Skocz do zawartości
IGNORED

Regulator napięcia do wzmacniacza

lot225

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Zbudowałem ciekawy wzmacniacz na tranzystorach 2SK1530, 2SJ201 oraz sterwoniku LM4702. Przyznaje że brzmi to pięknie. Obecnie wzamcniacz pracuje w klasie A, ma prąd spoczynkowy 0.5A i 30W poboru mocy w spoczynku.

Zastanawiałem nad poprawą parametrów poprzez zastosowanie regulatora napięcia samej końcówki jak i układu LM4702 (jak gdyby "przedwzmacniacz")

Czy ma ktoś z Was jakieś ciekawe schematy takiego układu? Co w ogóle myślicie o samej idei regulatora napięcia?

:Pozdrawiam, lot225

u mnie są 2 A ;)

No właśnie, to jest prąd spoczynkowy :)Ciężko o stabilizator na takie napięcie, musisz się liczyć z tym że napięcie będzie mniejsze na końcówce, a stabilizator będzie albo na tranzystorach, trzeba szukać schematów, albo budowa stabilizatora na układzie lm338, bo chyba pociągnie takie napięcie, max Vin 42V.

u mnie pracuje coś takiego z drobnymi modyfikacjami :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciągnij co tam sobie chcesz.

Zakładając ze masz psa, to srednio Ty i Twoj pies macie po 3 nogi.... tak wyglada matematyka lemingów.

W takim razie nie wiem dlaczego ciągnie 700mA..

No i znów kłania nam się typowa chora polska mentalność pełna kompleksów i braku dowartościowania swego ego. Nie po co trzymać się meritum i tematu.. lepiej komuś doj**ać i udowadniać jakim to się jest wspaniałym.. Brawo! ;)

..i założę się że kolega Brencik spędził więcej czasu nad wymyślaniem swojej zacnej i elokwentnej riposty niż nad samym meritum i problem, który chciałem rozwiązać. Pozdrawiam!

IMHO ma sens rozdzielenia zasilania stopnia sterującego i końcówki. Sterowanie można starać się zasilić napięciem stabilizowanym, końcówkę klasycznie z baterii kondensatorów. Jeżeli są inne koncepcje to przy rozdzielonym zasilaniu mamy pole manewru i można poeksperymentować.

Jestem Europejczykiem.

Panowie razem ciągnie 700 koniec kłótni

1 wszczynanie kłótni nie było intencją mojego wpisu

2 350 w jednym + 350 w drugim kanale to razem 700 ,ale 700 mA to prąd spoczynkowy ,pobór prądu wzmacniacza przy wysterowaniu może być( i będzie) dużo większy i zasilacz musi to uwzględniać.( bo 350 mA to zaledwie brzeżek klasy A w odrobinę głośniejszym odsłuchu wchodzimy już w klasę B i jej zmienny pobór prądu)Jednak zbudowanie prostego zasilacza nie powinno stanowić problemu.Np mosfet szeregowo, parę zenerek w bramce i już.I teraz pytanie co to daje? Ogólnie opinie o stabilizowanym zasilaniu końcówek nie są pozytywne.Można próbować dobierać kondensatory próbować rozdzielać kanały,rozdzielać zasilanie tranzystorów mocy i sterowania i sssssłuchać co z tego wyjdzie. Nie licz raczej na gotowe w każdym układzie rezultaty mogą być inne.Ot taka esencja DIY -próbować i badac rezultaty:)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.