Skocz do zawartości
IGNORED

oppo 105d v cambridge audio dac magic plus

dariob135

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się na zakupem oppo 105d

Po zaglebieniu się w temat zainteresował mnie ten bardzo uniwersaalny Player

Praktycznie wszystko w jednym jeśli chodzi o odtwarzanie cd to myślę że poradzi sobie spokojnie z moimi obecnymi odtwarzaczami (marantz 63ki, Pioneer s703) to rzecz drugorzędna rzadko gram z cd.

Interesuje mnie jak wypadnie dac zamontowany w oppo w porównaniu z moim obecnym ca dacmagic plus.

Proszę o jakieś opinie na ten temat.

Opis mojego całego zestawu w opisie o mnie.

To też jest dobre rozwiązanie, ale chętnie usłyszę jakieś opinie czy w ogóle się za to brać

Dodam że funkcje video też ma zacne, ale mi chodzi głównie o porównanie dacow

Raczej nie będzie przepaści. Chyba nie warto zamieniać tylko ze względu na DAC. Ale jeśli potrzebny jest uniwersalny player, streamer to można rozważyć. Na pewno nie będzie gorzej ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Klasa przetwornika w Oppo i Twoim CA jest na podobnym poziomie. Usłyszysz pewne różnice w charakterystyce brzmienia - CA jest jaśniejszy, bardziej analityczny i suchy w stosunku do Oppo, które bardziej dociąży dźwięk, lekko ociepli. Tak jak pisał jednak mój przedmówca, nie będzie przepaści, chociaż na pewno gorzej nie będzie.

Zapraszam na odsłuchy, porównania do naszego salonu, ewentualnie wypożyczenie sprzętu do testu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki chlopaki za podpowiedzi, mieszkam w uk więc tutaj się rozejrze, dziś podjade do audio venue i wypozycze oppo na testy, to ocieplenie dzwieku to dla mnie na plus więc chętnie porównań sobie z moim daciem, jeśli spasuje to będę bardzo zadowolony podzielę się moimi spostrzeżeniami

Pozdrawiam

Ja bym brał to 105. Jak się ktoś nie nastawia na extremalny high-end to w zupełności wystarczy. Sam mam Oppo 103D i muszę przyznać, że to nieźle pogrywa chociaż na początku byłem sceptyczny. Obecnie używam Oppo 103 jako dac-a (tak może działać jako dac) i w trybie pure audio naprawdę daje radę. Oppo 105 powinien zagrać lepiej do Cambridge.

@essewissa, czy mógłbyś mi odpowiedzieć nie nietypowe pytania.

Czy na Oppo 103 można odtworzyć płytę CD bez telewizora?

Ile czasu potrzeba, aby odtworzyć płytę CD od momentu zamknięcia szuflady?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Dzięki chlopaki za podpowiedzi, mieszkam w uk więc tutaj się rozejrze, dziś podjade do audio venue i wypozycze oppo na testy, to ocieplenie dzwieku to dla mnie na plus więc chętnie porównań sobie z moim daciem, jeśli spasuje to będę bardzo zadowolony podzielę się moimi spostrzeżeniami

Proszę napisz jak to zabrzmiało po przetestowaniu

Miałem swego czasu oppo 103 i po pół roku użytkowania zrezygnowałem z niego,

jako odtwarzacz filmów jest świetny, ale jako już player cd czy z gęstych formatów już nie bardzo.

Co do pytania.

Tak można bezproblemowo odtwarzać muzę z cd bez podpinania pod TV.

Odtwarzacz bardzo szybko ładuje płytę cd po schowaniu.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Muszę sprawdzić. W przypadku traktowania 103 jako dac można wejść z sygnałem cyfrowym przez złącze hdmi in, telewizor musi być wówczas włączony, może być wyłączony jeżeli na Oppo włączymy funkcję pure audio, może podobnie jest cd, sprawdzę.

Neonix na co zamieniłeś Oppo, że było lepiej:)?

W Oppo 105d nie trzeba włączać TV żeby zmienić źródło sygnału. Można wybrać czy ma grać jaki CD, USB DAC, coax czy optical albo HDMI IN.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

no to faktycznie, różnica musiała łeb urwać:)

I urywa.

CA SM6 ma daca porównywalnego do tego co siedzi w Oppo 105, a 103 to już daleka przepaść.

103 to taki młodszy brat 105 obsługujący wszystkie formaty 105, ale pozbawiony wyspecjalizowanego toru analogowego audio.

W 103 bieda siedzi jeżeli chodzi o audio po analogu.

I urywa.

CA SM6 ma daca porównywalnego do tego co siedzi w Oppo 105, a 103 to już daleka przepaść.

103 to taki młodszy brat 105 obsługujący wszystkie formaty 105, ale pozbawiony wyspecjalizowanego toru analogowego audio.

W 103 bieda siedzi jeżeli chodzi o audio po analogu.

Ca Sm6 siedzi wołoskim 8740, badziew jak nostromo za 299 zł. powyższa wypowiedz pod względem faktów to totalne bzdury i nieprawda.

.

Ca Sm6 siedzi wołoskim 8740, badziew jak nostromo za 299 zł. powyższa wypowiedz pod względem faktów to totalne bzdury i nieprawda.

Wiesz możesz, mówić co chcesz. bo masz do tego prawo, ale twierdząc "powyższa wypowiedz pod względem faktów to totalne bzdury i nieprawda" dopisz, że moim zdaniem.

Miałem Oppo 103, a teraz SM6 i czuję różnicę po przesiadce , na duży plus oczywiście.

Panowie !

Oppo 103D nie gra, Oppo 105D gra !

Przesiadka z 103D na CA SM6 to duży progres.

Mam oppo 103 i CA MS6. CA MS6 gra o wiele lepiej od oppo w stereo. Ale jest ważna zaleta oppo. Koncerty bluray na nim odtwarzane są wspaniałe. Metallica zwala z nóg :)

Piopio zapodalem sobie WiMP-a polecanego w twoim opisie, wcześniej grałem często ze Spoty jest dużo lepiej w porównaniu ze Sporify bardzo fajny serwis polecam również!!!

Ja mam Nada s500i i M50 i w żadnym razie nie powiedziałbym, że te odtwarzacze do "duży progres" w stosunku do Oppo 103D. Grają lepiej, funkcjonalność M50 jest genialna, ale przepaść to nie jest, z dźwiękiem Oppo 103d można spokojnie żyć, 105D pewnie jest jeszcze trochę lepsze. Też kiedyś myślałem, że zmiana źródła w systemie potrafi zrobić kolosalną, miażdżącą,niszczącą itp różnicę, ale moim zdaniem tak nie jest.

WIMP miodzio jest, NAD-a M50 kupiłem głównie dla tego serwisu.

Mam już sprzęt rozpoczynam testowanko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na początek zjadł moje cd na śniadanko tego się spodziewlen.

USB gra cieplej bardziej kolorowo, mniej analitycznie co dla mnie jest na plus

Miekszy bas, scena nabrała trojwymiaru,

Po włączeniu Pure audio nie wyczuwam znacznych zmian,

To narazie tyle, ogólnie Player bardzo łatwy intuicyjny w obsłudze

Bezproblemowo podlaczylem do neta z dysku zewntrznego łyka wszystko

Nic wracam do odsluchow

I pamiętaj pobierz aktualizację do Oppo 105D, no chyba że już to zrobiłeś : )

Tak tak..... Oppo lubi, jak się podłącza " szczury pędrakusy "

Płyty Blu - ray, również odtwarza bardzo szybko.

Dzisiaj odtwarzacze Blu-ray bez multimediów są " gówno " warte.

Budżetowy szmelc z biedronki " się nie liczy "

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

mial najnowesze oprogramowanie zapodane,

Chciałem podłączyć HTC przez dlna ale pokazuje mi jakieś dziwne buferowanie i jest kaszanka,

Przydał by się jakiś Bluetooth

No chyba że jakoś inaczej się da,

Che na przykład odplic spotify z tel żeby poszło przez oppo i nie wiem jak

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.