Skocz do zawartości
IGNORED

Pathos Classic One MkI a dobór kolumn

kef4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Forumowiczów,

jako wieloletni czytelnik portalu ale nie aktywny forumowicz (nadszedł czas na zmiany :), proszę o pomoc i podpowiedź w kwestii doboru kolumn do wymienionego w tytule wzmacniacza. Tak jak u wielu z nas po kilkuletnim okresie utajenia :) wróciła audiofilska choroba. Stary wzmacniacz Prima Luna Prologue One na EL 34 grający ze Spendorami 2/3, potem Totemami Arro i ostatnio z Kef XQ10 odszedł na "emeryturę". Jego miejsce zajęła hybryda Pathos Classic One mkI 2x50W/8 i rozpoczęła się pogoń za kolumnowym króliczkiem. W kefach brakowało basu i z Pathosem góra okazała się zbyt jasna. Wymiana lamp na Philipsy trochę pomogło z ujarzmieniem wysokich ale szczupły bas pozostał (cecha xq10). reszta toru to cec3300, kable melodika 2,5 i takież same interkonekty xlr, strumieniowiec Denon DNP 720, gramofon ProJect 6.1.

Pomieszczenie ok. 18m, nie adaptowane akustycznie. Sprzęt stoi blisko ściany w związku z tym bas refleks powinien być z przodu. Odsłuchiwałem u siebie Sonus Fabery Venere 2.0. Było nie najgorzej. Nie upieram się przy podstawkowcach, mogą być niewielkie podłogówki. Założenie budżetowe ok. 7000 PLN.

Może macie pomysły na kolumny o łagodnej górze, normalnej średnicy i lepszym niż xq10 basie, który daje choć minimalną podstawę przy cichych odsłuchach (nie musi przestawiać ścian). Repertuar muzyczny zróżnicowany Jazz, Rock, Klasyka zdarza się "popik" z lat 70-80.

Nie zanudzając więcej Pozdrawiam Serdecznie Audiofilską Brać

Cześć,

też mam ten wzmacniacz. Co prawda nie używam go od kilku lat, ale swoje z nim przeżyłem i jakieś tam z nim doświadczenie mam.

Podpinałem do niego różne kolumny, 2 i 3 drożne. Z tego co wspominam najlepiej, to Chario Academy 1, Totem Model 1, ostatecznie zostały Gradient Ewidence. Z tańszych monitorów dobrze grały Dynaudio Audience 40.

Aktualnie wzmaka oddałem do użytku mojej 6 letniej córce. Napędza on mało popularne u nas malutkie monitorki Arcam Alto, jest zaskakująco dobrze. Pare osób zaliczyło "opad szczęki".

Tomek 1685

dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Można kupić używane Dynaudio 52 lub 52se, więc może pójdę tym tropem. Słuchałem u siebie tego wzmacniacza z Sonusami Venere 2.0 i było nieźle. Korci mnie jeszcze parę kolumn, polskie ze studia 16hertz, czy Vandersteen 1ci. Nie ma to jak gonić adiofilskiego króliczka :)

Pozdrawiam

Kef4

Pathos jest dość jasnym wzmacniaczem, ściślej mówiąc z jasną górą i nieźle kontrolowanym basem. Obserwacje na podstawie kilkuletniego obcowania z lampą Prima Luna na EL34. Wydaje mi się, że trzeba trochę złagodzić górę, żeby nie kłuła po uszach. Taki efekt dawały Kefy XQ10. Myslałem tez o Harbetchach P3ESR, zasięgałem opinii kolegów z klubu Harbetha. Obawami w tym przypadku jest, tu pojęcie względne - mała ilość basu w 18 metrach. Kefy miały moim zdaniem ten defekt. Wspominane Sonusy już nie. Dynaudio chyba bliżej brzmieniowo do Totemów czy Sonusów niż Kefów.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja bym nie skreślał P3ESR bez słuchania. Te głośniki grają tak zniewalająco, że na kwestie basu nie zwraca się uwagi. Zależy jeszcze jakiej muzyki słuchasz. Jakby co to zapraszam do siebie (Wawa), mam w jednym systemie właśnie P3ESR a w drugim model Totema, który też może Cię zainteresować a do basu na pewno nie byłoby w tym wypadku żadnych uwag ;)

BlueMax,

miałem przez kilka lat Totemy Arro, tak jak grały te kolumny to poezja. Żeby było ciekawiej to zastąpiły Spendory 2/3 :) Dlatego dźwięk oferowany przez podobnie grające zestawy jest mi bliski. Muzyka jak w opisie na samym początku, generalnie różna. Kupić Totem 1 z drugiej ręki jest niezwykle trudno, teraz są do kupienia używane Dynaudio 52, ktoś na forum oferuje 52se. Pozostają też nowe P3ESR. Oczywiście jest jeszcze sporo zacnych konstrukcji. Bardzo dziękuję za zaproszenie, może skorzystam. Dogadamy się na prv.

Pozdrawiam

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Znam Arro, od tego modelu zaczęło się moje zainteresowanie Totemem. Nigdy ich nie miałem, bo od razu kupiłem Forest ale pamiętam jak kiedyś na początku mojego hobby Arro spowodowały u mnie niezły opad szczęki, no bo jak takie pchełki mogą produkować taką scenę i tak duży dźwięk? To wbrew fizyce. Potem miałem u siebie na próbę Hawk (fajne, żwawe, ale trochę efekciarskie i z pudełkowatym basem) i Wind (droga krzyżowa dla wzmacniacza ale kolumny zacne) a kupiłem w końcu Forest.

Jedna uwaga jeśli chodzi o kolumny dla Pathosa Clasic One. Kolumny muszą mieć "naturalną własciwość znikania". Wszelkie które mają tendencje do duszenia dźwieku w sobie raczej odpadaja. Ten wzmak gra piekną barwą, jest dynamiczny, itd, ale nie kreuje olbrzymiej przestrzeni, wszystko dzieje się jakby wgłąb. Dla tego w moim przypadku wszelkie BBC i ich pochodne odpadly bo po prostiu dźwiek nie za bardzo chciał oderwać się od kolumn. Z Model 1 była poezja, pokój pełen muzyki, basisko takie, że aż trudno uwierzyć, wysokie tony bardzo selektywne, ale przy tym nie za jasno i bez sybilacji. Perfect. Jeśli masz trochę cierpliwości to nie spiesz się, a jak je znajdziesz, bierz w ciemno.

Też to zauważyłem, że scena w przypadku Pathosa nie jest obszerna i zamyka się w bazie między kolumnami. Tylko oprócz Totema jakie jeszcze kolumny mają właściwości znikania? No nic trzeba trochę poczytać a najlepiej posłuchać i uzbroić się w cierpliwość.

Te gradienty, które mam tworzą megaprzestrzeń. Prawie jak magneto lub elektro-staty. Niestety chyba nie do zdobycia z second hand'u. Nowe troche poza Twoim załozonym budzetem.

Jeszcze jedne genialne kolumienki mi sie przypomniały NHT 1.5A. Bardzo rzadko na rynku wtórnym, ale też pewniak. Obudowa zamknieta, więc basik specyficzny, bardzo punktowy , wielka swoboda grania przestrzeń, bardzo neutralne, wiec mogą wydać się trochę bezpłciowe, ale to tylko pozory.

Tomek 1685

Może masz jakiś pomysł na takie trochę bardziej dostępne kolumny, nowe czy używane. Sonusy zagrały poprawnie, ale zbyt dużego znikania to nie było, z kefami xq10 podobnie i brak basu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.