Skocz do zawartości
IGNORED

Transformator do NAD C352

simonto

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Mam nadzieję, że powyższy temat nie będzie uznany za zaśmiecanie forum. Mam wzmacniacz NAD C-325 ale bez transformatora. Czy ktoś ma może pojęcie jaki transformator należy tam włożyć ? Może ktoś z kolegów ma taki wzmacniacz i może pomierzyć wyjścia trafo - chciałbym wstawić tam jeden z transformatorów jakie ma do dyspozycji lub dopasować coś z oferty polskich producentów (z tego powodu piszę na DIY :).

Proszę o pomoc w tej sprawie. Ewentualnie takie trafo chętnie odkupię !

Simonto

https://www.audiostereo.pl/topic/115043-transformator-do-nad-c352/

Jeśli to ta wersja, to zajęło to jakieś 3,5min ;-) fragment service manuala (z google).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie znam tych modeli i nie wiem czym się różnią. Jak masz Service Manuala (jest dostępny, przed chwilą pobrałem i faktycznie "biednawy") możesz policzyć sobie część z napięć, które są opisane na schemacie... ale to trochę na około. Na schemacie Power Amplifier masz np. zasilanie +50, jak podzielisz przez 1,4 wychodzi 35,7V dodasz do tego stratę na mostku... I tam jest chyba stabilizacja, możesz porównać schematy i możesz dojść co i jak. Dla końcówki mocy różnice typu 1-2V w stosunku do oryginału nie zrobią różnicy bo u Ciebie w gniazdku będzie 235V a u mnie 224V a chodzić musi :-) Niskie napięcia pomocnicze są stabilizowane więc tu też ok.

W skrócie, jak Ci nikt nie pomierzy oryginału to z porównania manuali i małych przeliczeń powinno Ci się udać.

Pozdr

Koledzy,

Mam nadzieję, że powyższy temat nie będzie uznany za zaśmiecanie forum. Mam wzmacniacz NAD C-325 ale bez transformatora. Czy ktoś ma może pojęcie jaki transformator należy tam włożyć ? Może ktoś z kolegów ma taki wzmacniacz i może pomierzyć wyjścia trafo - chciałbym wstawić tam jeden z transformatorów jakie ma do dyspozycji lub dopasować coś z oferty polskich producentów (z tego powodu piszę na DIY :).

Jak się nie mylę to widziałem aukcję z takim wzmacniaczem . Dziwne żeby ktoś ze sprawnego wzmacniacza wyciągał trafo .

No właśnie , pewny jesteś że jest sprawny ?

Jak będę miał takiego do modyfikacji to pomierzę te napięcia .

Witam, właśnie to ja go zakupiłem. W zasadzie żeby zacząć cokolwiek muszę podłączyć zasilanie :) Z drugiej strony sprowadza się sporo sprzętów z "zachodniego obszaru płatniczego" po padłych serwisach itd.

Podejrzewam, ze trafo padło i ktoś wyjął żeby je przewinąć i... tak zostało. Serwisówka jest na prawdę biedna jeśli chodzi o oznaczenia napięć. Zasilanie końcówki to pół biedy, problemem jest zasilanie na stand by - nie chcę czegoś upalić.

@muda44 - wielki piwko będzie za podanie tych danych ! Wstawić potem jakiś ersatz to już niewielki problem.

Jeszcze raz proszę kogoś kto ma taki wzmacniacz aby pomierzył te wyjścia i jeśli to możliwe zrobił zdjęcie trafa (jak jest umiejscowione w koszyku)

Napisze jeszcze na elektrodę - może ktoś tam ma dostęp do tego wzmaka.

Pozdrawiam

I to stwierdzenie, rozwiązywałoby problem, niestety wklejony przez kolegę ja_brzoza schemat to C325 (a nie C352) - pewnie to "czeski" błąd. Czy ktoś z kolegów ma serwisówkę do C352 BEE ?

Podejrzewam, ze trafo padło i ktoś wyjął żeby je przewinąć i... tak zostało.

Nie chcę Ciebie martwić . Oglądałem tą aukcję i poważnie myślałem o jego zakupie ( do modyfikacji i sprzedaży ) ale stwierdziłem że będzie więcej z nim problemów .

Może się mylę ale takie trafa się nie palą i stwierdziłem że wzmacniacz się zjarał a ktoś trafo wyciągnął sobie na inne cele a sprzedał za grosze jako używany albo wystawił przed dom ...

Pomierz sobie tranzystory końcowe czy nie jest jakiś uwalony .

@muda44 - wielki piwko będzie za podanie tych danych ! Wstawić potem jakiś ersatz to już niewielki problem.

Od jakiegoś czasu już nie miałem tej wersji ( modyfikuje NADy ale bardziej C320 , C320BEE , C326BEE i C312 , rzadziej C350 czy 352 ) ale jak się coś trafi to będę pamiętał .

Dziękuję za zwrócenie uwagi ! To był czeski błąd i to MOJ własny ! Serwisówka do 352BEE tak samo mało mówi o zasilaniu.

Przed uruchomieniem sprawdzę tranzystory to pewne, najpierw uruchomię zasilacz i dopiero potem resztę !

Temat jest jak najbardziej aktualny - choć z pogranicza śmieciowości. W razie jakby ktoś miał informacje - to proszę o kontakt !

• 2 miesiące później...

Witam ponownie kolegów w tym wątku i nie tylko.

Niestety nie mogę nigdzie doszukać się wartości napięć wtórnych transformatora do tego wzmacniacza.

Muszę więc eksperymentować. Będę chciał zastosować transformator 2 x 63 V - czy waszym zdaniem będzie OK ?

Niechciał bym czegoś upalić - a do wyprowadzenia +50 powinno być OK.

Jaka jest wasza opinia ?

Simonto

Przed chwileczką pomierzyłem trafo bez obciążenia ( nie podłączone ).

różowy - czarny = 41,8V

pomarańczowy- czarny = 33,4V

różowy – różowy = 82,9V

pomarańczowy – pomarańczowy = 66V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No i wszystko jasne !

Dzięki koledze rzuf udało się poznać prawidłowe parametry trafa. Odpowiednik dobrałem dzięki firmie TELTO i to ich transformator toroidalny TS240/T12 zagościł w NAD-zie. Jest wyraźnie wyższy ale wystarczyło wymienić śrubę montażową i GRA ! Wzmacniacz od razu się uruchomił i działa !

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Simonto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.