Jump to content
IGNORED

Zmiana wzmacniacza HK970

funky_82

Recommended Posts

Jakiś czas temu byłem zmuszony wymienić HK3490, ze wględów gabarytowych (głownie) i bardzo słabego sygnału radiowego w miejscu zamieszkania. Amplituner był bezużyteczny w moim przypadku. Zmieniłem go, trochę w ciemno - bez możliwości odsłuchu, na wzmacniacz HK970. HK970 (jak i stary HK3490) podpięty jest pod kolumny Audio Pro Avanto FS20, które z HK3490 sprawowały się zadowalająco. Jednak po podpięciu tych kolumn pod HK970 nie słychać już tak dobrze dzwięków niskotonowych i tej głebi. Scena jest, górne pasmo też super, dzwięk jest czysty, przyjemny, ale brakuje mu tej "ciepłoty" (którą w HK3490 dało się odczuć) - mimo iż parametry (bass) HK970 są ustawione na maxa. Wiem, że to profanacja systemu stereo - ale braki odczuwalne są szczególnie podczas oglądania filmów, nie ma tego "efektu". Na HK3490 oglądając 300 spartan "trzęsły się szyby" od niskotonowych, czuć było ten efekt i moc. Tutaj jest po prostu fajnie i czysto, ale bez emocji (brakuje tego "jebnięcia"). Więc HK970 w moje gusta nie trafia - może to też wina słabego zgrania z tymi kolumnami.

Szukam więc czegoś czym mógłbym zastąpić owego harmana 970. Chciałbym sprzedać HK970, dołożyć trochę kasy i zmienić go na coś grającego bliżej moim wymaganiom (powiedzmy do ceny 1200-1500zł) ? Oczywiście sprzęt tylko z drugiej ręki. Ale potrzebuje pomocy osób które są bardziej w temacie i mogą coś polecić - bym nie musiał posiłkować się tylko i wyłącznie opisem aukcji, bez możliwości odsłuch sprzętu (jeżeli nie będzie z mojego regionu - 3miasto).

Na co warto by było zmienić HK970, w cenie 1200-1500zł co zagrałoby ładnie z posiadanymi kolumnami Audio Pro Avanto FS20 (4ohm)? Szukałbym czegoś co nie będzie źródłem suchego i bezpłciowego jak i zimnego dzwięku - co grałoby ciepłym, przyjemnym tonem (możliwość regulacji mile widziana), również dynamicznie i przejrzyście gdy trzeba. Nie słucham muzyki zbyt glośno (ile fabryka dała) - także dobrze by wzmacniacz był w stanie wyeksponować to co trzeba bez konieczności podkręcania regulatora na 80%. Słucham głownie muzyki loune&chill ale także mocniejszych metalowych brzmień (Żona lubi posłuchać też R&B). Wiem, że jak na tą cenę to chciałbym zbyt wiele - ale może coś w tym przedziale cenowym by było, za czym mógłbym się rozejrzeć. I dodatkowo - jakiej mocy wzmacniacza najlepiej szukać do tych kolumn (4Ohm) i wielkości pomieszenia (~20m2).

Dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wymieniłeś amplituner na niższy model wzmacniacza, to jak to ma zagrać lepiej? Już lepiej było zainwestować w HK980, postęp pomiędzy 970, a 980 jest znaczący.

Hidden Content

HK970 to dobry wzmacniacz, oczywiście nie do "dowalania". To jest ciekawa konstrukcja, ponieważ nie można przesterować tego wzmacniacza, sygnał wyjściowy dopasowuje się do kolumn przez co u niektórych może wywoływać poczucie braku mocy.

Hidden Content

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Wymieniłeś amplituner na niższy model wzmacniacza, to jak to ma zagrać lepiej? Już lepiej było zainwestować w HK980, postęp pomiędzy 970, a 980 jest znaczący.

No własnie, problem w tym, że dostałem odwrotne informacje na temat tych dwóch modeli. Według wskazówek które dostałem na innych forach, HK970 miał nie odbiegać jakościowo i brzmieniowo od HK3490. A jest inaczej. Nie chcę drugi raz tego błędu robić i wolę się dopytać 5 razy zanim się na coś zdecyduję. Możę tym razem uderzyć w inną markę (nie HK).

Hidden Content

Coś podejrzewam że ten HK970 ma wyschnięte kondensatory. Dla mnie Hk3490 grał właśnie bez życia , z bardzo płytkim basem porównując np z HK680

Hidden Content

Coś podejrzewam że ten HK970 ma wyschnięte kondensatory. Dla mnie Hk3490 grał właśnie bez życia , z bardzo płytkim basem porównując np z HK680

HK680 na starcie jest lepszy od tego ampli, tu nie ma co porównywać:)

Hidden Content

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Miałem dokładnie TEN amplituner, wymieniłem na 980 i wiem, że jest lepiej. Masz informacje z pierwszej ręki, a nie powielane mity.

W moim systemie zagrał lepiej niż np. Nad C356BEE za ponad dwukrotnie wyższą cene.

HK970 to model na 2005r.

HK980 to model po 2009r.

Ogólnie ten kto doradził obeznany nie był, zapłaciłeś pewnie 600zł za HK970 gdy HK980 są niewiele droższe.

Hidden Content

Tego wlasnie najbardziej sie obawiam - kupna wzmacniacza ktory nie bedzie w pelni sprawny (nie mam tez na tyle wiedzy i usłuchu by stwierdzic ze wzmacniacz nie gra tak jak powinien) - a nie bede mial mozliwosci przetestowania go a juz w ogole sprawdzenia go z posiadanymi kolumnami. Majac obawy, zona coraz bardziej namawia mnie na kupno nowego sprzetu - ale w tym przedziale cenowym (1500zł) nie ma tego za wiele. Na szybko wypatrzylem ze parametrowo np. Yamaha AS-300 i AS-500 czy tez NAD C316 BEE, Denon PMA-720AE czy tez Advance Acoustic X-i60 ale nie slyszaem ich jeszcze. Co sadzicie o tych wzmacniaczach ? Warto sie nimi zainteresowac - czy raczej szukac czegos z drugiej ręki ?

Hidden Content

Z tego co czytałem - są to ciężko dostępne modele. Teraz też się rozglądałem po aukcjach (pl) - i praktycznie nigdzie ich nie ma (HK680 jak i HK690). Czym takie nowe produkcje (np. Yamahy czy Denona) ulegają leciwym produkcjom jak HK680 ? Nowsze (i tansze jak na swoj czas) produkcje sa naprawde az tak słabe i mają tak słabe bebechy ? Za czym innym ewentualnie (uzywanym) moglbym sie rozgladac ?

Hidden Content

Nie są wcale aż tak słabe. Po prostu na forach panuje opinia "że takich to już teraz nie robią".

Osoby doradzające, zwane "doradcami" pobudzają rynek wtórny starych sprzętów pozbywając się zarazem swoich gratów.

Osobiście nigdy nie wziąłbym sprzętu 15letniego.

Ale często sprzedaje ktoś kilku miesięczny, albo najdalej roczny egzemplarz. A to już okazja. Czasem nabywam takie cacka w okazjach, tak dla zabawy :)

Na forum pewnie nikt ci dobrze nie doradzi, te kolumny mało popularne są. Pewnie nikt ich nie zna.

Możesz próbować Denona 710ae, używane, pewnie najczęściej 2-3letnie modele.

Może jakiś Pioneer A-50 się trafi z drugiej ręki.

Cambridge 650a lub 550a

Szukaj.

Hidden Content

Na szybko wypatrzylem ze parametrowo np. Yamaha AS-300 i AS-500 czy tez NAD C316 BEE, Denon PMA-720AE czy tez Advance Acoustic X-i60 ale nie slyszaem ich jeszcze. Co sadzicie o tych wzmacniaczach ? Warto sie nimi zainteresowac - czy raczej szukac czegos z drugiej ręki ?

Szukać z drugiej ręki, to nie są wybitne wzmacniacze - owszem są nowe, ładnie wyglądają, ale szału nie ma.

Hidden Content

Boisz się sprzętu z drugiej ręki więc szukasz nowego. W tej cenie znajdziesz tylko sprzęt klasy budżetowej. Który nie zagra przecież lepiej niż to co masz. Więc po co wydawać pieniądze ? I jeszcze później narzekać że Ci źle doradzili ...

Osoby doradzające, zwane "doradcami" pobudzają rynek wtórny starych sprzętów pozbywając się zarazem swoich gratów

Może i tak. Stanowią pewnie z 10 % wszystkich wpisów.

Osobiście nigdy nie wziąłbym sprzętu 15letniego.

Ja bym tam wziął. Jak wybitny a w cenie nowej budżetówki. Bo chyba nie myślisz że kupisz nowy wzmacniacz za 1500 zl który dobrze zagra . Nie wiem po co podajesz modele które zagrają gorzej niż to co ma w tej chwili ...

Nowsze (i tansze jak na swoj czas) produkcje sa naprawde az tak słabe

To nie o to chodzi że teraz produkują słabe modele. Są i genialne. Ale nie za 1500 zł. Za 1500 zł są tylko te słabe.

To tak jakby mieć 25.000 zł na nowy samochód, nie chcieć używanego i narzekać że te nowe samochody są słabe ...

Tego wlasnie najbardziej sie obawiam - kupna wzmacniacza ktory nie bedzie w pelni sprawny

Ja czasem ludzi nie rozumiem. A jeżeli coś będzie nie tak ze wzmacniaczem - to już mogiła ? A jak Ci się zużyją klocki samochodowe w aucie to załamujesz ręce i go wyrzucasz albo sprzedajesz ? Czy też idziesz do warsztatu który Ci to zreperuje ?

Koszty serwisu sprzętów audio są wielokrotnie niższe niż samochodu. Jak za naprawę zapłacisz 50 - 200 zł to świat się chyba nie zawali ?

Hidden Content

Boisz się sprzętu z drugiej ręki więc szukasz nowego. W tej cenie znajdziesz tylko sprzęt klasy budżetowej. Który nie zagra przecież lepiej niż to co masz. Więc po co wydawać pieniądze ? I jeszcze później narzekać że Ci źle doradzili ...

Skąd ta pewność, że nowy sprzęt w granicach 1500-2000zł zagra gorzej niż 10 letni HK970 (bo z tego co Ri.3236 podał, jest to już 10 letnia produkcja) ? Nie siedzę w tym aż tyle i jest dla mnie właśnie trochę niezrozumiałe, że z perspektywy tego co piszesz - technologia teoretycznie stoi w miejscu i prawie dekada (w tym przypadku) nic nie zmieniła w technologi tworzenia sprzętu (jego jakości, stosowanych elementów i ich dostępności czy technologi lub doświadczenia producentów itd.). Bo to wynika z Twojej wypowiedzi, że dzisiejsze produkcje (które są tańsze lub dużo tańsze niż ich leciwe produkcje na swój czas) są na bank gorsze od leciwych 10,15 czy 20 letnich wzmacnaiczy - bo tamte, robione 15 lat temu, miały kosmiczną technologię i kosztując 5000zł są dzisiaj nie do doścignięcia w przedziale cenowym 2000zł. Fakt, na pewno mają duszę i to "coś".

Pozatym budżetowy wzmacniacz to według mnie każdy który kosztuje mniej niż, powiedzmy, 5000zł i nie ma się co tutaj oszukiwać. Powyżej tej granicy, można powiedzieć, że jest to dobry sprzęt hi-fi (do high-endu mu daleko jeszcze). I nie trzeba być super znawcą sprzętu, czy nie wiadomo jak osłuchanym audiofilem żeby to wiedzieć. Każda marka czy model ma swój styl grania, barwę, wady i zalety. I właśnie tego, jako zwykły szary budżetowy użytkownik sprzętu, chciałem się dowiedzieć od bardziej ogarniętych ludzi w temacie - co warto a czego nie. A narzekać to bym mógł jakbym właśnie nie próbował się niczego dowiedzieć i bym kupił używkę w ciemno bo "fajnie wygląda" albo ma atrakcyjną cenę.

Ja czasem ludzi nie rozumiem. A jeżeli coś będzie nie tak ze wzmacniaczem - to już mogiła ? A jak Ci się zużyją klocki samochodowe w aucie to załamujesz ręce i go wyrzucasz albo sprzedajesz ? Czy też idziesz do warsztatu który Ci to zreperuje ?

Koszty serwisu sprzętów audio są wielokrotnie niższe niż samochodu. Jak za naprawę zapłacisz 50 - 200 zł to świat się chyba nie zawali ?

Jak wyżej noquarter wspomniał - mój HK może mieć wyschnięte kondensatory i to może być powodem, płytkiego grania i braku niskotonowych dzwięków. Fakt, to przypuszczenia. Ale myślisz, że ktoś bez wieloletniej wiedzy o sprzęcie i osłuchania by coś takiego wiedział i znał charakterystyke czy brzmienie danego modelu ? Kupiłem go właśnie z drugiej ręki i na myśl mi nie przyszło, że może mieć jakieś "ukryte wady" (a nikt Ci precież w aukcji nie napisze, że wzmacniacz chyba nie gra tak jak powinien i jest uszkodzony - nie w tym kraju). A sprzęt audio się starzeje jak każdy inny- a koszt naprawy starszego sprzętu wydaje się rosnąć proporcjonalnie do jego wieku.

Hidden Content

Bo to wynika z Twojej wypowiedzi, że dzisiejsze produkcje (które są tańsze lub dużo tańsze niż ich leciwe produkcje na swój czas) są na bank gorsze od leciwych 10,15 czy 20 letnich wzmacnaiczy

To nieprawda. I wtedy i dzisiaj robiono i tanie wzmacniacze i dobre wzmacniacze. Tani 15 letni wzmacniacz nie będzie w niczym lepszy od taniego nowego wzmacniacza. Ale czas leci - i za 1500 zł można kupić wzmacniacz używany który kiedyś kosztował kilka tysięcy i gra wielokrotnie lepiej niż budżetówka. A kosztuje tyle co teraz nowa budżetówka. Dlatego mówi się że sprzęt second hand gra lepiej. Nie gra lepiej dlatego że kiedyś była lepsza technologia albo produkowano lepsze wzmacniacze. Gra lepiej dlatego że za cenę nowego wzmacniacza klasy budżetowej można kupić używany wzmacniacz klasy wyższej. I tyle. Można też w tej cenie kupić zwykłego śmiecia - jak kto umie tak kupuje...

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.