Skocz do zawartości
IGNORED

DAC plus transport?

Dali_User

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety ostatecznie mój odtwarzacz CD padł. Napęd na pewno do wymiany wg serwisu. Pytanie teraz co dalej? Skłaniałbym się ku rozwiązaniu jakis odtwarzacz CD i dobry DAC. Tyle ze sie nie znam co ewentualnie brac. Na alle są cambridge, nostromo, musical fidelity. Czy jest sens bawic się w DAC plus CD player?

https://www.audiostereo.pl/topic/115159-dac-plus-transport/

Wszystko zależy czy chcesz iść w stronę plików i WIMP HiFi czy wolisz pozostać przy CD.

Jaki masz budżet ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pytales o koszt takiego napedu?Wogole jest do dostania?

Napęd to koszt 1000zł. Teoretycznie mógłbym go wymienic ale jak wiadomo napędy to awaryjna część i nie chcę za rok na przykład bulic znów.

Wszystko zależy czy chcesz iść w stronę plików i WIMP HiFi czy wolisz pozostać przy CD.

Jaki masz budżet ?

Żadnych plików. Chcę pozostac przy CD. Budżet do 1000zł.

Za 1000 zł to tylko DAC Nostromo Wolf i jakiś starszy Marantz.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Za 1000 zł to tylko DAC Nostromo Wolf i jakiś starszy Marantz.

W tej cenie jedynie Arcam rDAC z lepszym zasilaczem + Marantz CD52 jako transport + kabel coax

Dzięki. Rozejrzę sie

W przypadku budżetu w wys. 1.000 ten Pionner będzie high-endem ;-)))))))))))))

Szybkie pytanko:

Czy do 800-1000zł jestem w stanie dostać lepiej brzmiący transport niż Pioneer PD-9700 lub Marantz CD-52MKII SE?

Pytanie odnosi się tylko i wyłącznie do jakości dźwięku. Odrzućmy na bok fakt dostępności lasera.

Co do pytania zadanego na początku:

Od bardzo niedawna jestem posiadaczem Micromegi DUO.BS2. podłączonej do Meridiana 206 (potrzebuje jeszcze 2giego transportu)

Ten przetwornik jest rewelacyjny! Słuchałem kilku DACów do 2000zł i żaden na mnie nie zrobił większego wrażenia, zawsze miałem wrażenie, że mój Luxman D-107u grał po prostu lepiej, po podłączeniu Micromegi byłem w potężnym szoku, dźwięk nieco ocieplony, a jednocześnie bardzo analityczny, scena świetnie budowana zarówno w głąb jak i na boki, zaskoczyło mnie brzmienie średnicy, Luxman w tej kwestii bił (wg mnie) np. Sonego CDP-X779ES, a Micromega mu nie ustępowała. DAC został u mnie, a Luxman leży już u znajomego (był nieco za ciepły do mojego zestawu).

Jeżeli Arcam rDac jest w stanie zagrać lepiej to będę w szoku. rDaca niestety nigdy nie słuchałem i jeżeli ktoś ma ochotę to chętnie porównam.

Transporty nie brzmią. Transport ma za zadanie równo i perfekcyjnie kręcić płytą. To DAC odpowiada za brzmienie...

Po części się zgadzam. Transporty brzmią dobrze albo źle. Albo coś pomiędzy ;-)

Sam z doświadczenia wiem, że są zauważalne różnice pomiędzy jakością dźwięku odtwarzaczy CD w roli transportu ;)

Oczywiście że tak. Bo jedne przekazują DAC-owi pełną informację w sposób precyzyjny a inne wprowadzając swoje błędy lub zakłócenia degradują dźwięk. Tym niemniej nadal powtarzam - transport nie gra. Wpływa na dźwięk o tyle - o ile go degraduje lub nie.

W tej cenie jedynie Arcam rDAC z lepszym zasilaczem + Marantz CD52 jako transport + kabel coax

Znalazłem niezle oceniany Project DAC FL. Co do zasilacza masz na mysli np forumowego Tomanka?

Czy do 800-1000zł jestem w stanie dostać lepiej brzmiący transport niż Pioneer PD-9700 lub Marantz CD-52MKII SE?

Pytanie odnosi się tylko i wyłącznie do jakości dźwięku. Odrzućmy na bok fakt dostępności lasera.

Za około 1000 - 1500 pojawiają się dedykowane transporty ale w stanie niewiadomym .

Po części się zgadzam. Transporty brzmią dobrze albo źle. Albo coś pomiędzy ;-)

Dokładnie ;)

Co do zasilacza masz na mysli np forumowego Tomanka?

Nie - ten na regulatorze Teddy Pardo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.