Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja ESA VIVACE ?

kijek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest sens ?

- przetworniki dolna polka

- zwrotnica ?

prosze o opinie osob któremialy cos wspolnego z tymi skrzynkami

na forum byl poruszany temat waloruw brzmienia tych kolumn, lecz niewiele znalazlem na temat ich modyfikacji

https://www.audiostereo.pl/topic/11486-modyfikacja-esa-vivace/

Słuchałem tych kolumn w towarzystwie doskonale mi znanego sprzętu (Cambridge A500 i Marantz CD 6000)i muszę stwierdzić, że jest co poprawiać. Mimo eksperymentów z ustawieniem dźwięk za nic nie chciał się całkowicie oderwać od kopułek (i nie jest to wina wzmacniacza, on jest tylko odpowiedzialny za lekką mgiełkę i niedistatek poczucia obecności), poza tym zawarte w tych kolumnach przetworniki potrafia jednak pokazać nieco więcej na średnicy. Jestem zdania, że za powyższe niedostatki jest odpowiedzialna zwrotnica, lecz tu trzeba bardziej radykalnyc zmian niż tylko wymiana elementów na lepsze. Poprawę basu natomiast możnaby uzyskać droga modyfikacji dostrojenia bassrefleksu. Myślę, że warto zając się tuningiem, gdyż aby wymieniż te kolumny na wyraźnie lepsze trzebaby poświęcić chyba dwukrotnie więcej gotówki (nie liczę sprzętu używanego), a i z tak ślicznymi skrzyneczkami ciężko byłoby mi się rozstawać gdybym był ich właścicielem. Być może z czasem pomyślałbym nawet o wymianie głośników na lepsze i opracowaniu do nich zwrotnicy...

• 8 miesięcy później...

No i stało się, pogrzebali mi w Vivace;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.