Skocz do zawartości
IGNORED

co na fronty dla Onkyo tx-nr809

Oskar Wojciechowski

Rekomendowane odpowiedzi

jestem fanem duńskiej marki kolumn Dali,starsze modele na przetwornikach vify potrafiły zagrać,są na allegro dali 606 i na olx model wyżej 808 stan niezły,ogólnie kolumny niezbyt urokliwe ale naprawde potrafią,kino dla nich to bedzie woda na młyn,osobiście wziął bym 808.

Kolumny są 4omowe ale wzmak powinien dać rade efektywność 92 i 93db

80% to filmy

na pozostałe 20% składa sie: Michael Jackson, Dire Straits, Mettalica itp. a i rapu cos się zdarzy :)

kiedyś w dalekiej przyszłości będę chciał dodać do tego ampli jakiś wzmak stereo i wtedy będę pewnie bardziej skupiał się na muzyce

wiem że budżet marny ale przydało by sie cos bez zbędnych przejaskrawień z niskim lecz precyzyjnym basem

A może zainteresujesz się polskimi kolumnami Pylon Audio Pearl 25. Powinny Cię w pełni usatysfakcjonować.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na allegro masz Melodika BL 40 powystawowe, z 5 letnią gwarancją za 1600zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To bliźniacza konstrukcja poprzednich Roth Oli 40. Są to kolumny o dobrym basie i nie przejaskrwaionej górze pasma. Można ich długo słuchać bez zmęczenia, a dodatkowo zapewniają odpowiednią dynamikę pod szybszą muzę. Sam mam Oli spięte z Onkyo i uważam że to dobra konfiguracja, bo dość jasne brzmienie Onkyo świetnie się uzupełnie z cieplej grającymi kolumnami. Przynajmniej radzę odsłuchać. Do metalu czy rocka poleca się też kolumny typu Klipsch czy Paradigm, bo też dynamika jest super i uwydatniony bas, tylko tutaj niestety góra pasma daje dobitnie o sobie znać, więc nie wszystkim się może to spodobać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rozmawiałem z teściem (stolarzem) w zimie moglibyśmy zabrać się za budowę kolumn DIY

Myślę ze w budżecie 1500 zł za głośniki, zwrotnice, gniazda (bez skrzynek) osiągnę efekt co najmniej o jedną półkę wyższy.

macie może propozycje na których kolumnach się wzorować w tym budżecie ? ew. gotowe projekty ?

Budowanie skrzynek nie jest takie proste na jakie wygląda. to nie tylko wycięcie otworów i wstawienie głosników. Owszem mozna zrobić swoje kolumny lepszej klasy. Zbadaj jednak fale odbite odpowiednie tłumienie, szerokośc i długośc tunelu bass reflex, umiejscowienie głosnikow oraz przegrody wenatrz. Poczytaj trochę na ten temat chociaż teorie, pożniej bierz się za składanie. Nie oczekuj szału po pierwszym głośniku.

na pewno nię będę projektował skrzynki od podstaw ponieaż brakuje mi dużo wiedzy w temacie.

szukam sprawdzonego gotowego projektu (2,5-3 drożnego)z przetwornikami za ok 1500-1700 zl

mam dostęp do maszyn stolarskich CNC i teścia stolarza więc mysle żę przy gotowym projekcie przez zimę zmajstrujemy coś...

napewno będę szukał kogoś do zrobienia zrotnicy...

Jeśli masz czas i chęci to dobre rozwiązanie. Choć nie wiem czy nie lepiej byłoby gdybyś po prostu kupił używane kolumny, można kupić gotowe wysokiej klasy kolumny, w świetnym stanie, które spokojnie będą tej samej klasy jak DIY, które zamierzasz zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.