Skocz do zawartości
IGNORED

Pomysł na sufit rozpraszający w salonie 33m2

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam pomysłu na rozpraszający sufit w salonie. Budżet max. to 2500zł. Na suficie jest tynk gipsowy, ogólnie są tylko tynki i posadzka betonowa. Jedyne co mi przychodzi do głowy w tej cenie to styrodur porobiony w kostki. Może macie jakieś pomysły? Tak wygląda ściana odsłuchowa z miejsca siedzącego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najpierw znajdź odpowiedz na pytanie czy potrzebujesz rozpraszanie czy pochłanianie. Jak będziesz wiedział co potrzebujesz to wtedy zacznij szukać odpowiedniego ustroju w kształcie który będzie najlepiej pasował do pomieszczenia.

Będą pochłaniacze na ścianach? Będzie dywan/wykładzina na podłodze? Pomieszczenie jest zamknięte czy połączone z aneksem/jadalnią/klatką schodową/... ? Będą zasłony na oknach? itd.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Interesuje mnie raczej rozwiązanie DIY - ze względu na koszty, ponieważ ze względów estetycznych chcę zrobić cały sufit rozpraszający. Myślałem właśnie o styrodurze, lub na przykład jakiś ustrój z pociętej sklejki.

Podobnie tylna ściana widoczna na zdjęciu. To około 10m2 i myślałem o jakichś gotowych płytkach. Widziałem fajne cięte płytki z łupanego piaskowca w cenie 120zł. Takie małe cegiełki do układania samodzielnie.

• 3 tygodnie później...

Podobnie tylna ściana widoczna na zdjęciu. To około 10m2 i myślałem o jakichś gotowych płytkach. Widziałem fajne cięte płytki z łupanego piaskowca w cenie 120zł. Takie małe cegiełki do układania samodzielnie.

Akustycznie to one wiele pewnie nie dadzą. Estetycznie już więcej, ale wtedy lepiej dać je na ścianę za sprzętem, z fajnym podświetleniem spotami, etc.. No chyba że na ścianie za sprzętem dasz jakieś inne ustroje.

Myślałem właśnie o styrodurze, lub na przykład jakiś ustrój z pociętej sklejki.

Zamiast sklejki możesz pomyśleć o użyciu płyty tzw. plecówki (jeśli koszt jest priorytetem). Sklejka jest droga. Przy 'plecówce' trzeba by pomyśleć o sztywnej konstrukcji i wypełnieniu przestrzeni za płytą (ale to w przypadku każdego rozwiązania).

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.