Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo prawie po kolei ;)

GRASSATORE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym złożyć zestaw do słuchania muzyki. Chcę to zrobić po kolei i systematycznie kupując kolejne elementy. Napisałem że prawie po kolei bo mam do tego zestawu swoje ulubione słuchawki. Są to Beyerdynamic do 880 250 ohm.

Żeby od samego początku móc delektować się słuchaniem na razie podpinam je do dźwiękówki w pc. Konkretnie do karty dźwiękowej Soundblaster ZXR.

Chciałbym rozpocząć składanie zestawu od zakupu odtwarzacza CD i podłączenie słuchawek bezpośrednio do niego. Tu zaczynają się moje pytania i prośby o radę. Jaki CD z dobrym wyjściem słuchawkowym? Czy konieczny jest w takim zestawieniu wzmacniacz słuchawkowy żeby te słuchawki dobrze zagrały? Tu dodam że słucham bardzo różnej muzyki. Lubię ciepłe i szczegółowe brzmienie. Budżet na ten element to ok 1500zł nie za sztywno. Jeśli jakość miała by być dużo lepsza mógłbym go powiększyć.

Będę i tak chciał tego posłuchać gdzieś w salonie ale chciałbym nieco sprecyzować swoje poszukiwania. Sprzęt wolał bym nowy ale jeśli ktoś z Was ma coś ciekawego używanego to nie widzę również przeciwwskazań jeśli będę mógł go wcześniej przesłuchać z moimi słuchawki.

Dodam iż kolejnym elementem zestawu będzie wzmacniacz a potem kolumny na metraż ok 30 mkw

https://www.audiostereo.pl/topic/114795-zestaw-stereo-prawie-po-kolei/

Jeżeli lubisz ciepłe granie to do DT880 tylko lampowy wzmak słuchawkowy , one same są dość neutralne a na ZXR nie wykorzystasz nawet 50 % tych słuchawek .

Możesz też zakupić te combo :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wtedy resztę kasy na jakiś używany Cd zostanie a masz DAC do kompa i dobry słuchawkowiec , można lampami modyfikować brzmienie te fabryczne tez są ok na początek powinny być dobre .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podłączenie do ZXR jest tylko czasowe. W całości ma to być przede wszystkim stereo. Może niekoniecznie audiofilskie ale na przyzwoitym poziomie.

Na początek zatem - jaki odtwarzacz CD ?

Cd z dobrym wyjściem słuchawkowym to Marantz np. 7001 6001 lecz do DT880 może być za jasno , na pewno nie będzie ciepło i miluśko , dlatego proponuje Ci cd i słuchawkowiec lampowy .

Mogę kupić Marantza cd5004 za 600 zł - warto?

Ja proponuje zaczac od wzmacniacza i kolumn, podlaczysz narazie komputer i bedzie ok. Bedziesz mogl wtedy sluchac na sluchawkach i bez, bo wzmacniacze przewaznie maja wyjscie sluchawkowe. A jak kupisz cd player to zaraz do tego jakis wzmacniacz sluchawkowy, no i kasa zacznie sie rozchodzic na zeczy ktorych nie bedziesz potrzebowal po zakupie wzmacniacza i kolumn.

Witam

Chciałbym złożyć zestaw do słuchania muzyki. Chcę to zrobić po kolei i systematycznie kupując kolejne elementy. Napisałem że prawie po kolei bo mam do tego zestawu swoje ulubione słuchawki. Są to Beyerdynamic do 880 250 ohm.

Żeby od samego początku móc delektować się słuchaniem na razie podpinam je do dźwiękówki w pc. Konkretnie do karty dźwiękowej Soundblaster ZXR.

Chciałbym rozpocząć składanie zestawu od zakupu odtwarzacza CD i podłączenie słuchawek bezpośrednio do niego. Tu zaczynają się moje pytania i prośby o radę. Jaki CD z dobrym wyjściem słuchawkowym? Czy konieczny jest w takim zestawieniu wzmacniacz słuchawkowy żeby te słuchawki dobrze zagrały? Tu dodam że słucham bardzo różnej muzyki. Lubię ciepłe i szczegółowe brzmienie. Budżet na ten element to ok 1500zł nie za sztywno. Jeśli jakość miała by być dużo lepsza mógłbym go powiększyć.

Będę i tak chciał tego posłuchać gdzieś w salonie ale chciałbym nieco sprecyzować swoje poszukiwania. Sprzęt wolał bym nowy ale jeśli ktoś z Was ma coś ciekawego używanego to nie widzę również przeciwwskazań jeśli będę mógł go wcześniej przesłuchać z moimi słuchawki.

Dodam iż kolejnym elementem zestawu będzie wzmacniacz a potem kolumny na metraż ok 30 mkw

Wybierajac CD jako pierwszy element zestawu, na dodatek jeszcze musi byc taki, ktory ma wyjscie sluchawkowe sam sobie ograniczasz wybor z asortymentu dostepnego na rynku. Moze mi sie tylko tak wydaje, ale wydaje mi sie ze to troche od konca. Moze jako pierwsze kup kable glosnikowe i stolik pod sprzet.

Aha i koniecznie kolce pod kolumny ;)

Opisałem temat dość krótko i konkretnie. Poprosiłem też o konkretne rady tak by temat się nie rozlazł za bardzo ale z perspektywy czasu zebranych informacji oraz przeprowadzonych odsłuchów uznaję iż popełniłem błąd.

Zestaw który chcę teraz stworzyć ma służyć tylko i wyłącznie do słuchania muzyki w "gabinetowym zaciszu" . Posiadam już "salonowe" kino domowe. Zestaw ten składa się z odtwarzacza Onkyo BD-SP309B ampli Onkyo TX-NR616 kolumn 5.0 Taga Harmony Platinum 100 (+central i surroundy).

Praktycznie nie słucham w "gabinecie" muzyki w dzień - pracuję na wysokich obrotach i pewnie nawet bym jej nie słyszał ;) Co innego popołudnie czy wieczór albo czasami jak dziś noc - 2:20 ;) wreszcie trochę czasu na relaks i odpoczynek - często połączony ze słuchaniem muzyki. Stąd nacisk na stereo grające głównie przez słuchawki na początku. Dlatego też wpisałem że prawie po kolei :D (czyli zupełnie nie po kolei :D ). Nasłuchałem się już kiepskiej jakości dźwięku z wyjścia w/w ampli. Lepszy mam z telefonu + słuchawki Sony (bo takowe też posiadam). Jednak wszystko to jest nic w porównaniu do Beyerów połączonych z komputerową co prawda ale naprawdę niezłą dźwiękówką od Creative'a (czyli wspomniany ZXR). Zdaję sobie też sprawę o ile można by ten dźwięk wzbogacić podłączając te Beyery do czegoś lepszego. I tu moje poszukiwania.

Mam nadzieję że opisując całość wytłumaczyłem dlaczego nie kolumny czy monitory i wzmak a ..... słuchawki i ...

No i tu wracamy do tematu. Posłuchałem kliku zestawień sprzętów i ....... odpuszczam odtwarzacz CD mimo iż jego zakupu byłem już bliski. Wszystko czego słuchałem w oparciu o swój budżet jaki założyłem - oczywiście mniej więcej bo jest on trochę gumowy ;) - w zakresie odtwarzaczy CD w połączeniu ze słuchawkami Beterdynamic DT 880 grało po prostu słabo. Od Onkyo 3030 do Marantza CD6005 - słabo. Inaczej rzecz się miała jak w zestawieniu pojawił się wzmacniacz słuchawkowy. Oj - dużo lepiej nawet ze średnimi konstrukcjami. W ostatnim miejscu słuchałem wzmacniacza słuchawkowego (lampowego) podłączonego poprzez DAC ( i bez) z komputerem PC (specjalnie bo do takiego seta brakowało by najmniej elementów) i w drugim zestawieniu bez DACa z odtwarzaczem CD. Obydwa zestawienia zagrały z Beyerami rewelacyjnie (w odniesieniu do poprzednich moich doświadczeń).

Lampówka jakiej słuchałem była poza założonym budżetem a pozostawała jeszcze kwestia jakiegoś źródła - kosztowo klapa. Ale to już chyba tak jest - jak dźwiękowo dobrze to z kasą gorzej :D

Idąc tą drogą zakupiłem ( nico ryzykując - bo nie było innej możliwości posłuchania w pobliżu) słuchawkowy wzmacniacz lampowy. Jako że doceniam naszych rodzimych konstruktorów i ich pasję w tworzeniu ciekawych urządzeń zakupiłem Espressivo E z Feliks Audio. po rozmowie z właścicielem został stworzony wzmacniacz pod właśnie moje Beyery w oparciu o doświadczenia twórcy. Podłączyłem go bezpośrednio do PCeta do wyjść liniowych ZXR i jest naprawdę nieźle. Dużo dużo lepiej niż podłączenie bezpośrednie słuchawek do tej karty. W trybie Direct stereo jest naprawdę dobrze - opiszę to bliżej przy okazji bo są też mankamenty ale o tym nie teraz.

Dość że kolejnym krokiem będzie DAC pozwalający jednocześnie wyprowadzić dźwięk z komputera (ze zbiorów FLAC) i jednocześnie pozwoli wykorzystać jako transport posiadany już Onkyo BD-SP309.

Skorzystałem z oferty Nostromo (kolejny polski producent co mnie szczególnie cieszy) i poprosiłem o przesłanie do prób Nostromo Wolf.

piszę niniejsze wypociny słuchając właśnie Genesis z plików flac za pośrednictwem Nostromo i Espressivo mając na uszach ulubione Beyerdynamic'i.

Wrażenia opiszę niebawem.

W całej historii kluczowymi okazały się jak zwykle odsłuchy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.