. Grały fajnie ale ciągle czegoś mi brakowało.Tworzyły klimat ale bez szału. Tłumaczyłem to sobie zbyt małą mocą Feliksa. Gdy odebrałem kolumny po przeróbce z Sonus Oliva nie mogłem uwierzyć że można dokonać takich zmian. Pan Andrzej wymienił zwrotnicę i okablowanie na srebro. I to co jest teraz to bajka. Kolumny ożyły, pojawiła się przestrzeń, przybyło szczegółów, rozbudowała się scena. Ehhhh ciekawe jakby je teraz porównać z Tannoy-ami z wyższej półki :-). Myślę że mogą śmiało stawać w konkury.

Zrób zdjęcie zwrotnicy po upgrejdzie. Nie wiem co tam było pchane, ale najczęściej Tannoy daje naprawde podstawowe kondensatory i rezy

story po 50 gorszy, coby się tam nie dało to bedzie lepiej bo glosnik ma wieksze o wiele mozliwosci, to samo pozbycie sie zworek i tego vandenhula ze srodka kolorowego. W glenairach przynajmniej czesc wysokotonowa to juz dobry byl hovland i nienajgorszy rezystor, w tyvh stirlingach to sa wydaje sie mi duzo gorsze komponenty, stad tez bedzie duza bardzo poprawa.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.