Skocz do zawartości
IGNORED

Fine Arts by Grundig A-9000 dopasowanie kolumn...

54139

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję kupić kolumny do Grundiga A-9000.

Wiem że powinny być to stosunkowo jasno grające kloce, ale...... problemem jest znalezienie czegoś co zagra dobrze, wygląda nienagannie i przede wszystkim impedancja znamionowa (faktyczna) to minimum 6ohm. Chcę również uniknąć mocnych spadków impedancji.

To wszystko po to, aby wzmacniacz mógł bezpiecznie i "lekko" uciągnąć kolumny.

W grę oczywiście wchodzą tylko używane kolumny do nagłośnienia ok. 18m^2 w cenie max. 2000zł.

Jeżeli ktoś ma doświadczenie z dopasowaniem kolumn do takiego ciepłego wzmaka, który trawi teoretycznie tylko 8ohm., proszę o podpowiedź w czym wybierać.

Dziękuję i pozdrawiam.

Dzięki za proponycję.

W ogóle nie znam tych modeli Silver Xi.

Czy coś więcej o Silver 8i możecie powiedzieć dotyczącego spadków impedancji i ogólnie brzmienia?

W tej chwili jednego z A-9000 mam spiętego z RX2 i jedyne czego brakuje to powietrza, odczucia basu. Czy 8i bym sobie poprawił tę sprawę, a dodatkowo ulżył wzmakowi?

Znalazłem dość ogólne dane kolumn, kilka recenzji i tyle. Wykresów impedancji nie znalazłem.

Sądzicie ze Silver 8i dadzą radę lepiej wypełnić pomieszczenie basem? Tam są 2 głośniki niskotonowe 13cm, 1x13cm midi no i 2,5 wysoki.

Pytam, ponieważ miałem kiedyś Mission 774 i tam 2x13cm i 1x2,5cm wysokiego nie dawały na dłuższą metę radości z muzyki.

Nie widzę niestety żadnej oferty z tą serią MA. A ta z forum już nieaktualna. Będę poszukiwał 9i.

Jednak jeszcze dorzuciłabym jakieś warte zainteresowania.

Jakie konkretnie modele Focali są ciekawe?

Jeszcze jedna sprawa mnie denerwuje...

Czy na tej aukcji to są Silver 5i, czy rzeczywiście jakieś S5????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem dzięki Waszym podpowiedzią super kolumienki.

Kupiłem Monitor Audio Silver 5i.

Początkowo odpychały mnie te malutkie głośniczki po niezbyt dobrym doświadczeniu z podobnymi. Obawiałem się o brak basu nawet w 16m^2 a co dopiero w 18m^2.

Teraz gdy gramy sobie, mogę stwierdzić śmiało że w 16m^2 wszystko jest OK(tylko i aż OK). Do 18m^2 i więcej nawet z nimi nie idę.

MA Silver 5i zjadły MA RX2 przy pierwszym utworze z płyty Metallica (tzw. Black Album)

Jako że kolumny mało znane, dodam szczegółową opinię dla innych.

Mimo wszystko z chęcią kupiłbym 9i... ----> nowy cel na przyszłość.

Dziękuję za pomoc!

P.S.

A Grundig co na to?

No kolumny 5i mają minimum impedancji 4,4ohm, do porównania RX2 mają min. 4,5ohm.

Nie znam dokładnych wykresów w obu kolumnach, ale patrząc na ciepło wydalane przez wzmacniacz wydaje się że 5i są lżejszymi dla niego kolumnami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.