Jump to content
IGNORED

Podłączenie CD/DVD do AMPLITUNERA

Johnny T

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące podłączenia zestawu kina domowego, doraźnie używanego do słuchania CD. Chodzi o harman/kardon DVD27 + harman/kardon AVR147 - obecnie połączone nie najtańszym kablem Coaxial, który wg mojej wiedzy, przesyła dźwięk cyfrowo (jest to gniazdo digital out w DVD) i teraz pytanie: czy jeśli podłączę jednocześnie dobry analogowy kabel na chinchach (w ampli mogę wybrać i przełączać pod jednym źródłem sposób podłączenia z cyfrowego na analogowy), to dźwięk może być lepszy / gorszy. Nie tyle pytam o same kable, co o sposób przesyłania danych do amplitunera. Czy jeśli dźwięk idzie cyfrowo po Coaxial, to omija jakieś "ulepszacze" dźwięku w DVD i idzie w "czystszej" formie do amplitunera, niż gdyby przesyłany był analogowo (chinche) ? Czy mimo wszystko używa w ten sam sposób przetwornika D/A i nie ma różnicy ?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teoretycznie przez Cyfrowe połączenie dźwięk powinien być lepszy,ale zależy to od jakości przetworników D/A.

Druga sprawa to problemem będzie "sekcja" stereo w ampli,nie chce zgadywać ale brak mocy będzie odczuwalny.

Hidden Content

Łokmen Saba

Moim zdaniem nie. Ale ja nie wyznaje Audio Voodoo. Swoje zdanie opiera o odczucia po podsłuchu jakiejś starszej ale nie najniższej wersji kenwooda. Ja

Też cudów nie mam bo onkyo a-9050 to żaden stopowy sprzęt.

Hidden Content

Sprawa ma jeszcze inny aspekt. W wielu amplitunerach DAC-i załączają się z pewnym niewielkim (ułamek sekundy) opóźnieniem od momentu otrzymania strumienia cyfrowego. Taka ich uroda. W przypadku BD i DVD nie ma to żadnego znaczenia, gdyż strumień otrzymują non-stop. Ale w przypadku CD z chwilą zakończenia utworu strumień się kończy. DAC-i się więc wyłączają, aby po rozpoczęciu kolejnego utworu na płycie włączyć się znowu. Tyle, że z wyżej wymienionym opóźnieniem. Zauważalny efekt tego jest taki, że każdy utwór ma "obcięte" kilka pierwszych taktów/nut. Zaradzić temu jest bardzo prosto: należy muzyki z CD słuchać z wykorzystaniem połączenia analogowego. A BD lub DVD oglądać słuchając dźwięku na nich zapisanego poprzez HDMI (najlepiej) lub S/PDIF. Dlatego (jeśli odtwarzacz jest wykorzystywany również do słuchania muzyki z CD) warto mieć obydwa połączenia.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.