Jump to content
IGNORED

Dobór kolumn do zestawu: Heco, Arcus, Elac

boroaudio

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Od blisko roku kompletuję zestaw stereo do nowego salonu. Z racji bardzo ograniczonego budżetu po rozbudowie domu, całość oparta jest na sprzętach używanych i stopniowo rozbudowywana. Z tyłu głowy są pewne typy na przyszłość, jednak o nich przy innej okazji.

Obecnie system oparty jest o: amplituner Technics SA 500 i cd Sony CDP 791 oraz kolumny [które dostałem za free lub kupiłem na przysłowiową "flaszkę"] Heco interior reflex 10 mk2 i Tonsil Mildton 80.

Salon to 35 m kw / otwartej i praktycznie pustej przestrzeni.

Muzyka: jazz - często ostro poszukujący, rock, muzyka akustyczna, alternatywna, trochę klasyki.

Odsłuch: głównie wieczorem, w 1/4 skali

Podstawa systemu, po odsłuchu na lepszych kolumnach [Kef Q-series] na chwilę obecną daje radę i musi wystarczyć. Niestety kolumny po kilku godzinach z innymi rady już nie dają...

Stąd jestem na etapie zmiany kolumn [niestety budżetowo do 350-400 pln] i tu prosiłbym o Waszą pomoc oraz opinie, jeśli Ktoś posiada lub miał okazję słuchać poszczególnych modeli kolumn:

Arcus TS 45

Heco Precision 200

Heco PSM 600 lub 800

Elac EL 75

Zależy mi na większej detaliczności góry, większej średnicy z przyjemnym wokalem oraz gitarami i możliwie dynamicznym dołem dla kontra- czy basu oraz perkusji.

Budżet niewielki, jednak jest to pewien etap przejściowy i trochę eksperymentalny.

Z góry dziękuję za opinie i pomoc.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.