Skocz do zawartości
IGNORED

Auralic Vega +Aries vs Lumin T1 , który gra lepiej?

Rejter

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Linna Maijka DS. Słucham muzyki z plików z dysku NAS. Słuchanie muzyki z laptopa odpada. Proszę doradzić co wybrać co jest bardziej przyszłościowym rozwiązaniem, który lepiej wypada w bezpośrednim teście porównawczym. Przeglądalem forum o każdym pisze się dobrze ale wzajemnych porównań brak.

Porównywałem Lumina A1 z zestawem auralica, każde urządzenie ma swoje cechy które mogą być różnie postrzegane w zależności od reszty toru. Auralic odtworzy więcej np DSD128, Lumin lepiej dopracowany jakościowo ( budowa zewnętrzna, software), bardziej muzykalny, lepsza głębia, Auralic grał bardziej szczegółowo i dynamicznie, szerzej,trochę do przodu.

Aries jest ok ale u mnie gra z DAC Gryphon Kalliope. To raczej za droga opcja. Z tym samym DAC gra też Linn Akurate DS po kablu cyfrowym i moim zdaniem jest nieco lepiej ale też ten Linn jest 5x droższy od Ariesa. Czyli znów nie bardzo ta opcja. Może spróbuj Lumina?Choć Linn ma najlepsze, sprawdzone oprogramowanie. W tej kwestii nikt nie dorównuje, ani Auralic, ani Aurender, ani Lumin. Mam wszystkie te programy na ipadzie i bawiłem się każdym. Linnowskie są najlepsze.

Nikt poważny nie słucha muzy z laptopa lub mac mini ;-) Chyba, że posiada BADA ...

W tym tygodniu spróbuję posłuchać Lumin A1/T1 vs Auralic VEGA + specjalny transport PC. Zobaczymy, który zawodnik zagra lepiej.

Jeśli chodzi o Aries to w grę wchodzi oczywiście tylko ta lepsza wersja ..

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Super szybka reakcja, dziękuje. Mój tor dzwiękowy do mcintosh ma6700 b&w 803d. Obydwie propozycje kuszące. Jednak wydaje mi się że oddzielny dac daje więcej możliwości podłączeń np cd. Czy dobrze kombinuje ?

Tylko nie kombinuj za bardzo bo to moze byc kosztowne. Wypozycz i posłuchaj bo w twoim zestawie bedzie to brzmialo inaczej niz ktokolwiek cos ci moze powiedziec. Pomysl jeszcze o Aurenderach + dac. Połaczenie w stylu nowy Aurender 100 i uzywany dac Meitnera to jest wspaniały pomysł.

Super szybka reakcja, dziękuje. Mój tor dzwiękowy do mcintosh ma6700 b&w 803d. Obydwie propozycje kuszące. Jednak wydaje mi się że oddzielny dac daje więcej możliwości podłączeń np cd. Czy dobrze kombinuje ?

Tak, ale pełnię możliwości wyciągniesz gdy podłączysz transport CD, a nie byle jaki player CD z cyfrowym wyjęciem. Wbrew pozorom to nie to samo i różnica jest duża, tyle, że transporty są drogie. Reasumując dzielony układ moim zdaniem jest lepszy ale od pewnego poziomu inwestycji. A to spory poziom.

Nikt poważny nie słucha muzy z laptopa lub mac mini ;-) Chyba, że posiada BADA ...

W tym tygodniu spróbuję posłuchać Lumin A1/T1 vs Auralic VEGA + specjalny transport PC. Zobaczymy, który zawodnik zagra lepiej.

Jeśli chodzi o Aries to w grę wchodzi oczywiście tylko ta lepsza wersja ..

Chhodziło mi raczej o brak akceptacji dla laptopa jako transportu w torze audio.

Czy preferowane połączenie aries vega to usb bo jest wiele możliwości. Wydaje mi się że usb. A jeśli tak to chyba nie powinno być teoretycznie różnicy między zestawem pc-vega a aries-vega. W czasopismach audio recenzenci zawsze podkreślali lepszy dźwięk z połączenia pc-dac niż nas-strimer z daciem. Przykład marantz na11s1. Dzwięk z nasa słabiutki, z pc przez usb rewelacja. Recenzent porównał to jakby na kolumnach były koce a po zmianie źródła je usunięto. Różnica klasy. Byłem na ten sprzęt napalony ale po przeczytaniu recenzji dałem sobie spokój.

Jak wypróbuję Ariesa to Ci powiem. Aries zwykły chyba gra jak zwykły PC a Aries LUX jak wypasiony PC pod audio. Wynika to z różnicy w zasilaniu i zegarze.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Aries jest ok ale u mnie gra z DAC Gryphon Kalliope. To raczej za droga opcja. Z tym samym DAC gra też Linn Akurate DS po kablu cyfrowym i moim zdaniem jest nieco lepiej ale też ten Linn jest 5x droższy od Ariesa. Czyli znów nie bardzo ta opcja. Może spróbuj Lumina?Choć Linn ma najlepsze, sprawdzone oprogramowanie. W tej kwestii nikt nie dorównuje, ani Auralic, ani Aurender, ani Lumin. Mam wszystkie te programy na ipadzie i bawiłem się każdym. Linnowskie są najlepsze.

Dodaj jeszcze że z oprogramowania do sterowania LINNa czyli aplikacji Kinsky mozna sterować Luminem i jest to bardzo komfortowe rozwiązanie.

Pozdro

Czy preferowane połączenie aries vega to usb bo jest wiele możliwości. Wydaje mi się że usb. A jeśli tak to chyba nie powinno być teoretycznie różnicy między zestawem pc-vega a aries-vega. W czasopismach audio recenzenci zawsze podkreślali lepszy dźwięk z połączenia pc-dac niż nas-strimer z daciem. Przykład marantz na11s1. Dzwięk z nasa słabiutki, z pc przez usb rewelacja. Recenzent porównał to jakby na kolumnach były koce a po zmianie źródła je usunięto. Różnica klasy. Byłem na ten sprzęt napalony ale po przeczytaniu recenzji dałem sobie spokój.

To nie czytaj recenzji tylko wypożycz wszystkie sprzęty do domu, nie musi byc na raz i sam posłuchaj. To ma być sprzęt dla Ciebie i to Ty będziesz go słuchać.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

po prostu nie mam go gdzie wstawić. Lampizator ma lampy na wierzchu (tak go sobie przerobiłem, po co mają się dusić w środku) i on musi stać na napędzie. Odwrotnie się nie da i dlatego taki dziwny wymóg.

Fajnie, że są ludzie którzy nie wyrzucają napęd CD z toru audio ;)

po prostu nie mam go gdzie wstawić. Lampizator ma lampy na wierzchu (tak go sobie przerobiłem, po co mają się dusić w środku) i on musi stać na napędzie. Odwrotnie się nie da i dlatego taki dziwny wymóg.

Fajnie, że są ludzie którzy nie wyrzucają napęd CD z toru audio ;)

Masz big7?

Zdaje sie tylko on ma lampy na wierzchu.

Konto w trakcie usuwania

Ok , napisze do Erica, czy maja w planach cos lepszego od w20, bo koledze ten poziom nie pasi:)

Przesadzasz. To, że mają w planach to pewne na 1000%. Pytanie czy coś tobie powie. I nie w tym rzecz, że mi nie pasi, ale jak już mam zmieniać to na coś wyraźnie lepszego niż to co mam obecnie. Poza tym W20 jest już trochę na rynku.

Level 7 nieważne w jakiej wersji od razu jest w całości na Duelundach. Jedyne opcje to regulacja głośności i moduł DSD. Chociaż pewno jak by się bardzo chciało Łukasz wsadzi co się tam człowiekowi wymyśli w kwestiach CAPów bo w lampy oczywiście nie wnikam.

Pozdro

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Pmcomp napisał w pierwszym odruchu po odsłuchu maijka i lumina na początku maja 2014

I nic ... z krzesła nie spadłem. Po tylu zapowiedziach i szumnych recenzjach powinienem paść z zachwytu rażony piorunem Nirvany. I nie padłem. LUMIN wydaje się grac lepiej ale różnice są na granicy percepcji. W ślepym teście poległbym raczej szybko.

Generalnie sposób przekazu jest bardzo podobny. Nie słyszę różnic w scenie, rozmieszczeniu instrumentów.

Czyli co mam maijka więc pomysł kupna lumina i to piętro niżej t1 to głupota. I jak to jest ,,zawodowi'' recenzencji piszą że luminowi bliżej do klimaxa a niezależny odsłuch pmcomp pozycjonuje lumina w pierwszym odduchu/wpisie trochę powyżej maijka i nie widzi potrzeby wymiany sprzętu. Nie wnikam w późniejsze wpisy dla mnie liczy się pierwsze wrażenie.

Skąd te rozbieżności.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.