Skocz do zawartości
IGNORED

Prosba o pomoc w doborze kolumn pod wzmacniacz

Kasablanca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam do Was prosbe o pomoc w doborze konkretnych kolumn pod konkretny wzmacniacz. Temat ogarniam juz od dluzszego czasu i wybralem juz konkretne rozwiazania. NIestety ale wyglad sprzetu (glownie kolumn) tez jest dla mnie wazny (a raczej dla mojej zony ;) - w zwiazku z tym takie a nie inne wybory.

Muzyka jakiej slucham to przekroj niemal wszystkich gatunkow muzycznych ale najbardziej dominujace to: szeroko pojety rock, rock symfoniczny, numetal

Kilka ulubionych zespolow: Black Sabath, Iron Maiden, The Offspring, Linkin Park, Disturbed, Nightwish, Limp Bizkit

Od razu chcialbym sprecyzowac, ze nie jestem "audiofilem" i nie licze na niesamowity, piekny i wyrafinowany dzwiek. Nie jest mi tez takowy potrzebny. Chcialbym, zeby moj sprzet gral rozsadnie z roznymi rodzajami muzyki i niekoniecznie musi byc perfekcyjnie neutralny. Milo byloby nie tracic detalow przy nizszych poziomach glosnosci. Dynamika i "power" to to czego szukam (niekoniecznie przy duzych poziomach glosnosci). Zdecydowanie nie przepadam za zbyt wyeksponowanym/przymulajacym srodkiem pasma...

Moje potrzeby:

1. 60% muzyka, 40% ogladanie filmow ;)

2. Sprzet musi byc "stereo"

3. Wiekszosc muzyki bedzie odtwarzana z komputera w postaci mp3 i flac (+ streamowana z netu)

4. Kolumny musza stac dosc blisko sciany (moge je odstawic max 15cm)

5. Zalaczam rzut pomieszczenia ok. 28 m2

Caly system to: komp + DAC + AMPLI + KOLUMNY

DAC:

Juz zakupiony. ODAC

AMPLI:

• NAD 326BEE
  • Yamaha A-S500

KOLUMNY:

• Warfedele Diamond 10.6
  • Magnat Quantum 675
  • Elac FS 67.2
  • + ewentualnie Paradigm Monitor 7 v7

Na te konkretne wzmaki dostalem dobra oferte cenowa. A ogolnie to mam do wydania max. 4 tys (na wzmak + kolumny)

Jesli macie jakies propozycje to nie pogardze jakims krotkim uzasadnieniem ;)

Ewentualnie czy warto "doinwestowac" w te Paradigmy ?

Z gory dzieki za podpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@radark

Te JBLe o ktorych mowisz rowniez wchodzily w gre na poczatku ale zonie sie "strasznie" nie podobaja... a niestety kasiora wspolna, wiec musze jej widzimisie rowniez brac pod uwage ;) Dlatego poki co wypadly

A co do magnatow... z jakim wzmakiem ?

Witaj,

moim zdaniem jedną z ciekawszych opcji dla Ciebie będzie zbudowanie systemu na bazie elektroniki NAD C326BEE oraz do tego kolumny Pylon Audio Pearl 25. Przy trochę wyższym budżecie (jeśli udałoby się), proponuję posłuchać Pylon Audio Sapphire 31 oraz Dynavoice.

Jeśli jest taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzieki za podpowiedzi chociaz rozbieznosci sa spore ;)

Niestety, nie wiedziec czemu nie moge edytowac swojego pierwszego posta dlatego jeszcze pytanie do osob, ktore juz sie wypowiedzialy badz dopiero beda chcialy to zrobic - czy mozecie podac od razu alternatywna opcje (z tych co podalem) ? Np. ze polecacie magnaty ale druga w kolejce opcja byloby to czy tamto. Pytam, poniewaz jest spora szansa, ze bede mial mozliwosc kupna czesci z tych kolumn w sporej obnizce (nowe, ale jeszcze nie wiem ktore), a cena jednak tez ma znaczenie ;)

Rożnica jest w głośniku średnio tonowym. Przy odczuciu dźwiękowym sopran i tak kłuje.

Jeśli różnica finansowa jest symboliczna to można pomyśleć jeśli więcej niż100 zł to nie warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.