Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Atoll IN 100 SE czy Marantz PM 7004 7005

marco06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję zakup zestawu stereo do 7000-8000zł. Salon 25-30m2 (w zależności od ustawienia kolumn) muzyka różna, dużo jazzu, z możliwością dołączenia ampli do kina. Wstępny wybór padł na Atolla lub Marantza PM 7004/7005. W lepszej cenie mogę kupić Atolla w Niemczech (tylko ten design! wygląda jak tani chiński dekoder satelitarny:-() Co do kolumn to do Atolla proponowano mi podstawkowe Dynaudio chyba 2/7 a do Marantza Monitory BX6. Do Atolla chciałbym dokupić CD Atolla 58,80 lub 100 (może być używany). Jakie są wasze opinie lub inne propozycje?

Witaj,

kwestię wyboru elektroniki na razie pozostawiam, natomiast zastosowanie kolumn podstawkowych do tak dużego pomieszczenia jest błędem. Także nie najlepszym wyjściem jest kolumn MA Bx6 do Atolla.

Jeśli Atoll, to znacznie lepszym wyjściem będzie np. Audio Academy Hyperion IV czy Kef Q700.

Z mojej strony natomiast zaproponowałbym wzmacniacz Roksan Kandy K2 Integrated połączony z kolumnami Audio Academy Hyperion IV lub Dali Ikon 6 MK2. Ewentualnie konfiguracja oparta na integrze Audiolab 8200A i kolumnach Kef Q700.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Redaktorzy

Moje doświadczenia z Atollem są bardzo pozytywne, dla mnie to jest budżetowe hi-fi najlepszej klasy brzmieniowej. A wygląd - w rękach już nie jest taki chiński, bo wszystko z metalu i nie robione w Chinach tylko we Francji. Europejski wyrób, a to obecnie rzadkość.

tylko ten design! wygląda jak tani chiński dekoder satelitarny

Od 2 tygodni jestem posiadaczem tego wzmacniacza i na pewno nie można powiedzieć o nim, że wygląda jak chiński dekoder, wręcz przeciwnie, wygląda solidnie i jest dobrze wykończony.

Dodam, że w realu wygląda znacznie korzystniej niż na fotkach w necie.

Od 2 tygodni jestem posiadaczem tego wzmacniacza i na pewno nie można powiedzieć o nim, że wygląda jak chiński dekoder, wręcz przeciwnie, wygląda solidnie i jest dobrze wykończony.

Dodam, że w realu wygląda znacznie korzystniej niż na fotkach w necie.

Pewnie jest tak jak mówisz, ja widziałem tylko fotki. Jakie masz do tego kolumny i CD?

Witaj,

kwestię wyboru elektroniki na razie pozostawiam, natomiast zastosowanie kolumn podstawkowych do tak dużego pomieszczenia jest błędem. Także nie najlepszym wyjściem jest kolumn MA Bx6 do Atolla.

Jeśli Atoll, to znacznie lepszym wyjściem będzie np. Audio Academy Hyperion IV czy Kef Q700.

Z mojej strony natomiast zaproponowałbym wzmacniacz Roksan Kandy K2 Integrated połączony z kolumnami Audio Academy Hyperion IV lub Dali Ikon 6 MK2. Ewentualnie konfiguracja oparta na integrze Audiolab 8200A i kolumnach Kef Q700.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

A który byłby "lepszy", Atoll można kupić w korzystniejszej cenie, chociaż wygląd przemawia bardziej za Roksan, najdrożej znalazłem Audiolaba. Jak można byłoby je pozycjonować pod względem muzycznym, jakości dźwięku?

Czołem in100se jest nie do pobicia w tej cenie, chociaż zasugerowany wyżej Roksan to faktycznie udana konstrukcja. Atoll jest bardziej "energetyczny", jakby szybszy, z mocniejszym atakiem (trochę przypomina urządzenia Naim'a, które zmuszają do tupania), ma też precyzyjniejszą (choć dla niektórych ostrzejszą górę). Jeśli więc twoim upodobaniom jazzowym bliższy jest Marcus Miller lub Spyro Gyra to zdecydowanie polecam in100se, jeśli wolisz nostalgiczne zawodzenie D. Krall lub E. Casidy to warto rzucić uchem na Roksana.

Marantz... znam...odpuść.

Dynaudio do Atolla to generalnie dobry strzał ale w 25-30m2 zdecydowanie zalecałbym X32 - zerknij na forum Atolla - o ile dobrze pamiętam są tam 2 osoby, które złożyły dokładnie taki zestaw i są wniebowzięte. Sam miałem okazję posłuchać. 2/7 w tym pomieszczeniu, to jak włożenie silnika od motoroweru do tira z naczepą - szybko zobaczysz kres ich możliwości. Tak czy inaczej połączenie zdecydowania, motoryki, świetnych skrajów pasma Atolla, ze świetną średnicą, plastycznością i muzykalnością Dynaudio, daje świetne efekty.

Jedna uwaga - Atoll wymaga baaaaaardzo długiego wygrzewania (4-6 tyg po 8h to absolutne minimum). Prosto z kartonu brzmi jakby się popsuł (mam końcówkę am100se - zaraz po wypakowaniu i podłączeniu chciałem odesłać do sklepu).

Powodzenia, M

Lubię sobie pogrywać ... 

Jakie masz do tego kolumny i CD?

Na chwilę obecną gra to z FX-300, ale rozpocząłem działania w kierunku poważniejszego DIY 3-way. Co do CD to aktualnie szukam czegoś w dobrej cenie, czegoś przejściowego, docelowo będzie to CD100 od Atolla (ze względów finansowych, niestety zakup odłożyłem na później).

Witam

jestem od kilku tygodni właścicielem Atolla in100se kolor czarny. Bardzo zyskuje estetycznie na żywo, faktycznie na zdjęciach prezentuje się zdecydowanie gorzej. To dla osób zastanawiających się nad integrą- szczerze polecam. Brzmi kapitalnie , duży mocny dżwięk. Do tego super pilot. Ale, ad rem.

System, który posiadałem od roku mniej więcej, składał się z : Music Hall a35.2 , cd też MH 35.2 kolumny Phoebe III, spięte Chordami i było zupełnie nieźle, ale dałem się przekonać do wymiany wzmaka. Jest super, dźwięk napompował się ;-) powietrzem, średnica bajka. Jest po prostu super, ale ... dokupiłem Cambridge Audio Stream 6 wersję 2, póki co czekam na dostawę.

Dopadło mnie jeszcze jedno i właśnie o opinię zwracam się do Was szanowni forumowicze, w tej sprawie.

Piszę ogólnie w hi-fi, a nie w klubach bo jest to problem wielowątkowo-klubowy, że tak się wyrażę.

Otóż prawdopodobnie będę mógł zbyć odtwarzacz MH 35.2 za przyzwoitą cenę, a w jego miejsce kupić transport CD Atolla DR100 i przez wejście optyczne wpiąć w układ przedwzmacniacza CA SM6, całość do Atolla in 100. Problem polega na tym, że jestem trochę laikiem jesli chodzi o te wszystkie DAC-ki, streamery itp. Czy znalazłaby się jakaś przyjazna dusza i potwierdziła, że będzie miało to sens. Przede wszystkim czy dobrze sobie kombinuję z takimi połączeniem i czy faktycznie jestem w stanie uzyskać słyszalną poprawę dźwięku z tak skonstruowanego systemu. Wzmak + streamer/dac+transport cd ???? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

Gość numik

(Konto usunięte)

Pewnie jest tak jak mówisz, ja widziałem tylko fotki. Jakie masz do tego kolumny i CD?

A który byłby "lepszy", Atoll można kupić w korzystniejszej cenie, chociaż wygląd przemawia bardziej za Roksan, najdrożej znalazłem Audiolaba. Jak można byłoby je pozycjonować pod względem muzycznym, jakości dźwięku?

1. Audiolab (stabilność brzmienia, uniwersalność)

2. Atoll (magiczna góra, czystość, ale Audiolab lepiej wg mnie trzyma całość) mam Audiolaba

3. Roksan (efektowny, kupisz i po miesiącu masz dość, mówię o Kandy - Caspian podobno lepszy)

inaczej mówiąc w kategorii neutralność Audiolab jest super wg mnie, na odsłuchach ta cecha jest czasem niedoceniana, na lata ta cecha jest kluczowa, Atoll mnie olśnił, ale uznałem że za 2 lata może znudzić pewien "charakter", a Audiolab gra, po prostu. Polecam przesłuch;p;p Mingdy

1. Audiolab (stabilność brzmienia, uniwersalność)

2. Atoll (magiczna góra, czystość, ale Audiolab lepiej wg mnie trzyma całość) mam Audiolaba

3. Roksan (efektowny, kupisz i po miesiącu masz dość, mówię o Kandy - Caspian podobno lepszy)

inaczej mówiąc w kategorii neutralność Audiolab jest super wg mnie, na odsłuchach ta cecha jest czasem niedoceniana, na lata ta cecha jest kluczowa, Atoll mnie olśnił, ale uznałem że za 2 lata może znudzić pewien "charakter", a Audiolab gra, po prostu. Polecam przesłuch;p;p Mingdy

Wśród używek jest kilka modeli Audiolab: 8000A, 8000S, 8000Q i 8200 warto, poza 8200 zawracać sobie nimi głowę?(A,S i Q można kupić za ok 1400-1700 zł)

Jak w porównaniu wypadają CD 8000 CDE i 8200 V12E? czy warto dopłacać do wyższych modeli.

Gość numik

(Konto usunięte)

Wśród używek jest kilka modeli Audiolab: 8000A, 8000S, 8000Q i 8200 warto, poza 8200 zawracać sobie nimi głowę?(A,S i Q można kupić za ok 1400-1700 zł)

Jak w porównaniu wypadają CD 8000 CDE i 8200 V12E? czy warto dopłacać do wyższych modeli.

tak, oba 8000 są świetne, szczególnie 8000s uk version, ten ze skośnymi gniazdami na kolumny, tak go odróżnisz. Q to zdaje się przedwzmak tylko a P końcówka mocy albo na odwrót;p. Ja mam 8000s wersję "chińską", ale to nie żadna ujma, gra świetnie, to ten sam sprzęt i nie daj się nabrać, że nie. 8000a to już staroć, tańszy chyba, też dobry. Ja kupiłem swojego za 1.200, teraz podrożały, nie bez przyczyny.

Także tak, 8000s warto sobie głowę zawracać :).

Zrób tak, pojedź gdzieś np Q21 i posłuchaj Audiolaba 8200, Atolla 80 lub 100, Mingdę i ewent Roksana, oceń sam uszami :), ale nie oceniaj "efektów", tylko niemęczliwość na lata. Potem najwyżej szukaj używek ale w takim przypadku zapłać im za odsłuch!!!

CD Audiolaba bierz w ciemno...do Audiolaba, jeśli pójdziesz w Atolla weź ich zestaw, raczej bierz zestawy. Do Mingdy polecam cd Marantza

jeśli znajdziesz monobloki Audiolaba bierz!!!! To rewelacja :D, każdy obsługuje 1 kolumnę - mega, ja nie miałem kasy niestety

U mnie Marantz pm 7004 gra z kolumnami Tannoy Revolution DC6 T. Słucham muzyki klasycznej, rock i jazzu. Jestem MEGA zadowolony z takiego połączenia. Jeśli uda Ci się znaleźć używki, to polecam odsłuchy.

Gość numik

(Konto usunięte)

Znalazłem 8000 CDE za 2100zł, czy warto dokładać do 8200 V12D aż 1400zł!?

nie warto dopłacać wg mnie, powiem więcej, spróbuj go nabyć za 1.900, 2.100 to nie najmniej;p;p

U mnie Marantz pm 7004 gra z kolumnami Tannoy Revolution DC6 T. Słucham muzyki klasycznej, rock i jazzu. Jestem MEGA zadowolony z takiego połączenia. Jeśli uda Ci się znaleźć używki, to polecam odsłuchy.

oczywiście, sam polecam odsłuchy. A masz porównanie z Audiolabem, Atollem czy Mingdą? Bo ja też kiedyś byłem olśniony pm 7004, do czasu, pytam z ciekawości czy to świadomy wybór czy nie porównywałeś z innymi

Zdecyduję się chyba na zestaw Audiolaba 8000s i CD 8000, czy oprócz Kef q7000, macie jakąś alternatywę podobnej jakości dżwięku ale niższej cenie ;-) ? np. Q7 ?

Gość numik

(Konto usunięte)

Znalazłem za 1600:-)

super :), KEF nie znam aż tak dobrze, mnie na odsłuchach nie powaliły kiedyś, ogólnie wolałbym wziąć kredyt na pół roku (wziąłem;p;p) niż oszczędzać na kolumnach, wg mnie masz na tyle fajne klocki, by dać im zagrać;p;p, opinie o KEFach są różne, kurcze, chyba wolałbym nie tylko Dali, ale i może Monitor Audio. Porównaj je gdzieś z audiolabem i kup najlepsze dla Ciebie, nie słyszałem KEFów z Audiolabem akurat, przyznaję

super :), KEF nie znam aż tak dobrze, mnie na odsłuchach nie powaliły kiedyś, ogólnie wolałbym wziąć kredyt na pół roku (wziąłem;p;p) niż oszczędzać na kolumnach, wg mnie masz na tyle fajne klocki, by dać im zagrać;p;p, opinie o KEFach są różne, kurcze, chyba wolałbym nie tylko Dali, ale i może Monitor Audio. Porównaj je gdzieś z audiolabem i kup najlepsze dla Ciebie, nie słyszałem KEFów z Audiolabem akurat, przyznaję

A co powiesz na Acoustic Energy Aelite 3 ? Można dostać za ok 2500, dali ikon 6 - przeraża cena - 6000zł! Czy jest aż taka różnica, (nie jestem audiofilem) Chyba że Audio Academy ale raczej Phoebe III (ok 3000zł), Hyperion trochę droższe (5300) :-(

Gość numik

(Konto usunięte)

A co powiesz na Acoustic Energy Aelite 3 ? Można dostać za ok 2500, dali ikon 6 - przeraża cena - 6000zł! Czy jest aż taka różnica, (nie jestem audiofilem) Chyba że Audio Academy ale raczej Phoebe III (ok 3000zł), Hyperion trochę droższe (5300) :-(

nie no ikon zabija ceną, to już nie moja liga wydawania kasy na kolumny, na razie;p;p, zensor 7 są już dobre, ae 3 to też świetny sprzęt, phoebe super. To już tylko wybór Twoich uszu, chcesz wydać sporo kasy, wydaj tak żeby uszy skakały, pojedź i posłuchaj bo każdy ma uszy ustawione na inne detale, podzakresy, jedni potrzebują energii, inni detaliczności głównie, jedni góry inni dużo dołu. Pojedź i się przekonaj;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.