Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + CD - budżet 5000 - 15000 zł.

Kaszana52

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc w wyborze zestawu wzmacniacz i odtwarzacz CD. Nie chciałbym przekroczyć 15000 zł, ale jak będzie to wyraźnie poniżej to również nic się nie

stanie.

Kolumny jakie posiadam to podstawkowe B&W 705. Od strony muzycznej jestem monotematyczny, bo w zasadzie słucham tylko cięższych odmian rocka

i tylko z płyt CD.

W moim mieście wyboru nie ma żadnego, więc być może (o ile czas pozwoli) wybiorę się na odsłuch i (mam nadzieję, że coś przypadnie do gust) zakup.

Myślałem o Q21 - podobno mają spory wybór sprzętu na miejscu (nie bardzo mam czas jeździć po różnych miejscach).

Dlaczego taka rozpiętość kwotowa: większość płyt z tego gatunku jest kiepsko nagrana i zastanawiam się czy jest sens zbliżyć się do górnej granicy budżetu

czy raczej pozostać w dolnej (ale może lepszy sprzęt wyciągnie maksymalnie co się da z płyt).

Po przeczytaniu tematów forum, pojawiły się takie pomysły:

Roksan Kandy lub Caspian

Audiolab (tutaj jest większy znak zapytania, ponieważ spotkałem się opiniami, że gra dosyć ciemno - nie lubię czegoś takiego)

Hegel

Atoll 100 lub 200 (niestety w Q21 zdaje się nie prowadzą tej firmy)

czy też może pozostać np. przy Nad C356BEE i C546BEE?

Proszę o pomoc.

Chętnie wysłucham i jestem otwarty na inne pomysły.

Frapujące dla mnie jest, że lubisz cięższego rocka, a poniekąd musisz męczyć się z kolumnami B&W 705. Czy to kwestia małego pomieszczenia, czy tak bardzo te kolumny przypadły Ci do gustu? Nie mówię, że one są złe (sam miałem kiedyś 804), ale sam do rocka wybrałbym coś innego.

Gdyby okazało się, że jednak masz większy pokój, to za połowę maksymalnej kwoty (albo mniej) możesz kupić używane B&W 803, ATC 40, Dynaudio Countour 3.3, KEF Reference 203, Thiel Cs 2.3, Isophon Europa, itd, itp. I to moim zdaniem byłby największy krok naprzód.

Jeśli natomiast pozostajesz przy swoich kolumnach, to radziłbym też jednak zostać poniżej 15 tys. Jeśli obawiasz się używanych, to odtwarzacz CD nowy ze sklepu, a wzmacniacz używany. Inna opcja - do zrobienia mocna pentoda.

Rotela też nie mają a możesz brać go pod uwagę w swoich poszukiwaniach

Co do Twoich B&W 705 to z Rotelem właśnie dobrze się zgrywają,aczkolwiek trzeba takie zestawienie posłuchać

Łokmen Saba

Dzięki za odpowiedź.

Miałem właśnie zestaw Rotela RA 1062/ RCD 1072 (kupilem jako nowe w Top Hi-Fi), ale krótko po gwarancji bardzo poważnie zepsuł się wzmacniacz (próba naprawy nieudana), a w CD padł laser. Rzeczywiście grało nieźle, ale trochę się zawiodłem na trwałości tej firmy.

To raz, a dwa: chciałbym wypróbować czegoś innego.

Ale co ważniejsze wkurzyli mnie w salonie Top Hi Fi w Bydgoszczy i już nie chciałbym w tej firmie kupować.

Ale co ważniejsze wkurzyli mnie w salonie Top Hi Fi w Bydgoszczy i już nie chciałbym w tej firmie kupować.

a mozna wiedziec, czym cie tak wkurzyli? mam z nimi do czynienia i raczej nigdy nie bylo problemow,

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

1.

Końcówka Xindak A600P + NAD M51 albo Stream Magic 6 jako DAC z regulacją głośności i napęd CD Marantz CD52 + kabel coax

2.

Denon PMA2020AE i do tego DACa ( SM6 , Hegel , NAD51 .. ) i transport jak wyżej .

W obydwu przypadkach kupujesz najpierw wzmacniacz a DACa dobierasz .

Ważne w przypadku Denona - po kilku miesiącach grania łagodnieje .

W przypadku wyboru punktu nr 2 zamiast CD52 Marantza możesz kupić Pioneera PD50 . Będziesz mógł tak dobrać DACa żeby mieć 2 różne brzmienia . Z PD50 rozmach , rozdzielczość ale i bardzo barwne granie a z DACa powiedzmy SM6 szybkość i rozdzielczość . W ten sposób w zależności od potrzeb i jakości nagrania danej płyty bedziesz mógł jej słuchać z dwoma różnymi brzmieniami .

a co bycie powiedzieli na krella:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena troszkę przesadzona...ale to wymaga czasu:)

do tego cd:

Ukryta Zawartość

ostatnio widziałem na giełdzie za 5 kzł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z innymi kolumnami krell owszem, ale na pewno nie ten model. Chyba, że akurat nie masz zbyt trudnych głośników i nie słuchasz zbyt głośno. Jeśli juz to coś ze starszej serii KAV - 400xi albo 300 i/iL.

Natomiast BW 705 w tym towarzystwie przy muzyce rockowej jakoś średnio to widzę.

Z tymi kolumnami myślę niegłupio byłoby posłuchać Musicali z serii M6 lub nawet M3. Powinny się sprawdzić w tym repertuarze.

Byłem na odsłuchu (z kolumnami B&W 705) i zapoznałem się z następującymi zestawami (w kolejności słuchania) i odniosłem następujące wrażenia:

- Roksan Kandy - żywiołowy, dynamiczny. Podobał mi się.

- Roksan Caspian - może mniej zywiołowy niż Kandy, ale za to bardziej zdyscyplinowany. Podobał mi się bardzo.

- Vincent ( nie pamiętam symboli. Wzmacniacz to hybryda + jakiś CD tego producenta) - nie podobał mi się

- Hegel 80 (z CD Caspian) - nie było źle, ale czegoś mi brakowało

- NAD 375 BEE + 546 BEE - nie byo źle, ale zblizony cenowo Kandy podobał mi się bardziej

- Naim CDX5S/XS2 - dynamika, nasycenie, rytmiczność (pierwszy raz na odsłuchu złapałem się na tym, że "chodzi mi nóżka". Podobał mi się bardzo.

- Primare 32 - zbyt ostro i sucho z tymi kolumnami.

Zwycięzcami zostali Naim i Caspian. Są też bardzo zbliżeni cenowo. Obydwa zestawy podobały mi się na równi i przez to, niestety,

nie potrafiłem w tym momencie podjąć decyzji, który z nich wybrać Prawdopodobnie zdecyduję się wypożyczyć obydwa zestawy,

posłuchać dłużej w warunkach domowych i wtedy wybrać.

Zwycięzcami zostali Naim i Caspian. Są też bardzo zbliżeni cenowo. Obydwa zestawy podobały mi się na równi i przez to, niestety,

nie potrafiłem w tym momencie podjąć decyzji, który z nich wybrać Prawdopodobnie zdecyduję się wypożyczyć obydwa zestawy,

posłuchać dłużej w warunkach domowych i wtedy wybrać.

Nie łapie .

Masz 15 000 a chcesz kupić coś takiego ?

Caspian i XS2 to dobre wzmaki . Dobre i tylko dobre . Za 7000zł możesz mieć nowego Denona PMA2020AE . Tego nawet nie ma co porównywać z obydwoma .

Nawet w AV chociaż wybrano XS2 jako wzmak roboczy ( a to ciekawe dlaczego :) ) padły wpisy że wzmak jest taki sobie i jednak zaliczany do klasy niżej od Denona .

Warto skupić się na tym

Ukryta Zawartość

Co Kolega miał , ma , słuchał a gra na ... ?

Nie idź na łatwiznę ;)

... Prawie każdy idzie ... A później szuka , sprzedaje i kombinuje .

:)

Pioneer PD 50 taki dobry jako naped cd?

Tak , jest dobry ale jako sam odtwarzacz CD jest też dobry ;)

Jak szukasz samego napędu to raczej gdzie indziej .

a co bycie powiedzieli na krella:

Ukryta Zawartość

cena troszkę przesadzona...ale to wymaga czasu:)

Gra fajnie ale jakość wykonania i spasowania oraz działania - najgorsza z jaką miałem kontakt .

Jak ktoś to przeboleje , przeboleje to że się wyłącza jak pogra z dużą mocą jak i burczące trafa to można posłuchać .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem jeszcze posłuchać Exposure 3010, ale niestety przypomniałem sobie o tym dopiero po odsłuchach.

Niewiele straciłeś. B&W i Exposure to raczej nie jest dobry pomysł.

Tak w ogóle to zawsze jestem pełen podziwu dla posiadaczy B&W. Nie twierdzę że to są złe kolumny, ale sam bym się na nie nigdy nie zdecydował. Nie moja szkoła dźwięku.

Nie słuchaj bezsensownych teoretycznych rozważań i porad typu: ja mam, ja słyszałem i jest najlepszy. Zaufaj swoim uszom. Jeżeli wytypowałeś coś co bardzo Ci się podoba to kup to i nie szukaj szukaj dalej. Bądź zadowolony.

U mnie np. najlepiej zagrały kolumny, o których mało się dowiesz na tym forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.