Jump to content
IGNORED

Zestaw stereo do ok. 6k zł / nagłośnienie TV

morwsin

Recommended Posts

Witam

Proszę o pomoc w rozgryzieniu tematu nagłośnienia w salonie w nowym domu. Postaram się najpierw opisać w miarę jasno najpierw potrzeby.

1. potrzebne jest nagłośnienie nowego TV

2. potrzebny jest odtwarzacz audio CD, słucham głównie rocka/progresji/lekka elektronika/swing/klasyczny jazz

3. chcę uruchomić NAS z serwerem DLNA i w ten sposób też odtwarzać muzykę (chyba używając telewizora)

Klasycznie do TV wszyscy polecają kino domowe, ale pojawiła się całkiem sensowna opcja podłączenia TV do porządnego zestawu stereo i zrezygnowania z dźwięku przestrzennego. Tato po wizycie w lokalnym sklepie audio przywiózł taką propozycję:

1. Kolumny Hecko Music Style 500 - 2650zł

2. Amp System Fidelity SA 300 - 1350zł

3. CD System Fidelity SA 300 - 1050zł

4. Kable Oehlbach - 190zł

5. Blu Ray Sony BDP S1100 - 230zł

RAZEM 5470zł

Jestem studentem i w domu bywam sporadycznie, więc nie byłem w sklepie i nie rozmawiałem ze sprzedawcą. Za to przypadła mi teraz nieprzyjemna rola osoby, która powinna zaakceptować to rozwiązanie, szczególnie, że ostatecznie prawdopodobnie z CD będę korzystał tylko ja. Ale mam poważne wątpliwości i przed rozmową ze wszystkimi stronami potrzebuję pomocy i doedukowania.

1. Czy rozwiązanie telewizor do wzmacniacza stereo ma wogóle sens? Może lepszy byłby bardziej bogaty w funkcje i złącza amplituner stereo?

2. Jak podłącza się telewizor do wzmacniacza? Telewizor ma wyjście słuchawkowe, ale nie wiem czy ono się nadaje. Wzmacniacz cyfrowych wejść nie ma. Potrzebny jest DAC? Z rozpiski ze sklepu rozumiem, że nie jest przewidziany, więc inaczej niż przez phone out/audio out sprzedawca tego chyba nie podepnie (dodam, że pan w sklepie wszystko na miejscu podłącza i konfiguruje, więc ma na to jakiś pomysł, ale chcę być gotowy na rozmowę o tym).

3. Rozwinięcie poprzedniego pytania. Widziałem wzmacniacze stereo takie jak Marantz PM6005 z wejściami cyfrowymi, ale nie mogłem nigdzie znaleźć jak taki wzmacniacz zachowuje się po dostaniu sygnału przestrzennego. I czy może w telewizorze można wymusić podawanie sygnału stereo? Tego w instrukcji obsługi też nie widziałem.

4. Mam w końcu wątpliwości co do samych urządzeń. System Fidelity rozumiem jest dość kontrowersyjnym urządzeniem, ale dostało dość pochlebną recenzję

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a wtedy zestaw kosztował 4000zł a nie 2400zł jak teraz. Z drugiej strony 2 piloty wydają się raczej wybitnie niewygodne. Poza tym odtwarzacz nie obsługuje nic poza CD-audio(chociaż to akurat drobna wada). Czy ten zestaw wogóle ma sens czy może są jakieś lepsze alternatywy.

Dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie

Piotrek

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

Problem będzie w z podłączeniem wszystkiego bo nowe urządzenia jak TV, BD (+ coś co dojdzie) nie ma wyjść analogowych i trzeba by kombinować z dodatkowymi urządzeniami.

Druga sprawa czy masz tak ogromną płytoteke że musisz koniecznie kupować CD ?

Jak nie oglądasz filmów i nie grasz w gierki to stereo jest dobrym pomysłem.

Miało wyjść teraz takie coś jak Yamaha As301, miało by wiekszy sens.

Hidden Content

Witaj,

moim zdaniem najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie zakup systemu, zbudowanego na bazie amplitunera sieciowego oraz odtwarzacza CD. W tym przypadku masz do wyboru amplitunery Onkyo TX-8050, Yamaha R-N500 oraz Harman Kardon HK 3770. Do każdego z powyższych możesz dobrać optymalny odtwarzacz CD (Yamaha CD-300, Onkyo C-7030, Harman Kardon BDT-30 - odtwarzacz Blu-Ray). Druga alternatywą jest zakup dobrego wzmacniacza stereofonicznego oraz odtwarzacza sieciowego CD. W tym przypadku masz do wyboru jeden z modeli wzmacniaczy Yamaha z odtwarzaczem CD-N500, w przypadku natomiast marki Onkyo mamy do dyspozycji świetny odtwarzacz C-N7050 połączony ze wzmacniaczem A-9030.

Najlepszą brzmieniowo opcją natomiast byłby wybór odtwarzacza sieciowego oraz klasycznego wzmacniacz np. Marantz PM 6005, NAD C326BEE, Xindak A-06 czy BC Acoustique EX322.1.

Kwestia kolumn - w tym przypadku mamy problem, bo nie podałeś wielkości pomieszczenia odsłuchowego. Tak więc proszę o więcej informacji, które pozwolą na zaproponowanie kilku konkretnych rozwiązań.

Czy jest możliwość, abyś podjechał do nas na odsłuchy? To wszystko mamy fizycznie w salonie, wszystko można posłuchać, porównać i dobrze wybrać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję ze wyczerpującą odpowiedź. Sporo do przemyślenia. Pokój ma ok 30m2, ale zaznaczam, że duża głośność nie jest priorytetem. W kwestii CD to słucham regularnie i mam sporą, ciągle powiększaną kolekcję.

Dziękuję za zaproszenie na odsłuch, ale niestety Pabianice to drugi koniec Polski. W kwestii odtwarzania sieciowego, czy dobrze podłączony smart TV może spełniać te funkcje, czy będzie jakaś różnica? Mam na myśli smart tv podpięty przez złącze optyczne albo jakiś porządny DAC. Włączenie telewizora nie przeszkadza, nawet prawdopodobnie nawigowanie po bibliotece będzie prostsze.

Hidden Content

Dziękuję ze wyczerpującą odpowiedź. Sporo do przemyślenia. Pokój ma ok 30m2, ale zaznaczam, że duża głośność nie jest priorytetem. W kwestii CD to słucham regularnie i mam sporą, ciągle powiększaną kolekcję.

Dziękuję za zaproszenie na odsłuch, ale niestety Pabianice to drugi koniec Polski. W kwestii odtwarzania sieciowego, czy dobrze podłączony smart TV może spełniać te funkcje, czy będzie jakaś różnica? Mam na myśli smart tv podpięty przez złącze optyczne albo jakiś porządny DAC. Włączenie telewizora nie przeszkadza, nawet prawdopodobnie nawigowanie po bibliotece będzie prostsze.

Witam

Proszę o pomoc w rozgryzieniu tematu nagłośnienia w salonie w nowym domu. Postaram się najpierw opisać w miarę jasno najpierw potrzeby.

1. potrzebne jest nagłośnienie nowego TV

2. potrzebny jest odtwarzacz audio CD, słucham głównie rocka/progresji/lekka elektronika/swing/klasyczny jazz

3. chcę uruchomić NAS z serwerem DLNA i w ten sposób też odtwarzać muzykę (chyba używając telewizora)

Klasycznie do TV wszyscy polecają kino domowe, ale pojawiła się całkiem sensowna opcja podłączenia TV do porządnego zestawu stereo i zrezygnowania z dźwięku przestrzennego. Tato po wizycie w lokalnym sklepie audio przywiózł taką propozycję:

1. Kolumny Hecko Music Style 500 - 2650zł

2. Amp System Fidelity SA 300 - 1350zł

3. CD System Fidelity SA 300 - 1050zł

4. Kable Oehlbach - 190zł

5. Blu Ray Sony BDP S1100 - 230zł

RAZEM 5470zł

Jestem studentem i w domu bywam sporadycznie, więc nie byłem w sklepie i nie rozmawiałem ze sprzedawcą. Za to przypadła mi teraz nieprzyjemna rola osoby, która powinna zaakceptować to rozwiązanie, szczególnie, że ostatecznie prawdopodobnie z CD będę korzystał tylko ja. Ale mam poważne wątpliwości i przed rozmową ze wszystkimi stronami potrzebuję pomocy i doedukowania.

1. Czy rozwiązanie telewizor do wzmacniacza stereo ma wogóle sens? Może lepszy byłby bardziej bogaty w funkcje i złącza amplituner stereo?

2. Jak podłącza się telewizor do wzmacniacza? Telewizor ma wyjście słuchawkowe, ale nie wiem czy ono się nadaje. Wzmacniacz cyfrowych wejść nie ma. Potrzebny jest DAC? Z rozpiski ze sklepu rozumiem, że nie jest przewidziany, więc inaczej niż przez phone out/audio out sprzedawca tego chyba nie podepnie (dodam, że pan w sklepie wszystko na miejscu podłącza i konfiguruje, więc ma na to jakiś pomysł, ale chcę być gotowy na rozmowę o tym).

3. Rozwinięcie poprzedniego pytania. Widziałem wzmacniacze stereo takie jak Marantz PM6005 z wejściami cyfrowymi, ale nie mogłem nigdzie znaleźć jak taki wzmacniacz zachowuje się po dostaniu sygnału przestrzennego. I czy może w telewizorze można wymusić podawanie sygnału stereo? Tego w instrukcji obsługi też nie widziałem.

4. Mam w końcu wątpliwości co do samych urządzeń. System Fidelity rozumiem jest dość kontrowersyjnym urządzeniem, ale dostało dość pochlebną recenzję

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a wtedy zestaw kosztował 4000zł a nie 2400zł jak teraz. Z drugiej strony 2 piloty wydają się raczej wybitnie niewygodne. Poza tym odtwarzacz nie obsługuje nic poza CD-audio(chociaż to akurat drobna wada). Czy ten zestaw wogóle ma sens czy może są jakieś lepsze alternatywy.

Dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie

Piotrek

H80+Oppo+Dm3/7, a TV jakikolwiek można podłączyć z wyjścia słuchawkowego, oczywiście dobre do oglądania filmów tylko

Hidden Content

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.