Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Sony TA-F542E

realkrys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wpadł w moje ręce ostatnio wzmacniacz, a raczej końcówka mocy z regulacją głośności Sonu TA-F542E. Podłączyłem do moich kefów i zagrało to naprawdę przyzwoicie. Niestety jest ona nadgryziona już zębem czasu i np. gra trochę na lewą stronę. Obstawiam potencjometr lub potrzebę ustawienia punktów pracy.

Czy ktoś miał już styczność z tym soniaczkiem? Jakieś sugestie?

Zamierzam poddać go lekkiemu tuningowi- odświeżenie elektrolitów, wyrzucenie preampu gramofonowego, dodanie przekaźników aby przejęły obowiązki przełącznika mechanicznego, dodanie sterowania z pilota do głośności- na potencjometrze alpsa, odcięcie wyboru wyjść głośnikowych a/b, wymiana gniazd głośnikowych i rca.

To tak z grubsza.

Pytanie czy warto poświęcać mu tyle czasu i wkładu finansowego.

https://www.audiostereo.pl/topic/115170-tuning-sony-ta-f542e/

Koncówka jest zacna, świetne tranzystory Sankena, dosc mocne trafo, ogolnie bardzo przemyslana konstrukcja, troche uboższa wersja ES

Sprawdz jeszcze tylko jaka to wersja modelu, w razie potrzeby przerob ja na wersje europejska, zmień kondensatory główne na 2x 22.000uF oraz kondensatory przedwzmacniacza na 2x 5600uF

Zmiana gniazd RCA raczej zbędna, w głośnikowe mozesz sie pobawic, elektrolitów w torze nie zmieniaj jesli nie sa wyschniete.

W/g serwisówki siedzi w nim potencometr 2x120k. Jest sens podmieniać go na taki sam? Pisałem, że chciałbym zrobić zdalne sterowanie z pilota do głośności i zastanawiam się co by zmieniło gdyby wstawić 2x50k z silniczkiem z alpsa -jest akurat jeden pod ręką :)

• 2 tygodnie później...

Jak na razie wywaliłem oryginalny przewód zasilający i wstawiłem gniazdo zasilające.

W weakend pojechałem do kuzyna, który przeprowadzł ostatnio kilka modów nad-a 355Bee. W/g jego opisów niebo a ziemia. Pozbyl się przedwzmacniacza i coś poprawił w zasilaniu. Zagrało to dużo lepiej niż przed tymi operacjami: przestrzeń na długość prawie całego salonu (około 6 m długści), szeroka scena aczkolwiek wokal nosowy. Wtedy wyciągnąłem z bagażnika mojego Soniaczka i podłączyłem pod jego sprzęt. Powiem to tak- nad przy nim to półka niżej. Pełna równowaga tonalna (w porównaniu do Nada). Wokal czysty i bez tego dziwnego nosowego basowania. Dla bardziej miarodajnych porównań zmieniliśmy IQ7 po przeróbkach na XQ5 Te same wnioski. Aż strach pomyśleć jak by został ten Nad zmiażdżony gdyby te porównania były dokonywane przed jego modami.

Troch się kuzyn wkurzył, że sprzęt kupiony okazyjnie za 200,- gra o wiele lepiej od wzmaka, za którego musiał kilka lat temu wybecalować 1000,- i włożyć sporo pracy aby zagrał przyzwoicie.

W soniaczku na razie tylko gniazdo zasialające założyłem.

W nadzie z tego co wiem jeszcze kondów nie zmianiał kuzyn bo planował włożyć nowe- wydajniejsze trafo.

Dolozyliscie pojemnosc w zasilaczu

Mam 15000uF Mundorfa M-lytic ale zastanawiałem się czy za bardzo nie uszczuplą basu- w CA je włożyłem i bas stał się precyzyjniejszy ale za to ubyło go zauważalnie.

• 2 tygodnie później...

W weekend znów porównywałem Soniaczka z Nadem c355Bee. Nad przeszedł kolejną modyfikację. Na wejściu końcówki został wymieniony kondensator elektrolityczny 47uF na JFX 4,7uF. I po tej zmianie ciężko zdecydować, który gra lepiej.

Teraz podobny zabieg przeprowadzę w F542. Zobaczymy co będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.