Skocz do zawartości
IGNORED

Służba Zdrowia

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzedmiotowienie pacjenta już dawno przekroczyło granice zdrowego rozsądku. Czy takie zachowania pracowników opieki zdrowotnej można tłumaczyć względami finansowymi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/114379-s%C5%82u%C5%BCba-zdrowia/

Boże, co w tej Polsce się wyrabia... aż nie do wiary.

W Irlandii mnie wali, czy ktoś ma kwity, czy ich nie ma, czy ma ubezpieczenie, czy ma gotówkę... Nie moje małpy, nie mój cyrk.

Załatwia się klienta, jak nie ma kasy czy dowodu ubezpieczenia to podpisuje kwit, że zapłaci później, jak nie podpisuje to i tak mu się wysyła fakturę, ale najważniejsze jest to, że ja, jako pracownik medyczny mam 100% luzu. NIE INTERESUJĄ MNIE TE SPRAWY.

Pacjent ma być załatwiony - to moja robota. O kasę martwią się inne osoby, które są opłacane za wykonywanie tych zajęć. Mnie to gila.

A żeby ODMÓWIĆ PRZYJĘCIA bo ktoś nie ma kasy czy zasr*** papierka... nie do pomyślenia!

Przecież to może kosztować ludzkie życie, co widzimy na przykładzie wyżej.

Najpierw załatwić gościa a potem martwić się o kwity - taka powinna być kolejność.

Mimo wszystko stopień odpowiedzialności w medycynie jest nieco wyższy niż w handlu marchewką.

Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Uprzedmiotowienie pacjenta już dawno przekroczyło granice

Rocznie służba zdrowia przyjmuje miliony pacjentów. W ogromnej większości otrzymują pomoc. Zdarzają się cuda medyczne typu "Klinika Budzik" gdzie potrafią pomagać dzieciom na których inni postawili już krzyżyk i zdarzają się wpadki wynikające nie tyle z "winy" organizacji co z bezdennej głupoty ludzkiej jak ten przytoczony wyżej.

Natomiast najciekawsze jest że niektórzy wybierając taki kretyński wypadek, który zdarza się raz na kilka lat, ekstrapolują go na całość służby zdrowia i obciążają odpowiedzialnością wszystkich.

Jak nazwać taki sposób myślenia?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Tak jak nie ma dnia bez informacji o śmiertelnym wypadku, utopieniu się kogoś lub innym przykrym zdarzeniu.

A wynika to ze statystyki. Uogólnianie na podstawie statystycznie rzadkich przypadków jest nieuprawnione bo jednak generalnie ryzyko jazdy samochodem, kąpiel w morzu lub wizyta u lekarza jest bezpieczna.

Ja się nie dziwię, że w sondzie na temat postawy obywateli w wypadku realnego zagrożenia tylko kilkanaście procent badanych wykazało chęć uczestnictwa w działaniach wojennych czy nawet poświęcenia swojego życia. Bo czego w tym chorym kraju bronić. Są pewne wielkie sprawy, i jak to wielkie, trudno ruszyć je miejsca. Ja to rozumiem. Tym bardziej człowieka wkurza, że prostej, jakże banalnej, sprawy nie można normalnie rozwiązać. Tak jak tego, czego akurat dzisiaj doświadczyłem w pewnym ośrodku zdrowia.

Edytowane przez DeeS
Tak jak nie ma dnia bez informacji o śmiertelnym wypadku, utopieniu się kogoś lub innym przykrym zdarzeniu.

A wynika to ze statystyki. Uogólnianie na podstawie statystycznie rzadkich przypadków jest nieuprawnione bo jednak generalnie ryzyko jazdy samochodem, kąpiel w morzu lub wizyta u lekarza jest bezpieczna.

Zapominasz tylko, że sprawa dotyczy instytucji powołanej do ratowania i ochrony życia ludzkiego. Takie przypadki potwierdzają, że nie spełnia ona funkcji, do której została utworzona. Edytowane przez TomekL3

Zapominasz tylko, że sprawa dotyczy instytucji powołanej do ratowania i ochrony życia ludzkiego. Takie przypadki potwierdzają, że nie spełnia ona funkcji, do której została utworzona.

Jak całe to państwo. Dlaczego opieka zdrowotna ma być wyjątkiem?

Armia nas nie obroni w razie draki.

Sąd nie osądzi nas sprawiedliwie.

TV czy gazety nie dostarczą nam rzetelnej i prawdziwej informacji.

I tak dalej... nie widzisz? Przecież NIC nie działa.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Żeby coś ocenić trzeba wskazać punkt odniesienia. Może to być np UK lub kraje skandynawskie ale może być Polska w 1990 lub Ukraina dzisiaj.

Wyniki oceny będą diametralnie różne.

Tylko że Skandynawia i UK budowały swój porządek od setek lat a Polska od kiedy?

Jak ktoś wierzy w cuda że można na skróty to niech lepiej kabli słucha.

Żeby coś ocenić trzeba wskazać punkt odniesienia. Może to być np UK lub kraje skandynawskie ale może być Polska w 1990 lub Ukraina dzisiaj.

Wyniki oceny będą diametralnie różne.

Tylko że Skandynawia i UK budowały swój porządek od setek lat a Polska od kiedy?

Jak ktoś wierzy w cuda że można na skróty to niech lepiej kabli słucha.

Może też być Somalia i Etiopia. I w tym zwierciadle wyglądamy jeszcze lepiej.

Za dużo oglądasz TV i stąd wiara w Zieloną Wyspę. :)

Wyjdź z Matriixa a zobaczysz rzeczywistość: zasyfiony bantustan.

I to nie jest kwestia czasu, jak był na zmiany.

To jest kwestia KIERUNKU tych zmian.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Wyjdź z Matriixa a zobaczysz rzeczywistość:

Ja w przeciwieństwie do Ciebie siedzę tutaj i robię co mogę żeby poszło odrobinę do przodu.

Ty dałeś nogę i komentujesz na odległość umywając ręce od wszelkiej odpowiedzialności za to co tutaj się dzieje.

Co do punktów odniesienia to ja wybrałem takie które mają wspólny początek lub takie do których aspirujemy twoje przykłady mają jedynie sprowadzić rozmowę ad absurdum.

Co do TV to od 10 lat takiego sprzętu nie używam więc kula w płot.

Gdybyś chciał jeszcze odnosić się do moich wpisów to proszę ad rem a nie ad personam.

Nie osiągniemy porozumienia.

Twoja szklanka jest w połowie pełna a moja pusta, nawet nie w połowie.

Fakt, że w Afryce z głodu umierają, albo, że na Ukrainie się mordują, wciąż nie wywołuje u mnie chęci branzlowania się Zieloną Wyspą.

Patrzę że jesteś z Wrocka, to powiedz mi może jak się we Wrocku "pcha sprawy do przodu"?

Wisząc u klamki Schetyny czy Dutkiewicza? A może na wykładach ubeka Baumana?

Ale faktycznie - masz prawo optymistycznie patrzeć w przyszłość - nie na darmo konsulat Niemiec we Wrocławiu zatrudnia... 600(!!!) pracowników.

Rzecz bez precedensu na całym świecie.

Także - pchaj dalej "sprawy do przodu" a może wkrótce obcego Amplifona zastąpisz swojskim Burmesterem? :)

Szpital w Bielsku Podlaskim odesłał 62-letniego mężczyznę do pogotowia ratunkowego, które znajdowało się po drugiej stronie miasta. Jednak pacjenta przywieziono z powrotem – był w stanie krytycznym. Mimo udzielonej reanimacji, 62-latek zmarł prawdopodobnie w wyniku pęknięcia tętniaka aorty.

Tak działa Narodowy Program Eutanazji. Po co ratować 62-latka? Z odratowania go same straty by były bo i leczyć trzeba by było, wypłacać rentę lub emeryturę itp.

A Czechy ile lat budowały swój porządek? A Węgry?

vasa to resortowe dziecko?

Edytowane przez Robmit

Zdarzają się cuda medyczne typu "Klinika Budzik" gdzie potrafią pomagać dzieciom na których inni postawili już krzyżyk

Nie wiem jaki jest sens za miliony złotych podtrzymywać przy życiu ciała z umarłymi częściami mózgu. Pół biedy jeżeli idzie to z prywatnych pieniędzy. Porażka jeżeli idą na to pieniądze z budżetu.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Tak działa Narodowy Program Eutanazji.

Nigdy o takim nie słyszałem. Natomiast wśród ludzi w podeszłym wieku których znam jest wielu uratowanych i po ciężkiej chorobie postawionych na nogi.

A Czechy ile lat budowały swój porządek? A Węgry?

A czy tam jest istotnie lepiej?

Korupcja:

cpi.transparency.org/cpi2013/results

Polska 38

Węgry 47

Czechy 57

Zdrowie:

http://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp

Polska 54.26

Węgry 49.74

Czechy 66.26

Jesteśmy tam gdzie jesteśmy. Czasem lepiej czasem gorzej ale mniej więcej podobnie.

vasa to resortowe dziecko?

???

może wkrótce obcego Amplifona zastąpisz swojskim Burmesterem?

Jeżeli zdecyduję się go zmieniać to na kolejny polski wzmak; może wyższy model Amplifona może coś innego. Burmester mi się nie podoba.

Jakoś nie idzie rozmowa bez wycieczek osobistych?

Nie wiem jaki jest sens za miliony złotych podtrzymywać przy życiu ciała z umarłymi częściami mózgu.

Wszystko zależy od tego czyje to ciało.

Warto pamiętać że ileś takich "ciał" zostało przez Budzik obudzone i zwrócone światu i rodzinom. A to uważam za istotne.

A czy tam jest istotnie lepiej?

Korupcja:

cpi.transparency.org/cpi2013/results

Polska 38

Węgry 47

Czechy 57

Zdrowie:

Ukryta Zawartość

Polska 54.26

Węgry 49.74

Czechy 66.26

Jesteśmy tam gdzie jesteśmy. Czasem lepiej czasem gorzej ale mniej więcej podobnie.

Nie przekonują mnie te słupki. Jakoś nie przypominam sobie afer tego kalibru co w Polsce w tych krajach, nie słyszałem też żeby grasował tam seryjny samobójca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robmit
Gość vasa

(Konto usunięte)

Nie przekonują mnie te słupki. Jakoś nie przypominam sobie afer tego kalibru co w Polsce w tych krajach, nie słyszałem też żeby grasował tam seryjny samobójca.

Co do afer to mają znaaaaaacznie większe. Poszperaj "neczas afera".

Co do seryjnego samobójcy to też nic nie słyszałem.

Co do afer to mają znaaaaaacznie większe. Poszperaj "neczas afera".

Tam aferka zakończyła się dymisją premiera, a u nas rudy geszefciarz wygrywa drugą kadencję. Ich przekręt to i tak pikuś przy Amber Gold, mega wałku przy budowie autostrad i wielu, wielu innych.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Amber Gold to triumf cwaniactwa nad głupotą ludzką. Jak mi ojciec kiedyś powiedział że zainwestuje tam 5zł to się z niego nabijam do dziś. A że służby, sądy, rządzący i wszyscy inni są winni a nie kretyni co w zębach zanieśli swoją kasę złodziejowi to jest właśnie część tego o czym rozmawiamy.

Co do autostrad to nie wiem o czym piszesz. Czy o tym że ileś firm zbańczyło bo nie potrafili policzyć kosztów? Czy o tym że podwykonawcy nie dostali kasy bo im do głowy nie przyszło żeby ubezpieczyć kontrakt a przynajmniej zostać zgłoszonym jako oficjalny podwykonawca. Trudno, jak ktoś się chce w takie duże biznesy bawić to najpierw powinien dorosnąć. Jedyną "aferą" jest to że podejmowano decyzje po linii najniższej ceny nie bacząc na to czy oferent jest w stanie się z umowy wywiązać i tracąc czas. Ale z drugiej strony gdyby odwalono najtańszą ofertę to natychmiast podniesie się larum że korupcja.

Zdecydowanie wolę sytuację gdy rosyjskie i austriackie koncerny dopłacają do interesu niż sytuację hiszpańską gdzie przepłacono za tysiące km autostrad pompując bez opamiętania unijną kasę do prywatnych kieszeni.

Tylko co to ma wspólnego ze służbą zdrowia?

Rosjanom obca jest demokracja - kto jej miał nauczyć ? Car ? Komuniści ? Oligarchowie ?

Polakom obce jest państwo. Kto ich miał nauczyć szacunku do państwa ? Mocarstwa które dokonywały rozbiorów ? Okupant ??? Komuniści przywiezieni przez NKWD ? IV RP (czy jak kto woli III ) która nierządem stoi ??? Pomijam to iż wartościowy materiał genetyczny w ciągu ostatnich 100 lat został usunięty z populacji....

Sorry, ale świnia nie będzie latać, w Rosji nie będzie demokracji, a w Polsce poszanowania dla państwa. Nie działa państwo, nie działają jego organy.

Czyli drogie łapiduchy, u trupa serce nie ma prawa bić..................................

Gość vasa

(Konto usunięte)

Polakom obce jest państwo. Kto ich miał nauczyć szacunku do państwa ? Mocarstwa które dokonywały rozbiorów ? Okupant ??? Komuniści przywiezieni przez NKWD ? IV RP (czy jak kto woli III ) która nierządem stoi ??? Pomijam to iż wartościowy materiał genetyczny w ciągu ostatnich 100 lat został usunięty z populacji....

Sorry, ale świnia nie będzie latać, w Rosji nie będzie demokracji, a w Polsce poszanowania dla państwa. Nie działa państwo, nie działają jego organy.

Co do zasady tej diagnozy to masz absolutną rację. Tylko jeżeli zgodzić się z Twoim trybem stwierdzeń zamkniętych to nic tyko sobie w ep strzelić.

Myślę że gdyby udało się utrzymać pokój jeszcze przez trzy pokolenia to ma szansę odbudować się zarówno jakaś elita jak i dobre zwyczaje społeczne.

No chyba że półksiężyc zaświeci :(

A wracając do Służby Zdrowia to w moim odczuciu skandalem jest nie to że gdzieś jakiś kretyn/kretynka zamknęła drzwi tylko brak koszyka świadczeń gwarantowanych. Żadna opcja polityczna nie odważyła się czegoś takiego opublikować bo z jednej strony rzuciliby się im do gardła chorzy na swędzenie lewego oka za to że to schorzenie zostało pominięte a z drugiej strony byłaby to lista świadczeń których każdy z nas może się domagać w konkretnym czasie. Ale politycy zdają sobie sprawę że tabloidy natychmiast rzucą na żer sto łzawych historii o tym że w Pcimiu słodka czterolatka zostanie pozbawiona opieki przez znieczulicę Premiera Tuska lub innego złego człowieka a publika to bezkrytycznie kupi jak reklamy Amber Gold.

Nie wiem jaki jest sens za miliony złotych podtrzymywać przy życiu ciała z umarłymi częściami mózgu. Pół biedy jeżeli idzie to z prywatnych pieniędzy. Porażka jeżeli idą na to pieniądze z budżetu.

Słusznie - trzeba brać przykład od starszych i mądrzejszych - zastrzyk fenolu i rozebrać na narządy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Rosjanom obca jest demokracja - kto jej miał nauczyć ? Car ? Komuniści ? Oligarchowie ?

Czyli drogie łapiduchy, u trupa serce nie ma prawa bić..................................

Przesadzasz. W okresie 1918 - 39 był szacunek do państwa. Spore zasługi w niszczeniu tego szacunku ma cała PRL-owska opozycja. Po 1989 roku tego nie naprawiono.

seryjny-samobojca-kuku-pl-1.jpg

Przesadzasz. W okresie 1918 - 39 był szacunek do państwa. Spore zasługi w niszczeniu tego szacunku ma cała PRL-owska opozycja. Po 1989 roku tego nie naprawiono.

Pozwolę sobie się nie zgodzić. W PRL istniały 2 nurty opozycyjne: 1/ opozycja niepodległościowa - tych trudno podejrzewać o brak szacunku 2/ tzw. lewica laicka - czyli stalinowcy, którym urwało się czerwone koryto wskutek konfliktu ideologicznego z wierchuszką PZPR - w skrócie: kurs Gomułki był dla nich za miękki.

Właśnie ten nurt "opozycyjny" dogadał się pomiędzy 1985 a 1988 z komuną, gdy było już jasne, że system sowiecki idzie w rozsypkę. Okrągły Stół zaklepał uzgodnienia Kuronia z Lesiakiem i nurt niepodległościowy opozycji znany jako "ekstrema" został wyślizgany. Lewica laicka przejęła władzę polityczną i rząd dusz a komuna (a w zasadzie jej trzon - czyli wojskowe tajne służby) uwłaszczyła się na państwowym majątku i przejęła w Polsce to co najważniejsze - czyli władzę ekonomiczną. Ten sojusz trwa do dzisiaj. I to dzięki temu sojuszowi postępuje wynaradawianie Polaków. W żadnym normalnym kraju taki syf, jak ten artykuł Gwiazdy Śmierci nie mógłby się ukazać:

gw-patriotyzm-jest-jak-rasizm.jpg

Jedyną "aferą" jest to że podejmowano decyzje po linii najniższej ceny

Jaja sobie robisz? Najniższej ceny???

1 kilometr pseudoobwodnicy Warszawy kosztuje... 200 mln złotych!!! TAK! 1 KILOMETR!

Więc daruj sobie pisanie o "najniższej cenie".

To są NAJDROŻSZE DROGI NA ŚWIECIE!

Nawet w Szwajcarii w Alpach buduje się taniej!

Skala złodziejstwa nie mająca precedensu w żadnym zakątku tej planety.

Ale nic to - cieszę się, że spotkałem prawdziwego obywatela Zielonej Wyspy.

Bo są i sukcesy, także i polskiej medycyny - po botoksie i dermofillerach pani Kopacz jak nowa!

tak_odmladza_dieta_poselska_640x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Co do seryjnego samobójcy to też nic nie słyszałem.

Jezuuuuuuuu, bez komentarza, szkoda słów.

Przesadzasz. W okresie 1918 - 39 był szacunek do państwa.

Mylisz euforię wynikłą z odzyskania niepodległości z szacunkiem do państwa. Zresztą to 20-lecie było ciekawe, wojna polsko-rosyjska, majowy zamach stanu - hmmm, zamach stanu w państwie prawa ??? Ok. nie chcę karmić forumowych trolli, ale okres międzywojenny jest jednym z najbardziej zakłamanych - o ile nie najbardziej w 1000-letniej historii Polski. W czasach PRL, jak Katyń był tabu. A jeśli się już mówiło to obowiązkowo źle ( o II RP, nie Katyniu rzecz jasna - ten to była zbrodnia niemiecka w/g ZSRR).

Obecnie - obowiązkowo dobrze - to czas mlekiem i miodem płynący - co jest bzdurą totalną. Prawda z grubsza mówiąc leży po środki. II RP była państwem kalekim, ale radością i zapałem rodaków, a głównie inteligencją elit - pomysły typu budowy Gdyni, nadrabiała część błędów wieku niemowlęcego. (co zauważyli i nasi wrogowie Niemcy i Rosjanie - mordując nam później skutecznie blisko 100% tej inteligencji)

Obecna Polska to moim zdaniem:

1. Planowe i świadome skundlanie tego narodu. Polak się nadaje tylko na zmywak i do podcierania guana staremu naziście w domu spokojnej starości. Planowe i dobrze zorganizowane - kampanie w mediach, skundleni politycy, prawo które z założenia ma szkodzić państwu i obywatelom.

Dlatego z taką nienawiścią był traktowany Lech Kaczyński - prezydent moim zdaniem mierny, ale walczący z mitem polaka podczłowieka - który odpowiada za całe zło tej planety. (znowu nie chce budzić demonów POPISU) nie rozwinę tematu)

2. IV rozbiór Polski - udany. Większość narodu się nie połapała, bo i rozbiór nietypowy - jak zielone ludziki Putina nietypową armią są.

Chodziło o zniszczenie Polskiej gospodarki tak aby nie stanowiła żadnej konkurencji dla np. niemieckiej. Spolegliwi politycy zrobili to znakomicie.

Wprowadzając takie regulacje prawne iż jakikolwiek rozwój Polski jest praktycznie niemożliwy....

To widać choćby po tych przetargach gdzie kilometr metra, czy drogi to kilka kilometrów w Alpach, lub 2 kilometry metra w krajach arabskich. A i tak podwykonawcy bankrutują. To kodeks karny, kodeks cywilny, prawo handlowe, ustawy - najwyższy Vat 23% żeby bosze broń nie zagrozić żadnej gospodarce starej UE i dziesiątki innych ustaw tak pisanych.

Jest szansa na zmianę ? Wątpię - przez blisko 30 lat też wykuto w narodzie przekonanie iż polityk to k.wa i złodziej - to jak namówić wybitnych żeby w to weszli ??? A i przede wszystkim jak mieliby się przebić ? Obecny układ jest lepiej okopany niż komuniści za Stalina - lol.

Sorry za cynizm.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.