Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dali Ikon 2mk2

82bialy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich , zmieniłem właśnie głośniki na dali i niestety okazało się że mój cambridge 640v2 nie za bardzo się z nimi zgrywa .Z pewnością poszukuję wzmacniacza z drugiej ręki ponieważ mój budżet to max 1000zł więc sami rozumiecie. Słucham przede wszystkim klasycznego rocka popu trochę jazzu .Niestety nie mam możliwości odsłuchu ponieważ nikt z moich znajomych nie słucha takiej muzyki no może poza popem.Zastanawiałem się nad Marantzem pm 7000 oraz 8000 tylko nie mogę nic znaleźć o tym czy te dwie połówki będą do siebie pasować .Wolałbym coś z możliwością korekcji dźwięku ponieważ czasem coś z eSKI też słucha żona ale jeśli się nie da to jestem skłonny od tego odejść . Miałem kiedyś advance acoustic map 105 z dynaudio audience 52 i bylo naprawdę przyjemnie aczkolwiek przy szybszych kawałkach się już gubił i czar pryskał.Tak więc czekam na jakieś propozycje z waszej strony , lubię jak gra w miarę równo i nie wyostrza żadnego pasma .

https://www.audiostereo.pl/topic/114802-wzmacniacz-do-dali-ikon-2mk2/

generalnie denerwują mnie wysokie tony zwłaszcza jak słucham koncertów np chrisa Botti , strasznie kują w uszy i są mocno podbarwione (sory za moje słownictwo ale nie za bardzo wiem jak to ująć ) bas jest nawet bardzo fajny miękki ciepły jedyny kłopot to włąsnie z tonami wysokimi poza tym przy szybszych kawałkach poprostu jak by nie nadążał za tymi ikonami i tworzy się jeden wielki jazgot , w wolnych i spokojnych nagraniach jest raczej ok poza tak jak juz wspomniałem wysokimi tonami , strasznie robią się denerwujące i aż kują w uszy zwłaszcza gdy lecą akurat solówki na trąbce czy saksofonie. Trochę czytałem i jeszcze chodzi mi po głowie Xindak c-06

ioczekuję tak jak wspomniałem raczej wyrównanego pasma , próbowałem odejmować wysokie tony ale to tylko wysuwa na pierwszy plan tony niskie a reszta nadal brzmi irytująco , wcześniej miałem B&W cdm 1se i tego nie zaobserwowałem ale grały dużo mniej dynamicznie niż dali i jak dla mnie za bardzo były wyostrzone tony wysokie i nie wiele basu w porównaniu do dali oczywiście .

jeszcze chodzi mi po głowie vincent sv-129 ale tutaj to zupełnie zielony jestem , znalazłem opinie i na tak i że to po prostu nieporozumienie . Ten denon to mniej więcej to samo co 700 i 710 czy całkiem inna szkoła grania ? bo raczej opini też jak na lekarstwo bo to świeży klocek .

a i znalazłem jeszcze advance acoustic xi-60 , ma możliwość korekcji dźwięku i znalazłem go za 1200zł tyle jeszcze dałbym radę wyskubać , ale boję się że jednak do kawałków rockowych może powtórzyć się sytuacja jak w przypadku map 105 i będzie kicha

czyli te marantze to sobie lepiej odpuścić?

Przecież pisałem że nie mam takiej możliwości dlatego zdaje się na was , a poza tym nie mam takich funduszy żeby kupić coś "grającego" poprawnie w salonie, w grę wchodzą tylko używane klocki.

Denon PMA 700, 710 i 720 to w zasadzie jest to samo i gra tak samo, tyle, że 700 nie ma daca wbudowanego.(używany model 700AE można kupić już poniżej połowy ceny nowego)

Moje duże dali napędzam 700 ką i daje spoko radę.- Dużo czystych i dźwięcznych wysokich, sporo basu, a średnie tony wycofane.

Denon zaczyna grać tak od modeli 1500 AE wzwyż, ale to już inne pieniądze są.

Spróbuj posłuchać jakiegoś NADa z dali - gra on bardziej dynamicznie i jest więcej średnich tonów - inaczej gra jak DENON- może ten ci akurat podpasuje.- do rocka jak znalazł. w gitarach czuć ten "DRIVE"

Denon może być trochę zbyt spokojny do rocka, a NAD oddawał dobrze klimat takiej muzy.-Wiem, bo miałem NADa kilka lat i na tym najlepiej mi się różnych odmian rocka słuchało.

L.G. life is BRUTAL...

miałem nada c352 , grało to z dynaudio i poza basem (potężnym )nic innego nie było w nim ciekawego , cofnięta góra oraz średnie w stosunku do niskich i to dość sporo , jak już wczesniej wspomniałem advance grał bardzo równo i bardzo mi się to podobało ale niestety roch brzmiał na nim jak jakieś nieporozumienie , miałem też rotela ra-945 z B&W cdm 1se i było całkiem nieźle ale bez szału jak go wymieniłem na cambridge to dopiero zauważyłem jak te monitory mogą zagrać dlatego nie wiem dlaczego Bowers tak zaleca połączenie z rotelem , może miałem za słaby model do nich , myslałem żeby może wrócić do rotela tylko może ra-980 lub 985 ale nie wiem czy charakter brzmienia się zmieni czy tylko moc

Nad i Rotel to raczej nerwowo grające sprzęty. Do szybkich kawałków z gitarami i perkusją. masz poczuć to i one to dają.

B&W to specyficzne kolumny, w złym zestawieniu kłują w uszy, idealne połączenie mają ze sprzętem Mcintosh , który je trochę temperuje.- podobno synergia brzmienia.

Dynaudio, to znowu kolumny grające bardzo gęstym i nasyconym dźwiękiem, które wymagają umiejętnego dobrania reszty toru.

Dali są bardzo uniwersalne, bo grają prawie ze wszystkim.- jeszcze spawdź z samej ciekawości wzmaki Arcama i creeka - może coś z tego.

W klubie DALI, też ludzie mają takie zestawienia, które sobie chwalą.

Najlepiej to wzmak wypożyczyć z salonu za kaucją i posłuchać tego we własnym domu, w docelowym ustawieniu kolumn.

- inaczej zagra ci w sklepie ten sam zestaw, a inaczej w domu.

Trochę trzeba poprzerzucać klocków, zanim się coś dla siebie wybierze.

Każdy z nas inaczej odbiera muzykę i to co jednemu gra, to drugiemu nie gra, tak więc bez kombinowania nie ma recepty na sukces. :-)

L.G. life is BRUTAL...

Mam podobny problem tylko z Dali Lektor 3 . Nie mam możliwości jeżdżenia po sklepach i słuchania więc próbowałem znaleźć wzmacniacz przez forum. Po paru tygodniach już wiem - nie da się.

W końcu postanowiłem, że nie mając prawie żadnego doświadczenia oprę wybór o pewne marki Denon i Marantz. Z uwagi, że Dali, Denon i Marantz sprzedaje w Polsce jeden dystrybutor więc nie ma problemu, żeby znaleźć wszystkie w jednym sklepie.

Po zapytaniu w sklepach jaki zestaw częściej wybierają klienci wyszło, że Dali więcej sprzedaje się z Marantzem (taki też zestaw polecali sprzedawcy).

Ze względów finansowych szukam używki . Daję sobie jeszcze tydzień i jak nie znajdę PM8003 to kupuję PM7003 .

Co będzie to będzie.

Gość baca5

(Konto usunięte)

Nie patrz na to ze sie sprzedaje razem - to uwarunkowania biznesowe dystrybutora sa.

Do Marantza kolumny Tannoya.

A PM8003 raczej ciezko kupic, poniewaz to jest KI Pearl Lite bez ozdobnych boczkow :)

Mam podobny problem tylko z Dali Lektor 3 . Nie mam możliwości jeżdżenia po sklepach i słuchania więc próbowałem znaleźć wzmacniacz przez forum. Po paru tygodniach już wiem - nie da się.

W końcu postanowiłem, że nie mając prawie żadnego doświadczenia oprę wybór o pewne marki Denon i Marantz. Z uwagi, że Dali, Denon i Marantz sprzedaje w Polsce jeden dystrybutor więc nie ma problemu, żeby znaleźć wszystkie w jednym sklepie.

Po zapytaniu w sklepach jaki zestaw częściej wybierają klienci wyszło, że Dali więcej sprzedaje się z Marantzem (taki też zestaw polecali sprzedawcy).

Ze względów finansowych szukam używki . Daję sobie jeszcze tydzień i jak nie znajdę PM8003 to kupuję PM7003 .

Co będzie to będzie.

na olx jest teraz pm 7003 do sprzedania za 800zł a jak kupisz razem z cd 7003 to oba klocki po 750zł

Do Dali także szedł bym w kierunku Denona,

Przy konfiguracji z Marantzem i NADem góre będziesz miał bardzo wyraźna nie kłującą jak z CA lecz wyraźną. Denon z kolei stemperuje zapędy wstęgowca.

Do Dali także szedł bym w kierunku Denona,

Przy konfiguracji z Marantzem i NADem góre będziesz miał bardzo wyraźna nie kłującą jak z CA lecz wyraźną. Denon z kolei stemperuje zapędy wstęgowca.

Te denony to już za 500zł można dostać mówię o serii 700 , a ja mam około 1200zł (teraz) więc wolę wykorzystać mój budżet raczej w całości możę rozglądać się za modelem 1500?

<br />możę rozglądać się za modelem 1500? <br />

Zdecydowanie pma 1500AE ale w tym budżecie będzie ciężko znaleźć tego wzmaka więc rozglądaj się też za Nad C 372 choć i tu parę stówek trzeba będzie dorzucić ale warto bo monitory Dali potrzebują sporo prądu żeby to grało.

Zdecydowanie pma 1500AE ale w tym budżecie będzie ciężko znaleźć tego wzmaka więc rozglądaj się też za Nad C 372 choć i tu parę stówek trzeba będzie dorzucić ale warto bo monitory Dali potrzebują sporo prądu żeby to grało.

Bez przesady może z tym prądem , nad 372 to już chyba raczej do podłogówek i to konkretnych , tutaj mysle że spokojnie starczyłby C352 jednak nie mam do nada przekonania , jak już pisałem miałem go z dynaudio i było fatalnie jak dla mnie bas na przodzie reszta gdzieś daleko z tyłu , lubie jak żadne z pasm nie jest podbite i wszystko gra równo ten mój cambridge naprawde nieźle sobie radzi z popem rockiem klasycznym ale w jazzie już się zaczyna robić lipa, także chyba będę czekać na denona

Bez przesady może z tym prądem , nad 372 to już chyba raczej do podłogówek i to konkretnych , tutaj mysle że spokojnie starczyłby C352 jednak nie mam do nada przekonania , jak już pisałem miałem go z dynaudio i było fatalnie jak dla mnie bas na przodzie reszta gdzieś daleko z tyłu , lubie jak żadne z pasm nie jest podbite i wszystko gra równo ten mój cambridge naprawde nieźle sobie radzi z popem ąrockiem klasycznym ale w jazzie już się zaczyna robić lipa, także chyba będę czekać na denona a z tą ceną to chyba nie tak źle jak handlarze wołają 1500zł i jakoś nie ma chętnych to myśle że od prywatnego sprzedawcy można dostać znacznie taniej

Bez przesady może z tym prądem , nad 372 to już chyba raczej do podłogówek i to konkretnych

Wbrew pozorom dużo trudniej jest napędzić monitory gdzie w przypadku Dali prawie wszytki mają 86 db a duże podłogi wyższą w przy przyadku Ikon 6 , mentorów 6 i heliconów 800 - 89db.

mysle że spokojnie starczyłby C352

C 352 zagrać zagra ale lepiej będzie z C 372 - (ostatnio nawet u siebie testowałem na Heliconach 300 mk2 i Mentorach 2 C 356 kontra C375) i wysterowanie i poziom graniana C 375 o klasę lepsze od C 356.

Bez przesady może z tym prądem , nad 372 to już chyba raczej do podłogówek i to konkretnych , tutaj mysle że spokojnie starczyłby C352 jednak nie mam do nada przekonania , jak już pisałem miałem go z dynaudio i było fatalnie jak dla mnie bas na przodzie reszta gdzieś daleko z tyłu , lubie jak żadne z pasm nie jest podbite i wszystko gra równo ten mój cambridge naprawde nieźle sobie radzi z popem rockiem klasycznym ale w jazzie już się zaczyna robić lipa, także chyba będę czekać na denona

Z tym prądem to nie taka prosta sprawa....często bywa, że monitory potrzebują więcej prądu niż podłogówki.

A w temacie...również polecam Denona ;)

dzięki za konkretne odpowiedzi , w takim razie bedę polował na denona , myślicie ze 700 powinna wystarczyć? bo z tą 1500 to troche trudno dostać (ewentualnie sprzedają w komplecie z cd i tunerem ) a denon za wiele teg prądu chyba nie maco? bo trafo bodajże 200Watt ale widze że większość stawia na denona w tym budżecie więc będę na niego polował.

dzięki za konkretne odpowiedzi , w takim razie bedę polował na denona , myślicie ze 700 powinna wystarczyć? bo z tą 1500 to troche trudno dostać (ewentualnie sprzedają w komplecie z cd i tunerem ) a denon za wiele teg prądu chyba nie maco? bo trafo bodajże 200Watt ale widze że większość stawia na denona w tym budżecie więc będę na niego polował.

A czy jest różnica między 1500AE a 1500R czy tylko oznaczenia i jakies pierdoły?

Cudów nie będzie ale da rade i jak za te pieniądze (700-800 zł) to będzie ok.

rozumiem że będzie lepiej niż obecnie z cambridge? , a wersja 700 to już od 500zł można dostać dlatego pytałem o coś w granicy 1200zł bo wolałbym wydać cały budżet niż połowę bo później reszta kasy się rozpłynie i po zawodach , w sumie mogę kupić tą 700 i jak będzie w miarę ok to wówczas sprzedam i kupię 1500

rozumiem że będzie lepiej niż obecnie z cambridge? , a wersja 700 to już od 500zł można dostać dlatego pytałem o coś w granicy 1200zł bo wolałbym wydać cały budżet niż połowę bo później reszta kasy się rozpłynie i po zawodach , w sumie mogę kupić tą 700 i jak będzie w miarę ok to wówczas sprzedam i kupię 1500

A co sądzicie o pma 1055r , w sieci coś mało o nim jedynie co znalazłem to że jest gorszy od 1500 i tyle

A co sądzicie o pma 1055r , w sieci coś mało o nim jedynie co znalazłem to że jest gorszy od 1500 i tyle albo starszy klocek pma 1560?

Napewno odpuść sobie Rotele z serii 04 i 06, miałem takie zestawienia z Dali Ikon 6 mk 1 i jak dla mnie to było za sterylnie i sucho.

A co sądzicie o pma 1055r , w sieci coś mało o nim jedynie co znalazłem to że jest gorszy od 1500 i tyle

w Klubie Denona są ludzie którzy handlują takimi staruszkami to Ci coś powiedzą na ten temat.

Możesz jaśniej.

Co to za określenie(stemperuje ) co to znaczy?zapędy wstęgowca.?

@ 82 Biały-Ty materiał kolego zapodaj sobie z CD idealnie nagrany-lub prawie idealnie,-bo wiadome jest jak te płytki teraz są nagrywane.

Posłuchaj sobie a potem zapodaj tę ch...wo grającą płytę co cię wkarwia i odpowiedz sobie co jest przyczyną. :)

Zapodaj sobie np tak na szybko Yello-Touch -,płytkę,żadna rewela,tylko przyzwoita. ;)-przyzwoicie w stosunku do tych nagrywanych (inaczej).

Jak stwierdzisz że to gra o.k-to się sam zastanów co ci w systemie potrzeba. ;)

No chyba że kręci cię wymienianie klocków na około-bo to fajna zabawa-no to bawić się można.

Zawsze co nowe to cieszy. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.