Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 6K - proszę o pomoc

amdp

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy, dlatego witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Założyłem ten temat, ponieważ chciałbym abyście pomogli mi w wyborze kolumn głośnikowych. Otóż potrzebuję głośników, które będą połączone z Yamaha CD-C600 i Yamaha A-S700. Zestaw będzie grał w pomieszczeniu o powierzchni 33m^2. Interesują mnie jedynie fabrycznie nowe kolumny. Budżet jaki mogę przeznaczyć to 6000 zł na parę kolumn (stereo). Słucham głównie: vokal trance, disco 80's/90's (modern talking, bad boys blue, mr president, itp.). Proszę o podawanie propozycji z krótkim opisem dlaczego polecacie dany produkt. Dodam, że preferuję dynamiczne i mocne uderzenie (niskie tony), klarowny - niedominujący wokal, stonowane - niesiarczyste wysokie tony.

Dzięki za chęci. Pragnę wyjaśnić, że temat ten założyłem, aby wybrać grupę kolumn wartych odsłuchu. Mając taką listę będę mógł uderzać bezpośrednio do konkretnych salonów i przekonać się jak brzmią w rzeczywistości. Dlatego proszę o pomoc w wytypowaniu, do zestawu Yamaha i moich preferencji, jakichś kolumn.

Na priv dostałem odpowiedź, aby zainteresować się kolumnami: Pylon Audio Topaz 20 (kupa kasy zostanie) lub Harpia Amstaff Mikro (mają wysoką skuteczność).

Aaaa, czy stwierdzenie, że "Yamahy nie ma co kupować drogich kolumn" jest czymś potwierdzone. Z tego co czytałem to jest to bardzo dobry naturalnie grający wzmacniacz.

Co o tym wszystkim sądzicie? Gdzie można sprawdzić cenę Harpia Amstaff Mikro?

Ja bym rozważył kilka obecnych promocji z top-hifi. Uderzył do ich salonu i sprawdził:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

50% rabatu. Wystarczy znaleźć chętnego na wzmak i możesz je mieć za dobre pieniądze.

Ukryta Zawartość

Kolumny zacne i promocja też.

Oczywiście mogą zupełnie sie nie zgrać z Yamahą, ale w takich cenach, to żal nie sprawdzić.

Audiosystem, też ma fajne wyprzedaże

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham głównie: vokal trance, disco 80's/90's (modern talking, bad boys blue, mr president, itp.). Proszę o podawanie propozycji z krótkim opisem dlaczego polecacie dany produkt. Dodam, że preferuję dynamiczne i mocne uderzenie (niskie tony), klarowny - niedominujący wokal, stonowane - niesiarczyste wysokie tony.

Harpia Amstaff . Zapytaj Jurka na PW tu na forum za ile Ci takie zrobi .

z krótkim opisem dlaczego polecacie dany produk

- nie ma w tej cenie kolumn tak dużych i z tak przyjazną impedancją do słabszych wzmacniaczy jak Twój wzmak

- w tej cenie masz kolumny które nagłośnia Ci Twoją powierzchnię . Masz 4x22cm woofery . Kto tyle da w tej cenie ?

- jakość ich brzmienia i skala głośności w tej cenie praktycznie nieosiągalna .

- w razie czego przetworniki niedrogie i łatwo dostępne . Różnie w życiu bywa .

- słucham między innymi takiej muzyki jak Ty . Miałem kilka Amstaffów z różnymi wzmakami i źródłami i wiem że będziesz z nich zadowolony .

A czy są na forum zdjęcia Harpii Amstaff robionych przez Jurka?

Nie pamiętam , poszukaj w klubie Harpia . Robi takie jak sa na sklepie a fornir czy wykończenie sam sobie uzgodnij . Wpisz w google , znajdziesz jak wyglądają .

Jakiś czas temu sam szukałem dużych podłogówek za około 10 000zł i przypadkiem trafiłem na Amstaffy . Zmieniłem je na Kefy R900 ale z modyfikacją to około 18000zł więc całkiem inny przedział cenowy .

Nie ma też co ukrywać że trance czy disco na 18cmm midwooferze w 33metrach jest nieporozumieniem .

Czyli wszystkie nowe za 6kzł to popierdułki? A biorąc pod uwagę zestaw Yamaha CD-C600 i Yamaha A-S700 to te 6kzł na nowe kolumny to już spora kwota.

Lepiej weź nowe, ale w cenie używanych. Ta promocja w Top Hi-Fi to naprawdę okazja. Przed chwilą wróciłem od znajomego, który kupił ProAc 140. Grało to u niego znakomicie. Kolumny łatwe do wysterowania.

Dzięki za chęci. Pragnę wyjaśnić, że temat ten założyłem, aby wybrać grupę kolumn wartych odsłuchu.

Wszystko zależy od Twoich wymagań. Każdy ma inny gust. Ja wybrałbym w cenie do 6k np. Spendor A6, które nowe z gwarancją wiszą na allegro w przystępnej cenie (tak ok. 50% wartości). Inny wybierze ProAc, jeszcze inny Harpie, a jeszcze inny coś innego. To w dużej mierze jest gdybanie.

Aaaa, czy stwierdzenie, że "Yamahy nie ma co kupować drogich kolumn" jest czymś potwierdzone. Z tego co czytałem to jest to bardzo dobry naturalnie grający wzmacniacz.

Czy łączył bym Spendor lub ProAc z tą Yamahą? Nie. W moim pojęciu nie ma to najmniejszego sensu. Dla przykładu Spendor, mimo że to są kolumny grające miło dla ucha pokażą Ci od razu wszystkie niedostatki Twojej elektroniki. Efekt będzie taki, że nie będziesz zadowolony. Te kolumny muszą mieć odpowiednie towarzystwo, a ta Yamaha to półka budżetowa.

Przy okazji. Żaden wzmacniacz nie gra naturalnie, CD podobnie. Każdy gra z określoną manierą, którą wychwytujesz lub nie i która Ci się może bardziej lub mniej podobać.

Czy łączył bym Spendor lub ProAc z tą Yamahą?

A jakie widzisz przeciwwskazania do połączenia ProAc STUDIO 140 z tą Yamachą? A-S700 gra trochę chłodno ale bez przesady bo ma dość mocny i lekko ocieplony bas no i można kontrolować jego barwę. ProAc STUDIO 140 zaś nie grają agresywnie i jasno. Całość może dać dobre rezultaty a kolega amdp nie jest chyba purystą ciepłego brzmienia skoro wybrał Yamahę. No i cena tych ProAc jest więcej niż zadowalająca.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Szperam po forum i wyczytałem, że istnieje schemat kolumn DIY zwany: MisiomorHomage. Proszę o opinie jak te kolumny mają się do Harpia Amstaff Mini.

Do Mini jest bardzo blisko.

To raczej obok.

Jednak przy zastosowaniu wysokiej jakości komponentów zwrotnicy w Misiomor Homage powinno być bardzo dobrze.

Największa różnica będzie na basie.

Mini to bardziej konturowy i "ustawiony" na precyzję.

Misiomor Homage to więcej mięsa ale z minimalnie mniejszą precyzją.

Przy dobrze dobranej elektronice "problem" pomijalny.

Odnosząc się do ProAc 140, Amstaff Micro ...........wystarczy.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim tematem. Coraz bardziej skłaniam się do zrobienia konstrukcji MisiomorHomage.

Powiedzcie czy poniższy schemat jest w najnowszej wersji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.