Skocz do zawartości
IGNORED

DVB-T, WiMP i filmy w stramingu - z jakiego urządzenia?

bartolomeo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie posłuchałem Was i kupiłem blu-ray Samsunga i... dziś odsyłam. Myślałem, że załatwi sprawę Spotify i ew. WiMPa, ale pierwsza niedostępna, a na drugą poprzez przeglądarkę nie ma szans - wszystko chodzi za wolno, porażka na 100%. Też filmy przez przeglądarkę np. z cda.pl nie idą - sprzęt zawiesza się.

Potrzebuję:

- tuner DVB-T

- dostęp do serwisów streamingowych typu Cineman, Kinoplex, Ipla oraz np. cda.pl

- dostęp do WiMP'a

Byłoby to spięte przez wyjście HDMI z projektorem.

Krzaku666 polecał do tych celów w innym wątku po prostu "komputer". Kiedyś było coś takiego jak Windows Media Center - myślisz o czymś takim? Może zbudować samemu coś takiego? Stacjonarnego kompa złożyłem, więc radę dam chyba, ale jaka miałaby być to konfiguracja to nie wiem za bardzo.

I ma racje. Tylko komp. Masa programów, łatwość konfiguracji. Windows Media Center mam wgrany razem z windowsem 8. Szczerze to w ogóle z tego nie korzystam.

A ja polecam laptopa nettopa albo najlepiej jakis mini pc posgawic przy projektorze podpiac skonfigurować i oglądać bez zadnych wieszan mulen problemów.

chwilowy brak działalności w audio.

Widziałem na innych wątkach, że chłopaki mają HTPC, ale raczej tylko do serwisów Spotify albo WiMP, ew. do grania z FLACów. Czy HTPC umożliwi też:

- odbieranie TV cyfrowej (musiałby mieć tuner DVB-T)

- streaming filmów poprzez przeglądarkę?

Jak wypada także porównanie systemów do HTPC wobec tych wymagań (Daphile, XBMC, Windows Media Center)?

tuner na usb to 100 zł - żaden koszt...

bierz coś z nowym procesorem intela - tak aby miało mikrowentylator lub wogle tylko na pasywnym chłodzeniu szło...

szum wiatraka w cichym słuchaniu w nocy wkurza mnie niemiłosiernie...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Wystarczy w sumie przeciętny nawet kilkuletni komputer, ewentualnie można kombinować z jakimiś mini konstrukcjami, możliwości jest wiele...

Najlepiej pobawić się z XBMC, zobaczyć czy nam to odpowiada, możliwości ma to przeogromne..

Zamiast marnego DVBt warto zainteresować się webb.tv ;)

Windows jak działa wiadomo, będzie to samo tylko na dużym ekranie.

Można też korzystać z kilku systemów równocześnie...

• 2 tygodnie później...

Chcę złożyć HTPC do celów streamingu muzyki w WiMP hifi oraz streamingu wideo (serwisy vod - musi być też przeglądarka internetowa) + w przyszłości tuner DVB-T (weeb.tv - nie dla mnie).

Im więcej czytam, tym mniej wiem.

Konfigurację sprzętową mam chyba obcykaną, ale jak podejść do systemów?

Daphile tylko do muzy. Jest to system, więc musi się zbootować - nie mam wtedy możliwości wejścia do innego systemu w celu streamingu wideo.

Może zrezygnować z Daphile i nastawić się tylko na XBMC (Kodi)? Jest tam wtyczka do Chrome (więc przeglądarkę bym miał). Ale co wtedy z WiMP'em?

Sterowanie muzą oczywiście ze smartfona bez włączania projektora, do którego podłączony będzie HTPC - w Daphile to możliwe, znalazłem, że w Kodi także.

Generalnie zawsze stosowałem Windowsa, ale chętnie bym go ominął jeśli da radę.

Pomocy...

Właśnie ściągnąłem XBMCbuntu na pendrive'a i zaczynam wdrażać się w temat instalacji wtyczek - masakra - chyba czas przypomnieć sobie czasy DOS...

Hardware to (liczę na sugestie) do Daphile + streaming z netu filmów HD:

- płyta Asrock Q1900 DC ITX

- pamięć 2x2 GB w wersji low

- obudowa Silverstone Petit

- zasilacz laptopowy

- SSD Samsunga (nie wiem czy 64 czy 128GB - się okaże)

Dziś natknąłem się na urządzenia MINIX na androidzie. Jakieś porównanie Minix'a X-8H do powyższej mojej konfiguracji? Miał ktoś z tym do czynienia jeśli chodzi także o streaming muzyki?

Natknij sie lepiej na taki gadżet w sklepie i sam oceń. To wszystko jest na zasadzie upośledzonego komputera.

Każde inne rozwiązanie to jakiś duży kompromis.

Ja mam w salonie kompa stacjonarnego podłczonego do całego systemu i nie wyobrażam sobie innej opcji do muzyki. (Do filmów już wole prosty hd player)

W takim minixie do obsługi jest wymagany np. włączony TV, co jest dla mnie bez sensu bo żre prąd i jeszcze musiałbym do niego chodzić ;) Pilocik też by co chwile ginął.. koszmar

Pewnie można by go obsługiwać jakimś tabletem, ale w tym przypadku to już wystarczył by sam tablet.

Zrób lepiej to małe htpc + monitor

ewentualnie laptopa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.