Skocz do zawartości
IGNORED

Ftyczka foobar SACD z kad pobrać?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

pięć wyrazów w temacie. 2 byki

z tych... Nikiforów?

:)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Łącze się w BULach ale jestem pełen NADZIEJI, że będzie lepiej.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

no i co z tego że byki? mam niemiecka klawiature i pisze jak pisze,zrozumieliscie? i wszystko jasne,a jesli kogos rażą byki to niech nieczyta,praste jak byk?_

a jak wy słuchacie tych ripów SACD o ile je macie>) foobar konwertuje mi to na PCM gdy w wtyczce ustawie DSD to jest cisza,jaki konwenter do obrazów sacd był by najlepszy? zalezy mi na czyms co puszcza sygnał 192.

... gdy w wtyczce ustawie DSD to jest cisza.

Może to mało ważne, ale aby cokolwiek tak słuchać, to potrzebujesz DAC,

który przyjmuje po USB i czyta stream DSD zgodny z formatem DoP.

a czyli aby puscić cyfrowy sygnał z foobara,z formatu iso SACD,należy mieć po 1>transport USB/DSD

a po 2>odpowiedni dac z odtwarzaniem DSD?

Kurcze bo gdzieś na forum czytałem że ktos puszcza sygnał przerobiony w formacie PCM na zew dac,no ale skoro sie nie da to trudno.

To tylko poproszę o wskazanie najtańszego daca może być diy z przetwarzaniem DSD i konwenter który by puszczal sygnał dsd

jedyne zastanawia mnie czemu dupna karta dzwiekowa w laptopie wypuszcza dzwiek z obrazu SACD jak ustawie zamiast DSD PCM,w foobarze na dole widnieje zapis DSD 8...... cos tam

Kurcze bo gdzieś na forum czytałem że ktos puszcza sygnał przerobiony w formacie PCM na zew dac,no ale skoro sie nie da to trudno.

Właśnie na tym to polega, żeby do DACa, który nie obsługuje sygnału DSD wysłać sygnał PCM.

edyne zastanawia mnie czemu dupna karta dzwiekowa w laptopie wypuszcza dzwiek z obrazu SACD jak ustawie zamiast DSD PCM,w foobarze na dole widnieje zapis DSD 8...... cos tam

Foobar konwertuje w locie DSD na PCM - między innymi po to jest ta wtyczka.

:)

Foobar konwertuje w locie DSD na PCM - między innymi po to jest ta wtyczka.

dobze to teraz powiedzcie mi jaka czestotliwość jest najlepsza do tego aby SACD konwertowane do PCM odczytał zewnetrzny dac,no i oczywiscie konwenter który odtworzy conajmniej 192bit

to teraz powiedzcie mi jaka czestotliwość jest najlepsza do tego aby SACD konwertowane do PCM odczytał zewnetrzny dac

Ja ustawiam najwyższą możliwą dla danego DACa :) .

Straszne bzdury ..... 88.2 kHz to jest standard dla DSD 64 - niczego nie ustawisz, bo niby jak ?

Foobar->File->Preferences->Tools->-SACD->PCM Samplerate

Tam się wybiera częstotliwość próbkowania. Ja mam do wyboru 44100, 88200, 176400 i 352800. Mój DAC ma maksymalną 192 kHz czyli ustawiam 176400.

Foobar->File->Preferences->Tools->-SACD->PCM Samplerate

Tam się wybiera częstotliwość próbkowania. Ja mam do wyboru 44100, 88200, 176400 i 352800. Mój DAC ma maksymalną 192 kHz czyli ustawiam 176400.

a jaki konwenter usb siedzi w twoim dacu?

no i dlaczego jesli ustawie 176400 wszystko gra w zwolnionym tepie i zaaamula? natomiast jesli ustawie 352800 jest ok i gra jak trzeba? moja karta ma maxymalne wyjscia 24/96

szukam też jakiegoś konwentera 24/96 po usb,najlepszy był by Tenor z wyjściami I2s reszte dorobie sobie sam na WM8740 ale nie moge tego układu jakoś na ebayu już kompletnego z wyjsciami i2S znalezc

Ukryta Zawartość

tu jest bardzo ciekawy konwenter,dodatkowo z obsługa DSD

Ukryta Zawartość

no i dlaczego jesli ustawie 176400 wszystko gra w zwolnionym tepie i zaaamula? natomiast jesli ustawie 352800 jest ok i gra jak trzeba? moja karta ma maxymalne wyjscia 24/96

Jeżeli karta obsługuje maksymalnie 96 kHz to powinieneś ustawić w foobarze 88,2 kHz.

Ale dzięki temu, co napisałeś, wydaje mi się (tak podejrzewam), że masz nieziemsko namieszane w torze w systemie. Podejrzewam, że nie używasz ani ASIO, ani WASAPI, ani Kernel Streaming. Możliwe, że masz nawet włączony jakiś resampler oprócz tego systemowego, bo to mi podejrzanie wygląda ;) :) . W tej sytuacji najprościej i najszybciej będzie w foobarze ustawić 88,2 kHz i w mikserze windowsowym również 88,2/24 (jeżeli jest taka możliwość, bo może nie być - prawdopodobnie).

Podejrzewam, że nie używasz ani ASIO, ani WASAPI, ani Kernel Streaming

dokładnie,,widac dobze znasz sie na komputerach,faktycznie nie mam zainstalowanych żadnych z tych sterowników

własnie w windowsie xp nie mam takiej opcji

własnie w windowsie xp nie mam takiej opcji

No właśnie, od tego trzeba było zacząć ;) :)

To na razie szybkie pytanie: winXP z jakim service packiem?

Najgorsze jest to, że praktycznie już nie pamiętam Windowsa XP :(

mam xp z serwis pakiem3

To dobrze. Przynajmniej winda nie będzie specjalnie przeszkadzać. Ale to by oznaczało, że Twoja karta wtedy mocno miesza, bo jak rozumiem, na razie dajesz sygnał przez kartę i jej wyjście s/pdif do DACa, tak? Musiałbyś wejść w ustawienia karty i dokładnie przejrzeć wszystko i najlepiej wszystkie niepotrzebne funkcje wyłączyć. Chodzi o to, że jak ustawisz w foobarze np. 176,4 kHz albo 352,8 kHz to przy prawidłowych ustawieniach (przy ograniczeniu DACa lub karty do 96 khz) powinieneś otrzymać komunikat z foobara, że "Twój sprzęt nie obsługuje takiej częstotliwości próbkowania" (czy jakoś tak - po angielsku oczywiście ;) :) ). Wtedy będzie wiadomo, że prawdopodobnie jest dobrze wszystko ustawione.

Co dalej?

O WASAPI można zapomnieć, bo na XP nie ma WASAPI.

O Kernel Streaming chyba też, bo na większości kart Kernel nie działa. Chociaż jak się uprzesz to możesz też sprawdzić czy Kernel Streaming działa. Musiałbyś zainstalować w foobarze komponent

Ukryta Zawartość

i sprawdzić czy z Twoją karta działa z Kernel Streaming, czyli w File->Preferences->Playback->Output, na liscie rozwijanej Device wybrać KS_Twoja_Karta (czy jakoś tak podobnie ;) ). Jeżeli nie będzie chciało działać to system się zawiesi. Wtedy po uruchomieniu po prostu z tej listy rozwijanej wybierzesz jakiś DS, a komponent Kernel Streaming odinstalujesz z foobara.

ASIO. Teraz, żeby sprawdzić, czy przypadkiem nie masz zainstalowane już ASIO ze sterownikami karty, musiałbyś zainstalować w foobarze komponent ASIO

Ukryta Zawartość

Po zainstalowaniu, w File->Preferences->Playback->Output, na liscie rozwijanej Device sprawdzić czy nie ma wyjścia ASIO.

Jeżeli nawet nie masz zainstalowane ASIO Twojej karty to ten komponent do foobara i tak prędzej czy później się przyda, bo najlepiej i najprościej używać ASIO, ale najlepiej ASIO dostarczane przez producenta DACa razem ze sterownikami do niego.

Jeżeli teraz nie masz ASIO z karty to można w ostateczności zainstalować w systemie asio4all, ale to będzie taka proteza a nie prawdziwe ASIO, chociaż nawet z tymi prawdziwymi to różnie bywa. ;)

Ukryta Zawartość

Poza tym, mam nadzieję, że w foobarze, w File->Preferences->Playback->DSP Manager masz puste pole Active DSPs? ;) :)

Przynajmniej na razie, bo później to można tam sobie do woli grzebać, jeżeli komuś się podoba :) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

że Twoja karta wtedy mocno miesza, bo jak rozumiem, na razie dajesz sygnał przez kartę i jej wyjście s/pdif do DACa, tak

nie nie narazie słucham tylko na wewnetrznej karcie w laptopie,bezposrednio przez wyjscie liniowe,nie mam wyjscia spdif w karcie

nie nie narazie słucham tylko na wewnetrznej karcie w laptopie,bezposrednio przez wyjscie liniowe,nie mam wyjscia spdif w karcie

Rozumiem, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia, czy karta wysyła sygnał na swoje wyjście cyfrowe czy na swoje wyjście analogowe - to ten sam sygnał (tylko ma inny "charakter" :) ) - i tak, i tak wprowadza spore "zamieszanie" (przynajmniej tak mi się wydaje).

udało mi sie wgrac sterowniki KS no i karta je akceptuje po pojawia sie w foobarze opcjach karty dodatkowy sterownik KS ha audio,ale dalej zamula przy ustawieniach 176.........

najlepiej gra przy najwyrzszych rozdzielczosciach

ale dalej zamula przy ustawieniach 176.........najlepiej gra przy najwyrzszych rozdzielczosciach

W tym właśnie problem. Jeżeli Twoja karta ma rzeczywiście ograniczenie do 96 kHz to to nie powinno grać w ogóle.

Poszukaj w ustawieniach karty i wyłącz wszelkie resamplery, poprawiacze, czy co tam można ewentualnie wyłączyć.

pomyśl nad wyjściem USB

Też tak uważam, ale to chyba przyszłość, może najbliższa :) .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.