Skocz do zawartości
IGNORED

moje pierwsze kino domowe- pytania

kengoo15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dziś natrafiłem na tą stronę i widzę, że jest tu dużo życzliwych i kompetentnych ludzi, którzy może mi pomogą:-) Zastanawiam się na kupnem kina domowego do pokoju 20 m2 do bloku. Na początku powiem że kino miałoby służyć głównie do oglądania filmów ściągniętych z neta, posłuchania radia i muzyki, głównie elektronicznej i rnb( podłączonej do amplitunera przez USB). Bluray nie jest mi potrzebny. Kolumny stałyby wszystkie na podłodze. I teraz głównie pytania. Czy warto kupić kompłatny zestaw czy raczej amplituner oddzielnie a kolumny oddzielnie. Ile kolumn do tego pokoju? Czy subwoofer jest potrzebny? Czy kupować wszystko z jednej firmy czy połączyć różne firmy. Interesuje mnie tylko czarny kolor sprzętu. Dodam że jesteśmy z żoną melomanami, a ja dodatkowo ze szczyptą audiofila. Budżet niewielki 2000zl. Wiem, że to niedużo ale może doradźcie mi coś rozsądnego do tej kwoty.

https://www.audiostereo.pl/topic/115104-moje-pierwsze-kino-domowe-pytania/

Będzie ciężko coś znaleźć w tym budżecie, a Twoje audiofilskie ego taki zestaw nawet nie połechce:) Po pierwsze subwoofer do kina to podstawa. Na tyły wystarczą monitory i nie muszą to być też kolumny podłogowe, więc trzeba zainwestować w jakieś uchwyty ścienne lub standy. Kolumny najlepiej gdyby były z jednej serii, bo masz wtedy zachowaną spójność brzmienia i jakoś to lepiej wygląda wizualnie. Subwoofer i amplituner nie muszą być tego samego producenta. Lepiej złożyć kino z elementów niż kupować plasikowe All in one. Teraz gorsza wiadomość. Kolumny to koszt min. 1500zł, amplituner podobnie, suba kupisz tak 700-800zł, więc już to daje koszt prawie dwukrotnie większy. Np. Denon X1000 + Jamo s506 ( 5.0) to już ok. 2400zł, a gdzie jeszcze subwoofer? Zobacz też sobie zestaw ONKYO TX-NR525 + Boston Acoustics CS260II/23II/225II, bo można go wyrwać za delikatnie ponad 2k, na suba byś najwyżej dozbierał.

Dzięki za odpowiedź. Opcja uchwytów na kolumny na ścianie odpada. Wiec chyba kolumny półkowe mi nie są potrzebne?! Czyli 2 duże kolumny plus subwoofer wystarczą żeby w miarę się cieszyć dźwiękiem? A czy nie lepiej zamiast kupować oddzielnie elementy to kupić zestaw kompletny dobrej firmy? Powiedzmy tak do 2500zl. Jakie są wady i zalety kompletnego zestawu a jakie elementów łączonych? Sorry za nawałnicę pytań ale kino ma mi Służyć wiele lat więc lepiej wiedzieć co się kupuje. Czekam na Wasze dalsze posty.

Zestawy All in One to przeważnie plastiki, bo te niby zestawienia z Allegro ( kolumny + amplituner) to są tyko takie przykładowe i można je całkiem inaczej skonfigurować. Plastiki zagrają jako tako w kinie, ale już w muzyce będzie gorzej niż przy "drewnie". Dwie kolumny + subwoofer zagrają fajnie, ale przecież dźwięku surround na takim zestawieniu nie uświadczysz? Zawsze to fajna opcja jak się na start nie ma dużej kasy i człowiek chce sukcesywnie rozbudowywać swój system o dodatkowe kolumny. Zaletą osobnych zestawów jest większa możliwość doboru elementów pod swój gust, mocniejsze i lepiej wyposażone amplitunery, lepsza jakość dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.