Skocz do zawartości
IGNORED

Kef r700 i co do nich?

Ri.3236

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchając waszych rad nie próbowałem dalej dostrajać brzmienia Paradajmów 11v7 które po prostu mi nie odpowiadało. Ciężki dźwięk, wyostrzone skraje pasma, dużo basu, wyraźna góra -na dodatek ostra. No i brak średnicy. Nie twierdze tutaj, że one były złe, po prostu to mi w nich nie pasowało. Grały świetnym dynamicznym basem, i osiągały niesamowite poziomy głośności. Świetne do mocnego Rocka i Metalu (którego po prostu nie słucham :) ).

Potrzebowałem kolumn do New Age (Era, Gregorian, Enya) gdzie będą potrafiły budować odpowiedni nastrój nagrania, by w odpowiednim momencie pokazać prawdziwą dynamikę i wybuchowość basu. A Kef r700 właśnie potrafił to najlepiej!

Słucham również PoPu jak Celine Dion, Joe Cocker, Eurythmics, Roxette.

Zapewne powiecie "Kup se Pan to na czym żeś pan słuchał". Ale nie będzie to takie proste, odsłuchy prowadziłem na Xindaku A-600E w cenie 12'500zł. Przekracza to znacznie mój nadszarpnięty budżet.

Do dyspozycji mam zaledwie 4'500 do maksymalnie 6'000zł i to za wzmacniacz + źródło. Może być to "integra + CD", "integra z wbudowanym DAC na akceptowalnym poziomie" (a CD dokupie pod choinkę) bądź "końcówka + streamer jako przedwzmacniacz". Muzyki stereo słucham z odtwarzacza lub komputera.

Więc tak jak mówie, w tej cenie może to być cały zestaw, lub coś "na razie" a reszta za parę miesięcy -ale to tylko jak dostanę w prezencie zintegrowany DAC.

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje oraz konfigurację systemu, zwróć proszę uwagę na bardzo dobrą integrę Hegel H80, która dodatkowo ma wbudowany bardzo dobry przetwornik. To moim zdaniem optymalne połączenie z R700.

Drugą opcją jest zestaw NAD, oparty na wzmacniaczu C356 BEE DAC czyli w wersji z wbudowanym DAC oraz do kompletu odtwarzacz np. C546 BEE. To kompletny, naprawdę dobrze grający system.

Ostatnią moją propozycją jest zestaw złożony na bazie segmentów Cambridge Audio - świetny streamer Stream Magic 6 v.2 oraz końcówka mocy 651W.

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Słuchając waszych rad nie próbowałem dalej dostrajać brzmienia Paradajmów 11v7 które po prostu mi nie odpowiadało. Ciężki dźwięk, wyostrzone skraje pasma, dużo basu, wyraźna góra -na dodatek ostra. No i brak średnicy. Nie twierdze tutaj, że one były złe, po prostu to mi w nich nie pasowało. Grały świetnym dynamicznym basem, i osiągały niesamowite poziomy głośności. Świetne do mocnego Rocka i Metalu (którego po prostu nie słucham :) ).

Potrzebowałem kolumn do New Age (Era, Gregorian, Enya) gdzie będą potrafiły budować odpowiedni nastrój nagrania, by w odpowiednim momencie pokazać prawdziwą dynamikę i wybuchowość basu. A Kef r700 właśnie potrafił to najlepiej!

Słucham również PoPu jak Celine Dion, Joe Cocker, Eurythmics, Roxette.

Zapewne powiecie "Kup se Pan to na czym żeś pan słuchał". Ale nie będzie to takie proste, odsłuchy prowadziłem na Xindaku A-600E w cenie 12'500zł. Przekracza to znacznie mój nadszarpnięty budżet.

Do dyspozycji mam zaledwie 4'500 do maksymalnie 6'000zł i to za wzmacniacz + źródło. Może być to "integra + CD", "integra z wbudowanym DAC na akceptowalnym poziomie" (a CD dokupie pod choinkę) bądź "końcówka + streamer jako przedwzmacniacz". Muzyki stereo słucham z odtwarzacza lub komputera.

Więc tak jak mówie, w tej cenie może to być cały zestaw, lub coś "na razie" a reszta za parę miesięcy -ale to tylko jak dostanę w prezencie zintegrowany DAC.

Kup hybrydowego Vincenta np 226/237/238 (im wyzej tym lepiej) z drugiej ręki. Hegel czy NAD maja sie nijak do budowania nastrojów, a Vincent dzięki lampkom w pre da Ci to czego szukasz.

Popelniasz typowy blad poczatkujacych - najpierw sluchasz cos, czego nie zamierzasz kupic, a potem oczekujesz, ze tansze zrobi to samo. Tak sie (zazwyczaj) nie da.

Jak czytam te same polecenia sprzedawców, to wymiękam.

Swietny SM6? masakra.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Nie ukrywam, że brałem pod uwagę marke Cambridge Audio, jednak tylko zestaw 651w + Stream Magic 6 w dystrybutorskiej cenie 3990+ 2499=6489

Jak również Denona 1520AE + wolnostojący DAC (np. DA-300USB) 4995+1695=6690

Oraz Vincenta SV-237 lub SV-227.

Nada C356BEE miałem na dawnych Paradigmach, wspominam tragicznie, dużo basu bez zupełnej kontroli. Zupełnie nie to czego szukam. Najgorszy wzmacniacz jaki słyszałem.

Czy mógłbym dostać naprowadzenie jakie zestawy ewentualnie mógłbym wypożyczyć i dobrze sprawdziły by się w moim systemie?

Kupiłeś bardzo dobre i wymagające kolumny ( miałem dwukrotnie ) . Wymagające bo są równie , nie upiększają i pokażą błędy elektroniki .

W tych pieniądzach będzie ciężko bo jak sam zauważyłeś fajnie grają z Xindakiem A600E . U mnie grały z A600P + Stream Magic 6 jako DAC , strumieniowiec i przedwzmacniacz .

Teraz gram na R900 i Denonie PMA2020AE .

Denona mogę Ci polecić ( ten model bo tańsze są całkiem inaczej zbudowane ) mimo że ta firma nie jest kojarzona ze sprzętem audiofilskim to większość wzmacniaczy w tej cenie zostawia w tyle , ale to nie ta kasa .

Jedyne rozsądne wyjście to zakup SM6 i używanie jego jako przedwzmacniacza + końcówka mocy .

SM6 używany niedawno był z gwarancją za 1600zł . Za około 5000zł kupisz końcówkę Usher 1,5 a w podobnych kwotach widziałem też końcówkę Krella .

Do SM6 jako napęd CD dokupisz Marantza CD52 + kabel coax za 100zł i to razem uważam za najlepszy zakup .

Vincenta odradzam . Do Kefów trzeba wzmacniacza bardziej rozdzielczego a Hegel H80 z trafkiem 200VA jest stanowczo za słaby.

W tych pieniądzach będzie ciężko bo jak sam zauważyłeś fajnie grają z Xindakiem A600E . U mnie grały z A600P + Stream Magic 6 jako DAC , strumieniowiec i przedwzmacniacz .

Teraz gram na R900 i Denonie PMA2020AE .

Czy Denon 2020 gra z R900 lepiej niż od A600P skoro się pozbyłes tego Xindaka??? Jakie cechy Denona okazują się lepsze od A600P?

Denon ma lepszy bas . Bardziej zwinny i zróżnicowany . Ma też lepszą rozdzielczość w całym paśmie i gra żywiej od Xindaka .

Xindak miał większą moc i rozmach przy bardzo głośnym słuchaniu i czasem lepsze " smaczki " .

Xindak to też najlepiej wydane pieniądze jeżeli liczyć wartość materiałową / ciężar do ceny ;)

Ale Denon to integra a do Xindaka trzeba DACa z porządną regulacją głośności wiec koszta znacznie rosną .

Denon ma lepszy bas . Bardziej zwinny i zróżnicowany . Ma też lepszą rozdzielczość w całym paśmie i gra żywiej od Xindaka .

Xindak miał większą moc i rozmach przy bardzo głośnym słuchaniu i czasem lepsze " smaczki " .

Xindak to też najlepiej wydane pieniądze jeżeli liczyć wartość materiałową / ciężar do ceny ;)

Ale Denon to integra a do Xindaka trzeba DACa z porządną regulacją głośności wiec koszta znacznie rosną .

A który brzmi bardziej "prawdziwie", bardziej analogowo, bardziej sugestywnie? - chodzi mi o barwę brzmienia. Czy jakoś wymiernie czuć różnicę pomiędzy klasami pracy A i AB w przypadku tych dwóch urządzeń (oczywiście pomijając różnicę w konsumpcji prądu)?

Przepraszam, że tak męczę, ale właśnie rozważam zakup spośród tych dwóch wzmacniaczy :)

A który brzmi bardziej "prawdziwie", bardziej analogowo, bardziej sugestywnie? - chodzi mi o barwę brzmienia.

Barwa finalna będzie zależeć od kolumn , źródła , kabli i nagrania .

Uważam że Denon całościowo jest lepszy i taniej wychodzi niż Xindak + regulacja głośności .

Dobry kolega też chce kupić 2020AE i ponoć ma kontakt na kolesia który sprowadzi taki za około 7000zł , oczywiście nówkę .

Ja kupiłem od handlarza z allegro który ponoć sprowadza z Niemiec ale na pudle były jakieś ruskie napisy :)

Szlak wie . A że handlarz miał masę negatywów to przejechałem cały kraj żeby odebrać osobiście .

Kolega znowu gdzieś z południa chce sprowadzić jeszcze ciut taniej .

To jest przykre , ze dookoła można kupić taniej a nas tak dystrybutor i sklepy rąbia .

Na kolumnach Paradigma jak dobrze się poszuka maksymalny rabat 30% po ostrych negocjacjach.

Na kefa wytargałem 28,5% rabatu.

I nadal komus opłacało się to sprzedać.

Mówię oczywiście tylko o marży sklepu sięgającej nie raz 35% wartości towaru. Dystrybutor też rąbie pewnie na dobre kwoty. Przykre jest to że płacimy 11'200zł za kolumny warte maksymalnie 4-4,5tyś. w momencie wyjścia z fabryki już po zarobku producenta.

Ja za R900 wytargowalem £1550 z przesylka. Glosniki ex demo z pelna gwarancja. Sklepy w Uk narzucaja ok 100% marzy, ale ta marza jest narzucona I'm przez producenta. Stad na internecie ciezko, zeby znalezc taniej, ale targowac przez tel albo w sklepie nikt Ci nie zabroni :)

Wieza STEREO Technics :)

Ja za R900 wytargowalem £1550 z przesylka. Glosniki ex demo z pelna gwarancja. Sklepy w Uk narzucaja ok 100% marzy, ale ta marza jest narzucona I'm przez producenta. Stad na internecie ciezko, zeby znalezc taniej, ale targowac przez tel albo w sklepie nikt Ci nie zabroni :)

Widzę że ty kupujesz kolumny które są na promocji a nie które naprawdę pasują ci brzmieniowo ,co z tanoyami się stało ?? Ponoć bardzo chwaliles sobie ?

Chyba że kupiłeś Kefy na sprzedaż

Z kefow najlepsze dla mnie te referencyjne Ale to już inna polka cenowa

:)

Widzę że ty kupujesz kolumny które są na promocji a nie które naprawdę pasują ci brzmieniowo ,co z tanoyami się stało ?? Ponoć bardzo chwaliles sobie ?

Chyba że kupiłeś Kefy na sprzedaż

Z kefow najlepsze dla mnie te referencyjne Ale to już inna polka cenowa

Szukałem czegoś w przedziale do 8-9k i seria R zmiażdżyła konkurencje... Być może to spowodowane było technologią Uni-Q i bardzo łatwym rozlokowaniem kolumn w pomieszczeniu. Ustawiasz i gra. Na dodatek niesamowita równowaga totalna z naciskiem na sympatyczny bas. No i ogromna przestrzeń.

A cena fakt, dobra, zapłacił jakieś grosze więcej niż ja za mniejsze R700. Nawet jak mu się znudzą to łatwo odsprzeda.

A wracając do tematu to robi się trochę przykro jak patrzę w jakiej cenie poszedł ten zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tannoy stoja w moim pokoju, bo graja lepiej niz KEFy, przynajmniej jak dla mnie. KEF odpuscilem, nie kupilem ich, co nie znaczy, ze ceny nie stargowalem. Ladnie graly, ale przestrzen, budowanie sceny jest zdecydowanie po stronie Tannoy. Do tego R900 byly troche za duze. W angielskojezycznej prasie jakos specjalnie sie nie zachwycaja Tannoyami, ale u Niemcow, czy Czechow wychwalaja jak sie da. Teraz juz mam je 2 tygodnie, wiec sie rozegraly w moim pomieszczenieu I przyznam szczerze, ze I dynamika, i scena sa rewelacyjne. Na poczatku troche narzekalem na nie, ale teraz jest poprostu tak jak chcialem i to czego od nich oczekiwalem. A co do jakosci, ceny i wyboru...to zawsze najbardziej patrze na stosunek jakosci do ceny. Bo ktos moze powiedziec, ze Naim Ovator S400 to kiepskie glosniki (cena w pl to chyba cos ok 18tys pln)i jest duzo lepszych w tej cenie. Ale jak kupisz je nowe za 7tys to chyba diametralnie zmienia to stosunek jakosc/cena??? I za 7tys ciezko by bylo kupic cos rownie dobrego. Prawda? Jak dla Muda44 Krell 300i jest super wzmakiem w polaczeniu z jakims tam wybrany/dobranym sprzetem, ale jak by kosztowal 50tys pln to juz by go tak nie wychwalal i tak jest ze wszystkim innym. Takie przynajmniej jest moje zdanie. Swoja droga R700 to tez super glosnik i dlugo sie zastanawialem nad nim i wlasnie Tannoy...niestety nie mialem okazji posluchac ProAc 20R..moze nastepnym razem...Pozdrawiam.

Muda44 a do Ciebie to musze priva napisac i sie wypytac o cos, ale to jakos pozniej. Mam nadzieje, ze znajdziesz chwile, zeby odpisac.

Wieza STEREO Technics :)

Przepraszam, że tak męczę, ale właśnie rozważam zakup spośród tych dwóch wzmacniaczy :)

Denon jest bardziej uniwersalny.

Jeśli słuchasz tylko jednego gatunku lub podobnych klimatów, to możesz się rozejrzeć za Xindakiem lub innym konkretnym brzmienie (plus kolumny), ale jeśli szukasz uniwersalności (kosztem niektórych rzadko-odzywających się-smaczków) to Denon jest trudny do pobicia

Taka mała - wielka uwaga .

Kefy z serii R bardzo długo się docierają i to trzeba mieć na uwadze słuchając nowych albo granych kilka , kilkanaście godzin .

Nie są to to kolumny upiększające - maskujące niedoskonałości .

Jak elektronika albo nagranie będzie kiepskie to będzie kiepsko .

R700 od R900 różnią się basem i stereofonią . Mniejsze mają nieco lepszą stereofonię ( są węższe ) a R900 wyraźnie lepszy bas . Z większym wykopem i zejściem . Nie mylić z ilością .

Jednym i drugim warto zmienić wygłuszenie , okablowanie i kilka elementów w zwrotnicach . Po takiej wymianie kolumny te spokojnie mogą zostać kolumnami docelowymi .

Muda44 a do Ciebie to musze priva napisac i sie wypytac o cos, ale to jakos pozniej. Mam nadzieje, ze znajdziesz chwile, zeby odpisac.

Spoko .

A wracając do tematu to robi się trochę przykro jak patrzę w jakiej cenie poszedł ten zestaw:

Ukryta Zawartość

Ponoć CDki Denona nie są takie fajne jeżeli porównać jakość / cena .

Lepiej kupić PMA 2020AE i innego CDka czy DACa .

Ukryta Zawartość

R700 od R900 różnią się basem i stereofonią . Mniejsze mają nieco lepszą stereofonię ( są węższe ) a R900 wyraźnie lepszy bas . Z większym wykopem i zejściem . Nie mylić z ilością .

Czyli R700 mają więcej basu, tak to trzeba rozumieć?

Nie miałem okazji posłuchać i porównać, więc pytam...

Lepiej kupić PMA 2020AE i innego CDka czy DACa .

Zdecydowanie tak. Przećwiczyłem wiele modeli i żaden nie został :-)

Oczywiście mówimy o współczesnych konstrukcjach

Czyli R700 mają więcej basu, tak to trzeba rozumieć?

Nie miałem okazji posłuchać i porównać, więc pytam...

R700 mają bas bardziej twardy , często zbyt twardy ale da się to zmienić odpowiednim wygłuszeniem .

R900 mają lepszą stopę . Przy tym samym poziomie głośności po prostu słychać i czuć lepszą stopę . Bardziej dynamicza z lepszym konturem i wypełnieniem .

R900 też słyszalnie schodzą niżej gdy taki sygnał dostaną . Grają po prostu z szerszym pasmem w dół , bez podbicia .

A ktoś mi odpowie czemu denon 2020ae nie ma koloru czarnego... :(

Kup sobie na wyprzedaży A100, jest tylko czarny :-)

R700 mają bas bardziej twardy , często zbyt twardy ale da się to zmienić odpowiednim wygłuszeniem .

R900 mają lepszą stopę . Przy tym samym poziomie głośności po prostu słychać i czuć lepszą stopę . Bardziej dynamicza z lepszym konturem i wypełnieniem .

R900 też słyszalnie schodzą niżej gdy taki sygnał dostaną . Grają po prostu z szerszym pasmem w dół , bez podbicia .

To chyba przesłucham r700, bo mój system generuje zbyt dużo stopy...

EDIT: chyba że źle zrozumiałem i to r900 mają bardziej opanowaną stopę...

A ktoś mi odpowie czemu denon 2020ae nie ma koloru czarnego... :(

No ten złotawy jest bardzo ładny i efektowny .

Resztę sprzętu mam koloru czarnego .

To chyba przesłucham r700, bo mój system generuje zbyt dużo stopy...

EDIT: chyba że źle zrozumiałem i to r900 mają bardziej opanowaną stopę...

Jest bardziej prawdziwa

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.