Jump to content
IGNORED

Kable do biwiringu czy zwykle kabelki i zworka

Roslina

Recommended Posts

W zwiazku z tym ze fundusze sie koncza i niestety marzenie o dwoch kocowkach mocy jest poza zasiegiem cenowym, chce uzyskac porady.

Yamaha ax596 + Mission 790 kabel bi czy zwykly plus zworka. Max mam na to kasy ok 300-400zl. Kable jakies o naturalne ale mogo byc fajnie wygladajace w jakim oplocie. Jestem esteta. Kabelki to 2x2 lub 2x2.5 metra. Pomieszczenie 16m2

Dzieki za rozsadne odpowiedzi. W instrukcji glosnikow mama opisane trzy metody laczenia ale nie napisali minusow i plusow rozwiazania.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chcesz wydac 400zl na kable do polaczenia ze wzmacniaczem ktory rowniez kosztuje 400zl?

polacz to najzwyklejszym kablem 1,5mm2 za 2zl/metr, zamiast blaszanych zworek uzyj odcinków kabla aby polaczyc sekcje HI z LOW

Hidden Content

Chyba nie ma sensu ładować tą kasę w kable bi-wire . Nie wiem czy jakieś zmiany usłyszysz obawiam się że nie a jeśli już musisz kupić jakieś nowe kabelki do tych kolumn to kup coś taniego np. Qed Ruby lub inne tańsze i będzie ok .

Hidden Content

Jakby to powiedziec uwazam ze nie nie jest to tragiczny wzmacniacz, a kabeli chce wykorzystac bo jesli producent dal taka mozliwosc i sa do tego Missiony przystosowane to to chce wykorzystac.

Qed Rubynie nie moge znalezc do biwiringu czyli przez zworke?

myslalem o XINDAK SC-01b

a ten wzmacniacz to minimum jak znajde w super stanie bo na niego mam kase a jak nie to cos wyzszego. Zreszta i tak chcialbym zmienic te kabelki co sa w srodku nie ekranowane laczace bodajrze wyscie na glosniki z reszta systemu(laik) info z jednego testu.

Hidden Content

Bi-wiring zawsze jest lepszy nawet na ujowych kablach. Leć do sklepu po rzeczy nastepujące: koszulki termokurczliwe 6 i 4, kabel koncentryczny do satelity na sekcje wysokotonowa, kable zwykłe miedziane ofc na sekcję basowa - jak wolisz granie srodkiem to cienki jak basem to grubszy. przewody zakonfekcjonuj razem od strony wzmacniacza za pomoca krotkich odcinkow ofc tak abys te ofc podlaczal do wzmaka, oraz do koncentryka da po kawalku ofc do zyly i masy tak aby dalo sie to wkrecic w glosnik. Sprawdz na zwarcia i nie pomyl zył + z -.

na całe te operacje wydasz zaleznie od fantazji od 50 do 100zł.

Efekt pobije każdy kabel jaki zakupisz za 400zł, oraz dowolny kabel nie-biwiring nawet za pierdylion PLN.

Pzdr.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Też nie wydasz majątku, a wygląd mają the best. Bi-wiring wymiata.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Qed Rubynie nie moge znalezc do biwiringu czyli przez zworke?

hmm... a nie pomyślałeś że bi-wiring można zrobić z dowolnych kabli ?

A jak chcesz się pobawić z tanimi kablami to kup taki drut i podłącz go jako głośnikowy środkową żyłę zostaw wolną a zewnętrzne zrób jako + i - trochę to sztywne i mało wygodne ale posłuchać warto i porównać z drogimi kablami ;) A i mówię poważnie to nie żarty .

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

kabel koncentryczny do satelity na sekcje wysokotonowa,

Efekt pobije każdy kabel jaki zakupisz za 400zł, oraz dowolny kabel nie-biwiring nawet za pierdylion PLN.

Pzdr.

Witam

Pozwolisz że się z tobą nie zgodzę ? Kabel koncentryczny jako kabel głośnikowy .......hmm jakby to powiedzieć i nie sklamać ? To może zapytam kiedy ostatnio mialeś przewód koncentryczny w ręku ? Ja miewam kilka razy w tygodniu i powiem tak - Dzisiejsze koncentryki to jedno więlkie oszustwo na miedzi. Zyła głowna bywa zrobiona z jakiegoś cudaka niby to miedź ,ale jak zaczniesz lutować to cienka warstewka "miedzi" znika w sekundę i pojawia się jakiś dziwny stop którego nie da się przylutować nie mówiąc o tym że żyła jest sztywna i pęka przy lekkim wygięciu -ekran to ta sama bajka . To jeden wielki złom materiałowy . Wszyscy tutaj wiemy że kable powinny spełniac minimalne normy jakościowe (dobrej jakości miedź -ale miedź ,a nie jakis syf ) więc proponowanie takich przewodów do zasilania kolumn to delikatnie mówiąc nietrafiony pomysł .

Wiem wiem napiszesz że ja kupuje szajs bo się nie znam ,a ty kupujesz świetne kable koncentryczne . To nie tak - Ja wiem jakie kable kupować aby były dobre ,ale często pracuje się na materiale powierzonym i wtedy widac co sklepy sprzedają ,a czy autor wątku kupi dobry kabel ? Szczerze watpię . Ja bym doradził autorowi tak : Idź do sklepu elektrycznego i kup sobie odpowiednią ilość kabla 16mm2 linka dobrej znanej z produkcji kabli firmy. Będzie to jedna żyła więc kup połowę w kolorze czarnym i połowe w czerwony (bedzie latwiej łączyć . Zapewniam że efekt bedzie o niebo lepszy od kiepskiej jakości kabla koncentrycznego . Kable elektryczne dobrej jakosci są bardzo dobre do audio . Znam człowieka audiofila (pracował w salonie audio wiele lat ) majac dostęp do kabli głośnikowych po kilka tysięcy za metr i testował je ,ale w końcu wybrał kable stosowane w przemyśle górniczym a używane do zasilania silników elektrycznych duzej mocy . Przewód 4 zyłowy gdzie kazda zyła bardzo dobrej jakości miedzi ma około 1 cm średnicy . Kable produkowane są w Polsce i kosztują chyba 80 zł za metr takiej 4 żyłowej "pyty" .

Hidden Content

Ktos kiedys pisal by podpiac pod sekcja A wysokie tony a pod B niskie czy to prawda?

Tata sie na mnie obrazil bo powiedzial ze nie jestem normalym dzieckiem i mnie nie pomoze i da mnie kase na kabelek do biwiringu.

Jesli chodzi gejbay(jestem tolerancyjny) ale wole dac zarobic polakowi, nawet jak sprowadzil z uk ale niech swoj zarobi.

Jak tylko skoluje kable dobre to podlacze nim Missiony pod Ax497 a znalazlem osobe co sprzeda mnie od pierwszego wlasciciela druga taka w idealnym stanie wiec jak mnie sie spodoba to wezme a pozniej na spokoj bede szukal o lige lepszego.

Myslalem jeszcze by pobawic sie w bi amp ale tu tez wiekszosc egzemplarzy koncowek i przodkow sa wysluzone i w kosmicznych juz dla mnie cenach.

Narazie jeszcze szukam wyzszych modeli a raczej czytam o mozliwosciach stereo modeli np. dsp a2

Patrze na te tansze rotele i camridge ale w srodku do popierdolki sa jakies, a ze jestem w klubie Yamalube moto to taki mam sentyment do Yamy juz posiadam.

Ps. z tymi kablami to jest tak ze sa mieszanki i do tego rozne obwoluty u chyba dzieki temu no i dlygosci i srednicy mozna sobie cos tam zmieniac w dzwieku. Moje skromne zdanie laika jest takie ze to tak jak ze wzmacniaczami z tej samej polki. Nie ma tak ze ten gra lepiej a ten gorzej a moga sie roznic podzespolami lepsze, gorsze ,budowa i barwa dzwieku.Jesli nie dazymy do odwzoroania dzwieku taki jak jest na zywo a chyba w jednej z dyskusji Panow bylo ze jest to nie mozliwe poprostu. Jest zabawa smakiem. Jeden woli karmel drugi tofi. Tak wlasnie sie droczylem z kolegami apropo moto. Gsxr lepszy od zx6r. Kompletna bzdura , dlatego najpierw sie kupuje uniwersalne moto a potem sie jezdzi moto kolegow lub nowymi demowkami z salonu i sie wyciaga wnioski przed zakupem i kryteria stawia jakie ma miec nastepny egzemplarz, z czego rezygnujemy a co bysmy chcieli miec. Nigdy nie bedziemy mieli moto do wszystkiego tak jak i wzmacniacza czy kabli. Moge miec uniwersalny ale nie bedzie najszybszy, najwygodniejszy itp. tak samo jest w audio. Trzeba chyba dorosnac do do szukania tego smaku, miec na to czas i pieniadze a jak sie dorasta to ma sie zawsze ich troche wiecej i wtedy sie bawimy zyciem szukajac tego najlepszego smaku. tak tez jest z sexem. okey dobra starcz bbo to nie ten portal. Pozdrawiam

ps.dlatego jestem za tym by kilka osob sprawdzalo te same wzmacniacze i je porownywalo wedle ich mniemania o dzwieku wydobytym. Nie wiem moze za bardzo juz grzebi ale uznac jakis zmak i glosniki za uniwersalne i pod takie sprzety podpinac i sie wypowiadac.

Hidden Content

Lepszy jeden dobry kabel niż 2 badziewia .

Lepsze dwa dobre kable, niż jeden dwa razy droższy. Bo nie chodzi o to, że jest kabla 2 razy więcej. O co chodzi w bi-wiringu księgi już napisano. Nie każdy zestaw przygotowany jest do bi-wiringu, czasami jest to chwyt marketingowy, czasami niekonsekwencja konstruktora, i to jest problem.

Hidden Content

Czyli wracamy do punktu wejscia czyli jaki kabel kupic? I co z polaczeniem sekcji A i B do tych samych kolumn.

Ja np. chyba juz rozumiem dlaczego profucent pokazyje w instrukcji opisy i czemu akurat zaleca zastosowanie bi wiringu metoda dwukablowa. Otoz zastosowal w kolumnach w sekcji niskosredniotonowej zastosowal uklad tlumiacy przy czestotliwosci 150hz. W ten sposob wyeksponowal srednie tony kosztem basow. Ale to wynik testu jednego z portalow.

Ten sam portal pisze tez "Aby brzmienie bardziej nasycić, wystarczy zewrzećkrótkim przewodem kondensator 600 mikro (w ten sposób zwieramy jednocześnie połączoną z nim równolegle cewkę i kondensator, które współtworzą filtr środkowozaporowy, połączony z głośnikiem szeregowo); dostęp do zwrotnicy jest prosty, a eksperyment zupełnie bezpieczny. Zakres średniowysokotonowy jest już wyrównany"

i

"To jeszcze inny przypadek, jeżeli chodzi o sposób określania impedancji znamionowej (przez producenta Misson, bo my sposobu nie zmieniamy). Minimum przy 300 Hz wynosi ok. 5,5 oma, co zauważył też producent, ale w rubryce "impedance" podał: "8 ohms compatible",.

A teraz spojrzcie na stronke i wykres bi-wire a normalne kabelki ze zworka.

Hidden Content

Przepraszam ale nie mam mozliwosci wklejania zalacznikow.

Czy dobrze rozumiem ze przy bi-wire bede mial wyrownana charakterystyke brzmienia czyli bas stanie sie miesisty a srednica mniej wyeksponowana jak przy podpieciu zwyklym kablem?

Hidden Content

Hidden Content

Zreszta i tak chcialbym zmienic te kabelki co sa w srodku nie ekranowane laczace bodajrze wyscie na glosniki

Kabli między końcówką i wyjściem głośnikowym nie trzeba ekranować.

Ja bym doradził autorowi tak : Idź do sklepu elektrycznego i kup sobie odpowiednią ilość kabla 16mm2

No to dopiero byłby "basssss"

I co z polaczeniem sekcji A i B do tych samych kolumn.

Bez znaczenia, czy podłączysz to pod wyjścia A i B, czy zrobisz mostek z jednego wyjścia. Poprostu mostek od strony wzmacniacza będzie w innym miejscu.

Ja np. chyba juz rozumiem dlaczego profucent pokazyje w instrukcji opisy i czemu akurat zaleca zastosowanie bi wiringu metoda dwukablowa. Otoz zastosowal w kolumnach w sekcji niskosredniotonowej zastosowal uklad tlumiacy przy czestotliwosci 150hz. W ten sposob wyeksponowal srednie tony kosztem basow. Ale to wynik testu jednego z portalow.

Coś tam świta. Ten układ to zwrotnica, która służy nie tyle do tłumienia i eksponowania czegokolwiek a do wyrównania całego pasma. Każde głośniki można zasilić w biwiringu, tyle, że te "przystosowane" mają na zewnątrz zmostkowane sekcje, nieprzystosowane wewnątrz, cała filozofia :)

"To jeszcze inny przypadek, jeżeli chodzi o sposób określania impedancji znamionowej (przez producenta Misson, bo my sposobu nie zmieniamy). Minimum przy 300 Hz wynosi ok. 5,5 oma, co zauważył też producent, ale w rubryce "impedance" podał: "8 ohms compatible",

Impedancja podawana jest głównie po to, żeby użytkownik nie podłączał pod wzmacniacz nieprzystosowanych dla niego głośników. Z punktu widzenia upalenia końcówki mocy najważniejsza jest impedancja dla niskich częstotliwości, bo to na nie przypada największa część mocy. Im wyżej tym moc jest mniejsza. Na samą kopułkę przypadają zwykle pojedyncze waty.

Czy dobrze rozumiem ze przy bi-wire bede mial wyrownana charakterystyke brzmienia czyli bas stanie sie miesisty a srednica mniej wyeksponowana jak przy podpieciu zwyklym kablem?

Najprawdopodobniej nie usłyszysz różnicy.

Hidden Content

ax497 ma opcje i sugeruje instr ze aby skorzystac z sekcji a i b ktora wykorzystam do bi-wiringu i ustawie czerwony dzyndzelek na 8om. teraz szukam tylko kabla.

Hidden Content

jesli masz kolumne w biWire omijaj wszelkie zworki, dobierz kabel w biwire, jednak jestem zdania ze singlewire najlepiej gra, najlepsza spojnosc, brak rozdarcia dzwieku ale zadnych zworek byc nie moze. Wszystko podpiete pod jeden terminal. no ale kazdy wiadomo ma swoje zdanie, musisz poprobowac;)

Hidden Content

Mam jeszcze pytanie a nie chce zakladac odrebnego tematu.

Czy istnieje taka mozliwosc bym wzial integre na mosfetach i podlaczyl do niej koncowke mocy bipolarna. Wtedy bym podlaczyl gore no mosfet a bipolar do sriednich i niskich. Co wtedy z glososcia systemu i mocami? Cala nioc siedze i kombinuje. Pomozcie bo sie hemoroidow nabawie.

Hidden Content

Docelowo podlacze tak jak jest wskazane(opisane) robic na wzmacniaczach np.technicsa modeli su-vx.

To po co pytasz jak sam wiesz lepiej ?

Czy istnieje taka mozliwosc bym wzial integre na mosfetach i podlaczyl do niej koncowke mocy bipolarna. Wtedy bym podlaczyl gore no mosfet a bipolar do sriednich i niskich. Co wtedy z glososcia systemu i mocami? Cala nioc siedze i kombinuje. Pomozcie bo sie hemoroidow nabawie.

Po co ?

Kup jeden porządny wzmacniacz stereofoniczny i nie kombinuj .

Tranzystory nie przesądzają ani nie określają brzmienia.

Jak jeden ze wzmacniazy ma wyjście na końcówkę to w niego podpinasz końcówkę drugiego .

Tyle że to BEZ SENSU I NIEEKONOMICZNE .

Chyba że podłączysz 2 pary Altusów 140 i chcesz napierdylanke sąsiadom robić .

Hidden Content

Czy istnieje taka mozliwosc bym wzial integre na mosfetach i podlaczyl do niej koncowke mocy bipolarna. Wtedy bym podlaczyl gore no mosfet a bipolar do sriednich i niskich.

Integry mają zazwyczaj na tylnym panelu zwarte dwie parki wtyków RCA. Są to wyjścia z przedwzmacniacza zwarte z wejściem końcówki mocy. Można z takiego wyjścia pobrać sygnał na drugą końcówkę mocy i zasilać obie drogi w głośnikach osobnymi końcówkami. Wg mnie ma to o wiele większy sens jak sam podwójny kabel. Musisz przy tym tylko uważać, aby wzmocnienie na wyjściu obu wzmacniaczy było takie same bo inaczej charakterystyka się rozjedzie, a w najgorszym wypadku spalisz wysokotonówki.

No i wg mnie jeśli już to bipolar na górę, a mosfet na dół.

Hidden Content

Nie zapomnij o dobrym kablu zasilającym z dużym przekrojem. Jak twój wzmacniacz ma niewymienny to koniecznie kup hi-endową listwę z filtrem sieciowym, żeby pozbyć się wszystkich śmieci z prądu. Straty na kablu zasilającym są nieodwracalne i kable głośnikowe już tego nie poprawią!

Koniecznie też zastosuj gniazdo sieciowe ze złotymi stykami. Naprawdę warto.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Za dwa tygodnie bede sprawdzal jakie sa kable poprowadzone w pokoju w ktorym bedzie stal sprzet wiec napewno skorzystam z dobrej listwy.

januss73 powiedz prosze czy moge uzyc koncowki z integry i podpiac tylko jedna dodatkowo czy musdze miec dwie koncowki, a jesli chodzi o Twoj pomysl mosfetow na dol to myslisz o wydajnosci pradowej rozumiem? Ja myslalem ze przy tak nieduzych glosnikach wazniejsze bedzie slew rate. Kurczaki normalnie czuje sie jak audiofil :) ale teorii nigdy za wiele.

Hidden Content

Bardzo dużo audiofilskich praktyk i teorii, ale sprzęt niestety będzie za słaby żeby cokolwiek usłyszeć.

A tak na poważnie, najważniejsze to pozbyć się blaszki, zrobić dobrą konfekcję na kable żeby nie śniedziały i był dobry styk. Pozbyć się listwy komputerowej bo ta bardzo ogranicza dźwięk i zapewnić dobrą akustykę pomieszczenia, ta ostatnia jest najczęściej pomijana, a najwięcej wnosi.

Hidden Content

Jakiej blaszki?

Jesli mam jedno gniazdko i okaze sie ze zbyt duzo roboty prowadzic robic inne gniazdko. Chcialbym miec tv w pokoju a plasme mam co wcina prad jak kuchenka z czajnikiem mikrofalowka i pralka wlaczona na raz(8letni pionek). Nie chce sciany kuc.

Jesli chodzi o akustyke pomieszczenia to podloga musi byc drewniana a reszta to beton. jednie jak czlowiek ktory robi podlogi i sie zgodzi poloze marmurowy pas w odleglosci 1-2m od sciany tylnej glosnikow.Reszte to na odrebny temat.

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.