Skocz do zawartości
IGNORED

Hitachi HMA-7500 mkII oraz preamp HCA-7500 mkII diagnoza / naprawa

evbee5

Rekomendowane odpowiedzi

cześć Wszystkim,

Przyszedł czas na moją przygodę z końcówką mocy odseparowaną od przedwzmacniacza. Przygoda jednak zaczęła się dość mało optymistycznie... Otóż w ciągu ostatnich kilku dni stałem się posiadaczem zestawu HMA-7500 oraz preamp HCA-7500. Końcówka jak mniemam jest uszkodzona. Nie potrafię jednak określić stopnia uszkodzenia. Nie potrafię także ocenić czy przedwzmacniacz jest w pełni sprawny. Zapoznałem się także z poniższym wątkiem dotyczącym HITACHI HMA-8500.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po uruchomieniu końcówka sygnalizuje pracę poprzez migającą diodę w zależności od wybranego trybu (4Ohm, 8Ohm, BTL). Dioda raz miga nieustannie a innym razem puszcza impuls na zestaw głośnikowy i pozycjonuje lewy miernik wychyłowy w połowie skali i tak stoi (w tym momencie dioda zaczyna świecić ciągle).

Ogólnie podczas każdego uruchomienia prawy wskaźnik lekko się porusza a lewy stoi nieruchomo. Niezależnie od tego czy wyżej opisana sytuacja ma miejsce.

W końcówce nie działa również podświetlanie wskaźników. Ostatnimi czasy miałem do czynienia z uszkodzonym wzm. YAMAHA A-960. Oprócz totalnie rozlanego w skutek totalnej eksplozji (eksplozja to odpowiednie słowo) kondensatora filtrującego, przepalona była także żarówka. Po wymianie jej na sprawną wzmacniacz zaczął pracować tak jak należy. Może w przypadku omawianej w tym temacie końcówki HITACHI żarówki również pełnią rolę zabezpieczenia? To mało prawdopodobne - wiem, ale staram się co nieco Was ponaprowadzać. Dotarły do mnie także wieści, że tranzystory do serii HMA nie należą do najtańszych... Chociaż to nie jest najistotniejsze. Podobno większy problem jest z dostaniem ich... No cóż.

Czekam na Wasze wskazówki dotyczące prawdopodobnych uszkodzeń, sugestii dotyczących naprawy albo nawet skierowanie mnie do kogoś kto mógłby podjąć się naprawy. Warty podkreślenia jest również fakt iż nikt dotychczas w sprzęcie nie "grzebał".

Oczywiście jestem w stanie wykonać szczegółowe zdjęcia każdego z elementów.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wybuchający kondensator w A960 to klasyk, też tak miałem. Pracował on na granicy swojego napięcia i wystarczało przepięcie w sieci aby szedł z dymem. Z zasilaniem żarówek też są problemy, spalona żarówka powodowała wzrost napięcia i protection wyłączało całą końcówkę. W serwisówce jest instrukcja jak temu radzić, wlutowuje się diodę zenera z szeregowo podłączonym rezystorem i po problemie. Ogólnie zasilanie w A960 jest nietypowe i mało prawdopodobne żeby w twojej końcówce były podobne rozwiązania a raczej błędy.

Zacznij od sprawdzenia czy na wyjściu głośnikowym nie masz stałego napięcia, szkoda by było jeszcze kolumny sobie uszkodzić. Warto zaopatrzyć się w service manual i posprawdzać napięcia pracy w punktach do tego przeznaczonych.

Zamiast preampu możesz spróbować podłączyć dowolne źródło z regulowanym poziomem głośności.

Zamiast preampu możesz spróbować podłączyć dowolne źródło z regulowanym poziomem głośności.

Jak pisze przedmówca, podłącz np. komputer analogowo i ścisz prawie do min. na odtwarzaczu. Dowiesz się chociaż czy to końcówka czy pre.

Bogatszy o kilka nowych spostrzeżeń donoszę:

- Po podłączeniu sygnału audio do przedwzmacniacza sygnał pojawia się także na wyjściach (direct coupling, condenser coupling). Tym samym prawdopodobieństwo, że coś jest nie tak jak trzeba z przedwzmacniaczem raczej wykluczam.

- Wpięcie sygnału audio do któregokolwiek z wejść końcówki mocy (direct coupling, condenser coupling) niczym nie skutkuje. Po uruchomieniu końcówki urządzenie sygnalizuje pracę jedynie poprzez migającą diodę 8Ohm [lub 4Ohm w zależności od wyboru]. Nie pojawia się charakterystyczny klik przekaźnika. Mam wrażenie, że coś z którymś z nich jest nie tak. Jeszcze kilka dni temu zdarzało się, że tak jak napisałem wyżej, po kilku/kilkunastu sekundach lewy miernik wychyłowy wędrował na połowę skali wraz ze zmianą sygnalizacji, tzn dioda 8Ohm przestała migać.

- Warty zaznaczenia jest jeszcze fakt, że w trakcie wyłączania końcówki mierniki delikatnie podskakują oraz robią to synchronicznie.

Zastanawiam się czy podczas pierwszego uruchomienia sam czegoś nie nabroiłem... Już tłumaczę dlaczego. Otóż obydwa urządzenia, tj. przedwzmacniacz oraz końcówkę spiąłem z wykorzystaniem dwóch wyjść sygnału i dwóch wejść (tzn. direct coupling do direct coupling, natomiast condenser coupling analogicznie do condenser coupling).

Z prawdopodobieństwem 99,9% procent masz uszkodzoną końcówkę. W internecie dostępna jest dokumentacja serwisowa. Sprawdź w końcówce wszystkie rezystory - bezpieczniki (fuse resistor). Ja kupiłem taki sam zestaw. W końcówce miałem uszkodzonych 13 sztuk tego typu rezystorów. Wszystkie półprzewodniki były sprawne. Przed naprawą koniecznie rozładuj kondensatory w zasilaczu końcówki mocy. Część rezystorów jest na płycie na spodzie wzmacniacza, część na płytce za wskaźnikami wysterowania pod metalowym ekranem. Przy okazji możesz całkowicie "zdelampizować" końcówkę (zamienić żarówki na ledy). Jeśli nie masz dużego doświadczenia oddaj sprzęt komuś do naprawy (jest trudny dostęp do części elementów) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.