Skocz do zawartości
IGNORED

Która wariant będzie lepszy?

Blanco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do wymiany mojego sprzętu audio na coś lepszego. W tej chwili to PC + Karta Audiotrak Prodigy HD2 Advanced + Microlab Solo 7c.

Mam rozkimnę czy brać DAC + wzmacniacz + kolumny czy też rozważyć opcję DAC + kolumny aktywne lub słuchawki. Sprzęt może być używany. Chciałbym się zamknąc w kwocie 1500, no może 1700 za wszystko. Budżet mały.

Przede wszystkim zależy mi na mobilności DACa ponieważ być może będe korzystał z laptopa. Fajną opcją jest przez niektóre DAC wsparcie dla Androida (mam LG G2 więc fajnie by było go czasem wykorzystać) np. Ifi nano lub nuForce Icon DAC. Interesujące opinie można znaleźć także na temat Aune T1. Jestem go bardzo ciekawy.

Jeśli chodzi o kolumny dużo ciekawych i pochlebnych opinii czytałem na temat podstawkowych Magnat 673. Polecali do nich wzmacniacz NAD lub Pioneer. Zależy mi na ciepłym, detalicznym brzmieniu, stereofonii oraz niezłej przestrzeni. Lubię dość miękki, głęboki bas. Słucham sporo rapu, chillhopu, chilloutu oraz wszelkiej elektroniki. Choć Solo 7C nie są gigantami to i tak rzadko kiedy mam okazję słuchać ich grubo powyżej środkowej skali dlatego zależy mi bardziej na jakość niż mocy.

Chciałbym Was prosić o pomoc w doradzeniu, co byście zrobili na mym miejscu oraz wskazali na konkretny sprzęt. Mam w tej chwili fundusz, ale nie mam konkretnego pomysłu. Wiem że kasa pójdzie na coś innego jeśli się teraz nie zdecyduje. Pomocy ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/115092-kt%C3%B3ra-wariant-b%C4%99dzie-lepszy/

Do rozkminiania takich kwestii jest odpowiednie miejsce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do rozkminiania takich kwestii jest odpowiednie miejsce

Ukryta Zawartość

Tak tak zbyt dobrze wiem jak to działa w wątkach zbiorczych. Twój post jest jednym z dziesięciu nowych. Jesli ktos go zauważy to sukces, a jak odpowie z sensem to cud. Ja przewertowałem ten wątek i nie znalazłem nic szczególnego...

W czasie pisania swojego posta i marnowania swojego cennego czasu mogłeś zastanowić się nad jakąś odpowiedzią dla zadanych przeze mnie pytań i wątpliwości , na pewno by to więcej wniosło niż tego rodzaju wypowiedź ;)

Pisałem o podstawkowych, bo chyba w tej samej cenie podłogówki nie zagrają tak samo dobrze. A co myślicie na Pylon Monitor? Jak się mają do Magnata 673?

Ukryta Zawartość

Pylony słyszałem na as 2013 grały z audiolabem. Za taką kasę fajny dźwięk, wiadomo nie miały zejścia do podziemi ale fajny kick jak na ich rozmiar. A audiolaba upolujesz za jakieś 1k. Powinieneś być zadowolony - muzykalne połączenie. Do do kolumn magnum nie wypowiem się słyszałem tylko jakieś dwa dosyć tanie modele - jak dla mnie wieś tańczy i śpiewa!

EDIT:

Zobaczyłem budżet w tym budżecie to nad c320/c350 i do tego tannoy m2 mercur bądź Acoustic Energy AE 100. Pierwsze trochę cieplej brzmiące drugie bardziej neutralne z nieco żywszym brzmieniem.

No właśnie podobno tych Magnatów nie ma co porównywać do taniego szajsu. Sam osobiście ich nie słuchałem, ale wiele opinii wskazuje że jego bardzo dobre oceny w testach i opiniach słuchaczy nie są wyssane z palca. Podobno dzwiek jest dojrzały i potrafi nagłośnić spore pomieszczenie co w moim przypadku jest nawet wskazane, tzn. nie chce by miały mniejszy POTENCJAŁ od moich Solo 7c tzn. m.in. bas. Zależy mi abym zestaw grał w miarę od niskiego poziomu głośności całym pasmem, ponieważ dosyć często sprzęt zaczyna grać poprawnie po okręceniu gałki ;)

O ile Tannoye M2 można spotkać dosyć często to tych AE nie bardzo. Ten Pylon Pearl Monitor ciekawy. O tych wzmacniaczach NADa mało informacji i samego sprzętu również. A ten Audiolab to jaki konkretnie model?

Audiolab 8000A, no nie żartuj, że mało informacji masz o nadach:) Są powodem najbardziej zróżnicowanych wpisów IMO na tym forum:)

Jak sobie znajdziesz tanio c320 /c320bee to Ci w przyszłości Muda44 będzie mógł zmodyfikować podobno to wtedy co najmniej lvl wyżej.Ja bym się skłaniał raczej do starszej wersji (c320) a to dlatego, że to chyba ostatnia seria nadów na które było mało narzekań co do awaryjności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.