Skocz do zawartości
IGNORED

Grundig A9000 + Klipsch RF 82 mk 1

Gronisaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Grundig FineArts A9000 i od jakiegoś już czasu poszukuję do niego odpowiednich kolumn a jako, że na co dzień mieszkam poza granicami naszej pięknej ojczyzny, gdzie dobrze zaopatrzonych sklepów (w realu i internecie) w bród a Allegro kusi okazjami, nastręcza mi to dość dużo problemów. W końcu udało mi się znaleźć zestaw, na który mnie stać i jak mi się wydaje będzie pasował do mojego wzmacniacza.

Co sądzicie o połączeniu A9000 z Klipsch RF 82 mk I?

Z góry dzięki wielkie za pomoc!

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Grundig FineArts A9000 i od jakiegoś już czasu poszukuję do niego odpowiednich kolumn a jako, że na co dzień mieszkam poza granicami naszej pięknej ojczyzny, gdzie dobrze zaopatrzonych sklepów (w realu i internecie) w bród a Allegro kusi okazjami, nastręcza mi to dość dużo problemów. W końcu udało mi się znaleźć zestaw, na który mnie stać i jak mi się wydaje będzie pasował do mojego wzmacniacza.

Co sądzicie o połączeniu A9000 z Klipsch RF 82 mk I?

Z góry dzięki wielkie za pomoc!

Witaj

1. Jakiej wielkości pokój do odsłuchu?

2. Czy lubisz mocne, dataliczne brzmienie? ( jeśli nie - wybierz inne kolumny)

na razie zapewne troszkę za mały... ok 20-25m2 ale za rok zamierzam się wraz ze sprzętem przenieść do większego

zdecydowanie tak!

W takim razie polecam - jeśli chcesz sobie podnieść rano ciśnienie i skutecznie obudzić sąsiadów, nic nie nadaje się do tego lepiej od Klipscha. Ja bardzo lubię ten rodzaj sygnatury dźwięku ( żona, domownicy i sąsiedzi - trochę mniej ). Jeśli, ktoś lubi długie spokojne odsłuchy - to nie są kolumny dla niego - pozdrawiam Jarek

P.S. - przepraszam za literówkę w poprzednim poście :)

Dzięki za pomoc! Chyba się zdecyduję.

Poza wyżej wymienionymi ewentualnie CERWIN VEGA SL-28...

Na CERWIN VEGA będziesz miał więcej dynamitu , ale raczej nie dostaniesz tej analityczności i stereofonii, którą

dostaniesz z Klipscha, poza tym pozostaje pytanie, czy nie wchodzimy już w obszar kolumn estradowych, ale jeśli tak lubisz - to ciesz się i słuchaj.

Zostań z Klipsch. Będzie jasno, ale nie będzie krwi z uszu od wysokich. Oczywiście jest to zasługa wzmacniacza.

Estradowego grania bym nie proponował na A-9000.

Mam tylko nadzieję że masz już STK3152III oraz że te kolumny nie mają dużego spadku impedancji i że te teoretyczne nominalne 8ohm, to fakt.

Hej, kolego tylko uważaj co podłączasz do tego wzmacniacza z trudnymi kolumnami w których będą spadki poniżej 4ohm na wysokich poziomach głośności możesz wypalić STKa, albo co gorsza końcówki mocy! Oficjalnie ten wzmacniacz był robiony pod obciążenie 8ohm, więc radzę uważać...Poza tym podłączanie po A-9000 tych CERWIN VEGA jest dla mnie śmieszne, delikatnie mówiąc...

Mam tylko nadzieję że masz już STK3152III oraz że te kolumny nie mają dużego spadku impedancji i że te teoretyczne nominalne 8ohm, to fakt.

Tak mam STK 3153 III i także mam nadzieję, że kolumny rzeczywiście mają 8ohm. Niestety pomimo usilnych prób nie udało mi się odnaleźć rzetelnych informacji na ten temat.

Bardzo pobieżnie sprawdzisz to poprzez obserwacje grzania się wzmacniacza. STK3152III osiąga u mnie 65 stopni na tym oryginalnym kawałku aluminium(mierząc na środku), a gram na kolumnach nominalnie 6ohm ze spadkiem do 4,5ohm. Ale ja dołożyłem mu dużo większy radiator wyciągnięty w górę i zredukowałem temp. do 45 stopni.

Jak to było z końcem mocy ciężko mnie powiedzieć... bo wymieniłem na 2SC5200 i 2SA1943, żeby bezpiecznie mógł hulać z 4ohm.

A oryginalnego A-9000 nie będę podłączać, bo szkoda mnie STK3102IV.

Na pewno bardzo istotna sprawą jest aby prąd spoczynkowy ustawić prawidłowo, żeby nie był za wysoki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.