Skocz do zawartości
IGNORED

denon 3808czy warto dokupic wzmacniacz rotel rmb 1066

michal535

Rekomendowane odpowiedzi

witam

pisze w kwesti porady,czy warto do denona 3808 dokupic wzmacniacz rotel rmb 1066.zalezy mi glownie o napedzenie kolumn rbh 1266 - 4 ohm,250 watt

czy warto kupic powyzszy wzmacniacz aby zmostkowac i podlaczyc pod niego 2 glowne kolumny plus centralny ?

lub co byscie mogli polecic mi aby chociaz napedzic dwie glowne kolumny ?

dodam ze na ta chwile uzywam 4 kanalow denona do napedzenia 2 kolumn(biwiring-jak sie nie myle) i gra calkiem niezle.ponoc powyzszy denon ma duza moc w stereo wiec nie wiem czy bym cos polebszyl czy nie...

jakie sa wasze opinie i sugestie.chodzi mi o uzywany,nie nowy wzmacniacz...

czy moze lepiej nie inwestowac w osobny wzmacniacz tylko sprzedac 3808 i dolozyc to co mialbym wydac na dobry wzmacniacz i kupic denona 4520 ktory podobno ma jeszcze wieksza moc od 3808 i podobno gra niezle w stereo.czyli napedzil by moze moje kolumny.jakie sa wasze rady ?

w pomiarach denona 3808 wychodzi ze w trybie stereo ma 2 x 160 watt przy 8 ohm wiec jaka mogla by byc moc przy kolumnach 4 ohm ?

jaka byla by rownierz moc denona w przypadku biwiringu ?

jestem ciekawy czy ktos moze odpowiedziec mi na ktores z powyzszych pytan.

Ja bym tu polecił Sony TA-DA9000ES zamiast Denon AVR-4520

Słuchałem go w sklepie, jakością dźwięku mnie nie powalił, ale ma dużo ciekawych funkcji.

Nie był bym sobą gdybym nie wspomniał o Denon AVC-A1XV (jest na Allegro z DVD)

Bez względu jaką końcówkę podłączysz pod amplituner uzyskasz skok jakościowy (ale niestety mały i nieadekwatny do wydanej kwoty). Cały czas ograniczać będzie kiepski przedwzmacniacz w amplitunerze. Możesz też dokupić końcówkę a w przyszłości zmienić amplituner na jakiś procesor.

P.S. Proponowany przez kolegę Denon AVC A1XV to także żadne cudo. Chyba, że kupisz go w cenie poniżej 4000zł i podłączysz po HDMI odtwarzacz zdolny zdekodować formaty bezstratne do LPCM.

niestety nie jestem fanem sony,mialem dobre wspomnienia z str db1080 pare lat temu a pozniejszy amplituner zniechecil mnie do sony.nie podobaja mi sie one dzwiekowo i wizualnie(dzwiekowo moze dlatego ze nie byl to za wysoki model)ale pozostaje takze wyglad...a i jedno i drugie musi sie podobac jak sie wydaje pieniazki...

denon avx... to chyba odpowiednik avr 5805 i to juz chyba stary model(poprawcie mnie jak sie myle)wiec bez sensu sie uwsteczniacmajac 3808 ktory jest minimalnie slabszy pod wzgledem mocy

dac 4 tys za stary amplituner-za 6 tys moge miec nowego 4520. za uzywanego denona 4520 zalace 4.5-5 tys wiec to chyba mijalo by sie z celem...

do stempel -piszesz ze podlaczajac koncowke uzyskam maly i nie adekwatny do wydanej sumy dzwiek

wiec twoim zdaniem lepiej zakupic denona 4520 ktory ma 190 watt przy 6 ohm w stereo-jak by to przelozylo sie moca na kolumny 4 ohm ?

denon ktory posiadam 3808 ma 160 wat w stereo przy 6 ohm.czy warto w tym przypadku dokonac takiej zamiany ?czy bedzie to krok w przod czy nadal tylko maly niewarty kroczek i zbedne wydanie kasy...?

niestety nie jestem fanem sony,mialem dobre wspomnienia z str db1080 pare lat temu a pozniejszy amplituner zniechecil mnie do sony.nie podobaja mi sie one dzwiekowo i wizualnie(dzwiekowo moze dlatego ze nie byl to za wysoki model)ale pozostaje takze wyglad...a i jedno i drugie musi sie podobac jak sie wydaje pieniazki...

denon avx... to chyba odpowiednik avr 5805 i to juz chyba stary model(poprawcie mnie jak sie myle)wiec bez sensu sie uwsteczniacmajac 3808 ktory jest minimalnie slabszy pod wzgledem mocy

dac 4 tys za stary amplituner-za 6 tys moge miec nowego 4520. za uzywanego denona 4520 zalace 4.5-5 tys wiec to chyba mijalo by sie z celem...

do stempel -piszesz ze podlaczajac koncowke uzyskam maly i nie adekwatny do wydanej sumy dzwiek

wiec twoim zdaniem lepiej zakupic denona 4520 ktory ma 190 watt przy 6 ohm w stereo-jak by to przelozylo sie moca na kolumny 4 ohm ?

denon ktory posiadam 3808 ma 160 wat w stereo przy 6 ohm.czy warto w tym przypadku dokonac takiej zamiany ?czy bedzie to krok w przod czy nadal tylko maly niewarty kroczek i zbedne wydanie kasy...?

Żadne z tych rozwiązań nie zapewni ci wysokiego skoku w jakości dźwięku. Tak ja pisałem zawsze przedwzmacniacz w amplitunerze będzie ograniczeniem. Dziwisz się, że stary Denon tyle kosztuje ale niestety ten twój 4520, którego tak pragniesz nie dorasta mu do pięt (poza bajerami, które ma). Jako ciekawostkę dodam, że AVC A1XV w stereo gra na poziomie nowych wzmacniaczy zintegrowanych za około 3 tys. zł - to na jakim poziomie gra 4520 ? - chyba każdy może sam sobie odpowiedzieć na to pytanie :-)

P.S. Chyba wiesz, że wartości mocowe, którymi tutaj rzucasz tyczą się wysterowania jednej końcówki ? Osobną kwestią jest to czy w ogóle wykorzystasz lepszy sprzęt od Denona 4520 bo reszta toru, pomieszczenie odsłuchowe także mają tu ogromne znaczenie.

wartosci te sa wartosciami w stereo podanymi przy obciazeniu 2 kanalow w stereo.bynajmniej to wynalazlem w testach

wiec co bys zasugerowal aby odczuc roznice i zrobic krok do przodu.co polecil bys do 6 tys zl w sprzecie uzywanym abym mial odczuwalna roznice od tego co teraz mam? jakie sa twoje propozycje ?pamietajmy ze musi to dzialac z koloumnami 4 ohm

kolejne pytanie to piszesz czy wogole wykorzystam lepszy sprzet od denona 4520,nie jestem audiofilem ale jezeli mam bodzet 6 tys i mam to wydac na denona 4520 a za te pieniadze moge miec cos lepszego to wole cos lepszego...warunki odsluchowe mozna poprawic tanim kosztem a sprzetu nie kupuje sie tak czesto.

Pewnie najlepszym rozwiązaniem byłby wzmacniacz stereo który byś jednocześnie wykorzystywał w kinie do napędzania forntów .

Jest coś co mógłbyś mi polecić z dobrych stereo wzmacniaczy w rozsądnej cenie ? Cos co zadziala z 4ohm kolumnami o mocy 250 watt ?(interesowal by mnie wzmacniacz bez rzadnych pokretel z przodu tylko z kablem laczacym z denonem aby zalaczal sie i podglasnial przez operowanie denona..

a co z tym co napisal stempel ze z tym denonem jaki mam dobrego dzwieku w stereo nie bedzie ?

Bo amplitunery słabe są, nie doradze ci tu za dużo bo używam systemów dzielonych w stereo a przedwzmacniacz składam sam i sprawdzam co lepiej się sprawdza.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

michal535---kup sobie Denon AVR-4520 i zapraszam do mnie na odsłuch, porównamy mój wzmacniacz do kina domowego z twoim ampli.

Twoje 150 W na 8ohm i moje 170 W na 8ohm

Zobacz sobie co ma twój amplituner w środku ma a co ma wzmacniacz AVC-A1XV.

Ciekawe czemu jest taka różnica w wadze klocków:)

michal535---kup sobie Denon AVR-4520 i zapraszam do mnie na odsłuch, porównamy mój wzmacniacz do kina domowego z twoim ampli.

Twoje 150 W na 8ohm i moje 170 W na 8ohm

Zobacz sobie co ma twój amplituner w środku ma a co ma wzmacniacz AVC-A1XV.

Ciekawe czemu jest taka różnica w wadze klocków:)

Do szyba - to raczej nie jest porada

Chyba za bardzo wziales do siebie moja odpowiedz...

Spoko, boli mnie to że nie mam miejsca na postawienie końcówki mocy do kina i przedwzmacniacza.

Wiem, że moje głośniki marnują się z tym wzmacniaczem co mam.

Prawa jest taka, każdy sprzedawca który jest w branży kilka lat i ma porównanie to się uśmiechnie i powie, nie ma co porównywać.

Sprzedawca z Katowic z pewnego sklepu który słuchał oby dwóch modeli (4520 i A1XV) uśmiał się i zapytał czy ja żartuje porównując te dwa modele.

Jaki wzmacniacz polecil bys do mojego zestawu ?

Czy zmienil bys 3808 czy zostawić i kupic wzmacniacz ?

Kupić wzmacniacz z bezpośrednim wejściem na końcówkę mocy typu Denon PMA 15xx. W kinie wykorzystywać całość (fronty zagrają tu trochę lepiej niż z samego amplitunera bo wzmacniacz doda im wigoru). W stereo grać tylko ze wzmacniacza. Jako źródło podepnij jakiś odtwarzacz strumieniowy i to tyle w temacie.

do stepel - co myslisz o amotiva xpa 200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jakie jest zdanie fachowca ?

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak, ale lepiej postaraj się iść gdzieś posłuchać u kogoś, umówić się w sklepie czy coś w ten deseń, kupowanie sprzętu wg opinii kogoś z forum/internetu może być wielce nie trafione . A nawiasem amplituner i dodatkowa końcówka lub końcówki w odbiorze kina też robi różnice . Jeśli chcesz jakości musisz mieć przyzwoity wzmacniacz/końcówkę i dobry sygnał, sterowanie tym z amplitunera nadal będzie ograniczone przez przedwzmacniacz amplitunera .

do stepel - co myslisz o amotiva xpa 200

Ukryta Zawartość

jakie jest zdanie fachowca ?

Niestety nie zrozumiałeś przedstawionej przez mnie koncepcji. Proszę poszukaj tu na forum był cały wątek na ten temat - nie chce mi się kolejny raz opisywać tego samego.

Jeśli chcesz jakości musisz mieć przyzwoity wzmacniacz/końcówkę i dobry sygnał, sterowanie tym z amplitunera nadal będzie ograniczone przez przedwzmacniacz amplitunera .

I tak i nie. Przy koncepcji, którą opisałem wyżej jak będzie chciał posłuchać muzyki na dobrym sprzęcie to amplituner może być wyłączony a dźwięk poleci ze źródła bezpośrednio do wzmacniacza (najgorszy element toru w ogóle nie bierze w tym udziału)

Ukryta Zawartość

zrozumialem ze potrzebuje dobrego zrodla dzwieku-a nie z amplitunera(bedzie on pominiety)

wrzucilem link do wzmacniacza ktory chcialbym kupic jako zrodlo zasilania dla kolumn - ma on bardzo dobre opinie)i tylko go wrzucilem zebyscie mogli rzucic na to okiem i wyrazic opinie...

teraz poprosze o pomysly na dobre zrodlo dzwieku...?

jak będzie chciał posłuchać muzyki na dobrym sprzęcie to amplituner może być wyłączony a dźwięk poleci ze źródła bezpośrednio do wzmacniacza (najgorszy element toru w ogóle nie bierze w tym udziału

Właśnie o to mi chodziło, tak również mam u siebie zrobione , amplituner tylko podczas oglądanie filmów chodzi, lub jeśli chce go używać . W stereo w ogóle go nie muszę włączać .

Ja mam konwenter jarekc => dacmagic (wyprowadzony z xlr) => pre stereo (tu jeszcze trwają poszukiwania) obecnie drabinka rezystorowa i bufor jfet wg veterana

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

tu masz coś w co warto zainwestować (szczególnie w takiej cenie):

Ukryta Zawartość

powinno pomóc... i zdopingować do poszukiwań dobrego procesora :>

Ukryta Zawartość

tu masz coś w co warto zainwestować (szczególnie w takiej cenie):

Ukryta Zawartość

powinno pomóc... i zdopingować do poszukiwań dobrego procesora :>

Potwierdzam. Za tą cenę jeśli wszystko jest OK warto (tym bardziej, że do negocjacji). Później wymienisz amplituner na procesor :-)

Ukryta Zawartość

Dzięki za sugestie. Wyglada interesujaco.

Jaki jeszcze procesor do tego musiał bym dokupić ? Jakies sugestie ? Jest to sporo daleko odemnie ijakbym upolowal jakis procesor to popodjechał bym po to za jednym razem. ..pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.