Jump to content
IGNORED

Wzmacniacz do Dali Ikon 2mk2

82bialy

Recommended Posts

Witam wszystkich , zmieniłem właśnie głośniki na dali i niestety okazało się że mój cambridge 640v2 nie za bardzo się z nimi zgrywa .Z pewnością poszukuję wzmacniacza z drugiej ręki ponieważ mój budżet to max 1000zł więc sami rozumiecie. Słucham przede wszystkim klasycznego rocka popu trochę jazzu .Niestety nie mam możliwości odsłuchu ponieważ nikt z moich znajomych nie słucha takiej muzyki no może poza popem.Zastanawiałem się nad Marantzem pm 7000 oraz 8000 tylko nie mogę nic znaleźć o tym czy te dwie połówki będą do siebie pasować .Wolałbym coś z możliwością korekcji dźwięku ponieważ czasem coś z eSKI też słucha żona ale jeśli się nie da to jestem skłonny od tego odejść . Miałem kiedyś advance acoustic map 105 z dynaudio audience 52 i bylo naprawdę przyjemnie aczkolwiek przy szybszych kawałkach się już gubił i czar pryskał.Tak więc czekam na jakieś propozycje z waszej strony , lubię jak gra w miarę równo i nie wyostrza żadnego pasma .

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

generalnie denerwują mnie wysokie tony zwłaszcza jak słucham koncertów np chrisa Botti , strasznie kują w uszy i są mocno podbarwione (sory za moje słownictwo ale nie za bardzo wiem jak to ująć ) bas jest nawet bardzo fajny miękki ciepły jedyny kłopot to włąsnie z tonami wysokimi poza tym przy szybszych kawałkach poprostu jak by nie nadążał za tymi ikonami i tworzy się jeden wielki jazgot , w wolnych i spokojnych nagraniach jest raczej ok poza tak jak juz wspomniałem wysokimi tonami , strasznie robią się denerwujące i aż kują w uszy zwłaszcza gdy lecą akurat solówki na trąbce czy saksofonie. Trochę czytałem i jeszcze chodzi mi po głowie Xindak c-06

ioczekuję tak jak wspomniałem raczej wyrównanego pasma , próbowałem odejmować wysokie tony ale to tylko wysuwa na pierwszy plan tony niskie a reszta nadal brzmi irytująco , wcześniej miałem B&W cdm 1se i tego nie zaobserwowałem ale grały dużo mniej dynamicznie niż dali i jak dla mnie za bardzo były wyostrzone tony wysokie i nie wiele basu w porównaniu do dali oczywiście .

Hidden Content

jeszcze chodzi mi po głowie vincent sv-129 ale tutaj to zupełnie zielony jestem , znalazłem opinie i na tak i że to po prostu nieporozumienie . Ten denon to mniej więcej to samo co 700 i 710 czy całkiem inna szkoła grania ? bo raczej opini też jak na lekarstwo bo to świeży klocek .

a i znalazłem jeszcze advance acoustic xi-60 , ma możliwość korekcji dźwięku i znalazłem go za 1200zł tyle jeszcze dałbym radę wyskubać , ale boję się że jednak do kawałków rockowych może powtórzyć się sytuacja jak w przypadku map 105 i będzie kicha

czyli te marantze to sobie lepiej odpuścić?

Hidden Content

Przecież pisałem że nie mam takiej możliwości dlatego zdaje się na was , a poza tym nie mam takich funduszy żeby kupić coś "grającego" poprawnie w salonie, w grę wchodzą tylko używane klocki.

Hidden Content

Denon PMA 700, 710 i 720 to w zasadzie jest to samo i gra tak samo, tyle, że 700 nie ma daca wbudowanego.(używany model 700AE można kupić już poniżej połowy ceny nowego)

Moje duże dali napędzam 700 ką i daje spoko radę.- Dużo czystych i dźwięcznych wysokich, sporo basu, a średnie tony wycofane.

Denon zaczyna grać tak od modeli 1500 AE wzwyż, ale to już inne pieniądze są.

Spróbuj posłuchać jakiegoś NADa z dali - gra on bardziej dynamicznie i jest więcej średnich tonów - inaczej gra jak DENON- może ten ci akurat podpasuje.- do rocka jak znalazł. w gitarach czuć ten "DRIVE"

Denon może być trochę zbyt spokojny do rocka, a NAD oddawał dobrze klimat takiej muzy.-Wiem, bo miałem NADa kilka lat i na tym najlepiej mi się różnych odmian rocka słuchało.

Hidden Content

L.G. life is BRUTAL...

miałem nada c352 , grało to z dynaudio i poza basem (potężnym )nic innego nie było w nim ciekawego , cofnięta góra oraz średnie w stosunku do niskich i to dość sporo , jak już wczesniej wspomniałem advance grał bardzo równo i bardzo mi się to podobało ale niestety roch brzmiał na nim jak jakieś nieporozumienie , miałem też rotela ra-945 z B&W cdm 1se i było całkiem nieźle ale bez szału jak go wymieniłem na cambridge to dopiero zauważyłem jak te monitory mogą zagrać dlatego nie wiem dlaczego Bowers tak zaleca połączenie z rotelem , może miałem za słaby model do nich , myslałem żeby może wrócić do rotela tylko może ra-980 lub 985 ale nie wiem czy charakter brzmienia się zmieni czy tylko moc

Hidden Content

Nad i Rotel to raczej nerwowo grające sprzęty. Do szybkich kawałków z gitarami i perkusją. masz poczuć to i one to dają.

B&W to specyficzne kolumny, w złym zestawieniu kłują w uszy, idealne połączenie mają ze sprzętem Mcintosh , który je trochę temperuje.- podobno synergia brzmienia.

Dynaudio, to znowu kolumny grające bardzo gęstym i nasyconym dźwiękiem, które wymagają umiejętnego dobrania reszty toru.

Dali są bardzo uniwersalne, bo grają prawie ze wszystkim.- jeszcze spawdź z samej ciekawości wzmaki Arcama i creeka - może coś z tego.

W klubie DALI, też ludzie mają takie zestawienia, które sobie chwalą.

Najlepiej to wzmak wypożyczyć z salonu za kaucją i posłuchać tego we własnym domu, w docelowym ustawieniu kolumn.

- inaczej zagra ci w sklepie ten sam zestaw, a inaczej w domu.

Trochę trzeba poprzerzucać klocków, zanim się coś dla siebie wybierze.

Każdy z nas inaczej odbiera muzykę i to co jednemu gra, to drugiemu nie gra, tak więc bez kombinowania nie ma recepty na sukces. :-)

Hidden Content

L.G. life is BRUTAL...

Mam podobny problem tylko z Dali Lektor 3 . Nie mam możliwości jeżdżenia po sklepach i słuchania więc próbowałem znaleźć wzmacniacz przez forum. Po paru tygodniach już wiem - nie da się.

W końcu postanowiłem, że nie mając prawie żadnego doświadczenia oprę wybór o pewne marki Denon i Marantz. Z uwagi, że Dali, Denon i Marantz sprzedaje w Polsce jeden dystrybutor więc nie ma problemu, żeby znaleźć wszystkie w jednym sklepie.

Po zapytaniu w sklepach jaki zestaw częściej wybierają klienci wyszło, że Dali więcej sprzedaje się z Marantzem (taki też zestaw polecali sprzedawcy).

Ze względów finansowych szukam używki . Daję sobie jeszcze tydzień i jak nie znajdę PM8003 to kupuję PM7003 .

Co będzie to będzie.

Hidden Content

Guest baca5

(Konto usunięte)

Nie patrz na to ze sie sprzedaje razem - to uwarunkowania biznesowe dystrybutora sa.

Do Marantza kolumny Tannoya.

A PM8003 raczej ciezko kupic, poniewaz to jest KI Pearl Lite bez ozdobnych boczkow :)

Mam podobny problem tylko z Dali Lektor 3 . Nie mam możliwości jeżdżenia po sklepach i słuchania więc próbowałem znaleźć wzmacniacz przez forum. Po paru tygodniach już wiem - nie da się.

W końcu postanowiłem, że nie mając prawie żadnego doświadczenia oprę wybór o pewne marki Denon i Marantz. Z uwagi, że Dali, Denon i Marantz sprzedaje w Polsce jeden dystrybutor więc nie ma problemu, żeby znaleźć wszystkie w jednym sklepie.

Po zapytaniu w sklepach jaki zestaw częściej wybierają klienci wyszło, że Dali więcej sprzedaje się z Marantzem (taki też zestaw polecali sprzedawcy).

Ze względów finansowych szukam używki . Daję sobie jeszcze tydzień i jak nie znajdę PM8003 to kupuję PM7003 .

Co będzie to będzie.

na olx jest teraz pm 7003 do sprzedania za 800zł a jak kupisz razem z cd 7003 to oba klocki po 750zł

Hidden Content

Do Dali także szedł bym w kierunku Denona,

Przy konfiguracji z Marantzem i NADem góre będziesz miał bardzo wyraźna nie kłującą jak z CA lecz wyraźną. Denon z kolei stemperuje zapędy wstęgowca.

Hidden Content

Do Dali także szedł bym w kierunku Denona,

Przy konfiguracji z Marantzem i NADem góre będziesz miał bardzo wyraźna nie kłującą jak z CA lecz wyraźną. Denon z kolei stemperuje zapędy wstęgowca.

Te denony to już za 500zł można dostać mówię o serii 700 , a ja mam około 1200zł (teraz) więc wolę wykorzystać mój budżet raczej w całości możę rozglądać się za modelem 1500?

Hidden Content

<br />możę rozglądać się za modelem 1500? <br />

Zdecydowanie pma 1500AE ale w tym budżecie będzie ciężko znaleźć tego wzmaka więc rozglądaj się też za Nad C 372 choć i tu parę stówek trzeba będzie dorzucić ale warto bo monitory Dali potrzebują sporo prądu żeby to grało.

Hidden Content

Zdecydowanie pma 1500AE ale w tym budżecie będzie ciężko znaleźć tego wzmaka więc rozglądaj się też za Nad C 372 choć i tu parę stówek trzeba będzie dorzucić ale warto bo monitory Dali potrzebują sporo prądu żeby to grało.

Bez przesady może z tym prądem , nad 372 to już chyba raczej do podłogówek i to konkretnych , tutaj mysle że spokojnie starczyłby C352 jednak nie mam do nada przekonania , jak już pisałem miałem go z dynaudio i było fatalnie jak dla mnie bas na przodzie reszta gdzieś daleko z tyłu , lubie jak żadne z pasm nie jest podbite i wszystko gra równo ten mój cambridge naprawde nieźle sobie radzi z popem rockiem klasycznym ale w jazzie już się zaczyna robić lipa, także chyba będę czekać na denona

Bez przesady może z tym prądem , nad 372 to już chyba raczej do podłogówek i to konkretnych , tutaj mysle że spokojnie starczyłby C352 jednak nie mam do nada przekonania , jak już pisałem miałem go z dynaudio i było fatalnie jak dla mnie bas na przodzie reszta gdzieś daleko z tyłu , lubie jak żadne z pasm nie jest podbite i wszystko gra równo ten mój cambridge naprawde nieźle sobie radzi z popem ąrockiem klasycznym ale w jazzie już się zaczyna robić lipa, także chyba będę czekać na denona a z tą ceną to chyba nie tak źle jak handlarze wołają 1500zł i jakoś nie ma chętnych to myśle że od prywatnego sprzedawcy można dostać znacznie taniej

Hidden Content

Bez przesady może z tym prądem , nad 372 to już chyba raczej do podłogówek i to konkretnych

Wbrew pozorom dużo trudniej jest napędzić monitory gdzie w przypadku Dali prawie wszytki mają 86 db a duże podłogi wyższą w przy przyadku Ikon 6 , mentorów 6 i heliconów 800 - 89db.

mysle że spokojnie starczyłby C352

C 352 zagrać zagra ale lepiej będzie z C 372 - (ostatnio nawet u siebie testowałem na Heliconach 300 mk2 i Mentorach 2 C 356 kontra C375) i wysterowanie i poziom graniana C 375 o klasę lepsze od C 356.

Hidden Content

Bez przesady może z tym prądem , nad 372 to już chyba raczej do podłogówek i to konkretnych , tutaj mysle że spokojnie starczyłby C352 jednak nie mam do nada przekonania , jak już pisałem miałem go z dynaudio i było fatalnie jak dla mnie bas na przodzie reszta gdzieś daleko z tyłu , lubie jak żadne z pasm nie jest podbite i wszystko gra równo ten mój cambridge naprawde nieźle sobie radzi z popem rockiem klasycznym ale w jazzie już się zaczyna robić lipa, także chyba będę czekać na denona

Z tym prądem to nie taka prosta sprawa....często bywa, że monitory potrzebują więcej prądu niż podłogówki.

A w temacie...również polecam Denona ;)

Hidden Content

lubie jak żadne z pasm nie jest podbite i wszystko gra równo

To równiejszym będzie Denek lub C 352 bo wiadomo serie C 37X maja mocny dół i albo się to lubi albo nie.

Hidden Content

dzięki za konkretne odpowiedzi , w takim razie bedę polował na denona , myślicie ze 700 powinna wystarczyć? bo z tą 1500 to troche trudno dostać (ewentualnie sprzedają w komplecie z cd i tunerem ) a denon za wiele teg prądu chyba nie maco? bo trafo bodajże 200Watt ale widze że większość stawia na denona w tym budżecie więc będę na niego polował.

dzięki za konkretne odpowiedzi , w takim razie bedę polował na denona , myślicie ze 700 powinna wystarczyć? bo z tą 1500 to troche trudno dostać (ewentualnie sprzedają w komplecie z cd i tunerem ) a denon za wiele teg prądu chyba nie maco? bo trafo bodajże 200Watt ale widze że większość stawia na denona w tym budżecie więc będę na niego polował.

A czy jest różnica między 1500AE a 1500R czy tylko oznaczenia i jakies pierdoły?

Hidden Content

Cudów nie będzie ale da rade i jak za te pieniądze (700-800 zł) to będzie ok.

rozumiem że będzie lepiej niż obecnie z cambridge? , a wersja 700 to już od 500zł można dostać dlatego pytałem o coś w granicy 1200zł bo wolałbym wydać cały budżet niż połowę bo później reszta kasy się rozpłynie i po zawodach , w sumie mogę kupić tą 700 i jak będzie w miarę ok to wówczas sprzedam i kupię 1500

rozumiem że będzie lepiej niż obecnie z cambridge? , a wersja 700 to już od 500zł można dostać dlatego pytałem o coś w granicy 1200zł bo wolałbym wydać cały budżet niż połowę bo później reszta kasy się rozpłynie i po zawodach , w sumie mogę kupić tą 700 i jak będzie w miarę ok to wówczas sprzedam i kupię 1500

A co sądzicie o pma 1055r , w sieci coś mało o nim jedynie co znalazłem to że jest gorszy od 1500 i tyle

A co sądzicie o pma 1055r , w sieci coś mało o nim jedynie co znalazłem to że jest gorszy od 1500 i tyle albo starszy klocek pma 1560?

Hidden Content

Napewno odpuść sobie Rotele z serii 04 i 06, miałem takie zestawienia z Dali Ikon 6 mk 1 i jak dla mnie to było za sterylnie i sucho.

A co sądzicie o pma 1055r , w sieci coś mało o nim jedynie co znalazłem to że jest gorszy od 1500 i tyle

w Klubie Denona są ludzie którzy handlują takimi staruszkami to Ci coś powiedzą na ten temat.

Hidden Content

Możesz jaśniej.

Co to za określenie(stemperuje ) co to znaczy?zapędy wstęgowca.?

@ 82 Biały-Ty materiał kolego zapodaj sobie z CD idealnie nagrany-lub prawie idealnie,-bo wiadome jest jak te płytki teraz są nagrywane.

Posłuchaj sobie a potem zapodaj tę ch...wo grającą płytę co cię wkarwia i odpowiedz sobie co jest przyczyną. :)

Zapodaj sobie np tak na szybko Yello-Touch -,płytkę,żadna rewela,tylko przyzwoita. ;)-przyzwoicie w stosunku do tych nagrywanych (inaczej).

Jak stwierdzisz że to gra o.k-to się sam zastanów co ci w systemie potrzeba. ;)

No chyba że kręci cię wymienianie klocków na około-bo to fajna zabawa-no to bawić się można.

Zawsze co nowe to cieszy. ;)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.