Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z dźwiękiem 5.1 Coaxial Gigabyte GA-MA74GM-S2H v1 oraz Yamaha HTR-2064

JoeDix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;) Otóż zakupiłem sobie ostatnio zestaw głośników kina domowego + amplituner. Cały zestaw Yamahy oznaczony przez producenta jako HTR-2064.

Mam z nim następujący problem, podłączyłem go przez kabel coaxial do płyty głównej Gigabyte GA-MA74GM-S2H v1, zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony producenta i mimo to komputer podaje zwykłe PCM na amplituner. Ampli ustawiony na "Straight" bez żadnych dekoderów surround i innych bajerów, co więcej zresetowany nawet do ustawień fabrycznych, ponieważ kupiłem go używanego i pomyślałem, że może ktoś namieszał ;)

Przechodząc dalej do problemu. Dźwięku 5.1 nie ma, ani na filmach z DD 5.1 ani przy muzyce z 5.1, w menadżerze Realteka nie ma w ogóle opcji od 5.1, ale jest światełko w tunelu. Gdy wejdzie się w: PPM na głośnik systemowy>urządzenia do odtwarzania>Realteg Digital Output>Właściwości>Obsługiwane formaty i wybierze DTS lub Dolby Digital, następnie "testuj" 5.1 w teście gra. Na wzmacniaczu podczas testu pokazuje dolby digital lub dts, pokazuje również wszystkie 6 głośników na schemacie (oznacza to, że te wszystkie głośniki grają). Ma ktoś jakieś pomysły co z tym fantem zrobić? Ponizej SS, pokazane kiedy gra 5.1:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (gdy da się "Testuj" to amplituner włącza się w tryb Dolby 5.1 lub DTS, w zalezności które kliknęlismy, a normalnie jest PCM)

oraz panel Realteka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić to proszę pomóc, bo drugi wieczór przy tym siedzę i nie daję rady...

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaje się powinieneś w karcie ustawić tryb z dźwiękiem wielokanałowym. Czyli DTS lub DD.

Gdzie to znajdę? :D Szczerze mówiąc już nie wiem gdzie szukać...

Karty chyba nie znalazłeś na śmietniku? Powinna mieć opis. Możesz zgłosić się do sprzedawcy lub strony firmowej producenta.

Napisałem, że płyta główna Gigabyte GA-MA74GM-S2H v1, która ma wjście Coaxial. Dałem również ss z panelu Realteka oraz tego systemowego. Problem rozwiązałem, instalując MPC HC z K-Lite Codec Pack, wcześniej próbowałem na domyślnym media playerze Windowsa 8 oraz VLC, w VLC nie było opcji zmiany do 5.1, z tego o wyczytałem miało się włączać autamatycznie, jednak chyba coś nie poszło ;x. W MPC HC na sztywno ustawione 5.1 i hula :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.