Skocz do zawartości
IGNORED

KEF R900 Anthem 225 Rega DAC // co zmienić żeby zagrało muzykę klasyczną

Krzych L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dawno tu nie byłem a choroba wciąż trwa;-)

Mój obecny zestaw to KEF R900 + Anthem 225 + Rega DAC + kable Ultralink XLO. Gra to w średniej wielkości salonie (ok 25 metrów), który jest otwarty na klatkę schodową w domu jednorodzinnym i na kuchnię i na jadalnie. W sumie duża przestrzeń. Ściany gołe. Dużo okien. Kolumny stoją pół metra od ściany za nimi i 75 cm od ścian po bokach. Micjsce odsłuchowe jest położone od kolumn o 3-4 metry. Kolumny są rozstawione około 3 metry jedna od drugiej. Fronty są jedynie nieznacznie skręcone względem siebie.

Przy muzyce rockowej, jazzie i muzyce akustycznej jest OK lub lepiej niż OK. Jest przestrzeń, są wybrzmienia jest góra i dół;-) Dźwięk da się lubić.

Przy muzyce klasycznej jest słabo. Mam wrażenie że dżwięk jest zbity. Jest duży niedosyt rozdzielczości i przestrzeni. Muzyka nie błyszczy.

Czy ktoś ma pomysł co zmienić, żeby było dobrze? Obecny system nie ma deficytu ani przesytu basu. To w każdym rodzaju muzyki jest siła tego zestawu (kontrola, szybkość i rozdzielczość basu). Od dłuższej już chwili chciałbym jednak czegoś więcej jeżeli chodzi o średnicę i przestrzeń w muzyce klasycznej.

Pod powyższy zestaw wpinałem Hegla h200 zmian oczekiwanych ta modyfikacja nie przyniosła. Przed zakupem nie próbowałem niczego inengo miałem system oparty na Rotelu RB1070/RC1070 + B&W 604s3. W klasyce było chyba lepiej.

Macie jakieś propozycje. Najmniej skłonny jestem wymieniać kolumny. W ogóle boje się zmieniać;-) ale chciałbym lepszych wrażeń w muzyce klasycznej.

Pozdrawiam,

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

A może to po prostu wina realizacji tych płyt z muzyką poważną ?

Nie słucham takowej dużo, ale mam kilka cd i też u mnie szału nie ma vs inne gatunki.

A może to po prostu wina realizacji tych płyt z muzyką poważną ?

Nie słucham takowej dużo, ale mam kilka cd i też u mnie szału nie ma vs inne gatunki.

To jest dobry trop.

Głowy sobie nie dam uciąć - może te realizacje klasyki, których słucham, są do bani.

Ale...

mam sporo realizacji klasyki w wysokiej rozdzielczości plików, porządne nagrania jeżeli chodzi o orkiestry, głosy, interpretacje i dobory instrumentów. Aż trudno przyjąć, że realizacje dźwiękowe wspomnianych nagrań odbiegają od pietyzmu z jakim zadbano o pozostałe elementy interpretacji.

Dzięki.

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Pod powyższy zestaw wpinałem Hegla h200 zmian oczekiwanych ta modyfikacja nie przyniosła

R900 to bardzo dobre kolumny . Niestety nic nie upiększą ani nie zamaskują .

Anthem ponoć też dobry , spróbuj inny DAC no i kwestia co jest transportem i jakiej jakości płyty .

R900 to bardzo dobre kolumny . Niestety nic nie upiększą ani nie zamaskują .

Anthem ponoć też dobry , spróbuj inny DAC no i kwestia co jest transportem i jakiej jakości płyty .

Transportem jest Popcorn Hour A410 o płytach pisałem. Dzięki.

Transportem jest Popcorn Hour A410

Nie znam i tu może być problem . Ten Rega DAC też jakiś hicior nie jest .

Mi R900 napędza Denon PMA2020AE a źródłem jest SM6 , PD50 Pioneera , gramiak itd ...

R900 mam po modyfikacji ale standardowe też są fajne . Docierają się bardzo długo .

Nie znam i tu może być problem . Ten Rega DAC też jakiś hicior nie jest .

Mi R900 napędza Denon PMA2020AE a źródłem jest SM6 , PD50 Pioneera , gramiak itd ...

R900 mam po modyfikacji ale standardowe też są fajne . Docierają się bardzo długo .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest transport. Wydaje się nie być źródłem problemu. Stream magic 6 jest fajny choć Rega wydaje się być nie gorsza (według Audio.de/stereoplay/what HIFI itp. REGA to jest DAC preferowany w przedziale do 700 eur).

Kefy wygrzewały się bardzo długo. Słuchwam od maja więc już są wygrzane chyba.

Jak modyfikować można r900?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje mi się, że problem leży po stronie połączenia Anthem z Kef R. To gęste, dynamiczne, potężne brzmienie. Właśnie w takiej konfiguracji może być kiepsko przy klasyce, gdzie potrzeba więcej delikatności, dokładności.

Moim zdaniem największy wpływ ma wzmacniacz. Jeśli chcesz zachować dynamikę, potęgę, ale polepszyć subtelność, zdecydowanie polecam posłuchanie w Twoim systemie integry ATC SIA2-150. Może okazać się to strzałem w dziesiątkę.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, jest także możliwość wypożyczenia urządzenia na testy. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Transport.

Wymień transport.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziękuje za odpowiedzi. Podajcie prosze jeszcze jakieś typy wzmacniacza do 10kPLN. A co do transportu to co? Pizdrawiam. Kl

Stream magic 6 jest fajny choć Rega wydaje się być nie gorsza (według Audio.de/stereoplay/what HIFI itp. REGA to jest DAC preferowany w przedziale do 700 eur).

Klasyfikacje mogą być cenną podpowiedzią ale według tego raczej nie złożysz dobrego grania .

Jak modyfikować można r900?

Kefy mają świetne obudowy . Zarówno wykończenie ale i to co w środku. Czyli wzmocnienia i walka z rezonansami . Mają tez świetne przetworniki i są świetnym projektem.

Zabrakło kasy na porządne wygłuszenie , elementy zwrotnic , okablowanie no i te okropne zakręcane zworki .

Może tej zimy w zakładce DIY założę wątek o takiej modyfikacji z fotkami . Dla mnie teraz sa to kolumny docelowe .

Podajcie prosze jeszcze jakieś typy wzmacniacza do 10kPLN.

Z R900 grałem na Xindak A600P , Krell S300i , Calyx CTI a został " nieaudiofilski " Denon .

Było też kilka DACów a został SM6 . Razem to świetnie gra .

A co do transportu to co

Spróbuj z PCetem + Foobar 2000 + ASIO + kabel USB . Spróbuj też darmowej trialowej nakładki Jplay .

CD - za 200-300zł kup na próbę Marantza CD52 + coax .

Ok. Dziękuje raz jeszcze. Czy słyszał ktoś może Strussa 150 albo Yamahe AS 2100?

Spróbuj z PCetem + Foobar 2000 + ASIO + kabel USB

Tylko tego nie próbuj ! PC tak. Ale dedykowany do audio. Inaczej zagra jak najsłabszy coax.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)

A próbowaleś odsunąć kolumny dalej od ściany...może będzie jeszcze większa przestrzeń, a przede wszystkim głębokość sceny w gatunkach opisanych wyżej i pojawi się to co powinno być w klasyce ... W twoim przypadku problem leży w odpowiednim ustawieniu kolumn ... Myślę, że pół metra od ściany to za mało...

Ok. Kolumny przesuniete 10 cm do przodu. Jeszcze pol metra i wyladuja na stoliku do kawy; a ja z nimi razem navdworcu nie kochany przez malzonke .:-) Chyba to jednak nie to.

Struss 150. To wydaje się ciekawy wzmak. 140 dB stosunek sygnału do szumu. Super. Ma go może ktos z forumowiczow wokół Wawy?

Ok. Kolumny przesuniete 10 cm do przodu. Jeszcze pol metra i wyladuja na stoliku do kawy; a ja z nimi razem navdworcu nie kochany przez malzonke .:-) Chyba to jednak nie to.

Struss 150. To wydaje się ciekawy wzmak. 140 dB stosunek sygnału do szumu. Super. Ma go może ktos z forumowiczow wokół Wawy?

Tylko tego nie próbuj ! PC tak. Ale dedykowany do audio. Inaczej zagra jak najsłabszy coax.

Napisałem - spróbuj . A to niewiele kosztuje w stosunku do dedykowanego pod audio PCta

A próbowaleś odsunąć kolumny dalej od ściany...może będzie jeszcze większa przestrzeń

Zaletą tych Kefów jest to że mogą grać niemal dosunięte do tylnej ściany .

Struss 150. To wydaje się ciekawy wzmak. 140 dB stosunek sygnału do szumu.

Suche dane , wygląd i opinie niewiele znaczą . Musisz sam posłuchać ze swoimi klamotami .

Ze swojej strony mogę napisać że polskie firmy należy traktować z dużą ostrożnością .

Dedykowany pod audio PC musi trochę więcej kosztować ze względu na zaawansowane zasilanie. Bez tego nie zagra.

Zaletą tych Kefów jest to że mogą grać niemal dosunięte do tylnej ściany .

Żadne nie mogą, bo to nie jest kwestia kolumn tylko podstaw akustyki.

No właśnie - jak z akustyką, jest jakas adaptacja? Choćby minimalna?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

C.A. M6 nie "moja bajka" ale muszę obiektywnie stwierdzić ,że klasykę gra zadziwiająco dobrze .

Ćwiczyłem też inne dac-i ,jeden zagrał lepiej fortepian inny instrumenty strunowe a "po całości" w tym budżecie

ten Magic bezkonkurencyjny .

Jazz też może być .

To jest dobry trop.

Głowy sobie nie dam uciąć - może te realizacje klasyki, których słucham, są do bani. Ale...

mam sporo realizacji klasyki w wysokiej rozdzielczości plików, porządne nagrania jeżeli chodzi o orkiestry, głosy, interpretacje i dobory instrumentów. Aż trudno przyjąć, że realizacje dźwiękowe wspomnianych nagrań odbiegają od pietyzmu z jakim zadbano o pozostałe elementy interpretacji.

Dzięki. KL

Moich kilka luźnych uwag co do systemu ...

1/ na tym poziomie cenowym nic nie kupuj bez odsłuchu! Pożycz, wypożycz porównuj ...

2/ jeżeli chodzi o muzykę poważną ważna jest realizacja - a już przy tej jakości sprzętu wszystkie gorzej zrealizowane płyty słychać na kilometr - zwłaszcza przy "gęstych dźwiękach na niższych częstotliwościach".

3/ KEFy mają czasami problemy z dogadaniem się ze wzmacniaczami - wiem co mówię bo sam się z tym borykałem przez dłuższy czas mając właśnie problemy z niskim częstotliwościami i ich "zbiciem w jedną masę dźwiękową bez konturów/obrysu dźwięku" oraz "brakiem rytmiczności - dźwięk był lekko pudełkowaty"!

4/ Rega DAC - to przyzwoity DAC, wiem że Muda44 za nim nie przepada ale ja w ostatnim miesiącu odsłuchałem co najmniej kilkanaście DACów i wierz mi REGA grała lepiej niż dobrze na tym poziomie cenowym!

5/ Na odsłuch bardzo duży wpływ ma akustyka pokoju i nawet osłonięcie lub zasunięcie zasłony sporo zmienia! Porozglądaj się po pokoju i poeksperymentuj! Twóje KEFy mają wentylacje z tyłu - pobaw się z zatykaniem i odtykaniem tuneli + ustawienie! U mnie KEFy wolą stać dalej od ściany :)

6/ i na koniec źródło Popcorn Hour A410 - jak go podpiąłeś do Regi ??? i który filtr w Redze masz ustawiony?

Odpowiedz najpierw na punkt 6 i pomyśl o innych uwagach ... coś mi zaczyna świtać w czym jest problem ;)

Jak zauważyłeś nic nie pisałem o wzmacniaczu bo pójdziemy po źródle sygnału ;) Aha, Masz Rega DAC MkII czy MkI?

Moich kilka luźnych uwag co do systemu ...

1/ na tym poziomie cenowym nic nie kupuj bez odsłuchu! Pożycz, wypożycz porównuj ...

2/ jeżeli chodzi o muzykę poważną ważna jest realizacja - a już przy tej jakości sprzętu wszystkie gorzej zrealizowane płyty słychać na kilometr - zwłaszcza przy "gęstych dźwiękach na niższych częstotliwościach".

3/ KEFy mają czasami problemy z dogadaniem się ze wzmacniaczami - wiem co mówię bo sam się z tym borykałem przez dłuższy czas mając właśnie problemy z niskim częstotliwościami i ich "zbiciem w jedną masę dźwiękową bez konturów/obrysu dźwięku" oraz "brakiem rytmiczności - dźwięk był lekko pudełkowaty"!

4/ Rega DAC - to przyzwoity DAC, wiem że Muda44 za nim nie przepada ale ja w ostatnim miesiącu odsłuchałem co najmniej kilkanaście DACów i wierz mi REGA grała lepiej niż dobrze na tym poziomie cenowym!

5/ Na odsłuch bardzo duży wpływ ma akustyka pokoju i nawet osłonięcie lub zasunięcie zasłony sporo zmienia! Porozglądaj się po pokoju i poeksperymentuj! Twóje KEFy mają wentylacje z tyłu - pobaw się z zatykaniem i odtykaniem tuneli + ustawienie! U mnie KEFy wolą stać dalej od ściany :)

6/ i na koniec źródło Popcorn Hour A410 - jak go podpiąłeś do Regi ??? i który filtr w Redze masz ustawiony?

Odpowiedz najpierw na punkt 6 i pomyśl o innych uwagach ... coś mi zaczyna świtać w czym jest problem ;)

Jak zauważyłeś nic nie pisałem o wzmacniaczu bo pójdziemy po źródle sygnału ;) Aha, Masz Rega DAC MkII czy MkI?

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Rerga DAC jest kupiona w 24 grudnia 2013 r.;-) w sklepie jako nowa. Nie widziałem, że jest już jej druga edycja i od kiedy.

Popcorn a410 jest podpięty po rega DAC i koncentrykiem QED Reference Digital i kablem optycznym (EURO RTV AGD 40 PLN - brak różnicy w obiorze kabli). Rega do Anthema idzie po XLO UltraPLUS UP1A. Anthem do kolumn po XLO U6 Speaker Cable UltraPLUS. Anthem do sieci elektrycznej idzie zwykłym kablem. Popcorn jako transport nie jest ani gorszy ani lepszy od budżetowego DVD Pioneer BDP 150, którego mam też w zestawie i który może pełnić rolę odtwarzacza sieciowego.

Jak pisałem kolumny stoją od ściany za nimi teraz o 60 cm i od ścian po bokach o 75 cm.

Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam,

KL[/size]

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Rerga DAC jest kupiona w 24 grudnia 2013 r.;-) w sklepie jako nowa. Nie widziałem, że jest już jej druga edycja i od kiedy.

Popcorn a410 jest podpięty po rega DAC i koncentrykiem QED Reference Digital i kablem optycznym (EURO RTV AGD 40 PLN - brak różnicy w obiorze kabli). Rega do Anthema idzie po XLO UltraPLUS UP1A. Anthem do kolumn po XLO U6 Speaker Cable UltraPLUS. Anthem do sieci elektrycznej idzie zwykłym kablem. Popcorn jako transport nie jest ani gorszy ani lepszy od budżetowego DVD Pioneer BDP 150, którego mam też w zestawie i który może pełnić rolę odtwarzacza sieciowego.

Jak pisałem kolumny stoją od ściany za nimi teraz o 60 cm i od ścian po bokach o 75 cm.

Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam, KL[/size]

OK, To masz ten sam model REGA DAC co ja ... MkI

Od kilku tygodni jest dostępny model Mk II, oprócz poprawy jakości USB - pełne asynchroniczne 24bit-192kHz, zabrali 2 filtry (w naszej jest 5) + zmienili układ wejść na tylnej ściance. Czy jest to warte 600 Funtów? Dla mnie nie - to już zbyt dużo zwłaszcza że nie wykorzystuję wejścia USB ...

Teraz odpowiem dlaczego pytałem jak masz podpiętego DACa ... ponieważ wejście USB w REGA Mk I - jest takie sobie (!) i miałem obawy że masze podpięte źródło po USB. Jeżeli nie to OK!

Następne Pytanie ...

Próbowałeś podpinać przyzwoity transport lub CD z dobrym transportem przez DACa po coaxialu?

Potwierdzam,to prawda z rytmiką i plastycznością mają problemy w moim przypadku to seria Q.Np,Hyperiony AA na visatonach grają jakby były zupełnym przeciwieństwem kef'ów.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Dajcie proszę jakieś przykłady przyzwoitego transportu.

PS nie może to być CDek bo potrzebuję funkcji odtwarzacza strumieniowego. Nie chcę się też wpinać z komputera bo nie lubię.

PS nie może to być CDek bo potrzebuję funkcji odtwarzacza strumieniowego. Nie chcę się też wpinać z komputera bo nie lubię.

Może cyrus lyric 05/09.

Też na twoim miejscu szukałbym najpierw przyczyn w okolicach źródło-transport. Niezłym transportem u mnie jest odtwarzacz marantza cd-52, lepszy niż odtwarzacz pioneera dvd-310, a z tego co mam, najgorszy jest odtwarzacz multimedialny asus o!play hd2. Aż się zdziwiłem, że może być taka różnica między transportami (po prostu jakbym podłączył analogowo najtańsze dvd). Krótko - transport ma znaczenie. ;)

Dwa, testowałem regę dac i mi on nic nie wnosił do systemu, w każdym razie to nie jest najbardziej rozdzielczy dac na rynku i przy klasyce może mieć to znaczenie.

Jeśli jesteś z Warszawy, to proponuję, wypożycz jeden z daców i zobacz, czy coś się zmieni: atoll (nawet dac-100), m-dac albo wspominany SM6.

A co do nagrań klasyki to imo właśnie są to jedne z lepiej nagrywanych płyt. Nie porównuję z realizacjami stricte audiofilskimi, ale w porównaniu z rozrywką są nagrywane naturalnie, bez żadnego loudness, tam gdzie inne nagrania mogą brzmieć krzykliwie, zgrzytliwie lub efekciarsko, klasyka brzmi ok. Może przez to wydaje się, że brzmi to matowo. O wyobrażeniach muzyki na żywo vs nagranie oczywiście nie ma tu sensu dyskutować. :)

Pochwal się, z której strony Wawy jesteś. Może mamy do siebie blisko i mógłbym ci udostępnić daca lub transport do testu.

I z ciekawości - podaj jakiś przykład nagrań, gdzie masz dużo niedosytu.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Potwierdzam,to prawda z rytmiką i plastycznością mają problemy w moim przypadku to seria Q. Np, Hyperiony AA na visatonach grają jakby były zupełnym przeciwieństwem kef'ów.

Ja ma Q7 i kluczem jest wzmacniacz o dużej wydajności prądowej ... wszystkie "małe klocki" nie napędzą "stadionu". Natomiast jak masz "prąd" by ruszyć nim to gra już zupełnie inaczej :) I to dodatkowe pytanie (bo nie wiem) do ilu om schodzą R900 bo się boję że tu może być podobna sytuacja jeżeli chodzi o kontrolę basu.

To jest temat na następny post :) Pewną wskazówką są te transporty i odtwarzacze CD, które używają Philipsa CDM1, (wiele z CDM4 też jest OK), CDM9, CDM9 Pro oraz oczywiście VRDSy

ale żeby uprościć temat - do jakiego CDka z wyjściem coaxialnym masz dostęp? A może możesz go pożyczyć na wieczór?

Zrób to - podepnij go pod DACa (na Redze ustaw filtr nr 4, wg mnie do tych celów gra najlepiej) i wsadź dobrąpłytę, którą znasz i posłuchaj ... napisz czy zaobserwowałeś jakieś zmiany! Napisz jaki CD, transport podpiąłeś! Pobaw się ustawieniem! Jeżeli to nie zadziała to następny w kolejce jest wzmacniacz ....

OK, dopiero teraz zwróciłem uwagę na twoje PS. Jednak nadal namawiałbym cię żebyś spróbował z CD - wybacz ale nie mam zaufania do twojego źródła i dobrze byłoby wykluczyć lub potwierdzić jego wpływ na problem ....

I to dodatkowe pytanie (bo nie wiem) do ilu om schodzą R900 bo się boję że tu może być podobna sytuacja jeżeli chodzi o kontrolę basu.

Wg audio do 3,5.

Wg audio do 3,5.

Specyfikacja producenta czy mierzone? W rzeczywistości Q7 schodzą do 2,8 a to już jest spore obciążenie dla wzmacniacza ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.