Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z subwooferem i słuchawkami.

MateuszK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Piszę do Was z prośbą o pomoc bo jestem w kropce. Mam nowy komputer (pecet) z kartą dźwiękową Asus Xonar DG (5.1) i głośniki komputerowe Genius SW-HF 5.1 6000 200W (RMS). Wczoraj zainstalowałem windowsa 8.1, a dzisiaj także sterowniki do karty dźwiękowej.

Pierwszy mam taki problem że subwoofer nie działa gdy jest podpięty do kompa (kable są dobrze podpięte do karty dźwiękowej), bass działa ok jak podepnę głośniki np. do komórki. Nie znalazłem rozwiązania samemu szperając po konfiguracji dźwięku w panelu sterowania, dlatego może ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć jakieś rozwiązanie tego problemu.

Druga sprawa to taka że na przednim panelu obudowy jest wejście na słuchawki ale gdy je wpinam nic nie słychać. Próbowałem również w panelu sterowania znaleźć jakąś opcję żeby dźwięk był teraz przekazywany do nich, a nie do głośników (które i tak działają bez subwoofera) ale nie znalazłem takiej opcji.

Ostatni windows którego używałem to była vista i to jeszcze na laptopie, a głośniki 5.1 mam po raz pierwszy, dlatego czuję się zagubiony. Może mi ktoś proszę pomóc?

Jak u siebie podłączam słuchawki do przedniego gniazda, automatycznie odłączane są głośniki podpięte do tylnego, a na monitorze wyskakuje o tym komunikat.

Vista i 8 to generalnie podobny styl robienia sterów, ale może być różna architektura. W przypadku starszej karty dźwiękowej może mieć znaczenie że Vistę miałeś pewnie x86 (32 bity) a teraz możesz mieć x64, przez co sterowniki mogą działać inaczej, acz mogę się mylić, i będzie to problem konfiguracyjny. Panel konfiguracyjny karty rozumiem też ruszany, głośność wszystkich kanałów odciszona i na full razem, konf. 5.1 itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.