Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana przetwornicy DC-DC w V-DACu - czy ktoś objaśni jak to zrobić?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem w b. ciekawym wątku o zasilaczach impulsowych o wymianie przetwornicy DC-DC w V-Dacu na zasilanie na elementach liniowych. Barmanekm pisał, że dało to b. dużą poprawę dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem lajkonikiem w elektronice, ale lutownicy się nie boję.

Pytanie:czy ktoś z Kolegów zechciałby wyjaśnić czy:

1) lajkonik elektroniczny jest w stanie to zrobić?

2) zamieścić mały opis/tutorial (marzeniem byłoby z jakimiś fotkami) jak to zrobić? / Ewentualnie podrzucił jakiś link lub nakierował gdzie szukać szczegółów?

Zdaję sobie sprawę, że ciężko takie rzeczy objaśnia się laikom. Czy ktoś z Kolegów ewentualnie podjąłby sie wykonać taka przeróbkę (oczywiście za opłatą)?

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam,

Przeróbkę to robiłem kilka lat temu i już szczegółów nie pamiętam. Ale jeżeli ktoś by chciał koledze pomóc to:

1) Przeróbka jest prosta

2) Potrzebne są dwa, a najlepiej trzy dobre regulatory (najlepiej jakieś dyskretne, lub ewentualnie niskoszumne scalaki np. coś z TI). Minimum to dwa regulatory + i - 15 V (do stopnia wyjściowego I/V + filtr), a do tego dobrze jest dodać zasilanie częsci analogowej w kości dac (DSD1792) + 5V. 3) W załączniku schemat DAC'a - jest w nim kilka drobnych błędów (topologicznych i inne oznaczenia opampów) ale nie są raczej istotne z punktu widzenia tej przeróbki. Na czerwono zaznaczyłem miejsca, gdzie wpinałem się z nowymi regulatorami. Przetwornice (te układy w dużym czerwonym kwadracie i ich otoczenie wywaliłem całkiem, dzięki czemu dobrze było się tam wpiąć z kabelkami z regulatora -. Zresztą do tego są te przetwornice użyte, do uzyskania ujemnego napięcia.

4) Nie trzeba przecinać żadnych ścieżek, ja jedną przeciąłem, ale jak później patrzyłem było to zbędne.

5) Ogólnie tam gdzie jest czerwony obrys, to wywalamy i wstawiamy zasilanie z +/- 15 V, tam gdzie niebieski + 5V (ta przeróbka "niebieska" opcjonalnie, ale dalej poprawiła dźwięk).

Niestety więcej detali nie pamiętam, i nie radzę koledze się zabierać bez podstawowej wiedzy elektronicznej, lub kogoś do pomocy.

Postaram się znaleźć jakieś zdjęcie z mojej pierwszej wersji przeróbki, ale nie ma tam żadnych detali, bo zdjęcie jest słabej rozdzielczości i z większej odległości. Zresztą wrzucałem już je kiedyś na forum....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Barmanekm, wielkie dzięki za ten opis i schemat. Faktycznie, jak czytam to faktycznie nie mam sensu brać się za to samemu - po prostu same dobre chęci nie wystarczą.

Popytam wśród Kolegów na forum, czy któryś z wymiataczy nie podjąłby sie przeróbki.

Wczoraj odsłuchiwałem dość krótko V-DACa z zasilaczem Tomanek. Trochę lepiej było na basie, więcej mięsa, ale spektakularnych zmian nie zauważyłem. Zastanawiam się, czy ten zasilacz warto zatrzymać biorąc pod uwagę ewentualną przeróbkę przetwornicy..? Czy po przeróbce szukać np. czegoś w akumulatorowym zasilaniu?

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.