Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tuner do 100 zł? Czy naprawa starego?

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Posiadam tuner Yamaha T-700. Tuner podobno nienajgorszy, ale też pewnie nie żadna rewelacja.

Dźwięk jest płaski, basu coś tam jest, ale góry jest zdecydowanie mało. Tuner łapie maksymalny sygnał. Niektóre stacje przesterowane (Radio Kraków).

Przyzwoicie słucha się Antyradia, bo ma specyficzny sygnał (wycofany lekko, łagodny).

Oczywiście znam i rozumiem dzisiejszą politykę stacji radiowych - limitery i mp3.

Mimo to nawet Trójka o dobrym sygnale i jakości słabo gra, a słyszałem na innych sprzętach i dużo lepiej się radia słucha.

Na CD u mnie nie ma problemu z dźwiękiem.

Tunerek nie jest zniszczony, ale swoje lata ma.

Teraz pytanie - co polecicie do 100 zł o przyzwoitym dźwięku?

Ewentualnie - czy opłaca się oddać tuner do znajomego fachowca (tą Yamahę) by przejrzał elektrolity itd.? Co diagnozować, czego szukać - jakich uszkodzeń?

Pozdrawiam

Teac T-9. Konkurencji należy szukać w znacznie wyższej cenie.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Sam mam Sony, więc polecam np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

żaden cymes prestiżowo, ale dźwięk zwykle na poziomie podstawowego CD; pasmo, dynamika i małe zniekształcenia... R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja mając 100 zł kupiłbym Denon TU 560/580.

TU-767 jest lepszy, ale fakt ze wyglada archaicznie. Lepszy od TU-560 jest TU-660, tez takiego nabylem za rowno 100zl z wysylka.

?👈

W oczekiwaniu na przesyłkę: coś można wywnioskować z parametrów tunerów odnośnie dźwięku?

Przeglądam i porównuję oba tunery (Yamaha i Denon) i mało co z tego co wiem. Porównałem tylko pasma przenoszenia:

Yamaha według producenta ma zakres 50 - 10000 Hz.

Denon góra do 15000Hz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.