Skocz do zawartości
IGNORED

Japońskie wydania - ceny

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Bo ma pasek z japońskimi znakami i wygląda bardziej (ałdiofylsko)-niby powinna być nagrana jak materiał (referencyjny) czyli idealnie-lecz teoria a praktyka różni się nierzadko,czyli bywa tak że te japan wydania wcale nie brzmią lepiej-no ale wygląd mają zajefajny. :)

W Japonii wszystko jest drogie, raz bo od lat jest tam wysoki poziom życia (chociaż inna kultura i niekoniecznie ich rozwiązania muszą nam pasować) a dwa - wieloletnia deflacja (po wielu latach w tym roku odpuszcza) znowu oddziałująca na poziom cen do innych walut. Stąd od wielu lat produkcja w Japonii na eksport jest coraz bardziej pozbawiona sensu (zależnie od tego jak wielki narzut jest w stanie skompensować różnicę kosztów i kwestie walutowe). To tak jakby produkować coś w Szwajcarii, do tego coraz starsze społeczeństwo więc coraz mniej ludzi do pracy w produkcji, stąd bardzo wysokie płace ale i tak jest problem z rękami do pracy (stare społeczeństwo) a po przeliczeniu kursów walut dla obcokrajowców/turystów wychodzi drożyzna. Warto tam zarabiać ale wydawać lepiej gdzie indziej i na odwrót - turystyka obcokrajowców po Japonii może dać im po kieszeni.

Co co cen można sobie poczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ba, Japonia to jedno ale np. we wschodnich prowincjach Chin w ostatnich latach ceny bardzo mocno wzrosły i nie jest już tak tanio jak kiedyś (zachód i południe oraz północne stepy Chin nadal są tanie). Obecnie pobyt w Szanghaju czy Hefei jest dość kosztowny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego akurat japońskie wydania płyt są w cenie?

Ta sama płyta w wydaniu europejskim czy amerykańskim jest o wiele tańsza niż wydanie japońskie. Z jakiego powodu tak się dzieje?

Ale gdzie są w cenie? W Europie? W Japonii, to europejczyki są w cenie.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

To wydania na rynek japoński, tłoczone w Niemczech. Jakość znakomita, cena również :)

Prostuję, za Kolegą eMeReKo, te wydania nie są na rynek japoński. Niezrozumiałym jest zatem dla mnie to, że są japońskie opisy, jest obi... No ale niech tam, nie ważne :) Tanie i dobre są, co nie zawsze a wręcz rzadko, idzie w parze :)

Przykładzik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Japońskie wydania są przereklamowane.

Do niedawna sam ślepo wierzyłem, że są najlepiej nagrane i nabywałem japońskie płyty.

One są dobrze nagrane, ale brakuje im plastyczności. Mają podbite wysokie tony, nie można im zarzucić szczegółowości,

Brakuje za to dynamiki i generalnie brzmienie jest takie zbyt suche. Amerykańskie, czy europejskie tłoczenia mają więcej ciepła.

Oczywiście to nie jest reguła. Zdarzają się płyty japońskie, którym brzmieniowo nie dorówna żadne inne wydanie.

Japońskie mają podbite wysokie a europejskie niskie :)

Mam kilka japończyków i faktycznie wysokich im nie brakuje.

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Ale na czym polega różnica? Czy oni w tej Japonii biorę "taśmę matkę" i robią swój remaster czy jakimś innym sposobem uzyskują inne brzmienie, ktoś to potrafi wyjaśnić?

Przecież to zapis cyfrowy więc teoretycznie co może z nim zrobić wytwórnia? Na tych japońskich płytach nic nie jest napisane, że jakiś tam Kobayashi czy Akimoto dokonał jakiś zmian w masteringu. Więc czy oni najzwyczajniej robią brutalną korektę brzmienia jak, w uproszczeniu, na equalizerze?

Czy ten środkowy plastik z ząbkami, na których zamocowana jest płyta CD w pudełku w japońskich wydaniach fabrycznie zawsze jest biały, a nie czarny tak jak w Europie czy USA? Czy niema to znaczenia?

Pytam bo w większości przypadków jak kupowałem japońce to tak był biały.

• 2 tygodnie później...

Miał ktoś już styczność z tymi reedycjami 1000 Jazz Best Collection?

Ukryta Zawartość

Ceny bardziej niż sympatycznie bo okolice 20 pln :-) Gdzie jest haczyk? ;-)

Takiego Tutu i inne ciekawe z tej chętnie bym nabył ale coś tu jest nie tak. Czytałem na forach że są 2 wypusty tych japończyków, japońskie i europejskie. Jeśli ktoś kupił to co jest aktualnie dostępne i podzieliłby się wrażeniami z odsłuchu, byłbym wdzięczny.

50.jpg

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Miał ktoś już styczność z tymi reedycjami 1000 Jazz Best Collection?

http://wmg.jp/special/jazz_1000/index_13.html

Ceny bardziej niż sympatycznie bo okolice 20 pln :-) Gdzie jest haczyk? ;-)

Takiego Tutu i inne ciekawe z tej chętnie bym nabył ale coś tu jest nie tak. Czytałem na forach że są 2 wypusty tych japończyków, japońskie i europejskie. Jeśli ktoś kupił to co jest aktualnie dostępne i podzieliłby się wrażeniami z odsłuchu, byłbym wdzięczny.

Mam kilka, co jestem w jakimś MM czy empik'u to zawsze jakieś następne kupuję. Brzmią świetnie. Cena świetna, niektóre po niecałe 21 zł.

Mam kilka, co jestem w jakimś MM czy empik'u to zawsze jakieś następne kupuję. Brzmią świetnie. Cena świetna, niektóre po niecałe 21 zł.

Dzięki. Przy okazji odpowiedzi kolegi jamówię znalazłem cały wątek o tych reedycjach. Sporo tego wyszło i z tego co widzę to sporo nie trafi w mój gust ale pewnie coś przytulę z pozycji których nigdy wcześniej na cd nie było. np. taki Bill Evans Lliving in the crest of a wave.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Nie wiem czy już o tym było ale podobna seria jest dla fusion :-) Fusion Best Collection 1000 też wala się tego po inernetach i empikach. Jest troche tam muzki z windy tzw. ale coś się żywszego wyskrobie.

thrak jeśli dokładnie przeczytałeś odpowiedni wątek to już mam nadzieję wiesz,że na tych wydaniach,japońskie są tylko "krzaczki",pozdrawiam.

Wydawało mi się że chłopaki którzy kupili te płytki są zadwoleni i dokupują kolejne ;-) japoński master 24-bit i tłoczenie niemieckie z tego co udalo mi się przeczytać, dla mnie ok. Poza tym nie ma innych cd np. takiego Clausa Ogermana w tej cenie, niektóre tytuły są 1 raz wydane na cd wg discogs wiec nie ma co grymasić. W cenie 20 kilka zeta to jest świetny zakup. Chyba że ktoś woli prawdziwe japońce ale to będzie 1 taka prawdziwa japonka zamiast takich 10 prawie:-) kto bogatemu zabroni?

Ale na czym polega różnica? Czy oni w tej Japonii biorę "taśmę matkę" i robią swój remaster czy jakimś innym sposobem uzyskują inne brzmienie, ktoś to potrafi wyjaśnić?

Przecież to zapis cyfrowy więc teoretycznie co może z nim zrobić wytwórnia? Na tych japońskich płytach nic nie jest napisane, że jakiś tam Kobayashi czy Akimoto dokonał jakiś zmian w masteringu. Więc czy oni najzwyczajniej robią brutalną korektę brzmienia jak, w uproszczeniu, na equalizerze?

Myślę że poniższy artykuł przybliży trochę różnice tkwiące w japońskich płytach w stosunku do innych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to odebrałem swoje tanie japończyki dziś z empiku :-) 2x Claus Ogerman z czego 1 z Breckerem a druga z m.in. Bensonem, 2x Pat Martino, Brubeck, Davis, Mingus, Kevin Eubanks, Kuhn i Steve Grossman, którego nie znałem wcześniej. Tyle tego jeszcze jest, że strach zaglądać, bo karta pęknie ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A odsłuchi byli ? :)

Odsłuchują się :-) nie mam porównania, no może poza Ogermanem którego obydwie mam na winylu i grają podobnie do winyla :-D nawet okładki tych cd są kopiami tych winylowych, m.in. podział utworów na strony itd. Czad! Jestem zadowolony z zakupu :-)

Też jestem zadowolony z Japończyków.Wymieniłem prawie całą dyskografię Metalliki bo niektórych wydań europejskich nie dało się po prostu słuchać.Tak więc miałem porównanie.Japońskie wydania dawały większego kopa co tej muzyce bardzo służyło.Np."Garage INC." brzmiała jakoś kartonowo na basie co mnie ogromnie wkurzało, teraz jest ok.,już nie mówię o St.Anger z totalnie spieprzoną produkcją.Jednak japońskie tłoczenie chociaż nieidealne,( nie ma cudów) jest już do słuchania.

Też jestem zadowolony z Japończyków.Wymieniłem prawie całą dyskografię Metalliki bo niektórych wydań europejskich nie dało się po prostu słuchać.Tak więc miałem porównanie.Japońskie wydania dawały większego kopa co tej muzyce bardzo służyło.Np."Garage INC." brzmiała jakoś kartonowo na basie co mnie ogromnie wkurzało, teraz jest ok.,już nie mówię o St.Anger z totalnie spieprzoną produkcją.Jednak japońskie tłoczenie chociaż nieidealne,( nie ma cudów) jest już do słuchania.

Paweł ale piszesz teraz o japońcach tych drogich? Te, które które kupiłem chodzą po 20 kilka pln teraz :-) jest seria 1000 Best Jazz Collection, 1000 Best Fusion Collection, może też będzie albo jest już rock i metal z tej serii, to popłynę :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.